Zoek
Sluit dit zoekvak.

Video en foto opdrachtomschrijving checklist voor bedrijven en opdrachtgevers

Geüpdate op 25/07/2023 door Yoreh

Ben je eigenaar van een bedrijf of werk je ergens waar ze een professionele video of foto’s willen laten maken, dan is deze post voor jou. Misschien weet je al precies wat je zoekt of ben je nog op onderzoek uit. Door een goede video opdrachtomschrijving te maken trek je de juiste filmmakers aan en bespaar je jezelf en de filmmaker een hoop tijd. Na het volgen van de hier beschreven stappen zal het makkelijker worden om een offerte aan te vragen.

Vanuit de klant of het bedrijf gezien wil je uiteraard weten wat de video of fotoshoot gaat kosten. De videomaker of fotograaf zal dan vragen wat het bedrijf precies wil, anders kan een kosten indicatie maken lastig zijn. Er is een kans dat het nog niet vast staat dat de productie ook daadwerkelijk gaat gebeuren, dus het is logisch dat het bedrijf nog niet te veel moeite in een opdrachtomschrijving wil steken.

Het lijkt voor de hand liggend dat je een goede foto en video opdrachtomschrijving moet maken, maar de opdracht omschrijvingen die ik door de jaren heb ontvangen zijn niet altijd even duidelijk: ‘Wij willen een filmpje van ons 2-daags congres. Wat kost dat?’ of ‘Wij maken applicaties voor een internationale klant, zie deze video als voorbeeld’: video toont mensen rennend door een brandend gebouw, maar vanwege de speciale slimme applicatie is de brandweer snel ter plaatse. Je kunt je voorstellen dat een maker geen idee heeft wat je precies wil. Een Hollywoodfilm? Gebouwen in brand? Heel veel acteurs? Wordt er gesproken?

Schrijf je halve opdrachten uit, dan ga je halve antwoorden terugkrijgen. Let erop dat je zo duidelijk mogelijk omschrijft wie jij bent als bedrijf, wat is de corebusiness van het bedrijf is en wat de video duidelijk moet maken.

De Foto en video opdrachtomschrijving checklist

Deze foto en video opdrachtomschrijving checklist voor ondernemers versnelt het proces en dat scheelt tijd en geld. De lijst vul je één keer in per opdracht en die kun je vervolgens naar meerdere partijen sturen, die op hun buurt een passen offerte kunnen opstellen. Fotografen en filmers kunnen deze checklist juist gebruiken om aan te geven wat ze van hun opdrachtgevers verwachten.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat een opdrachtgever een bepaalde opdrachtomschrijving heel duidelijk vindt, terwijl de maker er geen drol van snapt. Dit komt doordat de opdrachtgever vaak al een idee heeft van hoe het eindproduct eruit ziet, maar het idee op papier zetten kan knap lastig zijn.

1. De opdracht- en bedrijfsomschrijving

Schrijf je halve opdrachten uit, dan ga je halve antwoorden terugkrijgen. Let erop dat je zo duidelijk mogelijk omschrijft wie je bent als bedrijf, wat de corebusiness van het bedrijf is en wat de video’s of foto’s duidelijke moeten maken.

2. Productomschrijving

Als bedrijf bied je een product of dienst aan dat je op een bepaalde manier wil verkopen. Laat de opdrachtnemer specifiek weten wat voor product je terug wil zien in de foto’s en/of video’s.

 • Wat is het?
 • Wat doet het?
 • Waarom dit en nu?

Deze vragen zijn op bijna alle producten en diensten toepasbaar. Of het nu hondenbrokken, reizen, of servicediensten zijn.

Product-fotografie-cameradeals

3. Lengte & Hoeveelheid foto’s en/of video’s

Omdat deze elementen voor fotografie en videografie nogal verschillen, splits ik ze op in stukken.

Het aantal foto’s

Binnen fotografie is het handig om te weten hoeveel foto’s wilt hebben. Het nabewerkingsproces per foto verschilt namelijk enorm per opdracht. Je kunt je voorstellen dat een shoot met rennende honden op het strand minder werk kost dan een militaire operatie in een fantasie post-apocalyptische wereld.
Geef duidelijk aan hoeveel foto’s je aangeleverd wilt hebben. Weet je nog niet hoeveel je wilt? Vraag je zelf dan af waar de foto’s voor gebruikt gaan worden en wat hun doel is. Zo krijg je een beter idee over hoeveel foto’s je echt nodig hebt.

Lengte van de video

De lengte van een video kan een groot verschil maken binnen het productieproces. De hoeveelheid werk ligt dan ook nauw samen met het soort video en het onderwerp. Als je twee interviews van 30 minuten filmt die je terug moet brengen naar 10 minuten, dan maken 1 of 2 minuten extra materiaal niet veel uit. Je hebt het hier namelijk over redelijke statische producties waar je wat inserts (extra beelden) overheen legt. Maar als je een video maakt vol met actie en verschillende scenes, dan kan 10 seconden (meer dan) twee dagen extra werk betekenen.

Geef ook duidelijk aan of je van dezelfde video verschillende versies in lengte wenst. Sommige video’s knippen zich heel makkelijk op, andere films hebben veel nabewerking nodig. Denk bijvoorbeeld aan de muziek. In een video van 5 minuten kun je niet direct knippen. De muziek moet er op worden aangepast en de inserts (overliggende beelden) moeten wordt aangepast in lengte. Het hele arrangement moet worden herzien om en een kloppend en lopend verhaal te maken en dat kan soms even duren.

Kortom: Probeer een zo precies mogelijke schatting te maken van de hoeveelheid foto’s of de lengte van de video en het aantal versies.

doelgroepen-voor-foto-of-film-productie-cameradeals

4. Doelgroep van het eindproduct

Het is me al redelijk vaak overkomen dat een klant de doelgroep niet goed weet te omschrijven. Een doelgroep kan zijn; ‘Mannen tussen de 30 en 45 jaar oud’. Maar je weet dan eigenlijk nog helemaal niets, dit kan iedereen zijn. Wees specifiek over wie de mensen zijn die je wilt bereiken, wat ze willen en nodig hebben. Waar bevinden ze zich en waar houden ze zich mee bezig?

Elke doelgroep reageert anders op eenzelfde foto of video. Het is dus belangrijk dat de maker de foto’s en video afstemt op wat de doelgroep graag ziet.

5. Uitzendplatform

Zeker voor fotografie kan het nabewerkingsproces verschillen op basis van het uitzendplatform. Foto’s voor print in tijdschriften of de buitenruimte hebben andere specificaties dan foto’s die online worden gebruikt. Het kan een groot verschil maken als je weet dat je foto’s op een billboard komen, in plaats van op een moeilijk te vinden website.

Maak je een video voor je eigen Youtube kanaal of wil je een spot die op de lokale Tv-zenders wordt uitgezonden? Gebruik je de video op je eigen website of komt deze ook op de sites van partners te staan? Voor zowel fotografie als videografie zijn zowel het uitzendplatform als hoeveelheid (distributie) belangrijk. Zeker voor grote producties kan het soort licentie verschillen en in prijs oplopen.

Tegenwoordig willen veel bedrijven hun foto’s en video’s ook delen op hun TikTok, Instagram en Facebook kanaal. Voor de beste beleving van de kijker moeten de foto’s en video’s worden aangepast om goed te kunnen kijken. Breedbeeld video’s werken niet goed op deze platforms.

youtube-video-platform-cameradeals

Foto credit: Mohamed Hassan

6. Look en feel voorbeelden

Voorbeelden maken tegelijk een hoop duidelijk en onduidelijk. Regel 1 bij voorbeelden is; vertel de opdrachtnemer waar hij/zij op moet letten binnen het voorbeeld. Gaat het om hoe de acteur praat of kijkt? Gaat het om de lichtinval of beweging van de camera? Of is het voorbeeld exact wat je bedoelt en wil je het ook zo? Meerdere voorbeelden zijn handig om je ideeën over te brengen. Misschien waardeer je de combinatie van het soort muziek, montage en lengte van de videobeelden.

Het kan zijn dat je een foto of videograaf kiest die een specifieke stijl heeft die je graag terugziet in de foto’s en video’s. In dat geval kun je deze stap overslaan. Voorbeelden zijn handig, maar kunnen ook een creatief proces verstoren.

7. Budget

Dit is altijd een lastig onderwerp. Als opdrachtgever wil je het liefst geld besparen, maar ook een goed product ontvangen. De opdrachtnemer wil iets moois neerzetten, maar sommige producties kosten daardoor ook meer. Mijn advies is om een ruw budget mee te geven. Iets als ’tussen de €5000 en €7500′. Zowel video- als fotografen weten dan welke apparatuur en middelen ze wel en niet kunnen gebruiken, en, of bepaalde sets, acteurs of props wel of niet mogelijk zijn.

Wil je te werk gaan met acteurs, modellen, catering en/of locaties? Laat weten wat jij als opdrachtgever regelt en wat het productiebedrijf moet regelen. Bedenk dat als de opdrachtnemer het regelt, het niet gek is als er extra kosten worden gerekend voor het uitzoeken en regelen. Dus wil je geld besparen, regel zo veel mogelijk zelf!

8. Datum & Deadline

Misschien wel een van de belangrijkste punten zijn de productiedatums en deadline. Je kunt alle bovenstaande punten mooi hebben uitgewerkt, maar als de beoogde maker de komende 4 maanden vol zit en jij wil over 2 weken online, dan heb je een probleem. Over het algemeen is bijna elke grotere productie mogelijk als je een maand of 2 hebt. Maar een grote productie, met veel externe partijen en een deadline van 2 weken is lastiger waar te maken. Gelukkig heb je een hoop tijd bespaard als je een offerte hebt aangevraagd met hulp van de punten uit deze lijst. Wie weet is het dan toch mogelijk om een mooie productie te maken in een korte periode!

Conclusie

Het komt er op neer dat zo veel mogelijk informatie geven het makkelijker maakt voor de fotograaf of filmer om een goede offerte op te stellen. Professionele fotografen en filmmakers gebruiken dure apparatuur van hoge kwaliteit, die duizenden of tienduizenden euro’s hebben gekost. Om dit terug te verdienen en op termijn winst te maken moeten zij ook bedragen vragen die daar bij passen. Uiteraard wordt er ook geld gerekend voor hun ervaring. In de Tv-wereld kost een cameraman vanaf €360 per dag, zonder apparatuur. In de internet wereld is dit al snel €500 met basis apparatuur (excl. btw). Stel duidelijke eisen aan het budget en besef dat de meeste professionele bedrijfsproducties vanaf €1000-€1500 kosten.

Bekijk ook: een fotografie of filmbedrijf starten

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0