Search
Close this search box.

Tips voor het kiezen van een camerastatief

Geüpdate op 07/07/2022 door Yoreh

Een camerastatief is een van de beste investeringen die een fotograaf kan doen. Maar hoe weet je welke je moet kopen en welke je moet gebruiken voor specifieke soorten shoots? Dat kan best lastig zijn om te bepalen. De statieven met elkaar vergelijken is desondanks zeker een aanrader, net als internet en tv vergelijken. Ook kan het slim zijn om gebruik te maken van de onderstaande tips als je een statief gaat kopen. 

Statief soort

Als je een statief gaat kopen zul je merken dat er meerdere soorten statieven zijn. Zo kun je niet alleen tussen statieven voor video en foto kiezen, maar binnen die categorieën zitten ook weer allerlei soorten. Een video statief heeft doorgaans een speciaal balhoofd dat ervoor zorgt dat je de kop soepel omhoog- en omlaag, en naar boven en naar beneden kunt tilten en pannen. Voor fotografie heb je dit niet nodig omdat je statische beelden maakt. Een foto statief is doorgaans goedkoper dan een videostatief. Vooral bij videostatieven zul je veel verschil merken in prijs. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het balhoofd en het gewicht dat het statief kan houden. In video zie je elke trilling en tik. Geef altijd voldoende geld uit aan een goed videostatief, want anders zal je beeld vol schokken en trillingen zitten.

Grote-cameras-hebben-grote-statieven-nodig-cameradeals

Grote en zware camera’s, hebben grote en sterke statieven nodig

Maat en gewicht

Elke serieuze fotograaf heeft meestal een selectie van statieven van verschillende gewichten en maten. Er is geen perfecte maat of gewicht als het gaat om het kiezen van een statief – je kunt het beste overwegen waar je het wilt gebruiken en vanaf daar achteruit werken. Ben je van plan om in studio’s te fotograferen, of op een locatie waar het hebben van een zwaar statief geen last is? Als dat zo is, neem dan het zwaarste en stevigste statief dat je kunt vinden. In dit geval is een zwaar statief een zegen en de eerste stap naar haarscherpe resultaten. Kleinere statieven zijn juist beter wanneer je deze mee wilt nemen in een rugzak. Wanneer je veel op reis bent is het een goed idee om te kiezen voor een goede en lichte camera voor op reis.

Middenkolom

De middenkolom is geen belangrijke functie bij het winkelen voor een statief, maar als je een fan bent van ’top-down’ fotografie, is de mogelijkheid om je middenkolom horizontaal uit te breiden een enorm pluspunt. Flat lays kunnen bijvoorbeeld een aanrader zijn.

Benro-reisstatief-met-kantelbare-midden-kolom-cameradeals

Statief met vertelbare middenkolom en flat lay

Als je vanaf een statief recht naar beneden kunt fotograferen, wordt het veel gemakkelijker om een ​​mooie flat lay te componeren. Het is ook een handige functie voor macrofotografie, waarbij je bij sommige statiefmodellen zelfs de middelste kolom ondersteboven kunt draaien, wat betekent dat de lens van je camera nog dichter bij het onderwerp kan komen.

Sirui-statief-met-e10-balhoofd-cameradeals

Materialen

Een statief van koolstofvezel is de Rolls Royce van de wereld met drie poten, maar zijn ze echt zoveel beter dan hun aluminium tegenhangers? Plastic moet je sowieso niet kopen! Aluminium is goedkoper en duurzamer dan koolstofvezel.

Leica-aluminium-statief-cameradeals

Aluminium statief

Koolstofvezel daarentegen is lichter en stijver. Laten we eerlijk zijn – het ziet er beter uit en voelt ook nog eens beter aan! Het is belangrijk om te onthouden dat een aluminium statief uit de middenklasse altijd beter presteert en langer meegaat dan een goedkoop statief van koolstofvezel. Als je een beperkt budget hebt, blijf dan bij de bekende merken, zelfs als dit betekent dat je een aluminiumversie krijgt in plaats van koolstofvezel.

Manfrotto-koolstofvezel-carbon-fibre-statief-cameradeals

Carbon Fibre statief

 

Beensecties

Hoe meer beensecties een statief heeft, hoe meer het zal buigen. Dit kan het moeilijker maken om een ​​foto nauwkeurig te kadreren, vooral bij zwaardere camera-/lensopstellingen. In extreme gevallen kan het zelfs onscherpte in de beelden veroorzaken.

Manfrotto_509HD_536K_509HD_Video_Head-met-veel-been-setcties-cameradeals

Statief met veel beensecties

Het zijn meestal de lichtgewicht ‘reisstatieven’ die meer dan 3-pootsecties gebruiken om zichzelf compacter te maken, dus probeer deze te vermijden als je van plan bent iets anders te gebruiken dan een lichtgewicht spiegelloze of compacte camera. Vermijd bovendien sowieso zoveel mogelijk het gebruik van de middelste kolom van je statief.

Bij het kopen van een statief let je dus op de volgende zaken:

 • Camerasoort dat je gaat gebruiken
  • Video: statief met vloeibaar balhoofd
  • Fotografie: geen vloeibaar balhoofd nodig
 • Gewicht van je camera
 • Hoeveel gewicht kan het statief aan
 • Gewicht van het statief
  • Studiostatieven kunnen zwaarder zijn dan statieven die je op reis mee wilt nemen
 • Materiaalsoort
  • Aluminium
  • Carbon firbe
 • Het aantal beensecties
  • Hoe stevig zijn ze?
  • Hoe meer secties, des te meer deze kan wankelen
 • Hoe makkelijk kun je het statief waterpas zetten?

We hopen dat je met deze tips aan de slag kunt om een nieuw statief uit te zoeken.

Bekijk ook: de beste camera’s van dit moment

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Tags:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter