Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is een compact camera?

Wat is een compact camera?

Een compact camera is, zoals de naam al zegt, compact, licht, heeft altijd een vaste (zoom)lens en heel makkelijk om te gebruiken. Deze camera soort is een van de drie populaire camerasoorten naast de systeemcamera en spiegelreflexcamera. De compact camera wordt ook wel de ‘point-and-shoot’ camera genoemd. Het heeft deze naam omdat je de camera, in automatische stand, alleen maar hoeft te richten en vervolgens een foto kunt nemen. Alles gaat automatisch en de camera zorgt zelf voor de beste instellingen en scherpstelling.

Wat is het verschil tussen een compact, systeem en spiegelreflexcamera?

De compact camera is een camera met een vaste lens, terwijl de systeem- en spiegelreflexcamera de mogelijkheid hebben om van lens te wisselen. Daarnaast heeft de compact bijna altijd een kleine sensor en minder handmatige instelmogelijkheden.

De compact camera staat voor gebruiksgemak, terwijl de systeem- en spiegelreflexcamera zijn gemaakt om dieper in de instellingen te duiken. Daarbij leveren deze doorgaans betere kwaliteit en betere mogelijkheden voor het opnemen van video.

Wat zijn de voordelen van een compact camera?

De grootste voordelen van een compact camera:

 • Klein en licht, dus makkelijk mee te nemen
 • Past in jaszakken en kleine tasjes
 • Heel makkelijk te bedienen
 • Geschikt voor op reis
 • Ze zijn al te koop vanaf zo’n €100

Wat zijn de nadelen van een compact camera?

Dit zijn de grootste nadelen van een compact camera:

 • Voor snelle fotografie kun je vaak ook een smartphone gebruiken
 • Vanwege kleine formaat heeft de camera ook een kleine sensor
 • Je kunt niet van lens verwisselen
 • Je hebt meestal niet de volledige vrijheid over de instellingen

Waarom zou ik voor een compact camera kiezen nu er goede smartphone camera’s zijn?

In de tijd van smartphones en 200+ megapixels lijkt het soms raar om voor een compact camera te kiezen. De camera moet je namelijk apart bij je dragen, terwijl de meeste mensen hun smartphone altijd bij hun dragen. Daarmee is het met een smartphone veel makkelijker om foto’s te delen en up te loaden naar het internet. Het is zelfs mogelijk om gemaakte video’s en foto’s te bewerken en te voorzien van filters en AI-animaties en bewerkingen. Waarom zou je dan nog voor een compact camera kiezen?

Voordelen van een smartphone vs compact camera:

 • Past in broekzak, kleiner en lichter
 • Meer megapixels
 • Altijd bij je
 • Minder opvallend
 • Direct delen met anderen en internet

Voordelen van een compact camera vs smartphone

 • Grotere sensor
 • Meer optische zoom
 • Gebouwd voor fotografie en (soms) video, daarmee vaak hogere kwaliteit
 • Gebruikt tegenwoordig ook veel AI-technieken
 • Kantelbaar scherm voor het opnemen van vlogs en selfies
 • Aansluitingen voor accessoires zoals licht, koptelefoon en microfoon (afhankelijk van het model)
 • Makkelijker om instellingen aan te passen met fysieke knoppen

Laten we beginnen met het grootste voordeel van de smartphone, wat ook zijn grootste nadeel is; je hebt hem altijd bij je. Ze zeggen vaak “de beste camera is degene je bij je hebt”. Dat is helemaal waar en daarom is de smartphone vaak de eerste keuze, omdat veel mensen deze bijna altijd meedragen. Dit is echter ook een groot nadeel.

De smartphone is niet alleen gemaakt voor fotografie, maar ook voor bellen, appen, spelletjes, kalender bijhouden, internetten, social media, muziek luisteren en nog veel meer. Je hebt de smartphone vaker in de hand en gebruikt deze intensiever dan een compact camera. Dit zorgt er ook voor dat deze sneller oud wordt.

Door veel en zwaar gebruik kunnen smartphones snel trager worden en daarbij wordt elk model een jaar later al opgevolgd door een beter model. Hierdoor zal de fabrikant de softwarematige updates op een gegeven moment stilzetten. Uiteraard heb je door het vele gebruik van een smartphone meer kans deze te laten vallen. En we weten, dat gebeurt vaak.

Uiteraard zal de Samsung Galaxy S-miljoen en Apple iPhone Miljoen Pro Plus, met optische zoomcamera’s, beter kunnen zijn dan een groot aantal compact camera’s, maar de beste camera smartphone is vaak duurder en gaat sneller kapot dan een toegewijde fotocamera. Die telefoons zijn niet gemaakt om minimaal 5 jaar mee te gaan, waar fotocamera’s dat wel zijn.

Het gebruiken van een smartphone voor fotografie klinkt aantrekkelijk, maar ze worden snel ‘oud’. De keus is aan jou!

Voor wie zijn compact camera’s?

 1. Beginners: Voor degenen die net beginnen met fotografie en niet veel willen investeren.
 2. Reizigers: Voor degenen die een lichte camera willen die geen ruimte inneemt in hun bagage.
 3. Ouders: Voor het vastleggen van de groei en momenten van hun kinderen.
 4. Professionals: Ja, zelfs professionals kunnen baat hebben bij een compactcamera als tweede camera voor snelle opnamen.

Levert een compact camera goede kwaliteit?

Je kunt altijd verwachten dat de compact camera goede kwaliteit levert. Maar, niet elke camera levert dezelfde beelden af. Je kunt je voorstellen dat een model van honderd euro minder goede beelden aflevert dan een model van 600 of 1200 euro. Zolang je een compact camera van een goed merk, zoals Sony, Nikon of Canon, koopt, dan weet je dat er een mooi beeld wordt gemaakt.

Kan ik filmen en vloggen met een compact camera?

Filmen en vloggen is bijna altijd mogelijk op de een compact camera. De compact camera als fototoestel raakt in verval doordat smartphones deze taak overnemen. Maar het vloggen met compact camera’s wordt steeds populairder.

Hoewel veel merken hier op inspringen, is het vooral Sony die goede vlogcamera’s maakt, waarbij het scherm volledig kan worden gekanteld, zodat je jezelf kunt zien.

Bekijk de beste vlogcamera’s van dit moment. In deze lijst staan zowel compact- als systeemcamera’s.

Sony-ZV-1-II-compact-vlogcamera-camera-deals

Vlog camera’s zijn altijd voorzien van een volledig kantelbaar scherm, aansluitingen voor koptelefoon en microfoon en met een accessoireschoen, voor het plaatsen van een microfoon, lamp of andere accessoires. Op deze foto zie je de Sony ZV-1 II

Hoe belangrijk zijn megapixels in een compact camera?

Megapixels zijn niet het belangrijkste in een camera. Elke compact camera die je vandaag de dag kunt kopen heeft meer dan genoeg megapixels om foto’s klein en groot te kunnen printen. Met 10 of 12 megapixels heb je er al genoeg.

Belangrijk is het formaat van de sensor. Hoe groter de sensor, des te meer licht en informatie deze kan opvangen.

Waar let ik nog meer op bij het kopen van een compact camera?

Sensor en beeldprocessor

Probeer te letten op het formaat van de sensor. Hoe groter deze is, hoe beter. Grotere sensoren kunnen meer licht en informatie opvangen en dat zorgt voor betere beelden. Het is niet een feit dat elke grotere sensor ook altijd betere beeldkwaliteit met zich meebrengt, maar meestal wel. Een grotere sensor zorgt er ook voor dat je meer licht hebt wanneer je in donkere situaties fotografeert.

Megapixels

Zoals ik eerder zei; megapixels zijn niet heel belangrijk. De meeste compact camera’s hebben 12 tot 18 megapixels, wat meer dan genoeg is voor het printen van foto’s op groot formaat. Wil je graag ver kunnen inzoomen op de foto’s zodat je een ander kader kunt maken, dan zijn meer megapixel wel belangrijk.

Lens, zoom en diafragma

De compact camera heeft een vast lens die je niet kunt wisselen. Je zult dus een model moeten kopen dat een lens heeft die bij jouw fotografiestijl past.

Kijk eerst naar de zoom. Er zijn lensen die niet kunnen zoomen (Vast brandpuntsafstand) en er zijn lenzen die tot 240 keer kunnen inzoomen. Let er hierbij op dat er verschil is tussen digitaal en optisch inzoomen. Optisch inzoomen is altijd beter omdat de zoom hierbij in de lens plaatsvindt. Digitaal inzoomen is niets meer dan inzoomen op pixels. Digitaal inzoomen gaat bijna altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Wil je veel digitaal inzoomen? Zorg dan voor een camera met veel megapixels.

Elke lens heeft een bepaald diafragma. Het diafragma bepaald hoe veel licht er wordt binnengelaten. Goedkopere modellen zullen een minimaal diafragma van f/3.5 of f/5.6 hebben, terwijl duurdere modellen een minimaal diafragma hebben van f/1.8 of f/2.8. Hoe kleiner het getal, hoe meer licht er naar binnen kan komen en dat is goed voor fotografie en film.

Welke zoom heb ik nodig?

 • Dagelijks gebruik: 10x zoom
 • Objecten op grote afstand vastleggen (zoals wilde dieren): minimaal 30x zoom
 • Straatfotografie: 4x zoom

Welke lens heb ik nodig voor wijde fotografie?

 • Landschaps- en architectuurfotografie: een wijde lens van bijvoorbeeld 12mm of 18mm

Ik wil extreem ver zoomen (kies een bridge camera)

Als je extreem ver wilt kunnen zoomen, dan is het een idee om naar een compact bridge camera te kijken. Deze camera’s zijn een stuk groter en zwaarder dan traditionele compact camera’s omdat ze een enorme zoom, van zooms 1200x hebben. Met de bridge camera is het vaak ook mogelijk om meer instellingen zelf te bepalen.

Nikon-coolpix-b600-zwart-bridgecamera-cameradealsbe

Nikon Coolpix B600 bridge camera met extra grote zoom.

Verbindingsmogelijkheden

Hoewel elke moderne compact camera te verbinden is via een bluetooth of wifiverbinding voor het overzetten van beelden, is het goed om naar de connectiemogelijkheden te kijken. Is er bijvoorbeeld een app beschikbaar voor smartphones? Met deze app is het makkelijk om beelden over te zetten naar een smartphone of om de camera op afstand te bedienen.

Instellingen

Camera’s in deze soort gaan uit van automatische bediening en niet elke camera kan ook handmatig worden ingesteld. Wil je zelf met de instellingen spelen, zorg er dan voor dat de camera sluiter, diafragma en ISO handmatig kan laten instellen. Als je achteraf aan de slag wilt met fotobewerking, dan is het belangrijk dat de camera ook in RAW kan fotograferen.

Overige functies

Overige functies van compact camera’s kunnen zijn:

 • Panorama
 • Timer
 • Automatische herkenning van onderwerpen
 • Automatische herkadering
 • Ingebouwde filters
 • Connectiviteit voor live-uitzendingen
 • GPS, Wifi en Bluetooth

Ik wil onder water fotograferen

Hoewel sommige compact camera weerbestendig zijn en daarmee tegen waterdruppels kunnen, kun je ze meestal niet mee in het water nemen. Als je veel in of onder het water aan de slag gaat, kijk dan naar een speciale onderwatercamera. Je kunt een actioncamera kiezen of bijvoorbeeld een stevige camera uit de OM Systeem (voorheen Olympus) ‘Tough’-serie of Fujilm XP-serie.

Tough-tg-7-compactcamera-camera-deals

De Om System Tough TG-7; een onderwater compact camera.

Wat zijn goede compact camera merken?

De beste merken voor compact camera’s, in willekeurige volgorde, zijn:

 • Sony
 • Canon
 • Fujifilm
 • Panasonic
 • Nikon
 • OM System

Waar kan ik een goede compact camera kopen?

De grootste camerawinkels hebben meestal ook het grootste aanbod aan compact camera’s. Je kunt een kijkje nemen bij de volgende fotospeciaalzaken:

Wat is de beste compact camera?

Ik heb een speciale lijst opgesteld met de beste compact camera’s van dit moment. Deze lijst wordt regelmatig geüpdate.

Past een compact camera bij mij?

Als je niet zeker weet of een compact camera bij je past of dat je beter kunt kiezen voor een spiegelreflex- of systeemcamera, dan kun je het camera kiezen stappenplan van Camera Deals bekijken. Hierin nemen we elk soort gebruiker op en koppelen daar een camerasoort aan. Je kunt ook altijd nog meer over compact camera’s lezen via de consumentenbond.

Conclusie over compact camera’s

Compact camera’s worden in minder grote hoeveelheden gemaakt door de komst van goede cameratelefoons, maar zijn nog altijd een goede optie als je een toegewijde fotocamera wilt waar je voorzichtig mee omgaat. De camera, met vaste lens, is perfect voor beginnende fotografen die een betrouwbaar apparaat bij zich willen hebben op vakantie, bij alledaagse fotografie of familiefotografie. De modernere modellen zijn voorzien van AI-mogelijkheden, connectiviteit met het internet en een kantelbaar scherm. Deze modellen zijn wel duurder, waardoor je minimaal zo’n 800 euro zult uitgeven. Gelukkig zijn er goedkopere modellen op de markt.

Compactcamera’s zijn misschien niet de keuze van professionals, maar ze hebben zeker hun plaats in de wereld van de fotografie. Ze zijn veelzijdig, betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een breed scala aan mensen.

Wat is Camera Deals?

Camera Deals is opgezet door professioneel fotograaf, filmmaker en camera-expert Yoreh Schipper. Camera Deals is een camera review en informatie website, waar je ook prijzen kunt vinden. De website is 100% onafhankelijk en richt zich op het bedienen van de lezers. Bij Camera Deals kun je camera prijzen vinden, doen we tests & reviews, blogs met tips, we hebben een camera uitzoekhulp en informatie over camera’s. Daarbij geeft de website je het laatste nieuws over camera’s, lenzen, camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie. Op deze manier krijg je hulp bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires.Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0