Geüpdate op 15/02/2024 door Yoreh
Beste Nikon Z lenzen in 2024 met prijzen
Wij van Cameradeals zetten voor jou de beste Nikon Z lenzen voor de Nikon Z-serie van dit moment op een rij. Onze beoordeling doen we op basis van onze eigen ervaringen met de objectieven en het combineren van professionele en gebruiker reviews. Op deze manier krijg je een goede combinatie en de beste Nikon Z-lenzen top-10 die je kan bedenken. Je vindt gegarandeerd de beste lens voor Nikon Z-camera’s van dit moment!
Klik op de naam van de lens om direct naar dit model te scrollen.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De besproken lenzen passen op de volgende Nikon modellen:
Standaard zoomlens
In de wereld van lenzen zijn er twee hoofdsoorten; een ‘prime’ lens en een zoomlens. Waar een prime lens een vast brandpunt heeft, kan een zoomlens van brandpunt veranderen en dus in- en uitzoomen. Omdat er zo veel soorten lenzen met verschillende brandpuntsafstanden zijn, heeft men besloten deze in categorieën te verdelen. Met een ‘standaard lens’ wordt een prime of zoomlens met een brandpuntsafstand tussen de 35mm en 70mm bedoeld. Het idee hierachter is dat deze lenzen het meest in de buurt komen van wat wij met het blote oog kunnen zien.
Ondanks deze officiële indeling is er nog steeds wel eens verwarring. Valt een 18-135mm lens onder de ‘standaard lenzen’ of ‘all-round lenzen’. Een 18-135mm lens is een superzoom lens die je kan plaatsen onder de ‘all-round’ lenzen. In deze lijst hebben we dit soort lens óók meegenomen.
Gebruik: De naam van de lenssoort zegt het al. Het is een normale standaard lens voor alledaags gebruikt. Goed voor kiekjes op verjaardagen of vakantie, maar ook voor portretten, straatfotografie en zelfs landschappen. Goedkopere standaard lenzen zullen je een maximaal diafragma vanaf f/3.5 geven, wat al een mooie scherptediepte heeft. Ben je bereid de portemonnee te trekken, dan kan je een standaard zoomlens met een maximaal diafragma van f/2.0 of f/2.8 vinden. Meer over standaardlenzen.
Groothoeklens
Groothoeklenzen hebben meestal een brandpuntsafstand van tussen de 24mm en 35mm, wanneer de lenzen wijder kunnen hebben we het over een ultra wijdt objectief. Wanneer je een 16-35mm lens neemt, kan je deze onder zowel ultra wijdt en groothoek zoomlenzen plaatsen. Meer over groothoeklenzen.
Telelens
Een telelens kan deze naam dragen vanaf minimaal 70 millimeter en gaat tot minimaal 135mm. Dit soort objectieven zijn goed voor sport, wild en natuurfotografie, maar ook wanneer je discreet te werk wil gaan het onderwerp niet wil of kan storen. Met een telelens krijg je een kleinere beeldhoek en lijkt het alsof objecten dichter bij elkaar staan. Dit kan een vertekend beeld van de werkelijkheid opleveren en of dat goed of slecht is hangt af van wat het doel van de foto is. Meer over telelenzen.
Objectief vs lens
Het objectief is het gehele voorwerp met behuizing, knoppen en motor dat je op je camera zet. De lens is eigenlijk maar één deel dat in dat objectief zit, maar wanneer iemand over een lens praat begrijpt bijna iedereen dat we het hebben over het objectief. Objectief is dus de juiste benaming. In het Engels gebruikt men alleen het woord ‘lens’ om het objectief aan te duiden en dat is waarschijnlijk ook de reden dat het in de Nederlandse taal door elkaar wordt gebruikt. Maakt dat uit? Nee, absoluut niet. Meestal gebruiken we het woord ‘lenselement’ als we het over één lens in het objectief willen hebben. Meet over hoe lenzen werken.
Waar zit het prijsverschil tussen lenzen in?
De kwaliteit van de algehele lens bepaald hoe duur deze is. Hierbij spelen de volgende elementen een belangrijke rol die een lens duurder maken:
- De kwaliteit van hoe het glas/lens is geslepen
- Het soort en aantal lenselementen (asferische elementen zijn duur)
- Beeldstabilisatie maakt de lens duurder
- Weerbestendigheid (Stof/spatwaterdicht en vuil/vet afstotend)
- Het maximale diafragma: hoe lager het getal, des te duurder de lens. (vooral bij zoomlenzen)
Tijdens het maken van de top-10 letten wij op al deze aspecten. De RF-lijn lenzen is van hoge kwaliteit en gemaakt om het grote pixelaantal van de EOS R-camera serie te kunnen verwerken. Met elk soort RF-objectief heb je dus een kwalitatief hoogwaarden model in handen.
Hoofdpunten objectief
Nikon Z vatting | Voor full frame Nikon Z | Min. scherpstel afstand 50mm | Maximale diafragma f/2.8 over hele zoombereik | ARNEO- en Nano Crystal Coating | Beeldstabilisatie | Multi-focus systeem | Programmeerbare control ring | Geïntegreerd OLED-paneel | Weerbestendig
- Geweldige beeldkwaliteit
- Groot gebruiksgemak
- Snelle autofocus
- Duur
- Zwaar
De Nikon Z 70-200mm f/2.8 VR S is een objectief uit de absolute top. De lens is gemaakt voor de full frame Nikon Z-camera’s en zorgt ervoor dat de foto- en videobeelden nog fraaier worden. Het objectief heeft interne beeldstabilisatie met 5 stops en een maximaal diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik. Aan de bovenzijde vind je in OLED info-paneel en de control, zoom en focus ring kan je toewijzen aan verschillende functies. Het grootste nadeel van de lens is de prijs, maar voor die prijs krijg je wel een van de beste lenzen op de markt. Daarbij zorgen de ARNEO en Nano Crystal coatings voor het verminderen van vlekken, ghosting en chromatische aberratie. Door het goed geslepen glas en afstelling in de camera heb je zelfs op f/2.8 een haarscherp beeld van hoek tot hoek. Kort om, met deze 70-200mm heb je een geweldige lens voor het leven.
Hoofdpunten objectief
Lensvatting: Nikon Z | Voor Full Frame | Max diafragma van F4 over hele bereik | Min. scherpstelafstand 30cm | Beeldstabilisatie | Weerbestendig | 500gram | Hoogwaardige afwerking en lenselementen | Geruisloze scherpstelmotor
- Haarscherpe beelden
- Compact
- Intrekbare lens
- Door F4 meer scherpte diepte (minder wazige achtergrond)
Hij is bijna de helft goedkoper dan de Nikon Z 24-70mm f/2.8 objectief en deze F4 versie is ook nog eens een stuk lichter (weegt 500gr), compacter en heeft een intrekbaar ontwerp. Het verschil is uiteraard het maximale diafragma van F4 en dat betekent dat er minder licht de lens inkomt en dat je daardoor minder grote focus contrasten hebt tussen voor- en achtergrond. De reden voor lenzen ontwerpers om een F4 versie uit te brengen heeft alles met de prijs te maken. Door het objectief F4 te maken wordt de lens betaalbaar voor een grote groep fotografen. Deze 24-70 F4 wordt zelfs als kit-lens meegeleverd bij sommige Nikon Z-modellen. Uiteraard krijg je met de 24-70mm F4 geweldig glas en een robuuste behuizing. De lens is geschikt voor camera’s met grote megapixel aantallen en je zult zien dat jouw foto’s en video’s vol fijne contrasten en details zitten. Het is mogelijk om de focus-ring aan een andere functie toe te wijzen. Denk hierbij aan sluitertijd, diafragma of belichtingscompensatie. Door de ingebouwde beeldstabilisatie is dit ook een uitermate geschikte lens voor filmmakers die run-and-gun werk doen, zoals documentaires.
Volledige reviewHoofdpunten objectief
Lensvatting: Nikon Z | Voor full frame | min. scherpstelafstand van 25cm | 450 gram | 9 diafragmabladen | Groothoeklens | filtermaat 72mm | Programmeerbare ring
- Scherp van hoek tot hoek
- Grote en precieze focusring
- Ringfunctie is aan te passen
- Geen beeldstabilisatie
- Er zijn snellere lenzen beschikbaar (groter diafragma)
De Nikon Z 24mm is de perfecte lens voor de landschaps- en architectuurfotograaf. Van hoek tot hoek heb je een scherp beeld, ook op f/1.8, en altijd een goede focus zonder focus breathing. Dankzij de Nano Crystal Coating op het glas heb je minder last van ghosting, flares en chromatische aberraties. De lens is compact en licht en dat maakt dit er eentje die je altijd in je tas wil hebben. Met een maximaal diafragma van f/1.8 heb je niet de snelste lens, maar het is meer dan genoeg om in elke situatie goed en lichtsterke foto’s te maken. Het grote voordeel aan deze 24mm is dat hij compact en met 450 gram licht is. Dit kunnen we gemakkelijk bijzonder noemen, aangezien je geweldige kwaliteit is zo’n kleine behuizing krijgt. Het is een objectief dat je aanschaft als je fan bent van bokeh-effecten. Uiteraard is het mogelijk om de focus-ring aan een andere functie toe te wijzen. Denk hierbij aan sluitertijd, diafragma en belichtingscompensatie.
Volledige reviewHoofdpunten objectief
Lensvatting: Nikon Z | Voor Full frame & APS-C | Standaard zoom | Minimale scherpstelafstand 38cm | 9 diafragmabladen | 805 gram | Weerbestendig | 82mm filtermaat
- Goed afgewerkt glas
- Twee motoren voor snelle scherpstelling
- Geen beeldstabilisatie
Hoofdpunten objectief
Voor Nikon Z Full-Frame | 570 gram | 15 groepen / 19 elementen | 0.28x vergrotingsfactor | Beeldstabilisatie 4.5 stops | Max f/4-6.4 | Min f/22-36
- Enorme zoom
- Vervangt de 24-70mm en 70-200mm
- Beeldstabilisatie
- Weerbestendig
- Maximaal diafragma van F4 op wijdste stand
- f/6.3 op 200mm
Deze 24-200mm superzoom lens is een typische kit-lens en geschikt voor fotografen die graag een alles-in-een lens willen voor bijvoorbeeld op vakantie. Op 24mm heb je een perfect brandpuntsafstand voor het vastleggen van architectuur en landschappen, terwijl je op 200mm dicht bij kleine vogels en sporters komt. Met maar 114mm lengte en 570 gram is het een zeer compacte en lichte lens. In principe vervang je met deze lens zowel de 24-70mm als 70-200mm, maar je levert wel in op kwaliteit en natuurlijk diafragma. De weerbestendige behuizing en fluorine coating zorgen ervoor dat je het objectief overal mee naar toe neemt en gebruikt in bijvoorbeeld stoffige of natte weersomstandigheden. De ARNEO coat zorgt ervoor dat lensflares en ghosting wordt verminderd. Dankzij de beeldstabilisatie, die tot 4.5 stops stabiliseert, fotografeer je langer uit de hand bij langere sluitertijden of wanneer je filmt vanaf een schouderstatief. Gebruik je deze lens op de APS-C Nikon Z50, dan heb je zelfs een zoombereik van 36-300mm.
Volledige reviewHoofdpunten objectief
Nikon Z (DX) vatting | Voor APS-C | 4.5 stops beeldstabilisatie | Pancake model (klein) | 135 gram | 7 diafragmabladen | Min. scherpstelafstand 20cm
- Beeldstabilisatie
- Pancake: dus extreem licht en compact
- Niet heel lichtgevoelig
Ben je veel onderweg met je camera en wil je een walk-around lens die je op de camera kan laten zitten, terwijl je altijd een goed brandpuntsafstand hebt? Dan is dit objectief geschikt voor jou. Daarbij weegt hij maar 135gram en dat maakt het nog makkelijker om hem overal mee naar toe te nemen. Met deze Z DX 16-50mm krijg je scherpe foto’s van hoek tot hoek en de focusring kan je zelf aan een functie toewijzen. Het is een DX (APS-C) lens die voornamelijk geschikt is voor de Z50, maar met de FTZ-adapter ook op de andere Z-modellen past. Hoewel de Z50 geen in-body stabilisatie heeft, is dat wel het geval voor dit kleine lensje en stabiliseren gebeurd tot 4.5 stops. Natuurlijk is het niet de meest lichtsterke lens, maar hij is niet duur en heel klein en dus zeker het overwegen waard.
Volledige reviewHoofdpunten objectief
Lensvatting: Nikon Z (FX) | Voor Nikon Z serie | Goed voor straat, landschap, reportage en reisfotografie | Menselijk oog beeldpunt | Instelbare controlring | Scherpstel afstand van 25cm | 9 diafragma bladen | Weerbestendig
- Stil en scherp
- Lichtsterk
- Controlring
- Geen beeldstabilisatie
Met een 35mm lens kan je eigenlijk nooit verkeerd gaan. Dit brandpuntsafstand komt overeen met wat de mens met het blote oog ziet en dat kan voor reportage, reis en bruidsfotografie best fijn zijn. De Z 35mm f/1.8 S is lichtsterk en daardoor kan je makkelijk met snellere sluitertijden werken als je minder licht hebt. Optisch gezien krijg je natuurlijk top-kwaliteit en hij is niet zwaar en wel heel stil. Er zijn geen scherpte-diepte markeringen en natuurlijk zijn er concurrerende lenzen die f/1.4 hebben, maar aan de kwaliteit kunnen weinig andere lenzen tippen.
Volledige reviewHoofdpunten objectief
Lensvatting: Nikon Z (FX) | Voor Full Frame Nikon Z | Min. scherpstelafstand 40cm | 9 diafragmabladen | Max f/1.8 | 415gr | Weerbestendig
- Haarscherp
- Stil
- Licht van gewicht
- Geen beeldstabilisatie
- Autofocus had net wat sneller gemogen
Ben je een Nikon Z full frame gebruiker en wil je een niet te dure, maar goede lens die qua brandpuntsafstand er precies midden in zit? Dan is de Z 50mm f/1.8 S wellicht goed voor jou. De lens is perfect voor straat- en portretfotografie, maar ook videomakers zullen plezier beleven van dit objectief. Zeker aangezien de meeste Z-modellen in-body beeldstabilisatie hebben. De autofocus had wellicht net wat sneller gemogen, maar dit is geen groot mankement. De lens heeft een waterafstotende behuizing en een speciale anti vet laag.
Volledige reviewHoofdpunten objectief
Lensvatting: Nikon Z (FX) | Minimale scherpstelafstand 80 CM | 9 diafragmabladen | Max. diafragma van f/1.8 | 470gr
- Scherp beeld van hoek tot hoek
- Licht en compact
- Goed design
- Geen beeldstabilisatie
Bij een professioneel 85mm objectief komt het nog wel eens voor dat ze heel zwaar zijn, maar bij de Z 85mm f/1.8 S is dat echter niet het geval. De lens is compact en weerbestendig gebouwd en weegt maar 470 gram. De grote instelring maakt het makkelijk om snel te werk te gaan. Zeker omdat je deze aan verschillende functies kan toewijzen. De beeldkwaliteit is geweldig en je hebt altijd een haarscherpe foto van hoek tot hoek, ook op f/1.8. De lens is vooral geschikt voor de full frame Z-modellen en hoewel veel mensen een f/1.4 prefereren heb je deze qua lichtsterkte en bokeh-effect niet nodig. Uiteraard is de lens weerbestendig, maar heeft helaas geen beeldstabilisatie. Gelukkig wordt dit opgevangen door de Nikon Z5, Z6 (II) en Z7 (II).
Volledige reviewHoofdpunten objectief
Lensvatting: Nikon Z (FX) | Voor full frame Nikon Z | Min. scherpstelafstand 28cm | Weerbestendig | Stille stappenmotor
- Inschuifbaar
- Lichte en compacte lens
- 82mm filtermaat voor veel filters
- Goede onderdrukking flares en ghosting
- Heeft een TIPA-award
- Geen beeldstabilisatie
De Nikon Z 14-30mm is een geweldige lens voor de allerwijdste hoeken en beelden en een geweldig alternatief voor de 24-70mm. Ben je actief in de architectuur- of interieur fotografie, dan is dit een ideale lens voor jou. Maar ook voor vloggers is dit een goed lens, want op 14mm ben je hoe dan ook in beeld! Er is geen beeldstabilisatie aanwezig, maar op 14mm heb je dat ook niet echt nodig. Daarbij beschikken de Nikon-Z camera’s over in-body stabilisatie.
Volledige reviewGebruikte bronnen voor het opstellen van top-10 lijsten
- Eigen ervaringen
- DPreview.com
- Digitalcameraworld.com
- Consumentenbond / gids
- Ephotozine.com
- Digitaltrends.com
- Zoom
- Techradar.com
- Reviews op o.a. Cameranu.nl, Kamera-Express.nl, Fotokonijnenberg.nl, Cameraland.nl en Fotodevakman.nl
- Expertreviews.co.uk
- Tweakers.net – gebruiker reviews
- Photographyblog.com
Advies bij het kopen van een objectief
In de lenzen uitleggids leggen we alles uit over hoe een lens werkt en welke soorten er zijn en waarvoor je deze gebruikt. Ook vind je hier de betekenis en uitleg van veelvoorkomende lenzen termen.
Instap cameramodellen kan je kopen in combinatie met een lens die in de doos zit. Deze kit lenzen zijn prima om mee te beginnen, maar als je een stap verder wil gaan is het belangrijk de kit lens gedag te zeggen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Een simpele en duidelijk lijst welk soort lenzen het beste zijn voor verschillende soorten fotografie