Wat is RAW in fotografie en waarvoor gebruik je het?
Geüpdate op 14/03/2022 door Yoreh
Je zult vast vaker het woord ‘RAW’ zijn tegengekomen in fotografie. Waarschijnlijk heb je al bedacht dat dit ‘ruw’ betekend, maar wat doet het precies en wanneer gebruik je het? Is het handig voor mij, of kan ik beter bij JPEG/JPG blijven? Al die vragen beantwoorden we in dit artikel.
Wat is RAW in fotografie?
RAW staat letterlijk voor ‘ruw’ en komt het meest in de buurt van de originele ‘negatieven’ van een foto- of videorol. Een RAW-foto heeft alle informatie mogelijk opgeslagen. Afhankelijk van de soort camera is er geen tot weinig compressie aan het bestand toegevoegd, waardoor je veel informatie en ruimte overhoudt om de foto te bewerken.
Een RAW-foto slaat zo veel mogelijk informatie op als dat het fototoestel toelaat. Hoeveel informatie dit is, hangt af van het soort model, de processor en de algehele kwaliteit van de fotocamera. De ruwe bestanden slaan geen voor-instellingen op zoals kleurprofielen of creatieve effecten. Op het moment dat je aan de slag gaat met een RAW-foto, dan krijg je een ‘platte’ foto te zien. RAW-bestanden zijn onverwerkt en kan je alleen bekijken met programma’s als Photoshop of Lightroom. Na het verwerken, bewerken en comprimeren van het bestand, kan je het bestand opslaan als digitale foto met bijvoorbeeld een .TIFF, .JPEG of .PNG-extensie.
Vaak kom je afwijkende bestandsnamen tegen als het om RAW-bestanden gaat. Bekende raw extensies:
- IIQ (Phase One)
- 3FR (Hasselblad)
- DCR, K25, KDC (Kodak)
- CRW CR2 CR3 (Canon)
- ERF (Epson)
- MEF (Mamiya)
- MOS (Leaf)
- NEF (Nikon)
- ORF (Olympus)
- PEF (Pentax)
- RW2 (Panasonic)
- ARW, SRF, SR2 (Sony).
Of je een RAW-foto kan maken hangt af van de camera. Alle spiegelreflexcamera’s en de meeste systeem camera’s kunnen RAW-foto’s schieten. De specificaties van een camera geven altijd aan of de camera wel of geen RAW-foto’s kan maken.
Wanneer maak en gebruik ik RAW-Bestanden?
Het gebruik van RAW-foto’s is handig wanneer je zelf volledige controle wil hebben in de nabewerking over onder andere contrasten, schaduwen/hooglichten, witbalans, scherpte en kleur saturatie. Waar een JPEG 256 schaduw tinten opslaat, heeft een RAW-foto er 4096 tot 16384. Je hebt dus veel meer controle in de nabewerking.
Ben je een fotograaf die graag alle kleurprofielen en effecten vooraf op de camera instelt en daar tevreden mee is? Dan is het schieten in JPEG de beste oplossing. Voor snelle en leuke momentopnames van feesten en vakanties is het niet nodig om in RAW te schieten, tenzij je diep de nabewerking in wil duiken.
Voordelen van RAW-bestanden
- Meer kleur en schaduwtinten
- Makkelijker onder- en overbelichte foto’s corrigeren.
- Hogere fotokwaliteit
- Controle over witbalans
- Nooit ‘niet terug te draaien’ beslissingen maken: aan de RAW-foto valt niets te veranderen. Op het moment dat je een aanpassing maakt, dan sla je de foto op als bijvoorbeeld een JPG-bestand. De RAW-foto blijft altijd hetzelfde en je kan dus altijd terug naar de originele gegevens.
- Geen in-camera processen zoals verscherpen of ruis-reductie toegevoegd
- Zo min mogelijk compressie toegevoegd
- Volledige controle over elk aspect
- Vanwege de betere kwaliteit, ook beter voor foto’s die je wil printen
- Aan te raden voor professionals
Nadelen RAW-bestanden
- Veel groter bestandsformaat. Waar een JPEG 4mb ruimte in beslag neemt, heeft een RAW-foto soms wel 50mb nodig. Over het algemeen neemt een RAW-bestand 2 tot 6 keer meer ruimte in beslag.
- Speciale programma’s nodig om foto’s te kunnen bekijken en verwerken
- Eventueel extra ‘codecs’ nodig om de computer het bestand te kunnen laten lezen
- Kost veel meer tijd om te verwerken
Wat is het verschil tussen een RAW- en JPEG?
Waar een RAW-foto zo veel mogelijk niet-gecomprimeerde informatie opslaat, wordt een JPEG-foto in de camera al gecomprimeerd om uiteindelijke een kleiner bestandsformaat te zijn en minder ruimte in beslag te nemen. Het voordeel is dat je JPEG-foto misschien maar 3mb is, maar het nadeel is dat veel informatie verloren is gegaan en niet meer kan worden terug gehaald.
Is dit erg als informatie verloren gaat? Niet als de foto goed is zoals hij is. Maar als je de foto nog wil bewerken qua kleur, bijsnijden, contrasten en schaduwen, dan is het wel zonde. Want je gaat dan werken met informatie die al gecomprimeerd en van lagere kwaliteit is.
Wat is CameraDeals?
Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?
Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kunt daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Nieuws en recente posts