Video en film maken voor beginners

Geüpdate op 12/06/2023 door Yoreh
Of je nu 16 jaar oud bent en net van school of dat je halverwege je carrière zit en er helemaal klaar mee bent om dat getetter van je collega’s aan te horen; het is nooit te vroeg of laat om te beginnen met het maken van professionele video’s. Toen ik 8 jaar oud was liep ik over straat met een omgekeerd tennisracket dat een filmcamera moest voorstellen. Het racket ligt op mijn schouder en het handvat is de cameralens. Van achter auto’s ‘film’ ik mensen in Candit Camera stijl. Een van mijn vrienden heeft zo’n ramen boener op een lange stok. Die fungeert als de microfoonhengel of ook wel ‘overhead mic’ of ‘boom’ genoemd.
Hoe dan ook, soms weet je al van jongs af aan dat je iets met video wil doen. Soms krijg je de ingeving als je (ruim) volwassen bent. Maar wat zijn de eerste stappen als wilt beginnen met video’s maken?
Een (film) doel stellen
Voordat je de camera oppakt is het goed om te weten wat je zou willen doen en maken, een doel kiezen. De reden dat ik je aanraad dit doel te kiezen, is omdat het leerproces per video branche verschilt. Wil je een bedrijf starten als Zzp’er of gewoon beter worden in het maken van films?
Tegenwoordig is het niet gek om als ZZP freelance filmmaker te werken. In de film en de tv-wereld wordt er zelfs voornamelijk met zzp’ers gewerkt. Om je op weg te helpen heb ik een lijstje gemaakt van een aantal verschillende takken binnen de filmwereld.

RED V Raptor XL, een geweldige camera voor cinema
Camerapersoon cinema
Hierbij zul je je voornamelijk richten op het filmen van verhalen met een script. Hierbij werk je nauw samen met de (beeld)regisseur en acteurs. Je kan hierbij zowel films als (t.v.) commercials draaien. Om Cameraman Cinema te worden is het handig, bijna noodzakelijk, om een opleiding te volgen. Dit kan op een film- of kunstacademie, maar natuurlijk kom je door veel oefenen en de juiste contacten hebben ook al een heel eind.

Sony FX 9 die voor voornamelijk reportages wordt gebruikt.
Camjo (Camera Journalist)
Camjo staat voor CAMera JOurnalist. De Camjo heeft een grote verantwoordelijkheid omdat je zowel de camera, geluid, de redactie en het interview gedeelte op je neemt. Soms doe je zelfs de montage erbij!
Toen ik als Camjo werkte (2011) had ik de camera op mijn schouder en de microfoon in mijn andere hand. Voor een internet t.v. zender ging ik het land in om korte reportages te maken. Daarbij verzorgde ik de onderwerpen, interviewvragen, het camerawerk en de montage. En ook nog is voor een magere €250 per opdracht!

Canon XA75 camcorder. Camcorder zijn populair onder Camjo’s en reportage makers. Bekijk ook onze top-lijst van beste camcorders van dit moment.
Het werk van een camjo kan zeer uiteenlopen, maar het komt er altijd op neer dat je een hoop verantwoordelijkheid draagt en goed moet kunnen organiseren.
Camerapersoon commercieel
Om dit artikel beknopt te houden beschrijf ik hier een aantal verschillende camera beroepen binnen de commerciële wereld. Veel zzp’ers werken voor de online branche. Hierbij moet je denken aan bedrijfsfilms, internet reclames, reis-, product-, documentaire en evenement video’s.
Tijdens het maken van bedrijfsvideo’s zul je te maken hebben met langere, vaak saaie, interviews en het maken van ‘beauty shots’ van het grijze kantoor. Tenzij je een video voor een hippe tent maakt natuurlijk!
Internet commercials gaan nauw samen met productvideo’s. Denk hierbij aan een snoepmerk, hondenvoer, een handige gadget of een uitvinding van een bedrijf. Het voordeel van deze branche, is dat er het meeste werk in te vinden is en het aanbod blijft alleen maar groeien.
De juiste videocamera en apparatuur kiezen
Heb je gekozen wat voor cameraman of vrouw je later ‘als je groot bent’ wil worden? Goed! Dan kunnen we nu met het leukste gedeelte verder gaan; de apparatuur.
Heb je niet veel te spenderen? Gebruik dan gewoon je telefoon.
Niet om opdrachten mee te schieten, maar om te oefenen. Oefen je pan’s, tilts, close-ups en voorgrondjes. Leer eerst goed te kadreren en goede shots te maken en investeer dan in de juiste apparatuur. Mocht je telefoon niet goed genoeg zijn en wilt een goedkope kleine camera, kijk dan is naar deze 4K, 6K en 8K camera’s en zie of er iets leuks voor je tussen zit. Het filmen op systeemcamera’s is tegenwoordig populair omdat meerdere camera’s zelfs zijn goedgekeurd om te worden gebruikt als A-camera bij Netflix producties.

De Canon EOS R5c is een systeem cinema camera. Klein, maar perfect voor het maken van hoogwaardige film.
Heb je al een camera? Top! Pak je statief, ga de straat op en begin met oefenen.
Wanneer je zeker weet wat je wilt met filmen en daar ook in wil investeren, dan kun je een echt goede camera kopen. Deze camera’s vind je onder andere in deze lijst van beste 4K camera’s. Daarbij raad ik wel aan een paar goede lenzen te kopen, want video’s schieten in hoge kwaliteit is zonde als er een goedkope kit-lens op zit.
Wil je meer weten over wat voor (foto)camera bij jou past? Lees dan het artikel over fotocamera soorten en fotografie onderwerpen op CameraDeals.nl
Ben je er dan? Nee.
Zowel een schouder als een normaal driepoot statief zijn attributen die je zeker moet hebben. Ga je meer reality-tv werk doen zoals journalistiek, camjo of bruiloften? Zorg ervoor dat je een cameralamp en een hand of dasspeld microfoon hebt. Een dasspeld microfoon of ‘zendertje’ is een microfoontje dat je aan bijvoorbeeld de kraag van je T-shirt hangt om het geluid van die persoon te kunnen opnemen.
Gimbals en sliders
Je hebt het vast voorbij zien komen. Mooie strakke vliegshots over stranden en pleinen. Of juist een heel langzaam slide shot langs een boom met een weiland in de achtergrond. Gimbal stabilisatie en sliders zijn producten die je helpen deze effecten te maken.
Wat is stabilisatie en wanneer gebruik je deze?
Op de markt vind je verschillende soorten stabilisatie en daar zijn ‘steadycams’ en ‘gimbals’ de meest bekende van. Een traditionele steadycam werkt met contragewichten en is niet afhankelijk van motors of elektriciteit. De camera staat bovenop en daaronder hangen gewichten om de camera in balans te houden. Bij lichtere camera’s, tot 3,5 kilo, draag je meestal je de steadycam in je hand. Als je een zware camera bediend, dan zie je men nog wel eens rondlopen met van die grote vesten en een arm ertussen met springveren erin. Dit vest zorgt ervoor dat je het gewicht met je lichaam draagt en niet met een arm.
De gimbal daarentegen werk met kleine motortjes en die zorgt ervoor dat de camera helemaal gestabiliseerd wordt. Wat het voordeel daarvan is? Het scheelt tijdens het draaien een hoop werk en gedoe en je weet dat je altijd een ‘steady’ beeld hebt. Voor beide producten geld dat je ze eerst moet stabiliseren voordat ze goed werken.
Tegenwoordig zijn de elektrische gimbals niet meer weg te denken en je hebt ze voor telefoons tot camera’s van meerdere kilo’s. De steady cams worden tegenwoordig bijna alleen gebruikt voor grote cinema camera’s.
Camera Sliders
Een close-up van een product waar de camera omheen draait, de camera die langzaam naar achter glijdt en er steeds meer in beeld komt. Dat wordt op sliders gemaakt. Tot 2012 waren sliders erg kostbaar en onhandig om mee te nemen. Tegenwoordig heb je betaalbare sliders die ook nog eens compact zijn.
Een slider is een meerwaarde als je hem gebruikt met de 2e camerahoek in een interview, productopnames of beelden in de stad of natuur waar je item in de voorgrond ziet en tijdens het sliden de focus verlegt naar de achtergrond. Onthoud dat het maken van slide shots het beste werkt met iets in de voorgrond als je een wijder shot maakt.
Huren of investeren in filmapparatuur?
Een investering doen in een camera betekent dat je behoorlijk wat geld moet trekken. Het is daarom goed te begrijpen dat je de camera’s eerst wil proberen. Welke lenzen gaan goed met welke camera? Begin ik met een klein model of koop ik toch maar in een keer die Sony Cinema camera?
Als je nog twijfelt, dan raad ik je twee dingen aan
- Kijk Youtube reviews van de producten die je op het oog hebt
- Huur de camera’s voordat je ze koopt.
Bedrijven als Het Raam, Budgetcam en Camelot verhuren camera-apparatuur en tegenwoordig kun je ook een camera huren bij Cameranu en Kamera-express ook apparatuur. Waar Het Raam en Camelot zijn bedoeld voor grote apparatuur, is Budgetcam een goede optie om kleine camera’s te huren. Voorwaarde om hier te kunnen huren is dat je geregistreerd zzp’er bent.
Goede online videocamera apparatuur en accessoire winkels
Kamera-Express
De afgelopen 10 jaar heb ik heel wat online camerawinkels bezocht en enorm veel geld uitgegeven aan camera-apparatuur en accessoires. Mijn eerste camera en statief kocht ik bij Kamera-Express in Rotterdam. Hun assortiment is uitgebreid. Zeker als het om meer professionele apparatuur gaat. Voor de apparatuur die groter is ga ik nog altijd langs bij Kamera-Express. Ik vind het rustgevend als ik de spullen eerst kan zien en proberen.
Cameranu
Uiteraard moet je altijd verschillende websites bezoeken en spul vergelijken. Ik merk dat Camera.nu altijd zeer scherpe prijzen hanteert. Waar Kamera-express tot 5 jaar terug de alleenheerser was, is Cameranu de grootste concurrent van Kamera-Express. Beide camera winkels nemen kleinere bedrijven over, om op die manier hun eigen imperium uit te breiden.
De juiste lens
Tenzij je een camcorder met vaste lens koopt, moet je bij de aankoop van je camera nog een goede lens uitzoeken. Systeem- en cinema camera’s hebben beide de mogelijkheid om lenzen te verwisselen. Zo is het op een groot model als de Sony FX7 of FX9 mogelijk om standaard Sony lenzen te plaatsen. Maar je kunt ook een lens met variabele zoom en zoomknop erop plaatsen. Hoewel het kiezen van de juiste camera belangrijk is, is het kiezen van de juiste lenzen misschien nog wel belangrijker. Film in 8K 12-bit RAW op een goedkope lens, en je zult nooit dat scherpe eindresultaat krijgen. Maar wanneer je Full HD filmt met de beste Canon RF-lens, dan zitten je beelden helder en vol details.
Fotolens of cinema lens?
Los van het feit dat je voor prime- en zoomlenzen kunt kiezen, kun je ook kiezen tussen foto- en cinelenzen. Het grootste verschil is dat cinelenzen vaak andere draairingen hebben en een andere manier van diafragmaweergave. In fotografie wordt er gewerkt met F-stop, terwijl cinelenzen een T-stop gebruiken.

Zeiss CP3 85mm T2.1 Compact Prime Lens met PL-vatting. Deze lens heeft diepere groeven voor het gebruik van een follow focus en gebruikt T-stop om het diafragma aan te geven.
De cinema lenzen hebben vaak een draairing met diepere groeven. Is dit specifiek gemaakt zodat er een follow focus op kan worden gebruikt. De follow focus is een grote fysieke draaiknop die de camera operator kan gebruiken om de focus aan te passen.

Een kleine follow focus die je gebruikt om bijvoorbeeld de focus aan te passen.
Koop je een systeemcamera, dan zul je fotografie lenzen gebruiken. Veel van deze lenzen ook geschikt voor het maken van film. Let er altijd op dat de lens interne beeldstabilisatie heeft en vooral dat het een stille lens is wanneer je autofocus gebruikt. Wanneer de lens niet over interne beeldstabilisatie beschikt, zorg er dan voor dat de camera dit wel heeft of gebruik een gimbal.
Cinema lenzen gebruiken meestal een andere lensvatting dan fotografie lenzen. Doorgaans wordt de PL-vatting het meest gebruikt. We raden cinema lenzen alleen aan als je als doel hebt video’s of films te maken van de allerhoogste kwaliteit. Cinema lenzen zijn duur en een enkele 85mm Zeiss lens kost je minimaal €4000.
F-stop vs T-stop
In praktische termen is het belangrijkste verschil tussen f-stop en T-stop dat f-stop verwijst naar het theoretische lichtopvangvermogen van de lens, terwijl T-stop de werkelijke hoeveelheid licht vertegenwoordigt die door de lens wordt doorgelaten. In de meeste fotografie scenario’s is het verschil tussen de twee verwaarloosbaar en gebruiken fotografen voornamelijk f-stopwaarden. Bij het maken van films of situaties waarin nauwkeurige lichtmeting nodig is, worden echter vaker T-stopwaarden gebruikt om een nauwkeurige belichting te garanderen.

De RF 24-70mm f/2.8 fotolens met interne beeldstabilisatie en daarmee ook geschikt voor het maken van film.
F-stop, ook wel f-waarde genoemd, is een meting die de verhouding weergeeft tussen de brandpuntsafstand van de lens en de diameter van de lensopening (diafragma). Het is een gestandaardiseerde schaal die wordt gebruikt om de hoeveelheid licht die door de lens de camera binnenkomt te meten en te regelen. De f-stopschaal varieert doorgaans van f/1.4 tot f/22 of hoger, waarbij elke stap een verdubbeling of halvering van de hoeveelheid licht vertegenwoordigt.
T-stop daarentegen staat voor “transmissiestop” en vertegenwoordigt de werkelijke hoeveelheid licht die door de lens wordt doorgelaten. In tegenstelling tot f-stop, wat een theoretische meting is op basis van de fysieke kenmerken van de lens, houdt T-stop rekening met de lichttransmissie-efficiëntie van de lens. Het houdt rekening met het potentiële lichtverlies dat wordt veroorzaakt door elementen zoals glas, coatings en andere componenten in de lens die de hoeveelheid licht die de camerasensor bereikt, kunnen verminderen. T-stopwaarden worden meestal gebruikt in professionele bioscooplenzen (cine lenzen) waar nauwkeurige lichtmeting cruciaal is.
Het is belangrijk om te weten dat, bijvoorbeeld, F/2 en T/2 niet hetzelfde diafragma zijn. Wanneer je beide lenzen op 2 zou zetten, komen er verschillende hoeveelheden licht naar binnen.
Oefenen en leren, leren en oefenen
Gefeliciteerd. Als je bij dit onderdeel bent, dan betekent dat je een camera hebt en klaar bent om te gaan filmen. Zoals ik eerder zei; oefen zo veel mogelijk. Kijk Youtube tutorials over hoe je beter kunt worden en ga naar buiten om te proberen. Neem je het heel serieus? Volg een opleiding of een cursus. Binnenkort weer een familiefeest? Film het en maak er een mooie video van!
Maar wat doe je als je dit stadium al voorbij bent en professioneel verder wil komen? Op dat moment is het handig om je (online) portfolio te gaan opzetten en uitbouwen. Zorg dat je online goed vindbaar bent en dat je een constante stroom aan nieuw materiaal hebt.
Heb je materiaal en video’s te kort? Bied jezelf gratis aan bij naasten, vrienden en familie. Misschien zoeken ze nog een simpele video of misschien is je zwager wel de organisator van een festival in de zomer.
Het belangrijkste is dat je blijft oefenen en vernieuwen. Zorg er ook voor dat je verschillend soort werk doet. Ook het werk dat je eigenlijk niet zo aanspreekt.
Hebben jullie nog tips of vragen? Laat het dan hieronder weten!
Lees ook: het beginnen van je eigen bedrijf