Search
Close this search box.

Canon EOS R8 test en review: full frame instapper met pro kwaliteit

Geüpdate op 25/10/2023 door Yoreh

In deze Canon EOS R8 test en review neem ik de full frame instapcamera onder andere mee naar het zomercarnaval in Rotterdam en test ik ook de HDR, low-light en portret mogelijkheden. Uiteraard loop ik langs alle punten van de camera zodat ik een uitgebreide EOS R8 review kan schrijven.

De Canon EOS R8 heb ik dus getest tijdens het zomercarnaval 2023 in Rotterdam; een Caraïbisch muzikaal en dansend festijn. De snel bewegende mannen en vrouwen in kleurrijke kleding zijn perfect om de continu burst van 40fps te testen. Ook kijk ik naar hoe de camera zich houdt als er niet zo veel licht is en wil ik kijken hoe lang de camera meegaat op de kleinere accu. De EOS R8 heb ik getest om combinatie met de RF 24-70mm f/2.8L IS USM en RF 70-200mm f/2.8L IS USM.

8.3Expert Score
Canon EOS R8 recensie in het kort

De Canon EOS R8 is een full frame systeemcamera gemaakt voor beginnende en enthousiaste fotografen. Het is een van de goedkoopste full frame systeemcamera's op de markt, die veel professionele kracht meebrengt die je ook in zijn professionele broers en zussen tegenkomt. Voor de beginnende fotograaf is het een geweldige camera, maar mist een aantal functies die je als 'beter dan beginner' fotograaf zou willen gebruiken. Denk aan individuele knoppen voor de belichtingsdriehoek, interne beeldstabilisatie of dubbele kaartsleuven. De EOS R8 is licht en compact en de foto's zijn van geweldige kwaliteit. Het Dual Pixel AF II systeem werkt snel en naar behoren, maar bij weinig licht merk je dat de camera het iets lastiger krijgt op het gebied van autofocus en ruis. Al met al is het een instapmodel full frame systeemcamera met 40fps foto burst, die zeer professionele afbeeldingen produceert onder de meeste omstandigheden.

Ontwerp
9
Fotografie
8
Film
7
Ergonomie
8
Menu
9
Autofocus
8
Snelheid
9
Pluspunten
  • Sensor en processor van professionele modellen
  • 40fps foto burst
  • AI-gebaseerde autofocus
  • Bijzonder licht en compact
  • Professionele beelden
  • 40 beelden per seconde
- Minpunten
  • Geen beeldstabilisatie
  • weinig fysieke instelknoppen
  • je ontgroeit de camera snel
  • 24.2MP is niet heel veel

Waar is de Canon EOS R8 te koop?

Toon alles + Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R8 Body
Laatste updates:
  • €1.399,00 - 28/02/2024
  • €1.639,00 - 18/02/2024
  • €1.799,00 - 17/01/2024
  • €1.619,00 - 03/01/2024
  • €1.599,00 - 01/01/2024
  • €1.649,00 - 24/12/2023
  • €1.699,00 - 02/12/2023
  • €1.799,00 - 30/11/2023
Sinds: 06/10/2023
  • Hoogste prijs: €1.799,00 - 03/11/2023
  • Laagste prijs: €1.399,00 - 28/02/2024
Toon alles + Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R8 Body
Laatste updates:
  • €1.399,00 - 28/02/2024
  • €1.639,00 - 18/02/2024
  • €1.799,00 - 17/01/2024
  • €1.619,00 - 03/01/2024
  • €1.599,00 - 01/01/2024
  • €1.649,00 - 24/12/2023
  • €1.699,00 - 02/12/2023
  • €1.799,00 - 30/11/2023
Sinds: 06/10/2023
  • Hoogste prijs: €1.799,00 - 03/11/2023
  • Laagste prijs: €1.399,00 - 28/02/2024
Laatste Amazon prijsupdate was: 07/02/2024 05:11
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Canon-EOS-R8-Test-en-review-op-zomer-carnaval-2023-yoreh-schipper-camera-deals_59

Genomen met de EOS R8 tijdens het zomercarnaval 2023 in Rotterdam. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

De review van de EOS R8 is verdeeld in hoofdstukken. Hieronder kun je op de titel klikken om er vervolgend direct heen te scrollen.

Deze review is 100% onafhankelijk en niet gesponsord door Canon Nederland of een andere partij. Canon Nederland heeft de Canon EOS R8 meegegeven om te testen, zonder enige voorwaarden over het eindoordeel. Dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen met de camera en op basis daarvan heb ik mijn mening en conclusie gevormd. 

Bekijk ook: Canon EOS R6 Mark II test en review

Canon EOS R8 Test en Review: Algemene specificaties

De Canon EOS R8 lijkt in veel opzichten op het kleine broertje van de EOS R6 Mark II. En hoewel de EOS R8 een aantal (belangrijke) functies mist, hoeven deze geen dealbreker te zijn. Als je overweg kunt zonder Interne beeldstabilisatie, een enkele geheugenkaartsleuf en kleinere accu’s, dan is het een goede camera voor je. Uiteraard zijn er ook voordelen aan de EOS R8 t.o.v. de R6 II en andere merken en modellen.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-41

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

De EOS R8 kun je zien als volwassen opvolger van de Canon EOS R en EOS RP, de eerste full frame Canon systeemcamera’s, en staat onder de EOS R6 Mark II.

Specificaties Canon EOS R8:

Canon EOS R8 (2023)Canon EOS R6 II (2022)
Sensor24.2MP Full Frame CMOS24.2MP Full Frame CMOS
ProcessorDIGIC XDIGIC X
AutofocusDual Pixel AF II (4067 / 1053 cross type)Dual Pixel AF II (4897 punten / 1053 cross type)
ISO100-102,400 (50-204,800 uitbreidbaar)100-102,400 (50-204,800 uitbreidbaar)
Resolutie formaat6000 x 4000 pixels6000 x 4000 pixels
VideoUHD 4K 24, 25 ,30, 60fps |

6K Oversampled HDMI | FHD 24-180 fps

UHD 4K 24, 25 ,30, 60fps |

6K Oversampled HDMI | FHD 24-180 fps

Zoeker2.36MP OLED 120fps3.69m-Dot OLED 120fps
Geheugenkaarten1x SD UHS-II2x SD UHS-II
LCD-scherm en resolutie3″ 1.62m-Dot Vari-Angle Touchscreen LCD3″ 1.62m-Dot Vari-Angle Touchscreen LCD
Burst fps6fps 1e gordijn / 40fps elek.12fps mechanisch / 40fps elek.
BeeldstabilisatieGeen5-assig tot 8 stops
SluiterGeen mechanische sluiter

1/4000 1ste gordijn

1/16000 elektronisch

1/8000 mechanisch

1/4000 1ste gordijn

1/16000 elektronisch

AccuLE-E17LP-E6NH
Body Formaat132.5 x 86.1 x 70mm138.4 x 88.4 x 98.4
Gewicht414 gram / 461 gram met accu en kaart588 gram | 670 gram met accu en kaart

De EOS R8 gebruikt dezelfde sensor als de EOS R6 Mark II en heeft daarmee ook hetzelfde ISO-bereik als zijn grote broer: 100 tot 102,400 (50-204,800). Ook neemt de EOS R8 de enorme snelheid van de EOS R6 Mark II over: fotograferen met 40 beelden per seconde met de elektronische sluiter. De mechanische sluiter is uit de camera gehaald, maar de eerste gordijn sluiter is wel aanwezig. Later meer over de sluiterfuncties.

Canon EOS R8 Test en Review: Introductie jaar

In februari 2023 besloot het Japanse bedrijf de EOS R8 te introduceren als best betaalbare geavanceerde full frame camera van Canon. De camera is bedoeld voor beginnende fotografen die direct met full frame fotografie willen beginnen. En let op, hoewel de camera voor beginners is, zijn de beelden die eruit komen hoogst professioneel.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-71

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Canon EOS R8 Test en Review: Body en ontwerp

Je merkt direct dat je met een zeer compacte en lichte camera te maken hebt wanneer je de cameratas met lenzen oppakt. De body is dun, 3.5 cm op het dunste en gedeelte, en 6cm bij de handgreep. Ondanks het slanke ontwerp heeft de EOS R8 een diepe grip die geschikt is voor zowel kleinere als grote handen. De lengte, breedte en hoogte bedragen 132.5 x 86.1 x 70mm. Ter vergelijking: de EOS R8 is een full frame camera, maar dunner en lichter dan bijvoorbeeld de APS-C Sony A6700.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-44

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Met een gewicht van maar 414 gram en 461 gram met kaart en accu is de EOS R8 ook geschikt als reiscamera. Zeker wanneer je kleinere lenzen meeneemt, zul je tijdens wandeltochten niet veel merken van het gewicht van de camera (wel van zware lenzen).

Weerbestendigheid

De EOS R8 heeft weerbestendigheid, wat betekent dat de camera niet direct kapot gaat tijdens een miezer buitje, maar een normale regenbui zou ik proberen te voorkomen. Bij het testen tijdens het zomercarnaval begon het te regenen. Uiteraard wilde ik mijn goede plek vooraan niet opgeven, maar had ook geen paraplu meegenomen. Het zou immers niet gaan regenen, maar het blijft Nederland.

Canon-EOS-R8-Test-en-review-op-zomer-carnaval-2023-yoreh-schipper-camera-deals_17

Op Canon EOS R8. Meisje kijkend naar de parade van het zomercarnaval 2023. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Hoe dan ook, in plaats van de weerbestendigheid goed te testen, heb ik de camera onder mijn regenjas gestopt tot de (harde) regenval over was. Ikzelf had wel eindelijk weer eens goed gedoucht.

Canon EOS R8 test en review: Knoppen

Als we kijken naar knoppen, dan zie je grote verschillen tussen de professionelere modellen. Er is namelijk maar één draaiknop aanwezig. Deze is ingesteld op het aanpassen van de sluitertijd. Met de M-fn knop kun je met het wieltje ook andere instellingen aanpassen, maar snel gaat dit niet.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-35

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Gelukkig is de M-fn knop wel in te stellen. Hieronder daar meer over.

Aanpassen van ISO en diafragma

Door het ontbreken van toegewijde knoppen voor de ISO en het diafragma, moet je altijd het lcd-scherm gebruiken. Dit kost echter behoorlijk wat tijd wanneer je bezig bent met dynamische onderwerpen of locaties. Denk aan licht dat snel veranderd of mensen of dieren die alle kanten opschieten.

Er is een oplossing die de workflow een stukje sneller maakt. Zo kun je de instellingen van de ‘M-fn’ knop aanpassen naar de ISO-instellingen. Klik op de knop en vervolgens krijg je het ISO-menu. Via de scrolknop is het dan mogelijk om de ISO-waarde te veranderen. Klik op ‘Q-set’ om de ISO-waarde op te slaan.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-29

Om ISO en Diafragma in te stellen kun je op het lcd-scherm op ‘iso’ klikken en met de knoppen of via touch de waarde veranderen. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Voor het aanpassen van het diafragma kun je ook de controlering op compatibele lenzen gebruiken. De RF 24-700mm f/2.4L IS USM en RF 70-200mm f/2.4L IS USM lenzen hebben beide zo’n ring. Je kunt instellen dat wanneer je het sterretje (*) achter op de body indrukt en aan de ring draait, je ook direct het diafragma aanpast.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-28

De *-knop. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Als je hier even mee oefent kun je altijd snel te werk gaan. Mocht je RF-lenzen hebben met de instelbare ring, dan kun je deze manieren gebruiken. Het ontbreken van de toegewijde draaischijven en wieltjes te maken heeft met ruimte en kostenbesparing. Als je niet kunt leven met deze omweg, dan is het tijd om naar bijvoorbeeld de EOS R6 of EOS R6 II (of hoger) te kijken.

Canon-RF-24-70mm-f-2-8L-IS-uSM-lens-test-en-review-camera-deals (2)

Aan de rechterkant (voorkant) van de lens is de ring te zien die je naar went kunt instellen. Bijvoorbeeld om het diafragma mee aan te passen. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Hieronder zie je waar in het Canon menu je de instelbare lens draairing en ‘*’-knop kunt aanpassen.

  • Canon-EOS-R8-menu-capture-camera-deals-4
  • Canon-EOS-R8-menu-capture-camera-deals-5
  • Canon-EOS-R8-menu-capture-camera-deals-6
  • Canon-EOS-R8-menu-capture-camera-deals-7
  • Canon-EOS-R8-menu-capture-camera-deals-8
  • Canon-EOS-R8-menu-capture-camera-deals-9

Joystick

Waar de camera al individuele diafragma en ISO-knoppen mist, is er ook geen joystick aanwezig. En hoewel het ontbreken van die eerste knoppen nog te verklaren is, vraag ik me af waarom de joystick er niet is. Er is namelijk genoeg ruimte voor. Door het ontbreken van de joystick wordt het navigeren net wat omslachtiger en dat komt de gebruikerservaring niet ten goede. Het zal waarschijnlijk te maken hebben met kostenbespraring.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-27

Geen joystick op de R8. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Aan de andere kant heb ik altijd een beetje moeite met de joystick. Soms wil ik de stick indrukken voor ‘ok’ en dan blijk ik naar rechts of links te klikken in het menu (naar het volgende tabblad). Het is een haat-liefde relatie. De joystick is vooral handig voor het selecteren van het focusgebied wanneer je de camera aan je oog hebt. Nu moet je de camera van je gezicht halen en het op het aanraakscherm selecteren. Dit zorgt er ook voor dat fotograferen met een gesloten scherm nagenoeg onmogelijk is.

Geheugenkaartsleuven

Voor een camera die zich richt op enthousiaste amateurfotografen is een enkel geheugenkaart slot doorgaans voldoende. Het is mogelijk om UHS-II SD-kaarten te gebruiken. Deze zijn klein en goed betaalbaar.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-3

Een enkele geheugenkaartsleuf op de EOS R8. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Geheugenkaart slot zit aan de onderkant

Wie weet ben je gewend om de geheugenkaarten aan de zijkant van de camera er in te glijden, maar bij de EOS R8 zit het geheugenkaartslot aan de onderkant, waar je ook de accu plaatst. Voor fotografen niet een groot probleem, maar voor filmmakers wel.

Wanneer de camera op een statief staat is het al lastig om de accu te verwisselen en nu daar ook de kaart bij zit, wordt het nog lastiger. Daarbij gebruiken meer filmmakers nu videocages of gimbals die het niet toelaten om de accu-klep te openen. Nu de kaart daar zit, is het lastig deze te verwisselen. Aan de andere kant kun je nu twee-in-één wissels doen; zowel de accu als kaart.

Is het een nadeel dat er geen tweede geheugenkaartsleuf op de EOS R8 zit? Wat mij betreft niet. Stop een UHS-II SD-kaart van 128 GB in de camera en je kunt lang fotograferen in RAW + jpg. Maar, andere modellen van ongeveer dezelfde prijs en formaat hebben wel dubbele sleuven. In technisch opzicht is het dus een minpunt voor de R8.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-5

LP-E17 accu gaat volgens Canon 220 kliks mee. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Het klopt dat simultane back-ups niet mogelijk zijn en dat je niet kunt door blijven fotograferen of filmen als de eerste kaart vol is. Maar gebruik je dat echt vaak?

Accu

De EOS R8 gebruikt de kleinere LP-E17 accu, die snel leeg lijkt te lopen als je gewend bent aan de grotere LP-E6NH accu. Maar bij het laatste streepje lijkt deze er nog wat kracht uit te persen. Tijdens zomercarnaval ging de ene accu alsnog heel de dag mee, maar het zorgt wel voor stress. Op een gegeven moment moest ik ervoor kiezen om een aantal paradewagens aan me voorbij te laten gaan, om nog genoeg accu voor de grote show over te houden. De volgende keer vragen om extra accu’s.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-4

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Het is juiste de kleinere accu die ervoor zorgt dat de EOS R8 body kleiner en lichter kan zijn. Maar daar lever je behoorlijk wat kracht voor in. Zo staat de LP-E6NH accu op 450 shots, terwijl de LP-E17 tot maar 220 shots komt.

De conclusie is dat de LP-E17 een teleurstellende accu is.

Menuknop

Wat het geval is met de meeste EOS R-camera’s, behalve de EOS R100 en R50, is dat de menuknop links bovenin de body is geplaatst. De plaatsing voelt onnatuurlijk en had beter onder het scene-draaiwiel kunnen zitten.

Canon-EOS-R6-body-product-fotos-camera-deals-33

Menuknop op R8. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Wanneer je door instellingen gaat, heb je de menuknop vaak nodig om naar het vorige scherm terug te keren. Doordat de menuknop ver weg zit, raak je uit je flow en het komt de workflow niet ten goede. Aan de andere kant gebruik je meestal beide handen om de camera te bedienen wanneer je door een menu gaat. In dat geval zit de menuknop prima geplaatst om met je linkerhand te bedienen. Gebruik de instelbare knoppen op de juiste manier en je zult alsnog terugkomen bij die snelle workflow.

Canon EOS R8 Test en Review: Fotografie

In de Canon EOS R8 zit een full frame CMOS-sensor verwerkt die 24.2 megapixels huist. Deze werkt samen met de nieuwste beeldprocessor: Digic X. Dit is dezelfde hardware als de EOS R6 Mark II en de EOS R8 kan daardoor ook fotograferen met 40 beelden per seconde, terwijl het Dual Pixel AF II systeem zijn herkennings- en track-werk doet.

De prestaties van de R8 zijn van professionele kwaliteit en de foto’s kunnen zonder moeite worden gebruikt in professionele producties. Wie weet had je op meer megapixels gehoopt, maar tenzij je elke foto tot twee keer wilt uitvergroten, zijn 24 megapixels genoeg. Daarbij zorgt dit ervoor dat de bestandsgrootte te managen valt.

ISO tot 102400. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

ISO en ruis

Op de EOS R8 is het mogelijk om de ISO in te stellen van 100 tot 102,400 en dit is uit te breiden van 50 tot 204,800. Wanneer je de camera tot ISO 3200 gebruikt, zie je geen ruis en ben je verzekerd van haarscherpe beelden. Alles daarboven zal meer en meer ruis bevatten en het wordt dan duidelijk dat soortgelijke camera’s van Sony (A7 III), Nikon (Z5) en Panasonic (S5) beter presteren. Maar, de camera’s ontlopen elkaar niet veel.

Canon-EOS-R8-menu-camera-deals-5

ISO is uit te breiden tot 204,800. Dit kan gewoon in de camera, zonder firmware-updates. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Hoe je ISO gebruikt hangt ook af van de lens die erbij hoort. Met een f/1.2 lens zul je uiteraard meer licht kunnen opvangen dan bij een f/5.6 lens. In de praktijk zul je merken ISO-waardes boven de 3200 of 6400 (binnenshuis) niet veel nodig te hebben.

Canon EOS R8 ISO en ruis test

Canon EOS R8 met 20.000 ISO is nog niet volledig onbruikbaar. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals.

Sluiter opties

Er zijn twee sluiter opties: eerste gordijn en elektrisch. Waar de EOS R6 (II) ook een mechanische sluiter heeft, is deze bij het kleine broertje weggelaten. Maar, de eerste gordijn sluiter zorgt ervoor dat er alsnog fysiek beweegbare onderdelen in de camera zitten.

Waar een mechanische sluiter twee gordijnen gebruikt om de sensor bloot te stellen aan licht – het eerste gordijn stelt de sensor bloot, het tweede gordijn dekt de sensor af – heeft First Curtain Shutter maar een enkel gordijn. De first curtain sluiter sluit de opname alleen af door het gordijn dicht te doen. Voor de opname begint is de sensor dus al blootgesteld aan het licht.

Canon-EOS-R8-eerste-gordijn-sluiter-camera-deals

Het eerste gordijn in gesloten positie. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Gebruik je de eerste gordijn sluiter, dan kan de sluitertijd tot 1/4000s worden ingesteld, bij de elektronische sluiter gaat dit tot /16000s. Met 1/4000s heb je de minimale sluitertijd om een stil hangende kolibrie vast te leggen. Maar vliegt de vogel hevig heen en weer, dan moet de sluitertijd dus omhoog.

De eerste gordijn sluiter wordt gezien als de perfecte combinatie tussen een mechanische en elektrische sluiter. Zo is deze redelijk snel en zorgt het voor minder rolling shutter; verbogen onderwerpen bij snelle bewegingen.

Burst fotografie met 40fps

Een geweldige eigenschap van de EOS R8 is dat deze de snelheid van zijn grote broer, de EOS R6 Mark II, heeft overgenomen. Het is mogelijk om 40 foto’s per seconde te maken wanneer de elektronische sluiter wordt gebruikt.

  • Elektronische sluiter: 40fps
    • Buffer: 190 JPEGS, 75 RAW of 140 CRAW bestanden
  • Eerste gordijn (first curtain) sluiter: 6fps
    • Buffer: 1000+ JPEGS, 100 RAW of 1000 CRAW bestanden

Het is een unieke functie voor een camera in zijn soort. Uiteraard zijn er camera’s die gecropt tot 120 foto’s per seconde kunnen maken, maar dan hebben we het bijvoorbeeld over de dure Nikon high-end modellen.

De vraag is wel of je 40fps echt nodig hebt? In de meeste gevallen niet. Maar wanneer je vogels of sporters vastlegt, dan kan het van pas komen. Hoewel lagere fps-snelheden ook prima zullen werken. Daarbij zorgen 40 beelden per seconde dat de buffer sneller vol loopt. Naast de burst High Speed Continuous+ modus (40fps), zijn ook de normale High Speed, Low Speed en (uiteraard) enkele shot modus aanwezig. Je zit dus niet vast aan het fotograferen in 40fps.

RAW-burst met 0.5-seconde pre-shooting

Je kunt ook fotograferen met de RAW-burst modus. Deze functie is aan te zetten in het fotomenu op het zesde tabblad. In het RAW-burst menu is de Pre-shooting functie te activeren. Wanneer je de sluiter half indrukt, worden de beelden opgenomen die tot 0.5 seconde voor het volledig indrukken van de sluiter. Hierdoor leg je alsnog die opvliegende vogels vast, zonder dat je zinloze burst reeksen hoeft te maken in de hoop dat de vogel weg vliegt.

Canon-EOS-R8-Test-en-review-zolder-low-light-yoreh-schipper-camera-deals_57

Met pre-shooting hoef je nooit meer die ene vallende druppel te missen. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Scherpstel bracketing (focus bracketing) op de EOS R8

Scherpstel bracketing of Focus Bracketing is een manier om een klein diafragma (f/2.8) te gebruiken en groter of diep object volledig scherp in beeld te krijgen, terwijl de achtergrond wazig is.

Canon-EOS-R8-test-en-review-focus-stacking-camera-deals (17)

Eindresultaat scherpstel bracketing met de lens op f/2.8. Hierbij zijn 9 foto’s met verschillende focuspunten samengevoegd in de camera Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Deze functie is overgenomen van de professionelere EOS R-modellen. Waar je bij die modellen, zoals de EOS R5 en EOS R6 II de foto’s handmatig moet samenvoegen in Photoshop, kan de EOS R8 dit in de camera voor je doen. Voeg je de focus bracketing foto’s in de camera samen, dan wordt deze opgeslagen als jpg. Prima voor snel gebruik, maar professionele productfotografen zullen waarschijnlijk liever de RAW-bestanden zelf samenvoegen. Uiteraard is dit ook mogelijk met de EOS R8. Ik vind het een groot pluspunt dat het samenvoegen in de camera kan.

Hieronder zijn de verschillende scherpstelpunten te zien (9), met eindresultaat.

  • Canon-EOS-R8-test-en-review-focus-stacking-camera-deals (26)
  • Canon-EOS-R8-test-en-review-focus-stacking-camera-deals (25)
  • Canon-EOS-R8-test-en-review-focus-stacking-camera-deals (24)
  • Canon-EOS-R8-test-en-review-focus-stacking-camera-deals (23)
  • Canon-EOS-R8-test-en-review-focus-stacking-camera-deals (22)
  • Canon-EOS-R8-test-en-review-focus-stacking-camera-deals (21)
  • Canon-EOS-R8-test-en-review-focus-stacking-camera-deals (20)