Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De geschiedenis en toekomst van de camera

Geüpdate op 09/12/2023 door Yoreh

De fotocamera; van groot apparaat dat alleen specialisten konden bedienen, tot camera’s die in je broekzak zitten of zelfs door je lichaam kunnen manoeuvreren. De camera en fotocamera zijn van ver gekomen en nog lang niet uitontwikkelt. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de geschiedenis van de camera en we nemen een kijkje in de toekomst. Waar gaat de (foto)camera heen en waar komt deze vandaan?

Voordat we beginnen met de geschiedenis van de camera, eerst een kleine uitleg over wat een camera eigenlijk is.

Wat is een camera?

Een camera is een apparaat met een sensor, sluiter en lens die licht opvangt en deze informatie registreert. Wanneer je een foto neemt opent de sluiter (het gordijn) voor korte duur om op deze manier licht op de sensor te laten vallen. Hoeveel licht en voor hoe lang dit licht binnenkomt, hangt af van je camera-instellingen. Hier komen termen als diafragma, sluitertijd en, bij digitale fotografie, ISO om de hoek kijken.

Foto’s nemen met een klassieke filmcamera

Wanneer een klassieke filmcamera een foto neemt, wordt de filmstrip kort blootgesteld aan het licht dat door de lens binnenkomt. Het licht brandt op de emulsie en creëert een ‘latent beeld’. Dat latente beeld kan vervolgens worden ontwikkeld tot een negatief. Dit Negatief kan vervolgens wordt geprojecteerd op lichtgevoelig fotopapier, om op deze manier een foto te krijgen.

Foto’s nemen met een digitale camera

Bij een digitale camera werkt het proces hetzelfde als bij een analoge camera, maar het licht wordt hierbij op een digitale sensor geprojecteerd. Vervolgens helpt de beeldprocessor om het licht om te zetten in een foto die we kunnen zien op het scherm.

De eerste camera’s: camera obscura (400 B.C – 1000 A.D)

In de introtekst hebben we het over camera’s en fotocamera’s als twee aparte dingen. Dat komt doordat het, kijkend naar de geschiedenis van de camera, ook twee verschillende soorten zijn. De eerste camera waarvan we weten is de Camera Obscura. We kunnen omschrijvingen hiervan vinden in Chinese teksten sinds 400 B.C. en ook in de teksten van Aristotle rond 330 B.C. Rond 1000 A.D. werd het concept van de camera obscura omschreven door de Arabische geleerde Ibn Al-Haytham.

Camera Obscura neemt geen foto’s, maar het is een manier hoe licht door een lens (een klein gaatje) wordt gelaten en vervolgens het licht op een scherm projecteert. Een Pinhole camera is een goede vergelijking met de camera obscura. Dit apparaat is de voorloper van alle camera’s zoals we die kennen vandaag de dag. Van fotocamera’s en cinema camera’s tot projectoren.

Handheld Reflex Camera (1685 – 1816)

De Duitse schrijver Johann Zahn maakte in 1685 een ontwerp dat de Handheld Reflex camera werd genoemd. Er was echter geen enkel persoon die deze camera bouwde. De Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce bouwde het prototype pas in 1816.

De eerste fotocamera (1816)

Voor de eerste werkende fotocamera moeten we naar het jaar 1816. Volgens vele historici is het de Fransman Joseph Nicéphore Niépce die de eerste werkende fotocamera ontwikkelde.

De-oudste-foto-ooit-inkt-op-papier-1825-nicéphore-niépce-cameradeals

Het is een van de drie eerste foto’s ooit. Hierbij is inkt op papier gedrukt om een foto te creëren. Gemaakt door Nicéphore Niépce in 1825.

Het lukte hem om fotografische afbeeldingen op papier te krijgen dankzij Zilverchloride. De oudste foto die tot nu terug gevonden is, komt uit 1827 en is te zien in de Universiteit van Texas, Austin, Verenigde Staten.

Eerste-foto-ooit-op-fotopapier-1926-1927-van-nicéphore-niépce-cameradeals

Dit is een Heliograaf op tinnen bord en de allereerste (voor zo ver bekend) echte gedrukte foto van Joseph Nicéphore Niépce in 1827.

Daguerreotypes (1829)

Het was Louis Daguerre die de eerste praktische fotocamera in 1829 ontwikkelde. Het maken van foto’s met zijn camera was simpeler en commercieel te verkopen. De foto’s uit deze camera werden Daguerreotypes genoemd, waarbij een koperen plaat met zilver, jodium en hete kwik werden gebruikt om de afbeelding zichtbaar te maken.

De-dagguerreotype-camera-cameradeals

De Dagguerreotype camera

De calotype van Henry Fox Talbot, een Daguerreotype variant, werd ook in deze tijd ontwikkelt.

 

Boulevard_du_Temple_by_Daguerre_eerste-foto-van-mens-ooit-cameradeals

Daguerreotype foto met de eerste (waarvan bekend) foto ooit waar een mens op staat.

De eerste spiegelreflexcamera (SLR) (1840)

Hoewel Daguerre de eerste was die een goed te gebruiken fotocamera ontwikkelde, vervaagden de foto’s erg snel. Daarom is het ook moeilijk om afbeeldingen te vinden uit die tijd die het hebben overleefd. Alexander S. Wolcott uit de Verenigde Staten vond hier een oplossing op door de spiegelreflexcamera uit te vinden.

Alexander-wolcott-cameradeals

Het verschil hierbij is dat de camera en positieve in plaats van een negatieve druk ontwikkelde. De camera met spiegel werd op 8 mei 1840 gepatenteerd. Wolcott gebruikte de technologie van Daguerre en heeft deze later verbeterd. Lees meer over de spiegelreflexcamera in ons uitgebreide artikel.

De Instant Exposures (1871)

In 1871 was het Richard Leach Maddox die een droge plaat met gelatine uitvond die twee directe belichtingen produceerde. Dit is de eerste versie van de Polaroid zoals we die nu kennen.

Polaroid-go-instant-camera-cameradeals

Polaroid Go instant camera

Instant fotografie heeft zich ook sterk ontwikkelt. Dankzij het digitale tijdperk zijn er instant camera’s die digitaal en analoog combineren. Hierdoor kun je foto’s maken en later uitprinten. Het fotopapier is ook verder ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld Zero Ink (ZINK) papier, waar de inkt al zit verwerkt in het fotopapier. Dit wordt vaak gecombineerd met de beste instant camera’s van dit moment.

Kodak camera (1888)

In 1888 werd analoge fotografie uitgevonden door de Amerikaanse George Eastman. Hij begon met een papieren rolletje, maar ging al snel over naar celluloïde. In 1888 begon hij met de verkoop van een camera die Kodak heette. Met elke camera kon je honderd foto’s nemen en gehele camera moest je terug sturen naar de Eastman Kodak fabriek in Rochester, New York om te laten ontwikkelen. In 1901 werd de Brownie camera ontwikkelt, een goedkopere variant van de Kodak.

De-originele-eerste-kodak-filmcamera-cameradeals

35mm Filmcamera (1905 – 1913)

Het losse 35mm filmrolletje werd uitgevonden tussen 1905 en 1913. Dit rolletje kon worden verwijderd uit de camera, om er vervolgens een nieuwe in te doen. De Duitse uitvinder en fotografie Oskar Barnack krijgt meestal de credits voor deze uitvinding. De eerste door hem uitgevonden filmcamera is de Leica, die het voor het bedrijf Leitz ontwikkelde. Niet lang daarna werd Kodak het grootste bedrijf om filmrolletjes te leveren aan 35mm camera’s. Ook Fujifilm speelde kort daarna een grote rol op dit gebied.

Kodak-35mm-color-print-film-400-36-exposures-cameradeals

Het Kodak 35mm filmrolletje

De Twin-Reflex camera (1920s)

Grote stappen werden gemaakt met de Twin-reflex camera’s. Deze introduceerde analoge zoekers, pentaprisma, aanpasbare sluitertijden en de mogelijkheid om lenzen te verwisselen. De eerste TLR (Twin-reflex camera) werd verkocht door het Duits Franke & Heidecke in de jaren 20 van de vorige eeuw. Ze hebben niet heel lang bestaan omdat ze al snel werden vervangen door de SLR’s (Single-lens reflex camera’s) of spiegelreflexcamera’s.

Twin-reflex-camera-spiegelreflexcamera-cameradeals

Twin Lens Reflex Camera

Digitale SLR-camera /DSLR – (1999)

We nemen een behoorlijke sprong in de tijd, want het was pas in 1999 dat de eerste digitale spiegelreflexcamera (DSLR) op de markt kwam. Niet lang na de uitkomst van deze camera nam deze bijna de gehele markt van analoge spiegelreflexcamera’s over. Sinds de komst van de DSLR, heeft deze zich enorm ontwikkelt.

De unieke eigenschap van een spiegelreflexcamera is dat je direct en exact ziet wat de lens ziet. Dit komt doordat het licht dat binnen komt door de lens, wordt gereflecteerd via het pentaprisma, naar de analoge zoeker.

Canon-EOS-1D-X-Mark-III-cameradeals.be

Canon EOS 1D X Mark III. De laatste spiegelreflexcamera van Canon. Nieuwe DSLRs worden niet meer ontwikkeld.

Waar het eerst een fotocamera pur sang was, is het tegenwoordig een camera waarmee je hoogwaardige video’s mee op kunt nemen en volledige controle over je fotografie hebt. Dit zorgt ervoor dat je niet mist van wat er in je frame gebeurd en dat het makkelijker is om een goed kader te maken. Lees ook ons uitgebreide artikel specifiek over de geschiedenis en ontwikkeling van de spiegelreflexcamera.

De systeemcamera (2004)

Het was 2004 toen Epson de eerste systeemcamera onthulde: de Epson R-D1. Een camera die zonder spiegel werkt en volledig digitaal is. Het licht gaat direct door de lens naar de sensor, waar het opgevangen licht door de beeldprocessor wordt omgezet in een digitaal beeld en foto. Op het scherm kun je zien hoe de foto eruit komt te zien voordat je de foto neemt.

Epson-R-D1-eerste-systeemcamera-camera-deals

De eerste systeemcamera werd geïntroduceerd door Epson. De Epson R-D1. Foto via DPReview.

Tijdens de onthulling was de systeemcamera niet bedoeld als een camera waarbij je lenzen kon verwisselen (zoals bij de compact camera). Door aanpassingen en grote technologische ontwikkeling kun je inmiddels alles met een systeemcamera zelf bepalen en zijn het de meesters in fotografie en soms ook film. De beste systeemcamera’s zijn vaak hybride modellen die zijn gemaakt voor hoogwaardige fotografie en cinematografie.

nikon-z-30-body-cameradeals

Nikon Z30 systeemcamera uit 2022

De telefooncamera (2004)

In de geschiedenis van de camera werd de telefooncamera werd bijna tegelijk met de systeemcamera uitgevonden. Het was in 1999 dat de Kyocera Visual Phone VP-210 in Japan werd uitgebracht. Deze ‘mobile videophone’ had een 110,000-pixel camera aan de voorzijde en kon maximaal 20 JPEG-foto’s nemen, die je via e-mail kon verzenden. De Samsung SCH-V200 werd in juni 2000 uitgebracht en had een TFT Liguid-crystal display (LCD) en kon tot 20 foto’s opslaan van 350,000-pixels. Inmiddels weten we wat de beste cameratelefoons kunnen en je kunt zelfs een goede telefoon met camera met een klein budget kopen.

Kyocera-vp-210-first-ever-camera-phone-camera-deals-online

Kyocera VP 210 camera telefoon

De vraag is wanneer telefooncamera’s het overnemen van de conventionele fotocamera’s. De camera’s van de telefoon hebben compact camera’s al verdrongen, zeker nu telefooncamera’s optische zoom meebrengen. Maar, voorlopig lijkt het daar te stoppen. Smartphone camera’s ontwikkelen zich snel en gebruiken veel AI-technologie, maar uiteraard blijft de systeemcamera, met grotere sensoren, zich op dezelfde manier ontwikkelen.

De toekomst van de camera

Het eerste dat we zien is dat de ontwikkeling van camera’s vaak trager gaat dan we ons kunnen voorstellen. In films zien we technieken die we vast en zeker terug zien in consumentenproducten, maar voorlopig zijn deze meestal weggelegd voor grote, dure en professionele apparaten. We hadden allemaal verwacht dat hologram bellen al de ‘standaard’ zou zijn, toch?

Uiteraard kunnen we verwachten dat camera’s steeds geavanceerder worden op het gebied van sensor- en beeldprocessor kracht en snelheid, megapixel aantal en algehele beeldkwaliteit. De smartphone camera heeft de compact camera inmiddels al verstoten en is dankzij AI-technologie soms beter dan bepaalde goede goedkope systeemcamera’s.

We hebben tests gezien met 3D-camera’s en dat is behoorlijk geflopt, zelfs voor de bioscoop wereld. Canon heeft oog-focus geïntroduceerd, waarbij je alleen maar naar het object hoeft te kijken, om de camera daar vervolgens op te laten focussen. Hoewel je deze functie op dit moment alleen in hun high-end model vindt, zal het ongetwijfeld in elke camera te vinden zijn over een tijdje.

Nieuwe camera controle

Het besturen van camera’s met gebaren of stem is niets nieuws en vinden we al in onder andere cameratelefoons, systeem- en actioncamera’s. Dus waarom zou het maken van een foto en het aanpassen van instellingen ook niet via oog- stem-, bewegings- of gebaar controle kunnen? Dat kan en zal ook zeker gebeuren.

Oneindige accu’s

De accu van een camera wordt steeds krachtiger en uiteindelijk ook kleiner, wat weer tot een lichtere en kleinere camera leidt. We hebben inmiddels al elektrische auto’s die nooit opgeladen hoeven worden, dus waarom kan dat dan niet met accu’s. Van zonnepaneeltjes tot een accu die oplaadt door beweging. Het bestaat en zal ongetwijfeld ooit in een camera of zelfs smartphone worden geplaatst.

Reuk beelden

We kennen het vast van kook programma’s op de televisie, waarbij ze zeggen “jammer dat je het niet kunt ruiken”. Op dit moment is het mogelijk door een 4D-film in de bioscoop te bezoeken. Maar het kan zijn dat fotografie, in plaats van alleen visie, ook het idee van bepaalde geuren kunnen stimuleren. Wie weet kan er een werkelijke geur worden toegevoegd, of worden ingespeeld op de geuren die we all kennen.

Camera’s die geen licht nodig hebben

Dankzij de aanpasbare ISO-instellingen kunnen we tegenwoordig digitaal extra licht toevoegen. De camera die geen enkel licht nodig heeft, is onderweg en zal ooit haar scherpe foto’s kunnen nemen. Voor deze techniek wordt tegenwoordig ook AI- en self learning-technieken gebruikt.

We kunnen uiteraard verder dromen en nadenken over wat de camera ooit kan. Denk aan een contactlens met ingebouwde camera. Knipperen met je ogen of zelfs een gedachte die een foto kan nemen. Het lijkt niet onwaarschijnlijk, maar wel ver weg. Om te weten wat de camera’s van dit moment technisch kunnen, kun je een kijkje nemen in onze toplijst van beste camera’s.

Lees ook:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0