Wat is het verschil tussen een systeemcamera en spiegelreflexcamera?

Geüpdate op 24/01/2023 door Yoreh

In veel opzichten lijken Systeemcamera’s en DSLR’s (Digital Single Lens Reflex) / spiegelreflexcamera’s op elkaar. Maar er zijn een aantal duidelijke verschillen. Als je de grote verschillen kent, kan dit je helpen bij het kiezen van een nieuwe camera.

Het grootste verschil tussen een DSLR en een systeemcamera

Het grootste verschil tussen deze twee soorten camera’s is dat een DSLR een spiegel heeft en systeemcamera niet. Bij een DSLR of spiegelreflexcamera – zelfde camera, andere naam – komt het licht door lens naar binnen en wordt via een spiegeltje en pentaprisma gereflecteerd naar de zoeker waar je doorheen kijkt. Je ziet dan dus exact wat de lens ziet. Dit is handig, omdat je op deze manier een zo’n realistisch mogelijke weergave krijgt. Op het moment dat je een foto neemt gaat het spiegeltje omhoog, zodat het licht de sensor van de camera kan bereiken. Een systeemcamera heeft geen spiegel en het licht valt dus altijd direct op de sensor. Het beeld in de zoeker of ‘viewfinder’ is altijd digitaal.

Spiegelreflexen zijn dood

Er wordt steeds vaker gezegd dat spiegelreflexcamera’s niet meer van deze tijd zijn en systeemcamera’s het overnemen. Of dit waar is of niet dat kan je zelf bepalen. Feit is dat beide camera’s voor- en nadelen hebben. Zowel Nikon als Canon brachten in 2020 nieuwe spiegelreflexcamera’s uit en dus is het duidelijk dat zij denken dat een spiegelreflex zijn langste tijd nog niet gehad heeft.

De voor- en nadelen van systeemcamera’s en DSLR’s

Spiegelreflexcamera voor- en nadelen

+ Optische zoeker met direct beeld en zonder vertraging

+ Zwaarder en daardoor betere balans en grip

+ Heeft altijd een hotshoe aansluiting voor accessoires

+ Vaak gebruiksvriendelijker

+ Langere accuduur vanwege meer ruimte voor grote accu’s

+ Over het algemeen snellere autofocus

Heeft fysiek draaiende onderdelen en is gevoelig voor slijtage

Over het algemeen groter

Zwaarder en dus meer gewicht als je op pad bent

Systeemcamera voor- en nadelen

+ Alles is digitaal en dus minder gevoelig voor slijtage+ Altijd direct zien hoe je foto wordt vanwege digitale zoeker en LCD-scherm

+ Over het algemeen zijn de camera’s compacter

+ De body’s zijn licht van gewicht en makkelijk mee te nemen

+ Zijn over het algemeen beter in filmen in hoge kwaliteit

Verbruikt meer energie

Niet elke camera heeft een zoeker

Sneller stof op de sensor

Sommige modellen hebben minder grip en zijn lastig in balans te houden

De zoeker kan trager zijn omdat het beeld digitaal is

De zoeker is wat kleiner en kan moeilijk scherp te zien zijn voor brillendragers

Wanneer koop ik een spiegelreflexcamera?

Spiegelreflexcamera’s zijn een optie als je echt serieus bezig wil gaan met fotografie. Je hebt een goede grip nodig en vind het niet erg dat de camera’s wat zwaarder zijn. Je wil aan de grotere knoppen draaien om snel in te kunnen spelen op elke situatie. Daarnaast werk je graag met accessoires zoals flitsers of remote afstandsbedieningen. Er is een DSLR voor iedereen, of je nu een beginner of professional bent. Eventueel ben je geïnteresseerd in het nabewerken of printen van je foto’s. Spiegelreflex bieden doorgaans iets betere opties om daarop in te spelen.

Bekijk ook: Beste spiegelreflexcamera’s van dit moment

Wanneer koop ik een systeemcamera?

Je wil een lichtere camera omdat je bijvoorbeeld veel onderweg bent. De menu’s zijn uitgebreider en je kan elke instelling tunen en aanpassen totdat jij het perfect vindt. Daarnaast ben je geïnteresseerd in het maken van video’s en wil je alle instellingen goed kunnen beheren. Wellicht ga je jezelf in stoffige of natte omgevingen begeven en je wil dat de camera stof- en spatwaterdicht is. Systeemcamera’s zijn er voor beginners en professionals.

Tip: wil je echt ervaren wat het verschil is tussen de soorten en modellen. Bezoek dan een fysieke winkel en speel met de camera’s.

Bekijk ook: Beste systeemcamera’s van dit moment

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh

Yoreh

Sinds 2009 reis ik de wereld rond als professioneel cinematograaf en fotograaf. De liefde voor camera's begon al op mijn negende en deze liefde heb ik behouden tijdens mijn studies aan CODARTS Rotterdam en Hogeschool Rotterdam (Communicatie & Multimedia Design). Van telefooncamera's tot ARRI's; door de jaren heen ik heb vele camera's geprobeerd, gebruikt, gekocht en kapot gemaakt. Camera Deals is door mij opgezet om alles omvattende camera-informatie te verschaffen. Meer info is te vinden op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart