Search
Close this search box.

Nikon Zf test en review: klassieke full frame camera met high-end eigenschappen voor gevorderde gebruiker

Nikon heeft me de nieuwe, maar klassiek ogende, Zf gegeven om te testen en reviewen. De Nikon Zf heb ik getest op fotografie, film, ISO, de 96MP functie, zwart-wit en nog veel meer. 

8.1

EXPERT SCORE

Ontwerp: 9
Fotografie: 9
Film: 8
Ergonomie: 6.5
Menu: 7.5
Autofocus: 8
Snelheid: 9

Nikon Zf review in het kort

De Nikon Zf is een moderne, maar klassiek uitziende, camera die een heerlijk geluid produceert tijdens het nemen van foto’s en draaien van de grote knoppen. Het zijn de grote draaiknoppen en de algehele klassieke look – gebaseerd op de Nikon FM2 – die deze camera speciaal maakt en een bepaald publiek zal aantrekken. Het is een robuuste en ook relatief grote en zware camera, die een grip mist.

De 710 gram wegende systeemcamera heeft een 24,5MP full frame sensor en kan middels pixel-shift 96MP foto’s nemen. Dit is een goed werkende functie, waarbij het simpel is om de foto’s tot een groot RAW-bestand samen te voegen op de computer. 

Uniek is de speciale zwart-wit modus die je aanzet door de fotomodus knop te draaien. De contrasten zijn in balans en de foto’s zijn direct te gebruiken zonder nabewerking.

De Zf gebruikt dezelfde beeldprocessor als de Nikon Z8 en heeft daardoor AI-vibratiereductie, AI-onderwerpherkenning en kan tot 30 foto’s per seconde nemen. 

Hoewel de grip heel klein is en sommige knoppen rond de grote knoppen lastig te bedienen zijn, is het een geweldige camera qua werking. Ideaal voor de full frame fotograaf die looks belangrijk vindt.

Pluspunten

Mooi en uniek ontwerp

Lekker geluid van knoppen en sluiter

Prima videokwaliteit

30fps burst

Bruikbare 96MP Pixel-Shift

Minpunten

Extreem ondiepe grip

24.5MP is zuinig

Geen 4K 120fps

1 fn-knop en geen User banks

Het mooie ontwerp zie je terg in de hoge prijs.

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z f systeemcamera Body
Laatste updates:
  • €2.369,00 - 15/02/2024
  • €2.499,00 - 26/01/2024
  • €2.369,00 - 12/01/2024
  • €2.149,00 - 06/01/2024
  • €2.369,00 - 04/01/2024
  • €2.149,00 - 31/12/2023
  • €2.369,00 - 27/12/2023
  • €2.149,00 - 23/12/2023
Sinds: 21/09/2023
  • Hoogste prijs: €2.499,00 - 21/09/2023
  • Laagste prijs: €2.149,00 - 23/12/2023
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z f systeemcamera Body
Laatste updates:
  • €2.369,00 - 15/02/2024
  • €2.499,00 - 26/01/2024
  • €2.369,00 - 12/01/2024
  • €2.149,00 - 06/01/2024
  • €2.369,00 - 04/01/2024
  • €2.149,00 - 31/12/2023
  • €2.369,00 - 27/12/2023
  • €2.149,00 - 23/12/2023
Sinds: 21/09/2023
  • Hoogste prijs: €2.499,00 - 21/09/2023
  • Laagste prijs: €2.149,00 - 23/12/2023
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z f systeemcamera Body
Laatste updates:
  • €2.369,00 - 15/02/2024
  • €2.499,00 - 26/01/2024
  • €2.369,00 - 12/01/2024
  • €2.149,00 - 06/01/2024
  • €2.369,00 - 04/01/2024
  • €2.149,00 - 31/12/2023
  • €2.369,00 - 27/12/2023
  • €2.149,00 - 23/12/2023
Sinds: 21/09/2023
  • Hoogste prijs: €2.499,00 - 21/09/2023
  • Laagste prijs: €2.149,00 - 23/12/2023
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z f systeemcamera Body
Laatste updates:
  • €2.369,00 - 15/02/2024
  • €2.499,00 - 26/01/2024
  • €2.369,00 - 12/01/2024
  • €2.149,00 - 06/01/2024
  • €2.369,00 - 04/01/2024
  • €2.149,00 - 31/12/2023
  • €2.369,00 - 27/12/2023
  • €2.149,00 - 23/12/2023
Sinds: 21/09/2023
  • Hoogste prijs: €2.499,00 - 21/09/2023
  • Laagste prijs: €2.149,00 - 23/12/2023

Belangrijk: Deze review is 100% onafhankelijk en niet gesponsord door Nikon Nederland of een andere partij (door middel van welke vergoeding dan ook).

Nikon Nederland heeft de Zf meegegeven om te testen, zonder voorwaarden over het eindoordeel. Dit artikel is gebaseerd op mijn ervaring met de camera en op basis daarvan heb ik mijn mening en conclusie gevormd. 

Table of Contents

Yoreh van Camera Deals met Nikon Zf in zijn handen voor een review
Ik, Yoreh, van Camera Deals met Nikon Zf in zijn handen voor een review

Introductie

De Nikon Zf werd op 21 september 2023 geïntroduceerd en kon kort daarna al worden gekocht. De Zf is een 24.5 megapixel camera met full frame BSI CMOS-sensor, Expeed 7 processor en de mogelijkheid om 96 megapixel foto’s te nemen via Pixel-Shift. Het is de eerste Nikon Z-camera die de pixel-shift functie heeft, maar camera’s als de Nikon Z9 en Z8 zullen ongetwijfeld snel volgen. 

De Nikon Zf leent technieken van de professionele Nikon Z8. Denk hierbij aan AI-vibratie reductie en pre-release capture. Het is met de Zf zelfs mogelijk om tot foto’s per seconde te nemen in de burst modus en elektronische sluiter.

Eerste indruk

Het eerste dat ik dacht toen ik de Zf uit de doos haalde was; wat een mooie, maar zware camera en ondiepe grip.

Gelukkig heeft Smallrig een grip voor de Zf gemaakt, waardoor je de camera beter kunt vasthouden. En deze zul je zeker nodig hebben. 

Nikon Zf video review

Geen zin om dit artikel te lezen, dan kun je altijd mijn video review bekijken:

Specificaties Nikon Zf, Nikon Z6 II, Sony A7C II

 Nikon Zf (2023)Nikon Z6 II (2020)Sony A7C II (2023)
SensorFull Frame BSI CMOS 24.2MPFull Frame BSI CMOS 24.2MPFull Frame BSI CMOS 33MP
Processor Expeed 7Expeed 7Bionz XR
Autofocus273 AF-punten met AI-technologie  | Fase & contrast detectie | Onderwerpherkenning273 AF-punten met AI-technologie  | Fase & contrast detectie | Onderwerpherkenning759 AF-punten met AI-technologie  | Fase detectie | Onderwerpherkenning
Beeldstabilisatie5-assig intern | 8 Stops | Sensor shift5-assig intern | 5 Stops5-assig intern | 7 Stops
ISOAuto, 100-65,000(Uitgebreid tot 50-204800)Auto, 100-51,200 (Uitgebreid tot 50-204800)Auto, 100-51,200 (Uitgebreid tot 50-204800)
Resolutie formaat6048 x 40326048 x 40329504 x 6336
Video

UHD 4K 60fps met crop | UHD 24, 25, 30fps full frame

UHD 4K/30fps 6K oversampled

FHD 120fps

N-log / SDR / HLG

UHD 4K 30ps | 

FHD 120 \ 60fps

N-log / SDR / HLG

UHD 4K 60fps | UHD 24, 25, 30fps met 7K oversampling

Max. UHD 60fps / 600 Mbps, XAVC S-I, MP4, H.264

FHD 120fps

S-log3 | S-Cine | 10-bit 4:2:2 HLG

Zoeker100% dekking | 0,8x vergroting | 2,1-mil dot pixels100% dekking | 0.8x vergroting | 3.69-mil dot pixels100% dekking | 0,7x vergroting | 2,36-mil dot pixels
Geheugenkaarten1x UHS-II SDXC + 1x Micro-SD1x UHS-II SDXC | 1x CF Express Type B1x UHS-II SDXC
LCD-scherm en resolutieTFT LCD 3.2″ 3.6-mil dot vari-angle touchTilt TFT LCD 3.2″ 2.1 mil dot touchTFT LCD 3″ 921-dot vari-angle touch
Burst fps30 fps met AE/AF-tracking (met pre-release capture)14 fps met AE/AF-tracking10 fps met AE/AF-tracking
Pixel ShiftJa (150MP)NeeNee
Sluitermin 900 sec / max. 1/8000 elektronischmin 30 sec / max. 1/8000 elektronischmin 30 sec / max. 1/8000 elektronisch
Accu EN-EL15c (380 shots) EN-EL15c (410 shots)NP-FZ100 (540 shots)
USB-aansluitingenUSB 3.2 Gen 1USB 3.2 Gen 1USB 3.2 Gen 2
RAWJaJa + TIFFJa
Body Formaat144 x 103 x 49mm134 x 101 x 70 mm124 x 71 x 63.4mm
Gewicht710 gram705 gram514 gram (429 gram zonder kaart en accu)
Prijs€2499 voor de body€1849 voor de body €2399 voor de body

De Nikon Zf is een ideale camera voor gevorderde fotografen die alles handmatig willen instellen en van klassieke looks houden.

Nikon Zf review: ontwerp en bouw

De Zf weegt 710 gram en heeft veel zwaardere elementen. Je kunt hem dus gerust robuust noemen en hij zou tegen een stootje moeten kunnen.

Nikon Zf en Sony A7C II vergelijking

Vergelijk de Nikon Zf met de Sony full frame tegenhanger; De Sony A7C II, dan is deze 2 centimeter breder, 1.2 centimeter dikker, 3 centimeter hoger en bijna 200 gram zwaarder.

Nikon Zf full frame 24mp camera - helaas een ondiepe grip

Nikon Zf full frame 24.6mp camera – helaas een ondiepe, of eigenlijk geen grip

Uiteraard draait het bij deze camera om de looks en hij lijkt veel op de klassieke Nikon FM2 uit de jaren tachtig.

Nikon-FM2-en-Nikon-Zf

De Nikon FM2 links en Nikon Zf rechts.

Bovenop zitten grote, robuuste draaiknoppen met een lekker klik effect. Wanneer je een foto neemt voel je de camera ook lichtelijk bewegen en dat geeft het idee dat je een echt klassieke camera in handen hebt. 

Nikon Zf grote en robuuste draaiknoppen bovenop de camera, met lekker klik geluid

Wanneer je gaat filmen kan het handig zijn om de draaiknop aan de voorkant te gebruiken voor de sluiter instellingen.

Dit doe je door de sluiterknop bovenop op 1/3e-stappen te zetten. Mocht je terugschakelen naar de draaiknop bovenop, dan onthoudt de Zf de sluiter instellingen van de voorste draaiknop.

De sluitersnelhied, sluiter en belichtingscompensatie knop op de Nikon Zf

Zet je de ISO-knop op de C-stand, dan kun je de ISO via het scherm aanpassen. Wil je ISO-stand via een andere knop instellen dan de toegewijde en speciale ISO-knop. Dan kun je dit altijd aan de video-opname knop toewijzen in combinatie met een van de draaiwieltjes.

De ISO en fotografie modus knoppen bovenop de Nikon Zf camera

Die knoppen zien er geweldig uit, maar als je een fan bent van fn-knoppen, dan ben je bij de Zf niet aan het juiste adres. Deze heeft er maar een aan de voorkant. Ook heb je geen snelle toegang tot gebruikersinstellingen.

De interface van het lcd-scherm op de Nikon zf

Wanneer je de ISO-knop in ‘c’ stand en sluiterknop op 1/3e stand zet, dan kun je alle instellingen ook via het scherm aanpassen.

Aansluitingen

Aan de linkerkant zitten een USB-C type 3.1, micro HDMI, microfoon en koptelefoon aansluitingen verwerkt.

Ingangen, uitgangen en aansluitingen (connectiviteit) op de Nikon Zf

Accu

Met de EN-EL15c 2280mAh accu kun je met een gerust hart een volledige dag fotograferen en filmen. Volgens Nikon kun je tot 380 shots nemen met een volledig opgeladen accu, maar in mijn ervaring gaat de camera langer mee. 

De Nikon EN-EL15c accu

Hierbij heb ik de systeemcamera wel telkens aan- en uitgezet wanneer deze niet in gebruik was. Het is sowieso aan te raden een extra originele accu bij te kopen.

Je kunt ook voor een ander merk kiezen, maar in mijn ervaring gaan deze minder lang mee en ontladen op een gegeven moment sneller. 

Dubbele kaartsleuven Micro SD

Aan de onderkant plaats je de accu, UHS-II kaart en er is zelfs ruimte voor een micro SD-kaart. Het is een ideale middenweg voor gebruikers die af en toe dubbele kaartsleuven nodig hebben.

Het menu van de Nikon Zf waar je kunt kiezen tussen het normale SD of Micro-SD kaartslot

Gebruik een snelle micro-sd kaart en je kunt deze gebruiken voor zowel burst fotografie als de zwaarste video-instellingen. Bij minder snelle kaarten kan het zo zijn dat opnemen van video wordt onderbroken, de buffer sneller vol zit, het terugspelen langzaam gaat of zelfs helemaal niet lukt.

De onderkant van de Nikon Zf met accu, sd-kaart en micro-sd kaartsleuven.

Wel moet je de accu verwijderen voordat je bij de Micro SD kunt.

Dubbele geheugenkaartslot opties in het menu van de Nikon Zf

Overflow: automatisch naar de volgende kaart schakelen als de eerste vol is. Backup: alles wordt dubbel opgeslagen. RAW + J: De ene kaart slaat RAW en de andere Jpeg op.

LCD en Zoeker

Op de Nikon Zf zit een 3.2-inch lcd-scherm verwerkt met een resolutie van 3.6-miljoen dots. Het scherm is scherp, helder en responsief. Hoewel de Zf als een klassieke camera wordt gepresenteerd, werkt deze uiteraard als een moderne camera. Dit zie je ook terug in het menu en de manier waarop je alle instellingen via het scherm kunt aanpassen. 

De elektronische zoeker op de Nikon zf

Beeldstabilisatie

Dankzij de Expeed 7 processor en de 5-assige interne stabilisatie, is het mogelijk om tot 8 stops te stabiliseren. Werk je met langere sluitertijden of film je graag uit de hand, dan is dit een handige toevoeging aan de camera. 

Tijdens het filmen merk ik dat de stabilisatie soms achter mijn pan of tilt aangaat, wat eigenlijk betekent dat het beeld niet meer soepel loopt. In de instellingen is het mogelijk om de snelheid van de stabilisatie te veranderen. Ook kun je kiezen voor een actieve modus. Die is vooral handig wanneer je snellere bewegingen maakt. 

Sinterklaas op skates komt van de trap af in maastricht, zwart wit fotografie op de NIkon Zf

Sinterklaas op skates komt van de trap af in Maastricht, zwart-wit fotografie op de Nikon Zf. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals.

Fotografie

  • 273 AF-punten met AI-tech. | AI-onderwerpdetectie
  • 6048 x 4032 Max. foto resolutie
Foto’s van 24.5 megapixels is het maximale dat je uit de Zf kunt halen en dat is even groot als op de Nikon Z6 II mogelijk is. Verschil is dat de Nikon Zf een Expeed 7 processor en de Z6 II dubbele Expeed 6 processoren heeft. 
 
Raw, jpeg en Heif mogelijkheden op de Nikon Zf in het menu

Raw, jpeg en Heif mogelijkheden op de Nikon Zf in het menu

Je kunt uit verschillende JPEG en Heif compressies kiezen. Let er bij Heif fotografie op dat alleen Applecomputers deze kunnen weergeven zonder additionele programma’s en instellingen. Op een Windows computer zul je extra software en plug-ins nodig hebben en die werken lang niet altijd. Het is dan dus aan te raden het bij jpeg-afbeeldingen te houden. 

 

Het is jammer dat het niet mogelijk om verschillende RAW-compressie te kiezen, wat een hoop aan ruimte kan schelen. Dit is bijvoorbeeld wel mogelijk op de Sony A7C II en A7C R. 

Vele instellingen in het NIkon Zf menu

Hier is te zien hoe je kunt kiezen uit verschillende onderwerpdetectie. Maar bij het derde tabblad, met het ‘pennetje’, zijn nog meer focusinstellingen te vinden. Een beetje verwarrend.

Autofocus

De Nikon Zf gebruikt dezelfde beeldprocessor als de Nikon Z8 waarbij de autofocus naast gezichten van zowel mensen als dieren, ook voer- en vliegtuigen herkent.

Ik merkte dat vooral de menselijke herkenning goed zijn werk deed, maar dieren werden niet altijd direct herkend.

Sinterklaas in Maastricht op skates, op Nikon Zf

Zelfs in pak werd deze Sinterklaas goed herkent door de mensen herkenning. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals.

Jpg’s vanuit de camera kun je in principe direct gebruiken, zeker als je een van de kleurprofielen gebruikt. Deze profielen gebruik ik zelf niet zo vaak, maar het is handig als je de foto’s snel wilt delen op je socials.

De zwart-wit knop op de Nikon Zf

De zwart-wit knop op de Nikon Zf.

Zwart-wit / monochroom

Een interessante eigenschap is de Monochroom instellingen, waarbij alles in zwart-wit wordt geschoten.

Normaal gesproken zou ik een instelling als deze niet aanzetten, maar hij ligt voor het oprapen en je gaat hem daardoor toch gebruiken.

Pompoen op straat in Maastricht, zwart wit fotografie op de Nikon Zf

Pompoen op straat in Maastricht, zwart-wit fotografie op de Nikon Zf. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

De zwart-wit foto’s hebben iets bijna geligs over de foto, alsof er toch nog kleur in zit. De zwarten en witten zitten vol contrast en vragen niet om bewerkt te worden.

Het fijne aan zwart-wit fotografie is dat het verhaal op een andere manier wordt verteld.

Oldtimers in Maastricht, zwart wit fotografie op de Nikon Zf. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Oldtimer op straat in Maastricht, zwart-wit fotografie op de Nikon Zf. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Daarbij word je minder afgeleid door andere kleuren en kun je de focus beter op het hoofdonderwerp leggen.

Meisje loopt langs huis in Maastricht. Zwart wit fotografie op de Nikon Zf.

Meisje loopt langs huis in Maastricht. Zwart-wit fotografie op de Nikon Zf. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals.

Het klikt misschien raar, maar de zwart-witte modus ligt voor het oprapen en daardoor wil ik hem ook graag gebruiken. Het maakt wat extra creativiteit in je los.

Het menu op de Nikon Zf

Helemaal onderaan het fotomenu kun je functies als Interval, Time-lapse en ook Pixel Shift (96MP) vinden.

Pixel Shift 96MP

De Nikon Zf is de eerste Nikon camera die pixel-shift technologie gebruikt en dat heb ik uiteraard getest. Bij Pixel-shift kan de Nikon Zf 4, 8, 16 of 32 foto’s nemen, waarbij bij elke foto een pixel wordt opgeschoven. Neem je 32 foto’s, dan kun je daar altijd 4,  8 of 16 beelden uithalen. Beweegt het onderwerp een beetje? Dan is het aan te raden minder foto’s te nemen voor de super-resolutie modus. 

Nikon-Zf-24-vs-96-megapixel-pixel-shift---kist-ingezoomd-midden-ingezoomd

Nikon Zf voorbeeld van 24 vs 96mp. Je ziet duidelijk het verschil in scherpte in de rechter Pixel Shift foto. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Het is een interessante en bruikbare functie als je foto’s neemt van statische objecten. In de buitenlucht moet je zorgen voor een stevig statief zodat de beweging van de wind niet wordt opgepakt en zelfs dan heb je geen garantie dat je een stabiele foto krijgt.

Nikon-Zf-24-vs-96-megapixel-pixel-shift---kist-ingezoomd-op-knopen-bank

Nikon Zf voorbeeld van 24 vs 96mp. Je ziet duidelijk het verschil in scherpte in de rechter Pixel Shift foto. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Bij het maken van 400 megapixel foto’s op de Canon EOS R5 gebruikte ik een videostatief en een zoomlens met stabilisatie, maar er was veel beweging te zien.

Hetzelfde gebeurde toen ik de Zf op dezelfde locatie, maar met kortere lens, gebruikte.

Is het een bruikbare functie? Ja, maar wel alleen op statische objecten. Dat geldt echter voor elke pixel-shift technologie. 

Burst

Aan de buitenkant is het niet de camera ervoor, maar kijk binnenin en je ziet welke kracht de Zf van de Nikon Z8 heeft overgenomen. De camera is enorm snel. Niet alleen bij het opstarten, maar ook bij continu fotografie.

Voorbij rijdende auto met voertuig herkenning autofocus op de Nikon Zf

Voorbij rijdende auto met voertuig herkenning autofocus op de Nikon Zf. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals.

Met de elektronische sluiter neem je tot 30 foto’s per seconde, met actieve AE/AF-tracking. Gebruik de mechanische sluiter en je kunt tot 14 beelden per seconde opnamen, wat voldoende is voor de meeste sport- en vogelfotografie. 

ISO en ruis

  • Met draaiknop tot 64.000 | Uitgebreid 50-204,800

Uiteraard heb ik de Nikon Zf onderworpen aan de ISO-test en daar komen interessante resultaten uit. Kijk naar de ruis en je merkt dat deze niet erger lijkt te worden bij hogere ISO-standen.

Portrait in donkere omstandigheden op de Nikon Zf en ruisreductie

Portrait in donkere omstandigheden op de Nikon Zf en ruisreductie. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Wel zie ik dat je bij ISO-100 (zie ISO-test hieronder) al een basis ruis hebt in jpeg bestanden. In de camera is het mogelijk om voor verschillende ruisonderdrukkingen te kiezen. Van helemaal geen tot hevige. 

Meisje houdt blaadje voor haar gezicht, op Nikon Zf

Voorbeeld van hoe ruis optreedt bij hogere ISO-waardes (8000) en JPEG-compressie. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Wees voorzichtig bij het gebruiken van de ruisonderdrukking, deze gaat namelijk ten koste van de kwaliteit. Bij ruisonderdrukking is het de eerste keer dat je merkt wat de beperkingen zijn van een 24.5 megapixel sensor. Zeker als je dit vergelijkt met de 45MP-sensor van de Niko Z8 op dezelfde ISO-waardes.

De beperkingen van de 24.5 megapixel sensor worden zichtbaar wanneer je werkt met hogere ISO-standen in JPEG. Werk daarom altijd met RAW-bestanden als je hogere ISO-standen gaat gebruiken.

Video

Video kun je opnemen met een maximale resolutie van UHD 4K (3840 x 2160) en 60 frames per seconde, maar wel met crop. Film je met een framerate van 24, 25 of 30fps, dan wordt je beeld uit 6K oversampled materiaal gehaald. Het gehele beeld is in dat geval ook full frame. Dat betekent dat je 6K-kwaliteit en informatie hebt, in een 4K beeld.

De filmmogelijkheden in het menu op de Nikon Zf

Het is jammer dat de Nikon Zf geen 120fps modus in 4K biedt, maar uiteraard is het ook geen echte videocamera. Voor het filmen met 120 frames per seconde moet je de camera in Full HD zetten of de Nikon Z8 kopen.

Video file type instellingen menu op de Nikon Zf

Je kunt in alle modussen gebruikmaken van N-log, SDR en HLG. Deze modussen zorgen voor platter beeld en het grootst mogelijk dynamisch bereik. Let er wel op dat je alle beelden moet kleur corrigeren. 

Wil je snel aan de slag met de videobeelden, film dan in een van de vooraf geïnstalleerde kleurprofielen.

Het nieuwe Rich Tone Portrait filter geeft warmere kleuren in het gezicht en is gemaakt voor vlog doeleinden. Het is perfect als je geen tijd hebt om kleuren te bewerken en video’s snel wilt afleveren. 

Bekijk video die ik heb opgenomen met Rich Tone Portrai hier: (video begint bij het juiste stukje)

Bekijk hieronder de video test die ik op de Nikon Zf heb uitgevoerd:

Ik ben zeer te spreken over de basiskwaliteit van de zf tijdens het opnemen van video. Voor de hoogste video-instellingen heb je gelukkig geen extreem snelle kaart nodig en ook voor de gemiddelde computer is het materiaal goed af te spelen en te bewerken. 

De basiskleuren en contrasten zijn in principe klaar om te worden gebruikt, maar je ziet wel wat een beetje kleurcorrectie kan doen voor je beeld. 

Gebruiksvriendelijkheid

De Nikon Zf is een gebruiksvriendelijke camera als je wat van fotografie af weet. De grote sluiter en ISO knoppen zijn alleen relevant als je weet wat je er mee moet doen. Dit maakt eigenlijk niet uit, want ik zie maar weinig beginners een full frame camera van bijna €2500 kopen en voor die doelgroep is de Zf ook niet bedoeld.

Het menu op de Nikon Zf

Menu

Net zoals bij elke andere Nikon camera vind ik het menu verwarrend. Het is als een slechte indeling van een tekst. Het foto/video menu bevat namelijk alle instellingen voor kwaliteit, autofocus en onderwerpherkenning, maar er is ook een apart focus menu beschikbaar dat nog meer mogelijkheden heeft.

Aan de andere kant kun je het ook als handig ervaren dat de belangrijkste instellingen in een menu zitten en de minder vaak gebruikte instellingen in een ander menu.

Vele instellingen in het NIkon Zf menu

Hier is te zien hoe je kunt kiezen uit verschillende onderwerpdetectie. Maar bij het derde tabblad, met het ‘pennetje’, zijn nog meer focus-instellingen te vinden. Een beetje verwarrend.

De Nikon menu’s bestaan uit een lange lijst van mogelijkheden, zonder pagina’s (of nummering) of tabbladen. Merken als Sony, Nikon en vooral Fujifilm hebben dit een stuk beter aangepakt. 

Het is geen nadeel van de Nikon zf, maar van Nikon in het algemeen. 

Plus- en Minpunten Nikon Zf

Hieronder al mijn plus- en minpunten van de Nikon Zf op een rij:

Pluspunten

Mooi ontwerp en stevige bouw

Snel opstarten en 30fps burst

Grote knoppen en lekker geluid

Prima video

Bruikbare zwart-wit modus

Extra geheugenkaartsleuf via Micro-SD

Bruikbare 96MP Pixel-Shift

Minpunten

Geen grip

24.5MP is zuinig

Zwaar en groot

Weinig fn-knoppen en geen user-banks

Sommige knoppen lastig te bereiken

Moet accu verwijderen voordat je bij de Micro-SD kunt

Voorbeeldfoto’s

Bekijk hieronder foto’s die ik heb gemaakt met de Nikon Zf

Mijn mening en conclusie

Laten we beginnen met dat de Nikon Zf gewoon een hele goede camera is. Je kunt de kracht van de Nikon Z8 er zeker in terug zien en je zult eigenlijk nooit een technisch slechte foto of video maken. Het ligt dus allemaal aan je eigen skills. 

De Nikon Zf is dan ook bedoeld voor technisch vaardige gebruikers. Je moet weten hoe je de belichtingsdriehoek (ISO, sluiter en diafragma) handmatig kunt instellen, anders heb je vrij weinig aan de knoppen. Gelukkig is dat niet moeilijk om te leren.

Uiteraard draait het allemaal om het uiterlijk van de camera en dat heeft Nikon geweldig gedaan. De grote knoppen, het lettertype en het geluid zorgen dat je het idee hebt een echt klassieke camera in handen te hebben. De camera is groot en zwaar, wat past in het retro-perspectief, maar comfortabel is anders. 

Het grootste nadeel is het ontbreken van grip, maar ik snap dat dat nodig is om de klassieke look terug te brengen. Het is jammer dat je de extra Smallrig grip nodig hebt om de camera goed vast te kunnen houden. De camera is namelijk te duur om even te laten vallen. 

De Nikon Zf is de eerste in de Z-serie met Pixel-Shift technologie voor het maken van 96 megapixel foto’s en dat maakt hem ook geschikt voor architectuur en productfotografie. 

De video is van goede kwaliteit en bruikbaar voor semi-professionele producties. Het is jammer dat 4K 120fps niet mogelijk is, maar daar heb je camera’s als de Nikon Z8 of de APS-C Sony A6700 voor. 

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z f systeemcamera Body
Laatste updates:
  • €2.369,00 - 15/02/2024
  • €2.499,00 - 26/01/2024
  • €2.369,00 - 12/01/2024
  • €2.149,00 - 06/01/2024
  • €2.369,00 - 04/01/2024
  • €2.149,00 - 31/12/2023
  • €2.369,00 - 27/12/2023
  • €2.149,00 - 23/12/2023
Sinds: 21/09/2023
  • Hoogste prijs: €2.499,00 - 21/09/2023
  • Laagste prijs: €2.149,00 - 23/12/2023
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z f systeemcamera Body
Laatste updates:
  • €2.369,00 - 15/02/2024
  • €2.499,00 - 26/01/2024
  • €2.369,00 - 12/01/2024
  • €2.149,00 - 06/01/2024
  • €2.369,00 - 04/01/2024
  • €2.149,00 - 31/12/2023
  • €2.369,00 - 27/12/2023
  • €2.149,00 - 23/12/2023
Sinds: 21/09/2023
  • Hoogste prijs: €2.499,00 - 21/09/2023
  • Laagste prijs: €2.149,00 - 23/12/2023
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z f systeemcamera Body
Laatste updates:
  • €2.369,00 - 15/02/2024
  • €2.499,00 - 26/01/2024
  • €2.369,00 - 12/01/2024
  • €2.149,00 - 06/01/2024
  • €2.369,00 - 04/01/2024
  • €2.149,00 - 31/12/2023
  • €2.369,00 - 27/12/2023
  • €2.149,00 - 23/12/2023
Sinds: 21/09/2023
  • Hoogste prijs: €2.499,00 - 21/09/2023
  • Laagste prijs: €2.149,00 - 23/12/2023
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z f systeemcamera Body
Laatste updates:
  • €2.369,00 - 15/02/2024
  • €2.499,00 - 26/01/2024
  • €2.369,00 - 12/01/2024
  • €2.149,00 - 06/01/2024
  • €2.369,00 - 04/01/2024
  • €2.149,00 - 31/12/2023
  • €2.369,00 - 27/12/2023
  • €2.149,00 - 23/12/2023
Sinds: 21/09/2023
  • Hoogste prijs: €2.499,00 - 21/09/2023
  • Laagste prijs: €2.149,00 - 23/12/2023
Yoreh van Camera Deals met Nikon Zf in zijn handen voor een review (17)

Hoe ik de Nikon Zf heb getest

Nikon Nederland heeft mij de Nikon Zf meegegeven om een dikke week te testen. Dit is niet heel lang, dus moest ik goed gebruikmaken van mijn tijd. De camera heb ik meegenomen tijdens een weekendje naar Maastricht, waar ik me heb gefocust op video, straatfotografie en low-light fotografie. 

Terug in Rotterdam heb ik een ISO-test onder gecontroleerd licht uitgevoerd en heb ik selfie-filmen en autofocus. 

De Nikon Zf met Z 24-70mm f/4S en 70-180mm f/2.8 lenzen, gebruikt voor de review

De Nikon Zf met Z 24-70mm f/4S en 70-180mm f/2.8 lenzen, gebruikt voor de review.

Waarom moet je de Nikon Zf wel kopen?

Je houdt van zwart-wit fotografie

Door de fysieke knop om te zetten kun je direct monochroom foto’s nemen. De zwart-witfoto’s hebben fijne contrasten en algehele belichting. Het is een functie die beter werkt dan op andere camera’s, zoals de Fujifilm X-S20 die ook een zwart-witte stand heeft, en laat je anders naar fotografie kijken.

Fotografen die een professionele camera willen met klassieke look

De fotografen die een kwalitatief hoogwaardige full frame camera willen met een klassieke look moeten zeker naar de Nikon Zf kijken. Je betaalt er bijna €2500 voor, dus het is goed om te weten wat je met de camera wil. Uiteraard koop je voor die prijs een camera die met gemaakt 10 jaar mee gaat. 

Fotografen die houden van grote en stevige knoppen

De grote knoppen op de Nikon Zf hebben een lekker klik-geluid en zorgen voor controle over de camera. Het is een voordeel dat je niet hoeft te pielen met pijltjes op het scherm.

Waarom moet je de Nikon Zf niet kopen?

Er zijn altijd redenen waarom je de Nikon Zf niet moet kopen.

Als je begint met fotografie

Ben je een beginnende fotograaf, dan is een full frame model als deze een stap te ver. Je betaalt namelijk niet alleen extra voor de full frame sensor en functie, maar ook voor het ontwerp. Met deze camera heb je extra veel mogelijkheden om alle instellingen zelf te bepalen en dat wil je aan het begin van je fotografie carrière misschien nog niet. 

Als je bruiloften of andere lange evenementen vastlegt

De Nikon Zf zelf heeft eigenlijk geen grip en ook de optionele Smallrig grip biedt maar weinig extra. Als je de camera uren en uren vast moet houden, dan kun je beter een camera zoals de Nikon Z6 II bekijken, die een lekkere diepe grip van zichzelf heeft. De Z6 II is ook betaalbaarder, met veel van dezelfde functies als de Zf. De Nikon Z6 II is wel wat ouder (2020). 

Nikon Zf Q&A (veel gestelde vragen)

Ik voel iets bewegen in de camera, wat is dat?

Dat is de bewegende sensor en de beeldstabilisatie. De sensor zit niet gefixeerd vast en dat heeft twee redenen. De Nikon Zf heeft interne beeldstabilisatie en dat betekent dat de sensor moet kunnen bewegen om schokken op te vangen. Datzelfde systeem zorgt er ook voor dat Pixel-Shift kan worden gebruikt om 96 megapixel foto’s te maken. 

Hoe gebruik ik de 96MP Pixel-Shift op de Nikon Zf?

Het menu op de Nikon Zf

Helemaal onderaan het fotomenu vind je Pixel Shift Shooting.

Pixel-Shift op de Nikon Zf zet je aan door de volgende stappen te zetten:

  1. Zet je camera in fotomodus
  2. Ga naar het foto menu
  3. Scroll helemaal naar beneden in het menu, daar staat ‘Pixel-Shift
  4. Kies hier hoeveel foto’s je wilt maken: als er een bewegend object in beeld is, kies dan voor minder foto’s.
  5. Na het nemen van de foto’s kun je de RAW-bestanden inladen in de Nikon NX Studio, die je hier kunt downloaden
  6. Open het programmen en navigeer naar de map met de RAW-foto’s (tip: zet alle genomen scenes in aparte mappen zodat het makkelijker is om de juiste beelden te selecteren.
  7. Selecteer alle beelden die je wilt samenvoegen en klik op ‘Pixel-Shift Merge’ in het menu dat je boven in het scherm ziet staan. 
  8. Kies de gewenste instellingen en output; RAW of Jpeg. 
Instructie-waar-pixel-shift-merge-knop-zit-bij-Nikon-NX-studio

Instructie waar je de Pixel Shift Merge kunt vinden in het NX programma. In het rode blokje bovenin.

Goede lenzen voor de Nikon Zf

Hieronder vind je lenzen die goed op de Nikon Zf passen. De Nikon Zf gebruikt de Z-vatting, wat betekent dat elke lens er op past. Maar let er ook op dat de camera redelijk zwaar is en niet een hele diepe grip heeft. Een lichtere en kleinere lens kan dus handig zijn.

Waarom je Camera Deals kunt vertrouwen

15 jaar ervaring

In 2009 heb ik besloten om professioneel fotograaf en filmmaker te worden, maar ik speel al met camera’s sinds 1999!

Elke camera is echt getest en gereviewed door een camera expert

Lees meer over hoe camera deals tests en reviews uitvoert

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter