Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is een spiegelreflexcamera, DSLR en SLR?

Een DSLR (digital single lens reflex) of spiegelreflexcamera is een fotocamera waarbij het licht binnenkomt door de lens en via een spiegel naar de zoeker wordt weerkaatst. Op die manier zie je door de zoeker een exacte weergave van wat de lens ziet. Hierbij heb je een analoge weergave en je ziet dus geen verschil als je instellingen op de camera aanpast, zoals bij digitale zoekers wel het geval is. 

Wat is een SLR camera?

SLR staat voor Single Lens Reflex. Dit zijn analoge spiegelreflexcamera’s die met een rolletje werken. Deze SLR werd uitgevonden in 1861 door Thomas Sutton, een schrijver over fotografie en camera uitvinder. Van Suttons spiegelreflexcamera’s zijn slechts een paar modellen gemaakt.

De eerste SLR met merknaam kwam via het Amerikaanse merk van Calvin Rae Smith, Monocular Duplex in 1884. Kort daarna, in 1889, bracht de Belg Louis van Neck ook een SLR-camera uit. Toen der tijd waren de camera’s log, groot en zwaar en waren daarbij helemaal niet zo populair. Ze werden ter hoogte van de middel vastgehouden, zodat de fotograaf goed op de spiegel kon kijken. De fotograaf had een doek over zich heen, zodat licht van buitenaf werd geblokkeerd.

 

 

Ouderwetse SLR camera

 

Waar komt de naam SLR vandaan?

Om goed te begrijpen waar SLR vandaan komt, gaan we dieper in op de naam. ‘Single Lens’ staat voor het feit dat de camera één lens gebruikt. Vroeger werden er nog twee lenzen gebruikt middels een twin-lens systeem. De fotograaf had een lens om doorheen te kijken en een lens om de foto mee te maken. Het kon dus zo zijn dat de foto er anders uit kwam dan hoe de fotograaf het bedoelde. Dit is omdat de twee lenzen naast of boven elkaar zaten. Daardoor had je dus net een andere beeldhoek. Misschien heb je dit zelf ook wel eens ervaren met wegwerpcamera’s. Die maken ook gebruik van twee verschillende lensjes. Lees meer over de geschiedenis van de camera in ons speciale artikel.

Twin Reflex Camera

Uitvinding van de spiegel in de camera (SLR)

Hoewel de eerste spiegelreflexcamera al in 1840 werd uitgevonden, werden ze in de jaren dertig van de vorige eeuw pas op grotere schaal geproduceerd. Dankzij de spiegel kun je met een enkele lens door de zoeker zien wat je gaat fotograferen. Het licht dat door de lens komt wordt via het spiegeltje gereflecteerd naar de zoeker. Je ziet precies wat de lens ziet, in de puurste en realistische vorm. Op het moment dat je een foto neemt, gaat het spiegeltje omhoog en raakt het licht de sensor. Je foto werd op dat moment geprint op het rolletje.

Toen de SLR werd uitgevonden ging alles nog handmatig. Dus ook het omhooghalen van het spiegeltje. De fotograaf bepaalde handmatig hoe lang er licht binnenkwam op de sensor. Door de jaren heen werden er langzamerhand digitale eigenschappen aan de camera’s toegevoegd. Denk aan het controleren van instellingen of autofocus.

Wat is een DSLR camera?

Een Digital Single Lens Reflex camera is een digitale SLR (spiegelreflexcamera). De DSLR werkt precies hetzelfde als de analoge SLR-camera, met het grootste verschil dat alles digitaal is. In plaats van een fotorolletje gebruik je nu een geheugenkaart en je hebt een digitaal scherm waarop je de foto kunt zien. Het licht dat door de lens komt wordt door de sensor opgenomen en omgezet naar een digitale foto. Daarbij kan je met ‘liveview’ direct op je schermpje zien hoe je foto eruit gaat komen. Dit kan handig zijn als met instellingen aan het spelen bent.

steve-sassons-uitvinder-van-de-digitale-camera

Steve Sasson, de uitvinder van de digitale camera, met zijn eerste digitale camera in 1989.

De eerste DSLR camera

De eerste DSLR camera werd uitgevonden in 1989 door Steve Sasson voor Kodak. Dit was echter een joekel van een camera, zoals je op de afbeelding hierboven ziet.

Nikon-f3-met-kodak-dcs-100

Nikon F3 met het Kodad DCS 100 systeem. Foto credit: mir.com.my

Het was pas in 1991 dat de Kodak DCS 100 op de markt verscheen. De DCS 100 was geen traditionele camera, maar een digitaal kastje dat je onder de camera plaatst. Pas sinds de introductie van de Nikon D1 in 1999 begon de DSLR zijn opmars te maken.

Kodak-DC-100-digitale-spiegelreflex-camera

De eerste digitale spiegelreflexcamera: Nikon F3 met daaronder de Kodak DC 100

Lees ook: de beste spiegelreflexcamera’s van dit moment

Wat is het verschil tussen een DSLR en een spiegelreflexcamera?

Er is helemaal geen verschil, want het zijn gewoon verschillende namen voor hetzelfde apparaat. DSLR staat voor Digital Single Lens Reflex en dat is de officiële Engelse naam. Spiegelreflex is hoe we de camera in het Nederlands noemen.

Nikon-D850-body-spiegelreflexcamera-CameraDeals.be

Nikon D850 spiegelreflexcamera met full frame sensor

Het verschil tussen een SLR en DSLR spiegelreflexcamera

Zit er een groot verschil tussen een SLR en een DSLR? Het antwoord is: ja en nee. In principe zijn het dezelfde soort spiegelreflexcamera’s, maar de SLR is analoog en de DSLR is digitaal. Dat is waar de ‘D’ (digital) in DSLR voor staat.

Conclusie: een SLR is een analoge spiegelreflex en een DSLR is een digitale spiegelreflexcamera, waar je op je scherm door middel van ‘liveview’ direct kan zien hoe de foto eruit gaat komen. Een systeemcamera daarin tegen verschilt behoorlijk wat ten opzichte van een DSLR.

Sony-ZV-E1-full-frame-systeemcamera-voor-content-creators-prijzen-en-review-camera-deals

Sony ZV-E1 full frame systeemcamera

Spiegelreflexcamera’s zijn dood

Er wordt steeds vaker gezegd dat spiegelreflexcamera’s niet meer van deze tijd zijn en systeemcamera’s het overnemen. Of dit waar is of niet dat kan je zelf bepalen. Feit is dat beide camera’s voor- en nadelen hebben. Zowel Nikon als Canon brachten in 2020 nieuwe spiegelreflexcamera’s uit en dus is het duidelijk dat ze denken dat de spiegelreflex zijn langste tijd nog niet gehad heeft.

De voor- en nadelen van systeemcamera’s en DSLR’s

Spiegelreflexcamera voor- en nadelen

+ Optische zoeker met direct beeld en zonder vertraging

+ Zwaarder en daardoor betere balans en grip

+ Heeft altijd een hotshoe aansluiting voor accessoires

+ Vaak gebruiksvriendelijker

+ Langere accuduur vanwege meer ruimte voor grote accu’s

x Heeft fysiek draaiende onderdelen en is gevoelig voor slijtage

x Over het algemeen groter

x Zwaarder en dus meer gewicht als je op pad bent

 

Systeemcamera voor- en nadelen

+ Alles is digitaal en dus minder gevoelig voor slijtage+ Altijd direct zien hoe je foto wordt vanwege digitale zoeker en LCD-scherm

+ Over het algemeen zijn de camera’s compacter

+ De body’s zijn licht van gewicht en makkelijk mee te nemen

+ Zijn over het algemeen beter in filmen in hoge kwaliteit

Lenzen kunnen dichter op de sensor worden geplaatst, waardoor minder licht informatie verloren gaat

x Verbruikt meer energie

x Niet elke camera heeft een zoeker

x Sneller stof op de sensor

x Sommige modellen hebben minder grip en zijn lastig in balans te houden

x De elektronische zoeker kan trager zijn omdat het beeld digitaal is

x De elektronische zoeker is wat kleiner en kan moeilijk scherp te zien zijn voor brillendragers

Wanneer koop ik een spiegelreflexcamera?

Spiegelreflexcamera’s zijn een optie als je echt serieus bezig wil gaan met fotografie. Je hebt een goede grip nodig en vind het niet erg dat de camera’s wat zwaarder zijn. Je wil aan de grotere knoppen draaien om snel in te kunnen spelen op elke situatie. Daarnaast werk je graag met accessoires zoals flitsers of remote afstandsbedieningen. Er is een DSLR voor iedereen, of je nu een beginner of professional bent. Eventueel ben je geïnteresseerd in het nabewerken of printen van je foto’s. Spiegelreflex bieden doorgaans iets betere opties om daarop in te spelen.

Bekijk ook: Beste spiegelreflexcamera’s van dit moment

Wanneer koop ik een systeemcamera?

Je wil een lichtere camera omdat je bijvoorbeeld veel onderweg bent. De menu’s zijn uitgebreider en je kan elke instelling tunen en aanpassen totdat jij het perfect vindt. Daarnaast ben je geïnteresseerd in het maken van video’s en wil je alle instellingen goed kunnen beheren. Misschien ga je jezelf in stoffige of natte omgevingen begeven en je wil dat de camera stof- en spatwaterdicht is. Systeemcamera’s zijn er voor beginners en professionals.

Tip: wil je echt ervaren wat het verschil is tussen de soorten en modellen. Bezoek dan een fysieke winkel en speel met de camera’s.

Spiegelreflexcamera merken

De bekendste merken voor spiegelreflexcamera’s zijn waarschijnlijk Nikon en Canon. Maar ook Sony, Pentax, Fujifilm, Olympus en Panasonic hebben deze camerasoort op de markt gebracht. Dat Nikon en Canon naar voren komen heeft te maken met het feit dat zij de meeste DSLR’s op de markt hebben gebracht en worden gezien als beste merken.

Mocht je op dit moment nog een nieuwe of tweedehands spiegelreflexcamera willen aanschaffen, dan raden we je aan om voor een Nikon of Canon te kiezen. Dit is omdat er meer van gemaakt zijn en je daardoor meer kans hebt vervangende onderdelen te vinden als er iets kapot gaat.

Canon Logo PNG

Canon versus Nikon: welk merk is beter?

Tussen 1955 en 1963 bracht Canon hun eerste spiegelreflexcamera’s op de markt onder de naam ‘Canon Flex’. Nikon ontwikkelde de ‘Nikon F‘ in 1957, waarmee de twee grote merken begonnen met hun concurrentiestrijd. Het was 1999 toen de Nikon D1 digitale spiegelreflexcamera op de markt kwam, terwijl Canon de 30D in het jaar 2000 uitbracht. Canon en Nikon zijn altijd in een nek-aan-nekrace verwikkelt geweest en zowel Canon als Nikon fans zullen honderden redenen hebben waarom hun merk beter is. Uiteraard zijn er jaren geweest dat het ene merk iets meer kon dan het andere, maar uiteindelijk delen ze bijna altijd de eerste plaats. Welk merk beter is, hangt af van welk merk de gebruiker fijner vindt. Denk hierbij aan het ontwerp, de plaatsing van knoppen en hoe de camera wordt bediend. Uiteraard is het ook belangrijk dat de gebruiker goed kan omgaan met het menu. Netzoals met voetbal groeien veel mensen op met een bepaald merk en blijven voor een lange tijd trouw aan dat merk.

Nikon-geel-logo-1250-PNG-Cameradeals

Waar moet ik op letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera?

Het is belangrijk om op de volgende elementen te letten:

  • Formaat van sensor (full frame of APS-C)
  • Resolutie
  • Snelheid van sluiter en fps
  • Videomogelijkheden
  • Connectiviteit & Aansluitingen
  • LCD-scherm
  • De juiste lens

Sensor op een DLSR

Het formaat van de sensor is belangrijk omdat een full frame sensor doorgaans duurder is dan een APS-C sensor. Een APS-C sensor is 1.5/6x kleiner dan een full frame sensor en vangt daardoor minder licht op. Bij een APS-C sensor heb je een automatisch zoom van 1.5/6x, wat best handig kan zijn als je wilde dieren of sporters fotografeert. Ga je aan de slag met low-light of astrofotografie, dan is een grote full frame sensor beter, aangezien deze meer licht opvangt.

Canon-EOS-90D-Body-CameraDeals.be

De nog altijd populaire Canon EOS 90D APS-C DSLR

Megapixels op een DLSR

Megapixels doen er niet heel veel toe als je foto’s voor het internet gebruikt. Megapixels worden pas belangrijk als je RAW foto’s neemt en deze zwaar wilt bewerken of heel groot wilt printen. Over het algemeen kun je meer dan prima uit de voeten met 24+ megapixels.

Sluitersnelheid op een DLSR

De sluitersnelheid is vooral belangrijk bij het nemen van sport- en wildfotografie foto’s. Hoe sneller de sluitertijd, hoe meer de foto kan worden bevroren. Wil je veel foto’s achterelkaar nemen, dan heb je ook een snelle fps (foto per seconde) nodig. Hierbij is het goed om er op te letten hoeveel foto’s per seconde de camera kan nemen, in wel format (JPEG of RAW) en hoe groot de buffer is. Zo kan het zijn dat de camera 15fps heeft, JPEG foto’s schiet in een burst met een buffer van 500 foto’s. Nadat er 500 foto’s zijn genomen stopt de camera met fotograferen om de foto’s te verwerken.

Canon-90D-met-18-55mm-lens-CameraDeals

Canon 90D met 18-55mm lens | CameraDeals

Videomogelijkheden op een DLSR

Hoewel we tegenwoordig zouden aanraden om een systeemcamera te gebruiken voor het opnemen van hoogwaardige film, kun je nog altijd goed uit de voeten met DSLR’s. Wil je video maken die een beetje future proof is, kies dan een camera die zeker 4K kan filmen. Kijk dan ook met welke bitrate de video wordt opgenomen. Hoe hoger, des te beter de kwaliteit. Het is beter om een Full HD video met 150Mbps op te nemen, dan een 4K video met 50Mbps.

Connectiviteit op een DLSR

Sommige spiegelreflexcamera’s hebben wifi, bluetooth, GPS of zelfs NFC. Wifi is handig voor het overzetten van foto’s naar een ander apparaat, bluetooth kan ook worden gebruikt voor het overzetten van beelden of het bedienen van de camera op afstand. GPS slaat allerlei gegevens als locatie, tijd en hoogte in het bestand van de foto op. NFC is de modernste techniek, waarbij je het apparaat dicht tegen de ander kan houden om op die manier materiaal over te zetten.

Canon-EOS-90D-Body-CameraDeals.be

Canon EOS 90D Body | CameraDeals

Aansluitingen op een DLSR

Als je aan de slag gaat met video, dan is het handig om zowel een microfoon als een koptelefoon aansluiting (beide 3.5mm) op de camera te hebben. Ook een accessoireschoen, die bovenop de camera zit, is belangrijk. Daar zet je namelijk accessoires als een externe microfoon of flitser op. Wil je video direct (live) uitzenden, dan moet de camera een (mini) HDMI-aansluiting hebben.

Canon-EOS-1D-X-Mark-III-cameradeals

Veel aansluitmogelijkheden op de Canon EOS 1D X Mark III

LCD Scherm op een DSLR

Veel oudere spiegelreflexcamera’s hebben een vast scherm dat niet te draaien of uit te klappen is. De modernere DSLR’s, als de Canon 90D, hebben een aanraakscherm dan volledig uit te klappen en te roteren is. Dit is handig voor het nemen van foto’s vanuit lastige hoeken of het opnemen van jezelf. Het aanraakscherm is uiteraard handig om door instellingen en gemaakte beelden te scrollen. Het scherm kan vaak ook gebruikt worden om de focus te bepalen.

Canon-eos-850d-spiegelreflexcamera-body-cameradeals.be

Canon 850D met vari-angle scherm

De juiste lens op een DSLR

Kijk bij het kopen van een DSLR altijd welke lenzen op dat cameramodel passen. Elke camera gebruikt zijn eigen vatting (mount) en daar passen een beperkt aantal lenzen op. Sommige lenzen zijn speciaal gemaakt voor full frame camera’s en die passen altijd (met converter) op een APS-C model. Lenzen gemaakt voor APS-C sensoren passen niet op een full frame model omdat de opening een stuk kleiner is. Ook de prijzen van de lenzen kunnen behoorlijk verschillen en oplopen. Kijk voor het kopen van de spiegelreflexcamera dus altijd naar hoeveel extra lenzen zullen kosten.

Lees ook: welke objectieven er zijn en hoe ze werken

Canon-ef-85mm-f1-2-L-II-USM

Canon EF 85mm f1.2L II USM objectief

Wat is de beste spiegelreflexcamera?

De beste spiegelreflexcamera hangt af van wat voor soort fotograaf je bent. Zo moet je een keuze maken tussen verschillende soorten sensoren en de functies die de camera heeft. Denk hierbij aan de snelheid van de sluiter en de videomogelijkheden.

Waar koop ik een spiegelreflexcamera?

Er worden bijna geen nieuwe spiegelreflexcamera’s meer op de markt gebracht, maar vele zijn nog steeds nieuw op voorraad. De beste winkels om een spiegelreflexcamera te vinden zijn Kamera-Express, Cameranu, Cameraland of Foto devakman. Maar ook Bol.com en Coolblue zijn goede partijen waarbij je een kijkje kunt nemen. Veel van deze winkels bieden ook tweedehands camera’s aan, maar Cameratweedehands is gespecialiseerd in tweedehands producten.

Lees ook: Wat is een compact camera?

Wat is Camera Deals?

Camera Deals is opgezet door professioneel fotograaf, filmmaker en camera-expert Yoreh Schipper. Camera Deals is een camera review en informatie website, waar je ook prijzen kunt vinden. De website is 100% onafhankelijk en richt zich op het bedienen van de lezers. Bij Camera Deals kun je camera prijzen vinden, doen we tests & reviews, blogs met tips, we hebben een camera uitzoekhulp en informatie over camera’s. Daarbij geeft de website je het laatste nieuws over camera’s, lenzen, camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie. Op deze manier krijg je hulp bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires.Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0