Camera-Deals-veel-gestelde-vragen-over-cameras-faq

Camera FAQ: alle veelgestelde vragen en antwoorden op een rij, met tips!

In deze camera FAQ vind je veelgestelde vragen over camera’s, lenzen en deze website.

Staat je vraag of het antwoord er niet tussen, stuur ons dan een e-mail via het contactformulier, met daarin je vraag of suggestie.

FAQ: Veelgestelde vragen over Camera's

Wat is een goede camera voor beginners?

Beginnende fotografen kunnen kijken naar een instapmodel systeemcamera. Vaak hebben deze een APS-C of MFT sensor en kosten, in combinatie met standaard zoomlens, zo’n €700 tot €1200. Een aantal jaar terug waren deze pakketten nog te koop voor tegen de 500 euro, maar die tijd is helaas voorbij vanwege covid, duurdere grondstoffen en inflatie. Top camera’s voor beginners zijn te vinden in onze lijst: de beste systeemcamera’s tot €1000 en de beste APS-C camera’s

Wat is een goede digitale camera?

Een goede (en beste) digitale camera kun je vinden in onze top-lijst: de beste camera’s. In deze lijst staan de 20 beste camera’s van dit moment, voor elk soort gebruiker en elk budget.

Wat is een goede camera voor op reis of vakantie?

Een goede reis of vakantie camera moet uiteraard stevig, compact en licht zijn, maar ook goed kunnen inzoomen en wifi/bluetooth hebben.

Bekijk onze top-lijst van beste reis/zoom vakantie camera’s.

Wat is een goede betaalbare fotocamera?

Een goed betaalbare camera vind je in onze lijst van beste systeemcamera’s tot €1000 of beste compactcamera’s.

Een systeemcamera heeft een lens die je kunt verwisselen voor een andere lens, terwijl een compact camera altijd een vaste (zoom)lens heeft.

Waar moet een digitale camera aan voldoen?

Let bij het uitzoeken en kopen van een digitale camera op de volgende punten:

 • Wat voor beeldsensor heeft de camera? Hoe groter, hoe beter, maar vaak ook duurder.
  • Compact camera’s: hebben vaak een 1-inch sensor
  • Systeemcamera’s: Micro FourThirds, APS-C of Full frame sensor
  • Spiegelreflexcamera’s: APS-C of Full Frame sensor
 • Is er een aanraakscherm?
 • Kan het scherm kantelen?
 • Is er een (elektronische)zoeker aanwezig?
 • Camera’s met minimaal 15 megapixels geven grote foto’s die makkelijk zijn te printen op hoge kwaliteit.
 • Wat is de videoresolutie van de camera? Full HD-beeld is voor de meeste video’s meer dan genoeg. UHD 4K beeld heeft een resolutie die twee keer zo groot is dan Full HD, maar neemt ook meer ruimte en verwerkingssnelheid in beslag.
  • HD 720 pixels
  • Full HD 1080 pixels
  • 4K Ultra HD
  • 6K+
  • 8K
 • Heeft de camera bluetooth en/of wifi voor het overzetten van foto’s en het controleren van de camera of afstand (via een smartpone)?
 • Heeft de camera creatieve ingebouwde functies?
  • Timelapse
  • Hyper lapse
  • Kleurprofielen
  • Timerfunctie
 • Hoeveel foto’s per seconde kan de camera nemen?
  • Dit is vooral handig wanneer je snel bewegende onderwerpen als vogels, sporters of auto’s vast wil leggen. De camera heeft er minimaal 10(fps) nodig.
 • Heeft de camera interne optische of elektrische beeldstabilisatie (Optische stabilisatie is duurder)

Wat is beter Nikon of Canon?

De tweestrijd tussen Canon en Nikon loopt al jaren en tegenwoordig vinden veel gebruikers Canon beter op het gebied van autofocus, terwijl Nikon beter scoort op het gebied van beeldkwaliteit. Beide merken maken A-kwaliteit camera’s en zullen een goede aankoop zijn.

Voordelen van een Nikon camera:

 • Heeft groot aanbod aan compatibele lenzen
 • Richt zich veel op de markt voor beginners, met camera’s die niet duur zijn
 • Levert een van de scherpste foto’s af

Voordelen van een Canon-camera:

 • Heeft de beste en snelste autofocus; deze herkent objecten, hoofd en ogen van mens en dier snel.
 • Makkelijke menustructuur
 • Makkelijk in gebruik

Beide merken maken echte camera’s voor beginners en hebben goede autofocus. Het is niet zo dat het ene merk iets wel heeft en het andere niet. Het is een kwestie van smaak en gewenning. Het beste is om camera’s te proberen in de winkel en te bepalen welke het fijnste is voor jou. Qua algehele kwaliteit heb je met zowel een Canon als Nikon een goed model in handen.

Wat is het beste cameramerk?

Helaas is er niet één merk het beste, maar er zijn wel een aantal merken waarmee je altijd een goede ervaring zult hebben: (in willekeurige volgorder)

Alle genoemde merken zijn A-merken uit Japan en hebben een lange geschiedenis in het maken van foto- en videocamera’s, lenzen, randapparatuur en zelfs compleet andere apparaten als printers of zelfs medische apparaten.

Wat kost een goede digitale camera?

Een goede digitale (systeem) camera heb je al vanaf €800 tot €1200. Dit kan bij een systeemcamera om zowel alleen de body (zonder lens) of een combinatiepakket (met lens) gaan.

Is een systeemcamera beter dan een spiegelreflex?

In de huidige tijd kun je zeggen dan systeemcamera’s beter zijn dan spiegelreflexcamera’s. Dit heeft een aantal redenen:

 • Systeemcamera’s zijn tegenwoordig verder technisch gevorderd dan spiegelreflexcamera’s
 • Spiegelreflexcamera’s worden bijna niet meer ontwikkeld
 • Systeemcamera’s zijn lichter
 • De lens zit dichter op de sensor, waardoor minder licht en informatie verloren gaat. Dit resulteert in betere kwaliteit van de foto.
 • Systeemcamera’s zijn sneller en kunnen meer foto’s per seconde (burst) opnemen

Maar het kan nog altijd een goed idee zijn om een spiegelreflexcamera te kopen. Het is een prima camerasoort om als instapmodel te gebruiken bijvoorbeeld. De basisfuncties van fotografie en de knoppen werken hetzelfde op een spiegelreflexcamera (DSLR) en een systeemcamera.

Wat voor camera gebruikt de doorsnee fotograaf?

Veel fotografen maken gebruik van een camera die tussen de €800 en €1500 kost. Modellen die in deze categorie vallen zijn:

Lees verder: Het ‘Welke camera past bij mij?‘ stappenplan

Is een spiegelreflexcamera een digitale camera?

Een spiegelreflexcamera is niet per se een digitale camera. De eerste spiegelreflexcamera’s bestaan al sinds 1940 en pas in 1999 werd de eerste Digitale spiegelreflexcamera op de markt gebracht. Het verschil is dat er geen filmrol nodig is en er een digitaal scherm aan de achterkant van de camera zit. Tegenwoordig zeggen we spiegelreflexcamera als een digitale spiegelreflex (DSLR) bedoelen. In dat geval is een spiegelreflexcamera dus een digitale camera.

Waarom zou je voor een spiegelreflexcamera kiezen?

Een spiegelreflexcamera is een goede keus wanneer je begint met fotograferen. De camera’s worden tegenwoordig niet meer nieuw ontwikkelt, maar er zijn er nog wel veel als nieuw of tweedehands model op de markt. Dit zorgt voor een lagere aanschafprijs. Daarnaast zijn er ook fotografen die het werken met een optische zoeker fijner vinden dan een elektrische. Door het gebruik van een spiegelreflexcamera heb je ook de kans oude, passende, lenzen op het systeem te zetten.

Kiezen voor een spiegelreflexcamera is ook een goed idee als je graag analoog te werk wilt gaan. Hierbij maak je dan gebruik van filmrolletjes (let op, deze zijn duur tegenwoordig) en het (zelf) ontwikkelen van de beelden. Analoog fotograferen zal je ook een betere fotograaf maken, omdat je geen eindeloze opslag hebt en je schaars moet omgaan met de foto’s die je op je rolletje hebt.

Welke camera maakt mooie foto’s?

Nikon wordt geprezen om de hoge fotokwaliteit van hun camera’s, maar ook Sony, Canon en Fujifilm produceren strakke plaatjes. Neem een kijkje in onze lijst van beste camera’s om erachter te komen welke camera de mooiste foto’s maakt.

Wat is de beste allround camera?

Volgens Camera Deals zijn dit de beste all-round systeemcamera’s (voor beginners):

Wat is het verschil tussen een analoge en digitale camera?

Een analoge camera legt gemaakte beelden vast op een fysiek filmrolletje, terwijl bij een digitale camera de foto’s worden opgeslagen op een geheugenkaart. Daarbij beschikken digitale camera’s over een scherm aan de achterzijde, waar je de gemaakte foto’s op kunt terugzien en waarmee je instellingen van de camera kunt aanpassen.

Een analoge camera kan volledig mechanisch zijn; hierbij moet je bijvoorbeeld handmatig de filmrol doorspoelen en heeft de camera geen elektrische onderdelen. Maar, er zijn ook analoge camera’s (met een fysieke filmrol), waarbij digitale elementen zijn verwerkt. Denk aan een belichtingsmeter, automatisch doordraaien van de film en een flitser. Deze camera’s maken gebruik van een accu, maar vallen onder analoge camera’s. Pas wanneer er een geheugenkaart en scherm worden toegevoegd, spreken we over een digitale camera.

Het verschil tussen analoog en digitaal fotograferen

Er zit een groot verschil tussen analoog en digitaal fotograferen. Bij digitaal fotograferen worden de gemaakte foto’s op een SD-kaart opgeslagen en kun je van tevoren via het Lcd-scherm zien hoe de belichting en de foto eruit komt te zien. Bij Analoog fotograferen werkt het anders en kun je van tevoren niet zien hoe de foto eruit komt. Hoewel nieuwere analoge camera’s digitale hulp bieden voor het instellen van de belichting, kun je van de voren niet zien hoe de foto eruit komt te zien. Wanneer je een foto neemt, wordt het licht op de fysieke filmrol gebrand en die rol laat je vervolgens ontwikkelen (of je doet het zelf).

Camera technisch gezien is digitaal fotograferen makkelijker dan analoog fotograferen, omdat je een slecht genomen digitale foto makkelijk kunt verwijderen. Als je analoog fotografeert heb je beperkte ruimte op het rolletje – die zijn tegenwoordig prijzig – en je moet van tevoren dus goed nadenken over de belichting, de instellingen, het juiste moment en kader. Het is een goede training om analoog te fotograferen, zodat je goed leert te werken met alle elementen, zonder SD-kaarten vol te schieten met mislukte foto’s.

Waarom is een digitale camera beter dan een smartphone camera?

Er zijn redenen om een digitale camera boven een smartphone te kiezen, en ook andersom. Als je kijkt naar onze top-lijst van beste cameratelefoons, dan zul je direct zien dat je een goede €1000 neerlegt voor deze modellen. De kwaliteit van deze camera’s en foto’s is verbluffend en je vraagt je wel eens af waarom je nog een digitale camera zou kopen. Er zijn ook goede budget cameratelefoons, maar die leggen het kwalitatief af tegenover digitale camera’s.

 • Gebruikt een grote sensor, die veel licht en informatie opvangt en dat zorgt voor hoge kwaliteit beelden.
 • Fysieke knoppen waarmee je snel en gemakkelijk alle instellingen aanpast.
 • Goede grip en gebouwd om lang mee te gaan.
 • Alle techniek binnenin is gebouwd voor één reden: foto en film
 • Compact camera’s hebben het voordeel (meestal) een ingebouwde optische zoom te hebben.
 • Systeemcamera’s laten je van lens verwisselen.
 • RAW-fotografie zorgt voor groot dynamisch bereik en veel bewerkingsmogelijkheden.
 • Beschikken vaak over kantelbare schermen.
 • Goede videomogelijkheden
 • Aansluitingen voor microfoon, koptelefoon en flitser (afhankelijk van het model)
 • Gebruiken tegenwoordig AI-technieken voor snelle en secure autofocus

Nadelen van een digitale camera:

 • Los van kleine compactcamera’s, zijn ze niet op broekzak formaat
 • Foto’s moet je van camera overzetten of verzenden naar smartphone of computer voordat je ze online kunt delen.
 • Kosten kunnen oplopen als je meerdere lenzen wilt kopen
 • Firmware updates zijn wat omslachtig uit te voeren.
 • Je hebt de camera niet altijd bij je.

Voordelen gebruiken van smartphone voor fotografie

 • Je hebt de camera altijd bij je
 • Makkelijk te delen op social media
 • Kwaliteit van high-end modellen is verbluffend en vaak genoeg voor meeste dagelijkse kiekjes fotografen.
 • Wanneer de cameratelefoon RAW-fotografie aanbiedt, kun je de foto’s prima bewerken
 • Makkelijk te updaten via firmware-updates die door fabrikant worden aangeboden
 • Veel AI- en creatieve technieken ingebouwd
 • Snel te bewerken via fotobewerkingsapps op de smartphone

Nadelen van gebruiken smartphone voor fotografie

 • De beste camera’s vind je alleen op de high-end modellen, die (bijna) hetzelfde kosten als een prima digitale camera.
 • De smartphone is er niet op gericht om 5 tot 10 jaar mee te gaan. (tenzij je deze alleen voor fotografie gebruikt)
 • Smartphones gaan sneller kapot door gebruik, laten vallen en vertraging van het systeem door gebruik en opvulling van bestanden en apps.
 • Kleine sensoren die weinig licht opvangen (dit wordt gecorrigeerd door AI-technieken)
 • Beelden zien er vaak geweldig uit op de telefoon, maar uitvergroot kan het nog wel eens tegenvallen.
 • Als je serieus met fotografie aan de slag gaat moet je de RAW-beelden van de telefoon overzetten naar computer, om vervolgens te bewerken.
 • Geen keus wat betreft lenzen en zoom en zoom opties zijn vaak digitaal.
 • Lenzen kunnen makkelijk beschadigen door dagelijks gebruik.
 • Gebruik van kleinere diafragma’s en digitale bokeh (achtergrond onscherpte) effecten

Hoewel je een smartphone prima kunt gebruiken voor dagelijkse of zelfs vakantiefotografie, leggen de meeste smartphones het af bij zelfs de goedkopere digitale compact- en systeemcamera’s. Een van de belangrijkste elementen in een camera is het formaat van de sensor, de beeldprocessor en de lenzen. Sensoren van digitale camera’s zijn altijd groter en vangen daardoor meer licht en informatie op (behalve het handjevol smartphones dat een 1-inch sensor heeft, wat overeen komt met sommige compactcamera’s). Daarnaast gebruik je een smartphone voor meer dan alleen fotograferen en is de kans op defecten een stuk groter.

Er zijn inderdaad een aantal smartphones die camera’s, lenzen en technieken hebben die andere traditionele camera’s voorbij gaan, maar hier leg je zo veel geld voor neer dat je net zo goed een digitale camera kunt aanschaffen.

Lees verder: smartphone vs compact camera

Hoeveel foto’s kun je maken met een digitale camera?

Het aantal foto’s dat je met een camera kunt maken wordt vaak aangegeven met het aantal kliks dat de camera kan verwerken voordat de camera niet meer werkt:

 • Budgetcamera’s: 40.0000 tot 80.000 kliks
 • Semi professioneel: 100.000 tot 150.000 kliks
 • Professionele camera: 150.000 tot 400.0000 kliks

De kliks staan op hoe vaak het sluitergordijn open en dicht kan voordat deze (waarschijnlijk) stopt met werken. Nu is het zo dat zelfs de meeste professionele fotografen niet aan dit aantal kliks komen.

 

Foto’s per seconde (burst)

Een andere manier van het kijken naar hoeveel foto’s een camera kan maken, zijn de ‘foto’s per seconde’. De ‘fps’ slaat op hoeveel foto’s de camera in een seconde kan maken. Dit loopt van 4 tot zelfs 120 foto’s per seconde. Waarom zou je dit nodig hebben? Fotografen die snel bewegende onderwerpen als sporters, vogels of auto’s vastleggen hebben baat bij veel foto’s per seconde.

Geheugenruimte

Het aantal foto’s dat je met de camera hangt ook af van de ruimte op de geheugenkaart en de camera instellingen. Hoe meer GB’s je op de kaart hebt, des te meer foto’s je kunt nemen voordat deze vol zit. Ook de foto-instellingen dragen bij aan het aantal foto’s dat je kunt nemen voordat de kaart vol zit:

 • JPEG: heeft de grootste compressie en zorgt voor foto’s die weinig ruimte in beslag nemen, van 3 tot 7mb
 • HEIF: heeft iets minder compressie dan JPEG, laat je 10-bit ipv 8-bit foto’s nemen (meer bits = meer kleurinformatie) en nemen zelfs minder ruimte in beslag dan JPEG.
 • RAW: RAW staat voor ‘ruw’ en zijn niet-gecomprimeerde bestanden. Op deze stand fotograferen is alleen handig wanneer je de foto’s wil nabewerken.

Binnen deze drie instellingen kun je ook weer kiezen voor veel of weinig compressie.

Hoelang gaat een camera mee?

Hoe lang een camera mee gaat hangt er in eerste instantie af van hoe je er mee omgaat. Vanuit de fabrikant wordt vaak aangegeven dat een camera minimaal 5 tot 10 jaar mee kan gaan. Wanneer je de camera goed behandeld, schoonhoudt en niet laat vallen, dan is het makkelijk om de camera meer dan tien jaar mee te laten gaan. In het consumentenrecht wordt aangegeven dat je kunt verwachten dat de camera minimaal 2 jaar weggaat. Ook kun je naar de fabrieksgarantie kijken. Mocht er iets kapot gaat voor die tijd (wat niet je eigen schuld is), dan heb je altijd recht op een nieuwe camera van hetzelfde model.

Wat is een hybride camera?

Een hybride camera is een camera die goed is in het maken van zowel foto’s als video’s. Deze camera’s hebben vaak veel megapixels en veel fotografie opties, maar ook een hoge videoresolutie en hoge verwerkingssnelheid (bitrate). Een camera als deze is geschikt voor personen die in hun werk of vrije tijd zowel bezig zijn met fotografie en film, waarbij het belangrijk is dat je foto- en videobeelden van hoge kwaliteit kunt afleveren.

Een hybride is iets anders dan een bridgecamera. Bridgecamera’s zijn compact camera’s met een hele grote zoomlens. Ze zijn een stuk groter dan traditionele compact camera’s en lijken meer op een systeem- of spiegelreflexcamera. Daarbij hebben deze camera’s ook meer handmatige instellingen dan een standaard compact camera. Het vormt een soort brug tussen de soorten camera’s en vandaar de naam ‘bridge’ camera. Het is ook mogelijk om een hybride camera bij een bridgecamera te hebben.

FAQ: Rechten en plichten van fotografen en filmmakers

Als fotograaf draag je ook een bepaalde verantwoordelijkheid naar de buitenwereld en andere fotografen toe. Uiteraard zijn er regels waar je je aan moet houden, maar ook heb je als fotograaf bepaalde rechten.

Heb je een vergunning nodig voor een (bewakings)camera?

Nee, Cameradeals.nl en alle andere Camera Deals websites verkopen geen producten, wij voorzien de gebruikers alleen van zo veel mogelijk informatie.

Waar mag je wel en geen camera plaatsen?

Een camera mag alleen op plekken worden geplaatst die in jouw beheer zijn. Het is dus niet toegestaan de bewakingscamera op de openbare weg of ruimte te plaatsen. Cameratoezicht stopt bij voordeur en ramen.

Wie mag ik fotograferen of filmen met een beveiligingscamera?

Je mag alleen je eigen bezittingen, eigendommen en grond opnemen. Als je de grond van de buren vastlegt, dan mag dat alleen in overeenstemming met de buren. Daarbij mag je deze grond alleen vastleggen als het van belang is voor het beveiligen van je eigen huis of grond. Het is dus niet toegestaan de openbare weg vast te leggen, ook niet als je auto daar staat geparkeerd. Dit je dit wel, dan kun je een boete krijgen om je inbreuk maakt op de privacy van andere mensen.

Wat mag ik doen met camerabeelden?

De beelden zijn in principe alleen voor eigen gebruik en als bewijsmateriaal wanneer iemand op jouw terrein is gekomen en iets gestolen of kapot gemaakt heeft. Deze beelden kunnen als ‘ondersteunend bewijs’ worden gebruikt. Als er mensen herkenbaar op de beelden staan, dan mag dit alleen gepubliceerd worden met toestemming van de persoon in kwestie.

Wie mag ik fotografen of filmen met een fotografie camera?

In principe is er geen verbod op het vastleggen van personen op video en film in de openbare ruimte, dit valt onder de wet ‘vrijheid van informatiegaring’ of wel vrijheid van meningsuiting. Het is dus toegestaan iedereen te fotograferen en filmen in de openbare ruimte. Wanneer je een besloten ruimte betreedt zijn er andere regels voor het fotografen en filmen. Je moet je hierbij altijd houden aan de regels die zijn opgelegd door de overheid of de eigenaar van het gebouw.

Wat mag ik doen met gemaakte foto's en video's in de openbare ruimte?

In principe mogen de beelden worden gebruikt, zolang het portretrecht niet worden geschonden. Het portretrecht geld wanneer de persoon een goede rede heeft voor het niet publiceren van de beelden. Het is lastig te zeggen wanneer dit belang groot genoeg is of niet en vaak komt daar een juridisch proces bij kijken. Vaak is het volgens de privacywet verboden om mensen vast te leggen in een intieme situatie en die beelden vervolgens op internet te plaatsen. Meer informatie via ANP en CHK-advocaten.

Mag ik gemaakte beelden in de openbare ruimte verkopen?

Je mag beelden alleen verkopen wanneer er geen herkenbare personen, bedrijven of zelfs bepaalde gebouwen op de beelden staan. Maak je een beeld van een weide met koeien, dan zullen er geen problemen zijn. Maar wanneer je een fietspad filmt of fotografeert met een persoon die te herkennen is, dan mag dit beeld niet worden verkocht. Meer over het verkopen van beelden via beeldbanken kun je in ons speciale artikel lezen.

Moet ik om toestemming vragen bij het maken van foto's of video's?

Volgens de wet hoef je geen toestemming te vragen om beelden van een persoon te maken in de openbare ruimte, maar het is wel zo netjes.

Mag ik foto's en video's van andere mensen op mijn website of social media plaatsen?

Op elk beeld dat je met je camera, telefoon of videocamera maakt recht auteursrecht. Dat geldt zowel voor de door jou gemaakte foto’s, als foto’s en beelden van andere personen. Dit betekent dat het niet is toegestaan om beelden van andere makers op jouw website of sociale media te plaatsen. Ook het toevoegen van auteur credits maakt het niet toegestaan om de beelden te plaatsen. Alleen wanneer de maker expliciet toestemming geeft om de beelden te gebruiken, kunnen deze worden geplaatst.

Plaats je de beelden toch, dan is het mogelijk dat je, via een advocaat, een ‘cease and desist’ brief krijgt. Hierin wordt gevraagd om de beelden direct te verwijderen en het nooit meer te doen. Ga je niet in op deze brief, dan kan er een juridisch proces beginnen, waarbij je via de rechter, kan worden gedwongen de foto’s offline te halen en een (grote) boete te betalen. Mocht je tot dit punt in het proces komen, dan zal je diep in de buidel moeten tasten. Je moet dan namelijk de boete, jouw advocaat en advocaat van de tegenpartij betalen. Het is ook mogelijk om het buiten de rechtbank te houden, door de andere partij af te kopen met een bepaald bedrag.

Geloof Camera Deals, het is ons ook overkomen, terwijl we in alle overtuiging waren dat we niet in overtreding waren tijdens het plaatsen van het beeld en de beste intenties hadden, kregen we alsnog een zaak aan onze broek. Let dus altijd goed op bij het plaatsen van beelden van iemand anders, ook op Facebook, instagram, TikTok etc.

FAQ: Vragen over het zijn van fotograaf of filmer

Hoeveel geld mag ik vragen als fotograaf?

Hoeveel geld je vraag voor je fotografie of filmdiensten hangt af van je ervaring, skills, apparatuur en de opdracht. Het is dan ook bijna niet op te schrijven wat je als fotograaf of filmer vragen kan. Het antwoord is dat je het zelf bepaald. Het belangrijkste is dat je je waarde niet te laag inschat en dat je goed berekent welke kosten je maakt en hoeveel geld je nodig hebt om die te dekken en ook te verdienen.

Dit zijn een aantal gemiddelde tarieven voor fotografen:

Ervaring van 3 tot 5 jaar: €75 tot €100 per uur

Ervaring van 5 tot 10 jaar particuliere markt: €100 tot €150 per uur

Ervaring van 5 tot 10 jaar zakelijke markt: €100 tot €200 per uur

Hou je vooral niet vast aan deze bedragen en vraag gerust meer als je dat waard bent. Dit kan bijvoorbeeld dankzij jouw unieke stijl of een wachtrij van maanden. Vaak is het zo dat men denkt dat als het goedkoop is ook niet goed kan zijn. Te weinig geld vragen kan dus slecht zijn voor je business. Zorg ervoor dat je veel weet van je business, belichting, apparatuur, poses, producten en alles waar je mee werkt.

Uiteraard is het zo dat wanneer je een camera van €5000 perfect kunt gebruiken en daar ook bijzondere beelden mee kan maken, je meer geld vraagt dan wanneer je net begonnen met op een spiegelreflexcamera van €300.

Bereken in je prijs ook of nabewerking, reiskosten en licenties daar wel of niet bij inbegrepen.

FAQ: Veelgestelde vragen over Camera Deals

Verkoopt Camera Deals apparatuur?

Nee, Cameradeals.nl en alle andere Camera Deals websites verkopen geen producten, wij voorzien de gebruikers alleen van zo veel mogelijk informatie.

Hoe verdient Camera Deals geld?

Wij verdienen geld op commissiebasis. Wij sturen gebruikers door naar winkels die camera-apparatuur verkopen. Mocht de gebruiker een product kopen dan ontvangt Camera Deals een klein percentage van het aankoopbedrag als vergoeding. Dit heeft geen invloed op de prijs van het product.

Heeft Camera Deals ervaring met de apparatuur en camera's?

De eigenaar van de website, Yoreh Schipper, werkt sinds 2008 in de foto- en filmindustrie en heeft vele foto- en videocamera’s gebruikt, geleend, gekocht en kapot gemaakt. Hij heeft succesvol afgeronde projecten gedaan voor bedrijven als MINI, Aon, Plan International, NPO3 en Fight Caner. Elk jaar komen er vele nieuwe camera’s uit en Camera Deals probeert elke camera in handen te krijgen, te testen en te reviewen. Op deze manier weten we waar we het over hebben en kunnen we de beste informatie geven.

Heeft Camera Deals expertise op het gebied van camera's, drones en lenzen

Uiteraard! Zoals in de vraag beschreven bij ‘ervaring’, proberen we elke camera, lens en drone te testen. Maar naast het testen gaat het ook om praktische en theoretische kennis. Praktische kennis heeft te maken met de ervaringen opgedaan uit het professionele werkveld. Hoe gaat het er aan toe tijdens foto- en videoshoots van alle soorten en maten? Wat gebeurt er tijdens video-projecten; zo tijdens de pre- hoofd- en postproductie? De theoretische kennis komt neer op het lezen over de producten en het vergelijken van onderzoeken, tabellen, grafieken en zelfs meningen van andere professionele gebruikers. Door al deze elementen te combineren denkt Camera Deals expertise te hebben op het gebied van foto, film, camera, drone en lenzen.

Is Camera Deals een autoriteit op het gebied van camera's en lenzen?

Het is niet aan ons om onszelf een autoriteit te noemen, maar veel ervaring met de apparatuur hebben we wel. Ook is de website van Camera Deals in 2019, 2020 en 2021 opgenomen in de lijst van ‘beste fotografieblogs’ van Kamera-Express.nl (deze pagina bestaat niet meer helaas). De website van Camera Deals bestaat sinds 2019 en we zijn altijd bezig met de kwaliteit te verbeteren en de beste content te produceren, waar de gebruikers veel informatie uit kunnen halen.

Is Camera Deals te vertrouwen?

Yoreh van Camera Deals

Yoreh van Camera Deals met cameratas tijdens de test en review van de Nikon Z6 II.

Ja, zeker! De website is opgezet door fotograaf en filmmaker Yoreh Schipper. Al sinds 2008 werkt hij in de industrie en gebruikt zijn ervaring en kennis over apparatuur om deze website van informatie te voorzien. Uiteraard komt er ook een hoop testen bij kijken. Zo test hij de camera’s zelf en schrijft er vervolgens een review over. Veel andere soortgelijke websites (informatie, prijzen en top-lijsten) hebben vaak geen affiniteit met de apparatuur en zijn alleen gemaakt om snel geld te verdienen. Vaak hebben deze website geen contactpagina of gezichten van de personen die er werken. Twijfel je nog, neem dan contact op! 🙂

Wat voor website is cameradeals.nl?

Cameradeals.nl is een camera-informatie website. De website is bedoeld voor beginnende, gevorderde en professionele fotografen en videomakers.

We schrijven over de volgende onderwerpen

Hoe neem ik contact op met de redactie van Camera Deals?

Je kunt ons altijd een e-mail sturen via het contactformulier, of direct mailen naar [email protected]

Waar kom ik meer te weten over de personen die voor deze site schrijven?

Op de ‘over Camera Deals‘ pagina vind je alle informatie en geschiedenis over de website en wie erachter zit.

Staat je vraag of het juiste antwoord er niet tussen? Stuur ons dan gerust een e-mail!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Camera Deals
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart