Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tips voor het beginnen met huwelijks- en bruidsfotografie van een professionele bruidsfotograaf

Deel dit bericht!

Bruidfsfotografie-door-manon-eline-visser

Geüpdate op 07/12/2023 door Yoreh

Altijd al eens willen fotograferen op een bruiloft, maar weet je niet voor je moet beginnen? Dan heb ik speciaal voor jou een aantal tips uitgeschreven. Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden heb ik ze opgedeeld in vijf categorieën: de voorbereiding, de apparatuur, tijdens de bruiloft, de reportage en achteraf.

De voorbereiding

Bij trouwfotografie is de voorbereiding key, van het maken tot een lijstje, tot gesprekken met het bruidspaar. Los van het feit dat je minder kans hebt dat er dingen misgaan op de grote dag, neemt een goede voorbereiding ook weer een hoop spanning bij je weg. Dit zorgt indirect ook weer voor betere resultaten. Een beetje spanning hoort er natuurlijk ook wel een beetje bij ;).

  1. Maak een lijstje. Voor een bruiloft moet je vaak veel apparatuur en materialen met je meenemen. Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet, kun je een standaard lijstje opstellen. Deze kan je dan iedere keer als je een bruiloft hebt voor jezelf weer afvinken.
  2. Alles opgeladen? Geheugenkaartjes leeg? Het is eigenlijk heel logisch, maar wel belangrijk: check of al je batterijen zijn opgeladen. Oók die van je reportageflitser. Zorg dat je je geheugenkaartjes leeggemaakt hebt en weer in je camera hebt gestopt. Het zou naar zijn dat je daar pas achter komt als je al op locatie bent.
  3. Vraag het bruidspaar om hun draaiboek. Hebben ze die niet? Het is sowieso gebruikelijk om van tevoren met het bruidspaar hun dag door te spreken. Zorg dan dat je pen en papier bij je hebt, zodat je netjes op kunt schrijven waar en hoe laat je ergens moet zijn. Hebben ze een draaiboek? Zorg dan dat je deze uitgeprint met je meeneemt, zodat je af en toe kunt spieken. Nog een voordeel van een draaiboek is dat daar vaak de gegevens van onder andere hun ceremoniemeester(s) op te vinden zijn. Mocht je die dag vragen hebben? Dan kun je bij hun terecht en hoef je daarvoor niet het bruidspaar lastig te vallen.
  4. Kennismakingsgesprek. Een bruiloft is niet zomaar een evenement, het is persoonlijk en vaak met kleine kring. Mede daarom is het belangrijk dat je van tevoren een kennismakingsgesprek met het koppel inplant. Zo voelen mensen zich meer op hun gemak, wat zorgt voor natuurlijkere foto’s en zoals hiervoor al aangegeven, heb je ook een beter beeld van hun dag. Nog een extra tip: geef tijdens deze gesprekken bij het bruidspaar aan dat ze langzaam de ringen om moeten doen, aan moeten komen lopen bij de ceremonie en elkaar langzaam de zoen geven na het ja-woord. Zo heb jij extra ruimte en tijd voor foto’s. Dit is iets waar de koppels vaak geen erg in hebben.
  5. Meelopen met een ervaren bruidsfotograaf. Zit het je toch echt nog niet lekker om meteen zelf aan de slag te gaan? Dan kan het je veel rust en vertrouwen geven als je eerst een keer met een ervaren trouwfotograaf meeloopt. Wie niet waagt, wie niet wint. Stuur je favoriete fotograaf gewoon eens een berichtje!

Bekijk ook: de beste systeemcamera van dit moment

Bruidfsfotografie-door-manon-eline-visser

Foto: Manon Eline Visser

De apparatuur

Wat betreft de apparatuur kun je het met fotografie natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Toch zijn er een aantal dingen die je altijd echt wel bij je moet hebben. Ik licht ze hieronder voor je toe.

  1. De camera body. Voor fotograferen op een bruiloft vind ik het persoonlijk erg belangrijk dat ik in veel verschillende situaties uit de voeten kan. Daarom wilde ik zelf graag zo snel mogelijk een full frame body aanschaffen. Of dit nu een spiegelreflex- of systeemcamera is, dat maakt niet zo uit. Bij bruiloften weet je niet altijd van tevoren hoe de lichtomstandigheden zullen zijn en het voordeel van een full frame sensor is dat je gelukkig met minder licht toch heldere foto’s kunt maken. Ook iets waar je op kunt letten bij het kiezen van je camera is de snelheid. Heb je een instap spiegelreflex? Dit kan ook prima, maar let dan extra goed op je instellingen. Zo kun je het afwezige licht compenseren of zorg eventueel voor (reportage)flitsers.
  2. Lenzen kiezen. Welke objectieven je kiest, is een kwestie van persoonlijke smaak. Zelf werk ik met zoomlenzen zodat ik zo min mogelijk van lens hoef te wisselen. Hier heb je immers niet altijd de tijd voor. Ik gebruik een 24-70mm f/2.8 lens in combinatie met een 70-200mm f/2.8 en voor de detailshots heb ik een 100mm macrolens in mijn tas. Wat ook erg mooi is, is het werken met prime-objectieven. Dit zijn lenzen met een vast brandpuntsafstand en vaak een groot maximaal diafragma, wat zorgt voor een mooie scherptediepte. Deze gebruik ik af en toe tijdens een trouwreportage. Er zijn ook fotografen die alleen maar met prime lenzen werken. Houd er hierbij dan wel rekening mee dat je meer bewegingsruimte moet hebben omdat je niet kunt zoomen.
  3. Extra geheugenkaartjes en accu’s. Zorg altijd dat je minimaal twee reserve geheugenkaartjes en accu’s bij je hebt. Zo weet je zeker dat je in alle omstandigheden verder kunt. Ik draag zelf vaak een heuptasje waar ik deze in heb zitten zodat ik, mocht het nodig zijn, niet helemaal naar mijn koffer hoef te lopen.
  4. Alles op rolletjes! Om je apparatuur (wat vaak ook erg zwaar is) snel te kunnen verplaatsen én met een gerust hart achter te laten, kun je kiezen voor een hardcase rolkoffer. Hier kun je vaak ook een slotje op plaatsen en is onverwoestbaar. Moet je snel verplaatsen naar een andere locatie? Dan hoef je niet eerst al je apparatuur bij elkaar te rapen.
  5. Apparatuur huren. Zit het je niet lekker om met je eigen camera te fotograferen, wil je een extra lens of een reserve body? Dan kun je er altijd voor kiezen om deze voor een dag te huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Budgetcam of je lokale foto- of videospecialist.

Lees ook: de beste lens voor elke fotografiestijl

Bruidfsfotografie-door-manon-eline-visser

Foto: Manon Eline Visser

Tijdens de bruiloft

Het is zover, de grote dag! Na alle voorbereidingen ben je er helemaal klaar voor. Maar zijn er nog dingen waar je die dag ook nog op kunt letten? Jazeker ;).

  1. Zorg dat je ruim op tijd bent. Het kan je altijd gebeuren: file of pech onderweg. Zorg daarom dat je altijd een half uur extra reistijd inplant. Is het echt een stuk rijden? Dan misschien zelfs wel langer. Als je eerder op locatie bent is dit alleen maar fijn; zo kun je alvast op je gemak je spullen installeren en kun je de omgeving een beetje scannen. Ik zorg zelf altijd dat ik minimaal een half uur van tevoren al aanwezig ben.
  2. Neem je ruimte, wees niet bang. Moet je voor dat ene perfecte plaatje tussen de mensen gaan staan? Of misschien ergens voor langs lopen? Als fotograaf is het het belangrijkst dat alles goed wordt vastgelegd. Dus moet je daarvoor voor iemand zijn beeld langslopen? Dan zij dat zo. Gelukkig is daar vanuit iedereen altijd alle begrip voor. Voel je niet vervelend! Probeer uiteraard wel, wanneer dit kan, om te lopen en niet te veel lawaai te maken. Het is de kunst om zo onopvallend mogelijk te werk te gaan.
  3. Meerdere foto- of videografen. Het komt steeds vaker voor: een videograaf én een fotograaf op een bruiloft. Soms zijn er ook meerdere fotografen aanwezig, bijvoorbeeld als er veel daggasten zijn óf er iemand meeloopt. Zorg hierbij dat je samen duidelijk afspreekt dat je niet in elkaars beeld loopt.
  4. Vergeet de daggasten niet. Alles draait om het bruidspaar (wat uiteraard ook zo is), maar vergeet ook niet de daggasten te fotograferen. Koppels vinden het erg belangrijk later terug te zien wie er op hun belangrijkste dag aanwezig waren – het zijn ook niet voor niets daggasten. Als je goed oplet, zie je daar ook superveel emotie in, dit is te mooi om niet vast te leggen en levert vaak prachtige plaatjes op.
  5. It’s all about the details! Het is net zo belangrijk als de rest van de dag: de detailshots! Denk aan foto’s van de ringen, het boeket, details van de prachtig gedekte tafels of teksten onder de schoenen van de bruid of bruidegom. Detailshots zijn een prachtige afwisseling op je portretreeks en overzichtsfoto’s en dingen die je later ook graag terug wilt kijken. Dus, heb je tussendoor een kwartiertje de tijd? Besteed deze dan aan zulk soort foto’s!
  6. Je kleding. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg dat je je kleed naar de omstandigheden. Is het een hele chique bruiloft? Zorg dan ook voor een nette, maar comfortabele outfit. Je moet veel lopen dus ook goede schoenen zijn belangrijk. Ik vermijd persoonlijk ook de kleuren zwart of helemaal wit en de kortere rokken of jurken; dit is niet zo handig/netjes als je jezelf in veel bochten moet wringen of moet bukken voor een foto. Mocht je er echt niet uitkomen, vraag het dan voor de zekerheid aan het bruidspaar.
  7. Vergeet ook jezelf niet! In alle hectiek ben je vaak geneigd jezelf te vergeten, maar juist omdat je continu gefocust moet zijn is het ook belangrijk dat je op tijd wat eet of drinkt. Veel bruidsparen zorgen er ook voor dat je, samen met de daggasten, een drankje kunt pakken of een stukje taart krijgt, maar ga hier nooit vanuit. Just in case. Zorg goed voor jezelf! Want aan een fotograaf die op een warme trouwdag knock-out gaat, heb je ook niets. Hoe beter je je voelt, hoe enthousiaster je aan de slag kunt!
Bruidfsfotografie-door-manon-eline-visser

Foto: Manon Eline Visser

Portretten van het bruidspaar (ook wel de bruidsreportage)

Locaties en smaken over een trouwreportage verschillen per bruidspaar, soms vindt deze ook plaats vóór de ceremonie en soms erna. Het leuke van bruidsfotografie is dan ook dat geen enkel koppel en dus ook hun trouwdag hetzelfde is. Sommige koppels willen zelfs helemaal geen bruidsreportage en willen gewoon foto’s van hun dag en ceremonie. Wilt jouw koppel wel foto’s samen? Dan hier een aantal tips!

  1. Maak een moodboard. Negen van de tien koppels staan niet vaak voor de camera en hebben snel de neiging om ongemakkelijk te worden. Wat dan kan helpen is een moodboard! Zo kun je tijdens de reportage kijken naar welke poses mooi zijn en weet je ook van tevoren wat het bruidspaar mooi vindt. Zo kom je vaak samen weer op goede ideeën en heb je, mocht het koppel zich echt niet op zijn gemak voelen, een soort steuntje in de rug.
  2. Act natural. Geposeerde foto’s is iets wat ik zoveel mogelijk probeer te vermijden. Het kan een kwestie zijn van persoonlijke smaak. Ik vind het het mooist als de foto’s zo spontaan en natuurlijk mogelijk ogen. Eén van de beste tips die ikzelf hier ooit voor heb gekregen is: laat het koppel naar elkaar kijken, niet naar de camera. Deze tip is niet alleen geschikt voor trouwreportages, maar kun je uiteraard ook voor andere fotoshoots gebruiken. Omdat mensen ook niet in de camera hoeven te kijken, voelen ze zich automatisch iets meer op hun gemak wat ook weer betere resultaten geeft.
  3. De locatie. Sommige bruiloften zijn de gehele dag op één locatie, en voor sommige moet je iets meer heen en weer reizen. Het is tof om met je reportage all out te gaan, maar het heeft ook wel weer iets om deze klassiek te houden. Dit is afhankelijk van wat het bruidspaar mooi vindt. Vaak regelen de koppels van tevoren al een locatie en soms vragen ze hulp. Ook hierbij kan een moodboard weer helpen. Wat pinnen ze veel? Willen ze liever de natuur in? Het strand op? Of industrieel? Kijk of er een lijn in zit en help hierbij.
  4. Backup. In Nederland weet je het, maar nooit met het weer, zorg daarom óók altijd voor een backup-locatie die overdekt is. Doorzichtige paraplu’s is ook nog een optie.
  5. Reken genoeg reistijd. Moet je van ceremonie naar je reportagelocatie(s)? Zorg dan voor genoeg ruimte in je reistijd. Mocht het ergens vaststaan dan weet je zeker dat je op tijd weer terug bent.
Bruidfsfotografie-door-manon-eline-visser

Foto: Manon Eline Visser

Na de bruiloft

  1. Previews. Het is gebruikelijk het bruidspaar binnen (meestal) 24-uur een eerste preview van de dag aan te leveren. Zo kunnen zijn als eerste op hun Social Media een post plaatsen. Vaak wordt er op de bruiloft zelf namelijk gecommuniceerd dat pas daarna de rest hun foto’s en filmpjes mag delen.
  2. Duidelijk communiceren. Laat van tevoren goed weten hoelang je denkt te doen over het editen van de foto’s. Zo heb jij voor jezelf een deadline en voorkom je dat het koppel je om de haverklap berichtjes stuurt over of hun foto’s al klaar zijn. Ik houd voor mezelf altijd een max van één maand aan.
  3. Het aanleveren van de bestanden. Je kunt zelf kiezen hoe je het liefste je bestanden aanlevert. Normaal gesproken maken veel fotograferen gebruik van WeTransfer. De gratis variant van WeTransfer ondersteund tot 2GB aan foto’s, waar je dus best een hoop in kwijt kunt. Ik vind het fijn om voor bruidsfotografie net iets extra’s te leveren, dus lever ik de foto’s altijd aan op een gepersonaliseerde USB-stick en kom deze vaak persoonlijk langs brengen. Vaak blijf ik hangen om samen met het bruidspaar de foto’s te bekijken, hun reacties zijn altijd te leuk om te missen ;).
Bruidfsfotografie-door-manon-eline-visser

Foto: Manon Eline Visser

Ik hoop jullie hiermee al een eind opweg te hebben geholpen en ik wens jullie veel succes met het fotograferen van jullie (eerste) bruiloft!

Bruidfsfotografie-door-manon-eline-visser

Foto: Manon Eline Visser

Wie is Manon Visser?

Manon Visser (1991) is professioneel fotografe, grafisch vormgever en contentmarketeer. Ze voltooide het Grafisch Lyceum en de Fotovakschool en staat sinds 2016 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit heeft ze een tijdje gecombineerd met haar kantoorbaan maar werkt inmiddels nog maar parttime. Ze heeft diverse opdrachtgevers, zowel bedrijven als particulieren als daarbinnen specialiseert zij zich in lifestyle, bruids-, gezins- en portretfotografie.

Manon houdt ervan om mensen weer te geven zoals ze echt zijn. Losjes, spontaan en genietend van het moment. De sferen en kleuren van haar foto’s zijn vaak heel herkenbaar. Klanten benaderen de fotografe vaak vanwege haar kenmerkende stijl. Manons beelden hebben een vintage stijl en zijn dromerig-stoer. Ontdek meer van Manon Vissers werk via haar website en Instagram-account

Yoreh Schipper van Camera Deals

Yoreh Schipper

Camera Expert, Eigenaar Camera Deals

Hoi! Ik ben Yoreh Schipper, filmmaker, fotograaf en camera-expert. Hier vind je door mij uitgevoerde camera tests en reviews, camera uitzoek hulp, nieuws, tips, tutorials, toplijsten en camera prijzen. Meer weten over mij, mijn expertise en de website, kijk dan op de over camera deals pagina.

Volg Camera Deals

Blijf op de hoogte

Ontvang deals, nieuws en tips in je inbox!

Waar ik mijn camera's koop

Deel dit bericht!

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter

      Gerelateerde artikelen

      Geüpdate op 15/12/2023 door Yoreh De Fujifilm Instax Mini 12 is een goed betaalbare instant camera voor de party-ganger of

      Geüpdate op 19/12/2023 door Yoreh Nikon heeft me de nieuwe, maar klassiek ogende, Zf gegeven om te testen en reviewen.

      Camera Deals Youtube reviews en tests

      Camera Deals Youtube

      Op mijn Camera Deals Youtube kanaal vindt je camera reviews, tutorials en video en foto tests.

      Je zou me enorm helpen als je jezelf kunt abonneren op mijn kanaal. Klik daarvoor op de knop hieronder.

      Camera Deals
      Logo
      Vergelijk items
      • Totaal (0)
      Vergelijken
      0