Zoek
Sluit dit zoekvak.

Smartphone camera vs compact camera: welke is het beste voor mij?

Geüpdate op 07/10/2022 door Yoreh

Vroeger was het duidelijk dat een compact camera beter was dan de camera van je smartphone, maar vandaag de dag kan je je afvragen of dat nog wel klopt. Veel consumenten willen weten of je beter een compact camera of goede smartphone camera moet kopen. Smartphones camera’s zijn handig omdat ze klein zijn en je deze altijd bij je hebt, maar je fotografie opties zijn nog altijd beperkt. Met een compact camera heb je een relatief kleine camera bij je, die meer opties heeft, maar hij is toch lastiger mee te nemen dan je smartphone. Omdat de betere smartphone camera en compact camera elkaar niet veel ontlopen gaan we de twee vergelijken. Op deze manier helpen we je om een keuze te maken.

Bekijk ook:

Wat is een compact camera?

De naam zegt het eigenlijk al: een compacte camera. Deze fototoestellen zijn bedoeld om in je broekzak, jas of (kleine) tas te stoppen zodat je ze altijd mee kan nemen. Compact camera’s hebben een vaste lens waarmee je bijna altijd optisch kan zoomen. De goedkopere modellen zijn bedoeld om aan te zetten en direct een foto te maken. Hierbij bepaalt de camera de beste instellingen voor jou, net zoals een smartphone doet. De meer geavanceerde compact camera’s zullen je de mogelijkheid geven om instellen handmatig aan te passen in het menu of met fysieke knoppen. Geavanceerde compact camera’s hebben betere foto- en filmkwaliteit, een kantelbaar LCD-touchscreen (handig voor vloggers en selfies), een zoeker en aansluitingen voor bijvoorbeeld een microfoon en/of koptelefoon. Ook de kwaliteit van alle onderdelen, zoals de sensor, lens en behuizing, worden beter naarmate je meer betaalt.

Andere camera’s: SysteemcameraBridgecameraSpiegelreflexcamera (DSLR)

Gebruiksgemak en formaat

Het formaat is uiteraard een duidelijk verschil. Een compact camera is dikker, breder en hoger, terwijl de meeste smartphones je broekzak inglijden. Nu is het wel zo dat bijna alleen vlaggenschip smartphones de kwaliteit hebben van een betere compact camera. Deze vlaggenschip-telefoons kosten vaak minimaal €800 en voor minder geld koop je een betere compact camera. Daarbij zijn deze vlaggenschipmodellen telefoons te groot voor een normale broekzak. Dus als het je echt om de camera te doen is bij een telefoon, dan is het wellicht beter om naar een goedkopere telefoon te kijken en een compact camera erbij te nemen.

Over het algemeen gaan traditionele camera’s langer mee aangezien ze voor één doel zijn gemaakt. Smartphones zijn multifunctioneel, worden al gauw langzaam, zitten vol of vallen op de grond en werken niet meer. Een telefoon gaat meestal maximaal 2 jaar mee, terwijl je de betere camera to bijna 10 jaar kan gebruiken.

De beste camera is degene die je bij je hebt

Een telefoon heb je (bijna) altijd bij je en dat maakt het misschien wel de beste camera die je kan hebben. De meeste mensen hebben een snelkoppeling naar hun camera en zullen daardoor nooit een belangrijk moment missen.

Accu’s en accessoires

Uiteraard heeft een compact camera stroom nodig en moet je ervoor zorgen dat deze altijd is opgeladen. Niet alle lenzen van goedkopere compact camera’s zijn afgeschermd en in dat geval is het handig om een beschermhoesje mee te nemen.

Sensor en megapixels

Smartphone fabrikanten adverteren graag met grote megapixel aantallen, maar in werkelijkheid zegt dit vrij weinig over de uiteindelijke kwaliteit van je foto. Méér megapixels betekent dat je verder digitaal kan inzoomen of de foto kan uitprinten op groter formaat. Maar als deze megapixels van slechte kwaliteit zijn, dan kan je zoomen wat je wilt, maar veel details zul je niet zien.

Nikon-1-inch-stacked-cmos-sensor-1000fps

Een 1 inch sensor

Grote sensor = veel licht en info

Dit is waar de sensor om de hoek komt kijken. De sensor is het onderdeel dat het licht opvangt en doorstuurt naar de processor. De processor zet dit licht vervolgens om in een digitale foto die we op het scherm zien. Hoe groter de sensor, des te meer licht en informatie wordt opgevangen. Over het algemeen heb je liever een grotere sensor met weinig megapixels, dan een kleine sensor met veel megapixels. Een grote sensor met minder megapixels heeft grotere pixels. Elke grote pixel vangt veel licht en informatie op en dit zorgt voor een foto van hoge kwaliteit. Uiteraard is een grote sensor met veel megapixels het beste, maar dit kost ook meer.

Een groot nadeel van smartphones (met kleine sensoren) is dat zij het zwaar krijgen als het donkerder wordt. Wanneer het donker wordt komt er minder licht naar binnen en moet de camera kunstmatig met ISO de foto oplichten en dit veroorzaakt ruis. Deze ruis wordt door de camera automatisch opgeruimd en dat gaat weer ten koste van de beeldkwaliteit.

Lees ook: het verschil in camera sensoren

Sensorformaten

Het formaat van sensoren wordt aangegeven in inches (“) en in de meeste vlaggenschip smartphones vind je een sensor van 1/3.2″ of 1/2.55”. Deze sensoren vind je bijna alleen in de duurste modellen als het topmodel van iPhone of Samsung. Er bestaan zelfs smartphones met een 1 inch sensor, maar die kost je dan €1400. Over het algemeen hebben compact camera’s een grotere sensor van 1/3.2″, 1/2″, 1″ of zelfs full frame (35mm). Een goede en grotere sensor heeft nog een ander voordeel: een groter dynamisch bereik. Een groot dynamisch bereik houdt in dat de sensor meer informatie over de schaduwen en hooglichten opslaat. Hierdoor krijg je foto’s met veel informatie die minder onder- of overbelicht zijn.

Snelheid

Een goede sensor zorgt dus voor veel details, kleuren en contrasten, maar zorgt er ook voor dat je veel foto’s in één reeks kan maken. Stel dat je sporter wilt vastleggen, dan is het handig om 12 foto’s in één keer te maken, zodat je later kan bekijken welke het beste is. De meeste compact camera’s hebben een speciale sport-functie, terwijl je bij smartphones goed moet kijken of deze functie op de telefoon zit.

De ruimte in een smartphone is beperkt en daarom werken telefoons met algoritmes en software om de kleine sensor te compenseren. Een kleine sensor zal meer ruis hebben en de software probeert dit weg te halen. Dit gaat dan weer ten koste van de scherpte en de algehele beeldkwaliteit.

Conclusie: de camera van een betere compact camera is altijd beter.

Veel moeilijke woorden in dit artikel? Bekijk ons camera termen woordenboek!

Lenzen en Zoomen

Het grootste gemis van smartphones is het ontbreken van een optische zoomlens. Hoewel er al dure smartphones zijn die het wel kunnen, moet je het met meeste smartphones met digitale zoom doen. Digitale zoom houdt in dat je inzoomt op de pixels. Hierbij is het dus handig als je een smartphone met 64 of 100 megapixels hebt. Een optische zoom is altijd beter en deze vind je op compact camera’s.

Voor snelle foto’s, selfies en vlogs heb je over het algemeen geen zoom nodig. Maar als je er van houdt om mooie uitsnedes te maken of portretten te schieten, dan is een optische zoom onmisbaar. Je hebt speciale opzet lenzen voor smartphones, maar deze hebben eigenlijk alleen zin als je er een van hoge kwaliteit koopt. Dan zit de prijs al snel rond de €50 of meer. Een bedrag dat veel mensen niet neer willen leggen. De goedkope opzet lenzen gaan ten koste van de beeldkwaliteit. Bedenk ook dat wanneer je met een smartphone vlogt, je de camera aan de voorzijde gebruikt en deze is altijd van mindere kwaliteit en heeft minder of geen beeldstabilisatie.

Meerdere lenzen op smartphone

Tegenwoordig zien we camera’s met twee, drie, vier of zelfs vijf lenzen. Hierbij heb je een hoofdlens met veel megapixels. Deze hoofd lens maakt gebruik van de beste instellingen, diafragma en verwerking. De tweede lens is vaak een groothoeklens, maar de kwaliteit van deze lens is een stuk lager. Hetzelfde geldt voor het aantal megapixels en de kwaliteit van het beeld wanneer het donker wordt.

Afhankelijk van het model is er nog een diepte-lens, zwart/wit (monochroom) lens en een macrolens aanwezig. Deze lenzen helpen je creatief te werk te gaan, maar zijn allemaal van veel mindere kwaliteit dan de hoofdlens. Een hele handige en leuke extra, maar geen vervanging van een traditionele optische zoomlens.

Diafragma

Het diafragma geeft aan hoeveel licht de lens binnenlaat. Een groot diafragma heeft een klein getal (f/1.8) en een klein diafragma heeft een groot getal (f/11). Hoe groter het diafragma (klein getal), des te meer onderscheidt je krijgt tussen de voor- en achtergrond. Denk aan portret waarbij alleen het gezicht in focus is en de achtergrond vervaagd, of dat lichten op de achtergrond wazige bolletjes worden (bokeh). De lens van een telefoon heeft meestal een diafragma dat je niet kan veranderen (tussen de f/1.8 en f/3.5), terwijl het diafragma op een camera wél aan te passen is. Het komt voor dat je bij goedkope compact camera’s (tussen de €100-250) het diafragma niet kan aanpassen, maar bij de iets betere modellen is dat wel het geval. Uiteindelijk heb je bij een smartphone dus bijna geen controle over handmatige instellingen, maar niet als je een aparte apps (koopt) download.

ISO-diafragma-sluitertijd-belichtingsdriehoek-combinaties

Diafragma, Sluitertijd en scherptediepte instellingen

RAW Fotografie

RAW-fotografie betekent dat de foto wordt opgeslagen zonder compressie. Deze bestanden kan je niet delen en zijn bedoeld om met zo veel mogelijk informatie aan de slag te gaan in de nabewerking. Er zijn smartphones die foto’s als DNG opslaan, wat een vorm van RAW is, en hetzelfde geldt voor compact camera’s.

Foto’s in RAW zijn handig als je er van houdt om ze te bewerken. Denk hierbij aan aanpassen van kleuren, contrasten en belichting. Over het algemeen vind je optie om foto’s op te slaan in RAW op de duurdere compact camera’s, maar hetzelfde gaat op voor smartphones. Over het algemeen slaan smartphones foto’s op met een grote compressie (JPG) en dat gaat ten koste van de kwaliteit.

Wat is Raw in fotografie en hoe gebruik je het | CameraDeals.be

Wat is RAW in fotografie en hoe gebruik je het | CameraDeals.be

Lees ook: Wat is RAW in fotografie

Software en hardware

Omdat smartphones de kleine sensor moeten compenseren is de techniek vaak geavanceerder dan die van een compact camera. Zodra je op de sluiter klikt gebeurt er van alles in de telefoon. Zo worden objecten, gezichten en mensen herkent of wordt er automatische een HDR-foto gemaakt. Daarbij is het bij smartphones makkelijker om de software te updaten. Meestal zitten alle nieuwe cameratechnieken in de gebruikelijke update die je eens in de zoveel tijd krijgt.

Daarbij worden je foto’s vaak direct gebackupped in een cloud service en is de smartphone gebouwd rondom het makkelijk delen van bestanden naar social media of andere kanalen. Denk bijvoorbeeld aan het casten van je beeld naar een televisie of het live-streamen van je video.

Daarbij worden locatiegegeven direct gekoppeld aan je profiel en kan je later op Google Maps precies zien waar en wanneer je foto’s hebt gemaakt. De betere camera heeft GPS ingebouwd en slaat ook informatie op als; tijd, locatie en hoogte.

Soft- en hardware in een camera

In een camera is zijn de soft- en hardware speciaal gemaakt voor het maken van foto’s en video’s en is daarom over het algemeen van betere kwaliteit. In een smartphone moet deze software en hardware namelijk ook telefoneren, appen en gamen en is dus niet geoptimaliseerd voor fotografie. Het is een bijzaak. Dit zorgt ervoor dat je telefoon sneller out-of-date is dan een traditionele camera. Volgend jaar komt er een nieuwe smartphone uit met betere camera, maar vaak is die nog minder goed dan die van aan traditionele camera.

Video mogelijkheden

Inmiddels hebben 4K en 8K-video hun opwachten bij de smartphones gemaakt en hetzelfde geldt voor 4K-video bij compact camera’s. Het gebruik van 8K video is nog overbodig, maar een leuke gimmick. Het filmen in UHD 4K geeft je een beeld dat twee keer zo groot is als Full HD 1080P en het is toekomstbestendig. Het nadeel van 4K op smartphones is dat het extreem veel ruimte in beslag neemt en de meeste smartphone gebruikers zullen deze beelden zelden overzetten naar hun computer om er een film van te maken.

Qua video geld hetzelfde als voor fotografie; het heeft met de sensor en de verwerking te maken. Wat vooral belangrijk is bij het uitzoeken van je smartphone of camera is de beeldstabilisatie. De meeste telefoons en goedkope camera’s hebben elektrische stabilisatie waarbij het beeld wordt gestabiliseerd door techniek. Voor beide soorten camera’s kan je goede gimbals kopen die dit werk nog veel beter doen.

Wanneer je een vlogger of youtuber bent die graag al lopend video’s opneemt, dan is de stabilisatie enorm belangrijk. Ook de aanwezigheid voor aansluitingen voor een lamp, koptelefoon en microfoon doen er toe. Voor een smartphone geld dat je maar één aansluiting hebt. Bepaalde goede vlogcamera’s hebben meerdere aansluitingen en ook een kantelbaar scherm zodat je jezelf kunt zien.

Instellingen

Qua instellingen zijn er enorme verschillen tussen smartphone camera’s en normale camera’s en de normale camera wint het met gemak. Smartphones staan altijd op automatische stand. Deze stand bepaald de sluitertijd, diafragma, ISO (belichtingsdriehoek) en compensatie. Het is mogelijk om deze instellingen aan te passen wanneer er een handmatige modus beschikbaar is, of wanneer je een app als Lightroom download (deze heeft ook een fototoestel modus). Het nadeel is dat dit allemaal nogal omslachtig is. Je moet door meerdere menu’s en daarbij gaat alles via scherm aanrakingen die vaak niet heel precies zijn. Er zijn dus zeker smartphones die alles handmatig laten instellen, maar zelfs met speciale apps blijven je opties beperkt.

Panasonic Lumix DC-LX100 II - CameraDeals.be

Panasonic Lumix LX100 Mark II

Zoals je kunt zien heeft de Panasonic Lumix LX100 II aparte draaibare knoppen om instellingen aan te passen. Dit zorgt ervoor dat je snel te werk kan gaan en een professionele foto maakt. De compact camera voor de gevorderde gebruiker geeft je bijna volledige vrijheid in instellingen en laat je ook bepaalde voorkeuren opslaan. Voor betere fotografie is een betere camera dus een goed idee.

Creatieve Functies

Qua creatieve functies is het voor de smartphone makkelijk om te winnen. Voor telefoon zijn ongelofelijk veel apps en filters via social media. Traditionele camera’s kunnen dit gewoonweg niet bijbenen. Consumenten camera’s hebben vaak filters ingebouwd, maar deze zijn beperkt.

Delen en overdracht

Het delen van foto’s en video’s vanaf je smartphone is een stuk makkelijker dan vanaf een camera. Met je smartphone heb je altijd wel verbinding via data of wifi, terwijl de traditionele camera bijna altijd wifi-verbinding nodig heeft. Met nieuwe compact camera’s is het echter wel mogelijk om direct te delen naar social media. Hetzelfde gaat ook op voor het live-streamen van video.

Voor het overzetten van bestanden naar je laptop of pc is een traditionele camera beter. Meestal gaat het eruit halen van de SD-kaart sneller. Dit komt doordat veel smartphone waterdicht zijn en je een pinnetje nodig hebt om de sleuf te openen.

Voor- en Nadelen Smartphone

Voordelen Smartphone

 • Klein en altijd bij je
 • Foto’s scherp en goed voor print
 • Geschikt voor snelle kiekjes, vlogs (met meestal de slechtere camera) en selfies
 • Automatische functies als HDR werken tegenwoordig heel goed
 • Overzetten beelden gaat snel via data of wifi
 • Veel creatieve filters en mogelijkheden
 • Automatische back-ups

Nadelen Smartphone camera

 • Kleine sensor
 • Volgend jaar is er weer een nieuw model
 • Optische zoom niet tot amper mogelijk
 • Digitale zoom gaat ten koste van de kwaliteit
 • Instellingen zijn niet snel aan te passen
 • Zodra het donkerder wordt heeft de sensor problemen
 • Eén aansluiting voor microfoon en niet voor licht of andere accessoires.
 • Aparte apps nodig voor volledige handmatige controle
 • Telefoon kwijt = foto’s en video’s kwijt (zonder cloud opslag) -> video’s worden niet altijd online opgeslagen
 • Gebruikt slechtere selfie camera voor vloggen (en minder goede stabilisatie)

Voor- en nadelen Compact Camera

Voordelen Compact Camera

 • Grotere sensor en neemt meer licht op
 • Grotere pixels die individueel meer informatie en licht opnemen
 • Betere verwerking
 • Optische zoom zonder kwaliteitsverlies
 • Meer controle over instellingen
 • Over het algemeen beter in situaties met weinig licht
 • Kantelbaar scherm voor vloggen en selfie (bij sommige modellen)
 • Aansluitingen voor microfoon en lamp (bij sommige modellen)
 • Een elektronische zoeker (bij sommige modellen)
 • Speciaal gebouwd voor fotografie

Nadelen traditionele compact camera

 • Groter en zwaarder dan meeste smartphones (sommige modellen passen wél in de broekzak)
 • Minder makkelijk foto’s delen online
 • Niet altijd bij je
 • Opgeladen accu(‘s) nodig
 • Minder creatieve filters en mogelijkheden

Conclusie

Het kan best zo zijn dat het nieuwste iPhone of Samsung vlaggenschip model betere foto’s neemt dan de gemiddelde compact camera, maar daar leg je dan meestal ook zo’n €900 tot €1200 voor neer. Deze telefoon gebruik je dagelijks en is vaak binnen een jaar of twee aan vervanging toe (als je hem goed behandeld). Een traditionele camera zal je op zak hebben wanneer je denkt foto’s te gaan maken en gaat met een goede behandeling makkelijk 10 jaar mee. Er zijn al zeer goede compact camera’s die minder dan €500 kosten.

De smartphone heb je altijd bij je en is daarom waarschijnlijk de beste camera die je hebt. Maar, als je fotografie leuk vindt, dan is het zeker waardevol om een betere camera mét optische zoom bij je te hebben. Daarbij werkt deze camera beter in slecht lichtomstandigheden en kan je gebruikmaken van een kantelbaar scherm wanneer je selfies neemt op vlogs maakt.

Wil je een smartphone met goede camera, dan kan je beter naar middenmoot modellen kijken. Deze camera’s liggen vaak niet ver af van de vlaggenschepen. Koop je een middelmoot smartphone, dan hou je geld over voor een betere compact, systeem of spiegelreflexcamera.

Vervangt de smartphone de compact camera?

Ja, op een gegeven moment gebeurt dit zeker. Hiervoor moet een smartphone een goede optische zoom krijgen en volledige (snelle) controle over de instellingen. Compact camera’s zijn al op hun retour en er worden er steeds minder uitgebracht.

Bekijk ook

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kan je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter