Geüpdate op 13/02/2023 door Yoreh

Top-10 beste Canon RF lenzen voor foto en video in 2023 met prijzen
Wij van Cameradeals zetten voor jou de beste Canon RF lenzen voor de Canon R-serie van dit moment op een rij. Onze beoordeling doen we op basis van onze eigen ervaringen met de objectieven en het combineren van professionele en gebruiker reviews. Op deze manier krijg je een goede combinatie en de beste Canon RF lenzen top-10 die je kan bedenken. Je vindt gegarandeerd de beste voor Canon RF van dit moment!
Klik op de naam van de lens om direct naar dit model te scrollen.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De besproken lenzen passen allen op de volgende Canon modellen:
- Canon EOS R
- Canon EOS RP
- Canon EOS Ra
- Canon EOS R6
- Canon EOS R5
- Canon EOS R3
Standaard zoomlens
In de wereld van lenzen zijn er twee hoofdsoorten; een ‘prime‘ lens en een zoomlens. Waar een prime lens een vast brandpunt heeft, kan een zoomlens van brandpunt veranderen en dus in- en uitzoomen. Omdat er zo veel soorten lenzen met verschillende brandpuntsafstanden zijn hebben lenzenfabrikanten besloten deze in categorieën te verdelen. Met een ‘standaard lens’ wordt een prime of zoomlens met een brandpuntsafstand tussen de 35mm en 70mm bedoeld. Het idee hierachter is dat deze lenzen het meest in de buurt komen van wat wij met het blote oog kunnen zien.
Ondanks deze officiële indeling is er nog steeds wel eens verwarring. Valt een 18-135mm lens onder de ‘standaard lenzen’ of ‘all-round lenzen’? Een 18-135mm lens is een superzoom lens die je kan plaatsen onder de ‘all-round’ lenzen. In deze lijst hebben we dit soort lens óók meegenomen.
Gebruik: De naam van de lenssoort zegt het al. Het is een normale standaard lens voor alledaags gebruikt. Goed voor kiekjes op verjaardagen of vakantie, maar ook voor portretten, straatfotografie en zelfs landschappen. Goedkopere standaard lenzen zullen je een maximaal diafragma vanaf f/3.5 geven, wat al een mooie scherptediepte heeft. Het nadeel bij goedkopere zoomlenzen is wel dat het maximaal diafragma veranderd wanneer je inzoomt. Ben je bereid de portemonnee te trekken, dan kan je een standaard zoomlens met een maximaal diafragma van f/2.0 of f/2.8 vinden. Meer over standaardlenzen.
Groothoeklens
Groothoeklenzen hebben meestal een brandpuntsafstand van tussen de 24mm en 35mm, wanneer de lenzen wijder kunnen hebben we het over een ultra wijdt objectief. Wanneer je een 16-35mm lens neemt, kan je deze onder zowel ultra wijdt en groothoek zoomlenzen plaatsen. Meer over groothoeklenzen.
Telelens
Een telelens kan deze naam dragen vanaf minimaal 70 millimeter en gaat tot minimaal 135mm. Dit soort objectieven zijn goed voor sport, wild en natuurfotografie, maar ook wanneer je discreet te werk wil gaan het onderwerp niet wil of kan storen. Met een telelens krijg je een kleinere beeldhoek en lijkt het alsof objecten dichter bij elkaar staan. Dit kan een vertekend beeld van de werkelijkheid opleveren en, of dat goed of slecht is, hangt af van wat het doel van de foto is. Meer over telelenzen.
Objectief vs lens
Het objectief is het gehele voorwerp met behuizing, knoppen en motor dat je op je camera zet. De lens is eigenlijk maar één deel dat in dat objectief zit, maar wanneer iemand over een lens praat begrijpt bijna iedereen dat we het hebben over het objectief. Objectief is dus de juiste benaming. In het Engels gebruikt men alleen het woord ‘lens’ om het objectief aan te duiden en dat is waarschijnlijk ook de reden dat het in de Nederlandse taal door elkaar wordt gebruikt. Maakt dat uit? Nee, absoluut niet. Meestal gebruiken we het woord ‘lenselement’ als we het over één lens in het objectief willen hebben. Meet over hoe lenzen werken.
Waar zit het prijsverschil tussen lenzen in?
De kwaliteit van de algehele lens bepaald hoe duur deze is. Hierbij spelen de volgende elementen een belangrijke rol die een lens duurder maken:
- De kwaliteit van hoe het glas/lens is geslepen
- Het soort en aantal lenselementen (asferische elementen zijn duur)
- Beeldstabilisatie maakt de lens duurder
- Weerbestendigheid (Stof/spatwaterdicht en vuil/vet afstotend)
- Het maximale diafragma: hoe lager het getal, des te duurder de lens. (vooral bij zoomlenzen)
Tijdens het maken van de top-10 letten we op al deze aspecten. De RF-lijn lenzen is van hoge kwaliteit en gemaakt om het grote pixelaantal van de EOS R-camera serie te kunnen verwerken. Met elk soort RF-objectief heb je dus een kwalitatief hoogwaardig model in handen.

Hoofdpunten objectief
Canon RF vatting voor full-frame | f/2.8 over hele lengte | Standaard zoomlens | Weerbestendig | 5-stops beeldstabilisatie | Goed voor landschap, straat en portretfotografie | Gewicht 900 gram | Filter grootte 82mm
- Vol met extra eigenschappen
- Perfecte beeldkwaliteit
- Heel goed gebouwd
- Extra instelring
- Zwaar
- Duur

Hoofdpunten objectief
RF-Vatting voor full-frame | Goed voor straat, portret, landschapsfotografie | Ook geschikt voor film | Stille Nano USM autofocus | Vast f/4 diafragma over hele zoomlengte | Instelring voor camera instellingen
- Extra instelring
- Snelle autofocus
- Multi-inzetbaar
- Niet heel lichtsterk
Het is de alles-in-één ‘kit lens’ voor de R-serie camera’s en brengt geweldige kwaliteit en opties met zich mee. Zo is het mogelijk om de controlring toe te wijzen aan een andere functie. De focus en zoomringen werken op twee manieren, waarbij er eentje met kliks en eentje zonder kliks werkt. Zeker wanneer je video opneemt is het fijn als alles heel soepel draait. Verder is dit objectief volledig weerbestendig en heeft speciale coatings om het scherpste beeld te garanderen van hoek tot hoek.
Voor fotografie komt het Nano USM Autofocussysteem goed van pas en zorgt voor hele nauwkeurige en snelle scherpstelling. Uiteraard werkt dit ook goed voor video. Zeker wanneer je dit combineert met de optische beeldstabilisatie van 5 stops. Wij zetten deze lens op de eerste plek omdat hij qua prijs, kwaliteit en diafragma tussen de andere objectieven in zit en je een geweldig bereik geeft. Hij is kleiner dan de EF-variant, maar nog steeds fors. Als geld geen probleem is, dan zou je qua kwaliteit zeker naar de RF24-70mm f/2.8 IS USM en RF 28-70mm f/2L USM kunnen kijken.
Lees verder: Canon RF 24-104mm f/4L IS USM Review

Hoofdpunten objectief
Canon RF Vatting | Voor Full Frame EOS R serie | 5-stops beeldstabilisatie | Unieke 15mm wijdhoek | Min. scherpstelafstand van 28cm | Extra instelring | Constant diafragma van f/2.8 | Weerbestendig
- 5-stops stabilisatie
- Ultrawijdhoek
- Extra instelring
- Weerbestendig
- Zwaar
- Onscherpte in de hoeken kan voorkomen
Die ene extra millimeter lijkt wellicht niet veel, maar kan een wereld van verschil maken als je weidegezichten wilt vastleggen. De lens is zwaarder dan de EF-versie (o.a. vanwege de beeldstabilisatie) en in de hoeken zie je soms wat onscherpheden wanneer de lens helemaal open staat. Dat is jammer. Goede bijkomstigheid is de 5-stops aan beeldstabilisatie, zeker wanneer je sterrenhemelen, straten of landschappen in de avond gaat vastleggen. Je zou kunnen denken dat de beeldstabilisatie overkill is, maar je kan het maar beter hebben. Waar het bij groothoeklenzen meestal niet mogelijk is om de lenskap te verwijderen, kan dat bij deze 15-35mm wel. Dat maakt het dus ook makkelijk om filters te gebruiken via de 82mm verloopring.
Lees verder: Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM Review

Hoofdpunten objectief
Vatting: RF | Filtermaat: 67mm | Pulse (stepping motor) | Sensorsoort: Full-Frame | 395gram | Minimale scherpstelafstand 13.1 cm | 5-stops beeldstabilisatie | 7 diaframabladen |
- Macro-functie met 13.1cm scherpstelafstand
- Relatief licht (395gram)
- Op volledige zoom groot minimaal diafragma van F7.1
Het is een van de minst zware lenzen uit de RF-serie (de helft zo waar als de F4 versie) en daarbij ook een van de compactste. Zeker wanneer je in het bezit bent van de EOS R, RP of zelf R6 is dit een geschikte lens. Met een brandpuntsafstand van 24 tot 105mm kunnen we hem all-round noemen en schiet je met gemak weidse landschappen en wilde dieren op volledige zoom. Doordat je minder betaald heb je te maken met een diafragma dat varieert tussen de f/4 en f/7.1, en zonder een extra knop voor camerafuncties, maar een switch die de focusring de focus of een andere functie laat bedienen. Qua beeldkwaliteit hoef je je geen zorgen te maken en zelfs op de EOS R5, met het grote aantal pixels, kan je met deze lens haarscherpe foto’s maken. Nog iets wat handig is; een macrofunctie. Zet deze aan en je hebt een minimale scherpstelafstand van maar 13 centimeter en een vergroting van 0.5x! Wat ons betreft een van de beste instap/beginner/kit lenzen voor de RF-serie die er is.
Lees verder: Canon RF 24-105mm f/4.7-7.1 IS STM Review

Hoofdpunten objectief
Canon RF Vatting | Voor EOS R-serie | 10x zoom | 5-stops beeldstabilisatie | Instelbare ring | Goed voor op reis | Licht van gewicht | Diafragma met 7 bladen | Compact voor zijn soort | 750 gram | min. scherpstelafstand 50cm
- Enorme zoom van 10x
- Licht en compact voor zijn soort
- Ingezoomd klein diafragma
- Verlies in beeldkwaliteit is mogelijk
Lenzen met een ‘superzoom’ als deze zijn vooral populair bij APS-C camera’s omdat het fotograferen met een lichte camera en één lens zeer simpel maakt. Meestal zie je deze lenzen niet voor full frame modellen omdat deze als ‘minder professioneel’ worden gezien. Het is dus opvallend te noemen dat Canon voor een full frame superzoom heeft gekozen, zeker aangezien full frame lenzen vaak zwaarder en groter zijn. Toch is Canon er in geslaagd om een redelijk kleine superlens te maken die makkelijk te vervoeren is en niet te veel weegt. Het is een alles in één lens en heel handig wanneer je op reis gaat en niet meer dan één of twee lenzen mee wil nemen. Qua prestaties is het niet de allerbeste RF-lens en zeker bij het inzoomen kan je wat kwaliteit verliezen. Dit heeft niet met de bouwkwaliteit te maken, maar met het feit dat je zo’n enorme zoom hebt. De scherpte is overigens geweldig en over kleur vervormingen als aberraties hoef je je geen zorgen te maken; deze worden in de camera al voor je verwijderd.
Lees verder: Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM Review

Hoofdpunten objectief
Canon RF Vatting | full frame | Telelens | 2,9 x optische zoom | 5-stops beeldstablisatie | Min. scherpstelafstand 70cm | 1070 gram | Dual Nano USM AF | 8 diafragmabladen | Goed voor Sport, Wildlife en bruiloft | Optische beeldstabilisatie
- Relatief lichte lens
- Hele heldere en scherpe foto’s
- Extra instelring
- Hele snelle autofocus
- Lens wordt langer tijdens zoomen
- Kost wat moeite om van 70 naar 200mm te draaien
- Focus lijkt wat moeite te hebben wanneer eye-focus aanstaat
Als professionele fotograaf heb je meestal een 24-70mm en 70-200mm in je tas zitten en dat waarom deze 70-200mm f/2.8L IS USM absoluut niet mag ontbreken als je jezelf als fotograaf of filmer een beetje serieus neemt. Meestal zijn objectieven als deze behoorlijk zwaar en groot, zeker wanneer je ze op systeemcamera’s plaatst, maar deze variant is opvallend slank en licht. Qua gewicht weegt hij maar 2/3e van de DSLR EF-variant. Waar de EF-versie dezelfde lengte behoudt tijdens het zoomen, wordt de RF-versie langer. Of dit wel of niet fijn is, hangt af van jouw fotografie of filmstijl. Wanneer je veel met gimbals werkt kan dit nog wel eens een groot nadeel zijn. De 5-assige beeldstabilisatie zorgt voor altijd stabiele beelden en is een stuk beter dan de 3.5 stops die de EF-versie biedt. Met de knop kun je wisselen tussen panning en statische stabilisatie, plus en derde optie die alleen stabilisatie toepast wanneer je de belichting aanpast. Dit laatste is gedaan om het makkelijker te maken snel bewegende objecten te volgen.
Lees verder: Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM Review

Hoofdpunten objectief
Canon RF-vatting |Maximaal diafragma f/4 over hele zoombereik | Heeft 4 Ultra low-dispersion lenselementen | Air Sphere en Fluorine coatings | Weerbestendig | Licht en compact (695gr) | Min. scherpstelafstand 60cm | 11/16 groepen/elementen | 9 diafragmabladen | 0.28x vergrotingsfactor
- Kleinste 70-200mm ooit
- Haarscherp in het midden
- Werkt niet met teleconverters
- Wordt minder scherp langs randen op 200mm
De Canon RF 70-200mm f/4L IS USM is zo klein als een drankblikje en daarmee de kleinste 70-20mm f/4 in de wereld. De grote broer van de 70-200mm heeft een maximaal diafragma van f/2.8, terwijl deze versie tot F4 gaat. Dat is dan ook het enige waar de lens op inlevert, want de beeldkwaliteit is superieur en je workflow wordt ondersteund door 7.5 stops aan optische beeldstabilisatie wanneer je deze met een EOS R3, R5 of R6 combineert. Dit maakt het objectief ook geschikt voor het maken van close-up filmopnames vanuit de hand. Het beeld is scherp van hoek tot hoek, maar wordt iets waziger aan de randen wanneer je inzoomt tot 200mm. Het is jammer dat het objectief niet te gebruiken is met teleconverters, want dit zou de lens een kwalitatief hoogwaardige all-rounder maken. Hoewel het niet kunnen gebruiken met een teleconverter een klein nadeel is, is deze lens een geweldige zoom optie voor de fotograaf en filmer met een iets kleiner budget.
Lees verder: Canon RF 70-200mm f/4L IS USM Review

Hoofdpunten objectief
Canon RF-vatting | Voor Canon RF-camera’s | Telezoom objectief | F/4.5 tot F/54 | Super UD- en zes UD lenselementen | Dual Nano USM AF-systeem | 5-stops beeldstabilisator | hittebestendige coating | weerbestendig | Lenscontrol aanpasbaar
- Goed gebouwd en superieure kwaliteit
- Groot zoombereik
- Maximale diafragma maar f/4.5
- Werkt het beste op EOS R5 en R6 modellen
Wat we bijzonder vinden aan de RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM is dat je voor een redelijke prijs een ingang hebt tot een professionele telezoom uit de Canon L-serie. Het toevoegen van dit objectief is een slimme zet geweest van Canon. Het objectief werkt uiteraard goed samen met de in-body stabilisatie van de EOS-R serie. Het is vooral de kwaliteit van de zoom die goed uit de test komt. Deze loopt soepel, zonder focus breathing en met snelle en secure focus. Uiteraard is de snelle en secure focus van optimaal belangrijk bij objectieven als deze wanneer je bijvoorbeeld wilde dieren, vogels of sporters vastlegt. De beste autofocus haal je met de EOS R5 of EOS R6 en valt een beetje tegen op de oudere EOS R en EOS RP. Het is dus een ideaal objectief als je bereid bent om de stap naar een hoger niveau te nemen.
Verder lezen: Volledige Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM Review

Hoofdpunten objectief
Canon RF full frame vatting | Prime lens | Max. diafragma f/2.8 | Stille STM motor | Geschikt voor film | Cropmodus voor 25.6mm brandpunt | 165 gram
- Super wijde lens
- Groot maximaal diafragma
- Goed geprijsd
- Veel vervorming
- Zonnekap koop je apart
- Niet weerbestendig
- Geen stabilisatie
De Canon RF 16mm f/2.8 STM heeft een goed maximaal diafragma van f/2.8 en is ook betaalbaar. Op een full frame camera heb je grote beeldhoek, wat ideaal is voor landschaps- en architectuurfotografie. Deze compacte lens weegt 165 gram en is maar 40mm lang. Ideaal voor onderweg dus. Met de 16mm, 35mm, 50mm en 85mm is het zelfs een idee om alleen met deze primes te werken en geen zoomlens te gebruiken. Wat ons betreft, is het altijd handig om een 16mm all-round lens in je tas te hebben.
Verder lezen: Canon RF 16mm f/2.8 STM review

Hoofdpunten objectief
RF-Lensvatting | Voor Canon EOS R-modellen | Goede prijs / kwaliteitsverhoging | f/1.8 | 7 afgeronde diafragmalamellen | minimale schepstelafstand van 30cm | Bedieningsring is in te stellen | Compact en licht | 160gram | Super Spectra Coating | Asferisch lenselement
- Beste prijs/kwaliteit verhouding
- Asferisch lenselement
- Lichtsterk
- Hoge kwaliteit glas
- Geen beeldstabilisatie
- Niet weerbestendig
De RF 50mm f/1.8 STM is een lens waar vele fotografen op hebben zitten wachten. Deze ‘nifty-fifty’ is goedkoop, maar dat vertaalt zich niet naar mindere kwaliteit. De kwaliteit is zelf bizar goed en hij is ook nog eens lichtsterk. De RF-versie van de 50mm zit door de RF-vatting dichter bij de sensor waardoor er meer licht en informatie opgevangen en dat komt je foto’s ten goede. De stepping motor (STM) zorgt voor een vloeiende en nauwkeurige scherpstelling. Wanneer je met autofocus werkt, kun je er voor kiezen om de bedieningsring aan een andere functie toe te wijzen. Wanneer je veel rondloopt met je camera en snel en altijd een goed brandpuntsafstand wil hebben, dan is de RF 50mm f/1.8 goed voor jou. Zeker wanneer je van straat of portretfotografie houd zijn eigenlijk weinig redenen dit model niet aan te schaffen.
Verder lezen: Canon RF 50mm f/1.8 STM review

Hoofdpunten objectief
Lens vatting: Canon RF | Geschikt voor reis, macro, reis fotografie | Vergroting van 0.5 voor macro | Functie ring aan voorzijde | Min. scherpstelafstand 17cm | 9 diafragmabladen
- Zeer scherpe foto’s van rand tot rand
- Snelle autofocus
- Licht van gewicht
- Lichtsterk
- Niet weer bestendig
- Autofocus motor redelijk luid
Eigenlijk is elke lens uit de RF-serie een goede en dat geld ook voor deze 35mm f/1.8 macro. De controle ring aan de voorzijde vinden we een groot voordeel omdat je hiermee efficiënter te werk kan gaan. De lens is veelzijdig, zeker als je naar de relatief lage prijs kijkt. Wil je maar één merklens kopen, dan is de 35mm misschien degene waarvoor je moet gaan. Hij is klein, compact en licht en heeft een macrofunctie. De lens is goed in te zetten voor bepaalde portretfotografie en vooral straatfotografie, landschappen en architectuur. Wanneer je dicht bij een object komt zal de 5-assige beeldstabilisatie goed van pas komen en je helpen een zo’n scherp mogelijke foto te maken.
Lees verder: Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM Review

Hoofdpunten objectief
Lensvatting: Canon RF | Voor full-frame camera’s | f/1.2 | Goed voor portretfotografie | Snelle en stille USM-motor
- De normale en zeker de DS-versie geven je geweldige bokehs
- De beste kwaliteit van een RF-lens
- Zwaar en duur
Deze Canon RF 85mm f/1.2 L USM lens is een portretlens pur sang en garandeert de allerhoogste beeldkwaliteit. Naast het vastleggen van portretten kom je er bij dit objectief mee weg om behoorlijk te croppen en amper aan scherpte in te leveren. De RF 85mm is er in twee varianten. De standaard variant is de normale 85mm lens met een groot diafragma. Het verschil tussen de normale en DS-versie lenzen is dus de Defocus Smoothing, een coating die zicht richt op zachtere achtergronden en bokeh. Dankzij de speciale DS-coating worden achtergronden gladder en zachter wanneer je met grote diafragma’s werkt (bijv. f/1.2). Deze lens is dus uitermate geschikt als je werkt met kleine diafragma’s. Over het algemeen raden we de DS-versie aan wanneer je veel professionele shoots in de buitenlucht of studio doet waarbij je altijd volledige controle over het licht op het onderwerp will hebben.
Lees verder: Canon RF 86mm f/1.2L USM Review
Gebruikte bronnen voor het opstellen van top-10 lijsten
- Eigen ervaringen
- DPreview.com
- Digitalcameraworld.com
- Consumentenbond / gids
- Ephotozine.com
- Digitaltrends.com
- Zoom
- Techradar.com
- Reviews op o.a. Cameranu.nl, Kamera-Express.nl, Fotokonijnenberg.nl, Cameraland.nl en Fotodevakman.nl
- Expertreviews.co.uk
- Tweakers.net – gebruiker reviews
- Photographyblog.com
Advies bij het kopen van een objectief
In de lenzen uitleggids leggen we alles uit over hoe een lens werkt en welke soorten er zijn en waarvoor je deze gebruikt. Ook vind je hier de betekenis en uitleg van veelvoorkomende lenzen termen.
Instap cameramodellen kan je kopen in combinatie met een lens die in de doos zit. Deze kit lenzen zijn prima om mee te beginnen, maar als je een stap verder wil gaan is het belangrijk de kit lens gedag te zeggen. In dit artikel leggen we uit waarom.
Een simpele en duidelijk lijst welk soort lenzen het beste zijn voor verschillende soorten fotografie
Wat is CameraDeals?
Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?
Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kunt daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Nieuws en recente posts