Geüpdate op 22/04/2022 door Yoreh

De 20 beste camera's van 2022
Wanneer je een nieuwe camera gaat kopen is het belangrijk om eerst te bepalen welke camerasoort je wilt. Maar, wat als je dit nog niet weet, het verschil tussen de soorten niet kent en gewoon een lijst met de beste camera’s voor fotografie wilt? In dat geval zit je bij ons helemaal goed. We hebben namelijk de 20 beste fotocamera’s van dit moment op een rij gezet. Voor alle camerasoorten, voor elk niveau en budget. Onze top-lijst is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en andere (professionele) reviews.
Over het algemeen kan je kiezen tussen een compact-, systeem- of spiegelreflexcamera (hier onder leggen we alles kort en bondig uit). Deze lijst wordt regelmatig geüpdate. Op onze beste-lijst overzichtspagina vind je alle top-lijsten met uitsplitsingen in camera soort en budget.
Klik op de naam van de camera om direct naar dit model te scrollen.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
Wat is een compact camera?
Een compact camera heeft altijd een vaste lens die je niet kan verwisselen. De meeste lenzen hebben een zoomfunctie, maar je vindt zo ook met één brandpuntsafstand. Het idee van de compact camera is dat ze klein en makkelijk te gebruiken zijn. De compact camera is bijna altijd beter dan de camera van je telefoon, presteert beter bij weinig licht en heeft meer (creatieve) functies. Vanaf 10 megapixels kan je foto’s nemen die scherp genoeg zijn voor een plakboek (elke compact camera dus). Over het algemeen geld: hoe duurder de camera, des te beter de kwaliteit en meer opties die je hebt die je (handmatig) kan aanpassen. Een goede compact camera is niet perse voor beginnende fotografen en er zijn meerdere geavanceerde modellen die top kwaliteit foto’s afleveren en waarbij je jouw creativiteit in kwijt kan.
Wanneer koop ik een compact camera?
Zoals hierboven beschreven: een compact camera is niet per se voor beginnende fotografen, ook professionals kiezen voor deze modellen. Vooral op reis, vakantie of alledaags gebruik is een compact camera een goede keus. Ze zijn klein, licht en makkelijk te gebruiken. Er zijn een hoop compact camera’s die makkelijk in je broekzak passen en die zijn handig voor dagelijks gebruik. Maar ook als je gewoon geen zin hebt om lenzen te sjouwen en verwisselen, dan is een high-end compact camera zeker een aanrader.
Wat is een systeemcamera?
Een systeemcamera is een digitale camera waarbij je lenzen kan verwisselen en alle instellingen zelf kan aanpassen. In het Engels wordt deze camera een ‘mirrorless camera’ genoemd. Dit komt doordat er geen spiegel in de camera zit, wat bij een spiegelreflexcamera (DSLR) wel het geval is. De spiegel in een DSLR weerkaatst het licht dan binnenkomt via de lens naar de zoeker. Via de zoeker heb je dan een analoog 1 op 1 beeld van wat de lens ziet. Een systeemcamera gebruikt een elektronische zoeker en is stukken kleiner en lichter dan een spiegelreflexcamera, omdat deze spiegel niet aanwezig is.
Wanneer koop ik een systeemcamera?
Wanneer je zelf alle instellingen wil bepalen en bereid bent meerdere lenzen aan te schaffen en mee te nemen, dan is een systeemcamera geschikt voor jou. Wil je liever maar één all-round lens gebruiken, je lenzen niet wisselen, maar wel hoge kwaliteit, dan is het wellicht verstandig om naar een goede (high-end) compact camera met grote zoom te kijken.
Het voordeel aan een systeemcamera is dat je objectieven kan verwisselen. Zo is het mogelijk om een all-round zoomlens van 24-200mm op de camera te plaatsen en deze later te vervangen door bijvoorbeeld een 85mm f/1.2 objectief dat goed is voor portretfotografie. Wanneer je een systeemcamera gaat kopen hoort daar ook een lens bij. Bij sommige modellen zijn er pakketten beschikbaar waarbij er een standaard ‘kit lens’ wordt meegeleverd. Dit zijn prima lenzen, maar niet van de allerhoogste kwaliteit het is daarom belangrijk om op een gegeven moment verder te kijken dan de kit lens. Gelukkig is er voor elke fotografiestijl een goede lens.
Wat is een spiegelreflexcamera
Een spiegelreflexcamera is een digitale camera waarbij je zelf de lens kan verwisselen. Over het algemeen wordt de spiegelreflex gebruikt voor fotografie, maar de nieuwere modellen zijn ook behoorlijk goed in het maken van video. In de camera zit een spiegeltje dat het licht reflecteert naar de zoeker, hierdoor heb je een analoog beeld van wat de lens ziet. Op het moment dat je op de sluiter drukt om een foto te maken gaat het spiegeltje even omhoog om het licht dat door de lens komt op de sensor te laten vallen. Het grootste verschil tussen een systeemcamera en spiegelreflex is dat de systeemcamera volledig digitaal is en geen spiegel heeft.
Wanneer koop ik een spiegelreflexcamera?
Een spiegelreflexcamera is gemaakt om volledige controle over je fotografie en instellingen te hebben. De voordelen van de spiegelreflex zijn dat de camera een grotere en betere grip heeft, een analoge optische zoeker en met grote snelheid foto’s kan maken. Uiteraard kunnen de meeste systeemcamera’s hetzelfde, maar deze zijn vaak kleiner met minder grip. Daarbij is de zoeker van een systeemcamera elektrisch en dat kan lastig zijn wanneer je snel bewegende onderwerpen wil vastleggen omdat je dan het juiste moment kan missen. Bij een spiegelreflex heb je dit probleem niet. Wil je ook goede video’s opnemen, dan is het beter om naar een systeemcamera te kijken.
Waar zit het verschil in prijs bij camera’s?
Het formaat van de sensor is van grote invloed op de prijs van een camera. Een camera met kleine sensor is over het algemeen goedkoper dan een camera met grote sensor (Full Frame). Hoe groter de sensor, des te meer licht en informatie deze kan opvangen en verwerken. Daarbij leg je met een grote sensor een wijdere beeldhoek vast dan met een kleine sensor. Ook de beeldprocessor speelt een grote rol. Dit is het hart van je camera en hoe sterker en sneller deze is, des te betere kwaliteit foto je krijgt.
Soorten sensoren van klein naar groot:
- 1/2.3 inch
- 1 inch
- Micro FourThirds
- APS-C
- Full Frame
Andere factoren die de prijs van een camera bepalen:
- Algemene kwaliteit van de sensor
- Kwaliteit en snelheid van de beeldprocessor (deze zet het digitale signaal om in een beeld dat wij kunnen zien)
- Aantal megapixels (dit heeft minder invloed op de prijs dan dat je denkt)
- Kantelbaar (aanraak) scherm
- Innovatieve functies en techniek (bijv. oog- en dierenoog tracking)
- Een zoeker/viewfinder (waar je met je oog doorheen kijkt)
- Filmmogelijkheden: HD(1280x720p), Full HD(1920×1080), UHD 4K(3840×2160), DCI 4K (4096×2160), 6K(6144×3160), 8K(7680×4320)
- Verwerkingssnelheid van de film en de compressie (Weinig compressie en snelle verwerking is het best)
- Beeldstabilisatie (optisch 3-assig of 5-assig)
- Connectiviteit (Wifi, bluetooth, NFC, GPS)
- Afwerking en kwaliteit van de body (is deze weerbestendig?)
Bij het opstellen van de top-10 hebben wij al deze punten meegenomen
Tip voor bij het kopen van een systeemcamera
Wanneer je een systeemcamera koopt hoor daar natuurlijk een lens bij. Elk merk maakt zijn eigen lenzen, maar gelukkig zijn er ook genoeg hele goede ’third party’ lenzen. Voordat je een systeemcamera aanschaft, bekijk dan ook eerst de prijzen van lenzen die op je camera passen. Om te weten welke lens op je camera past hoef je alleen maar naar de vatting (Canon EF/RF, Sony E, Nikon FX/DX etc.) te kijken. Op die manier heb je een beter beeld van hoeveel geld je uiteindelijk gaat uitgeven.

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: (Semi)Professional – Sensor: Full-Frame
Full frame 33MP BSI CMOS-sensor | BIONZ XR processor | 5-assige beeldstabilisatie | 4K 60fps | FullHD 120fps | ISO 50-204.800 | 10 foto’s per seconde | 658gr | 3″ vari-angle touchscreen
- 4K 60fps
- Livestreaming
- Vari-angle scherm
- 15-stops dynamisch bereik
- 4K 30fps van 7K oversampled.
- 4K 60fps heeft crop (APS-C)
De beste camera van dit moment is volgens ons de Sony A7 IV. Het is een alles-in-een hybride camera die is in te zetten door allerlei soorten gebruikers. Kijkend naar de verbeteringen t.o.v. de A7 III verdient de Sony A7 IV alleen maar tienen. De full frame systeemcamera heeft een 33MP sensor. Dit maakt dat je dat camera zowel voor fotografie als film inzet en het is daarmee een hybride camera. Hij kost wat en dat maakt het geen camera voor de instapper, maar meer voor de semi-professional. De kracht van de A7 IV zit in de nieuwe Bionz XR Processor die elk proces snel en soepel laat verlopen.
Dit zorgt er ook voor dat je de beste autofocus hebt voor zowel mensen en dieren. Hierbij stel je snel scherp op gezichten en ogen. De video modus is geüpdatet met 10-bit en zonder opname limieten als je CFexpress kaarten gebruikt. Filmen in 4K 60fps is mogelijk, maar dan wel met een crop tot APS-C. Dat is toch wel jammer voor de filmers. Hoewel de Canon EOS R6 II veel van dezelfde functies heeft voor een lagere prijs, kan die niet op tegen het aantal megapixels en technische snelheid.

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Semi-Professional – Sensor: Micro FourThirds
25.2MP MFT sensor | Venus Engine | 5.7K 60fps | 4k 120fps | FHD 300fps | ProRes 4:2:2 10-bit | V-Log | 7.5 stops stabilisatie | 13+ dynamisch bereik | 100MP foto’s | 4 kanaals audio opname
- DCI 4K 60fps
- Bitrates tot 400Mbps
- Burst van 30 foto’s per seconde
- 5-assige IBIS
- Tot 600 foto’s op één accu
- Limiet op filmen (20 tot 30 minuten)
De Panasonic Lumix GH6 uit 2022 is het vlaggenschip van de Lumix GH-serie en brengt vele verbeteringen met zich mee t.o.v. zijn voorganger: de Lumix GH5 II. De Lumix GH6 laat zien dat de Micro FourThirds sensor terug is van weggeweest en krachtiger is dan ooit. De volledige nieuwe Stacked BSI-sensor geeft je 25.2 megapixels en het is mogelijk om 100MP foto’s te nemen. De video kwaliteiten zijn opgekrikt tot 5.7K 60fps of 5.8K 30fps anamorphic. De beste slowmotion krijg je met 4K 120fps of 300fps in Full HD. Hoewel een 8K-video functie steeds gangbaarder wordt, heeft Panasonic voor absolute kwaliteit in 5.7K en 4K gekozen met Apple ProRess codes en hoge bitarates. Daarbij moeten we opmerken dat er geen interna RAW-opname beschikbaar is.
Panasonic belooft dat je ongelimiteerd film kunt opnemen en dat komt doordat er een actief koelingssysteem is ingebouwd, wat de Lumix GH6 op de juiste temperatuur houdt. Dit koelingssysteem zorgt er echter wel voor dat de camera groter wordt en bijna zo groot is als een full frame model. Verder zien we handige REC-knoppen op de boven- en voorkant, een tilt- en vari-angle touchscreen en 5-assige interne beeldstabilisatie met 7.5 stops. Panasonic doet waarschijnlijk een gooi naar een camera die wordt toegelaten door Netflix, want we vinden TC in/out en andere belangrijke eigenschappen en aansluitingen die Netflix verlangt. De Lumix GH6 heeft zeker niet de beste specificaties, maar wanneer je in de video-settings duikt zie je dat bijna elk soort modus beschikbaar is. Het is een echte alleskunner met een prima prijs.

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Semi-Professional – Sensor: Full-Frame
EISA 2020-21 award: Camera van het jaar | Allround systeemcamera | 26.1 mp X-Trans CMOS 4-sensor | DCI 4K, 60fps film | Full-HD 240fps | Krachtige accu | 5-assige interne beeldstabilisatie | 3″ uitklapbaar touchscreen | Snelle autofocus | Stille modus | Wifi & Bluetooth | Filmsimulaties | Tot 30 foto’s per seconde
- DCI 4K 60fps
- Bitrates tot 400Mbps
- Burst van 30 foto’s per seconde
- 5-assige IBIS
- Tot 600 foto’s op één accu
- Limiet op filmen (20 tot 30 minuten)
De X-T4 is een ideaal model als je all-round semi-professioneel model wilt, dat extreem goed is in het maken van foto’s én film. De APS-C sensor heeft 26.1 megapixels en een goede beeldprocessor en heeft alles in huis om geweldige foto’s te maken. Met de elektrische sluiter maak je bursts van 30 foto’s per seconde en in combinatie met de 5-assige IBIS maakt dat een prima sport of wildcamera. Ook op het gebied van film ben je met de X-T4 helemaal bij. De mogelijkheid om DCI 4k, 60fps met hoge verwerkingssnelheden (400Mbps) te filmen is fijn en maakt deze camera geschikt voor de semi-professionele filmmaker. Het enige nadeel is dat deze camera wel redelijk laat op de markt komt. Als je nagaat dat de Panasonic GH5, met soort gelijke eigenschappen, uit 2017 is. Maar, de X-T4 gebruikt nieuwere technieken, heeft een iets grotere sensor én fase-detectie in plaats van het minder nauwkeurige contrast detectie van Panasonic. Op dit moment is dit de beste allround APS-C systeemcamera die je kan kopen.

Hoofdpunten camera
Niveau: Beginner/gevorderd – Sensor: Micro Four Thirds
20.3 megapixel Live MOS-sensor | Micro FourThirds vatting | 5-assige beeldstabilisatie | 4K 30P, Full-HD 60p film | Kantelbaar 3″ aanraakscherm | 12 kunstfilters | 383 gram | Wifi & Bluetooth
- Nieuwe 20.3 megapixel sensor
- 5-assige beeldstabilisatie
- 3″ kantelbaar scherm
- Geen 4K 60fps
De Olympus OM-D E-M10 Mark IV heeft een aantal grote verbeteringen t.o.v. van de Mark III en de meest in het oog springende verandering is de sensor. De eerste drie versies hadden sensoren van 16 megapixel en dat is aan de lage kant, maar de vierde versie heeft er eindelijk 20.1 megapixels en dat maakt een groot verschil. Zeker als je jouw foto’s wil printen of bewerken. De interne 5-assige beeldstabilisatie laat je langer vanuit de hand fotograferen bij weinig licht en is geschikt om vanuit de hand te filmen. Dankzij het kantelbare touchscreen kan je deze lichte camera ook als vlogcamera gebruiken. Inmiddels is er een groot aanbod aan betaalbare MFT-lenzen, waardoor je niet nog eens veel kwijt bent aan extra objectieven. Verder lijkt hij in veel opzichten op zijn voorganger, maar de vernieuwde sensor is wat ons betreft genoeg reden om niet meer naar de M10 III te kijken en te gaan voor de M10 IV.

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Semi-Professional – Sensor: Full-Frame
Full frame 20.1 MP CMOS sensor | 4K, 60fps film | 5 tot 8 stops in-body beeldstabilisatie | 20fps foto’s met elektronische sluiter | ISO 100-102.400 | Dual Pixel CMOS AF II | Lichaam, dier, oog, gezichtsherkenning
- Betaalbaar voor grote publiek
- 4k 60fps 10-bit cinema log film
- 5 tot 8 stops aan in-body beeldstabilisatie
- Gezicht, lichaam- en oog herkenning & tracking
- 20fps met elektronische sluiter
- Oververhitting problemen
De Canon EOS R6 is een full frame systeemcamera voor de gevorderde of zeer enthousiaste fotograaf en filmer. Ondanks dat de EOS R5 de show steelt met 8K, is de R6 misschien nog wel interessanter. Dit komt omdat hij eigenlijk alles heeft wat je op dit moment van een camera zou willen en verwachten. We hebben het over een prima megapixels aantal van 20.1, 4K 60p 10-bit film, 5 tot 8 stops aan beeldstabilisatie (met de juiste RF-lens), Dual Pixel II autofocus en uiteraard de mogelijkheid om gezichten, ogen en dieren te herkennen.
Je kan dit als een all-round full frame model zien dat voor het grote publiek betaalbaar is. Daarnaast is hij in te zetten door allerlei gebruikers. Met 20 foto’s per seconden kunnen sportfotografen goed uit de voeten en film makers krijgen detailrijke en gestabiliseerde videobeelden. Het grootste probleem van dit model is de, kunstmatige, oververhitting die je verhindert van ongelimiteerd filmen. Echter wordt dit probleem middels firmware updates opgelost. Dat het een camera is voor de serieuze fotograaf is te zien aan de professionele functies als histogrammen en een dubbele kaartsleuf die meerdere soorten kaarten ondersteund.

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Professional – Sensor: Full Frame
45 megapixel full frame CMOS sensor | 8K 30fps, 12-bit RAW | 4K 120 fps | 8-stops beeldstabilisatie | 20fps elektronisch | Vari-angle touchscreen | Dual Pixel CMOS AF in alle 4K- en 8K-modi
- 8K 30p
- 4k 120p
- 8-stops beeldstabilisatie
- Geweldige 32mp framegrabs
- Duur
- Oververhitting is een probleem
De Canon EOS R5 is zonder twijfel de beste 4K camera wanneer deze uitkomt. De R5 filmt in maximaal 8K 30fp, 12-bit RAW en kan je gebruiken voor haarscherp 8K beeld of nóg scherpere 4K beelden. Denk ook aan de mogelijkheid om tot twee keer in te zoomen zonder dat er kwaliteit verloren gaat wanneer je 4K video monteert. Film je in 4K dan kan je filmen met 120fps en de AF-focus is beschikbaar in elke video modus. Het nadeel van de R5 is dat hij kampt met oververhitting bij het filmen op 4K 120p en 8K, maar Canon is hard bezig om dit probleem aan te pakken middels firmware updates. Nog een groot voordeel is de 8K frame grab waarbij je 32mp foto’s uit een 8K beeld kan halen. Dit beeld is scherper dan menig 30mp+ camera. Foto’s maak je in RAW (14-bit) of C-RAW en je kan gebruik maken van een van de twee CFexpress- 1x SD UHS-II-kaartsleuven. Hoewel de R5 qua specificaties beter is dan de R6, heeft de EOS R6 veel van de R5 functies, tegen een veel lagere prijs.

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Semi-Profressional – Sensor: Full-Frame
Systeemcamera | Lensvatting Nikon Z | 24.5MP BSI Full Frame Sensor | 2x Dual EXPEED 6 | 273 AF-punten | 5-assige beeldstabilisatie | Mens/Dier oog/gezicht AF-detetectie | Tilt-touchscreen | weerbestendig | ISO 100-51.200
- 14 foto’s per seconde
- Geweldige beeldkwaliteit
- Makkelijk in gebruikt
- 4K 60fps
- Geen vari-angle beeldscherm
De Nikon Z6 was voor velen de nummer één systeemcamera, maar aan alles komt een eind. Dat heeft niets met de Z6 te maken, maar met het feit dat er inmiddels vele nieuwe camera’s zijn, waaronder de Nikon Z6 II. De Z6 II is enorm verbeterd vergeleken met zijn voorganger. In de camera zitten nu twee EXPEED 6 beeldprocessoren en je hebt de mogelijkheid om te filmen in 4K 60fps zonder crop (bij de Z7 II wordt er een 1.5x crop toegepast). Ook op het gebied van autofocus doet de Z6 II het goed en hij herkent met gemak ogen en gezichten van mens en dier en deze werkt wanneer je continu foto’s maakt met 14fps. Ook de extra SD-kaart sleuf is handig en het is mogelijk om UHS-II en XQD/CFexpress kaarten te gebruiken. Verder is de Z6 II gewoon een heel goede all-round camera voor zowel fotograaf en filmer. Een van de betere op de markt vandaag de dag.
Lees volledige reviewBekijk ook: Beste systeemcamera’s
Alternatief: Sony A7 III

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Gevorderde fotograaf – Sensor: APS-C
APS-C Systeemcamera | Fujifilm X lensvatting | 26.1 megapixel BSI CMOS Sensor | X-Processor 4 | IBIS tot 6 stops en 5-assen | 4K 30fps | Full HD 240fps | 2.16 miljoen AF-punten | 3 Inch kantelbaar display
Fujifilm X-S10 body
- Haarscherpe foto’s en video’s
- In-body stabilisatie in kleine body
- Makkelijk te bedienen
- Niet weerbestendig
- Geen 4K 60fps
Het liefst hadden we de Nikon Z50 en de Fujifilm X-S10 naast elkaar gezet, maar de Z50 heeft vanwege zijn oudere technologie moeten wijken. De Fujifilm X-S10 is een fijne camera die bijna alles heeft dat je nodig hebt als enthousiasteling of prof. Het is bijzonder hoe ze zo veel functies in zo’n klein body kunnen verwerken. Zo krijg je een APS-C sensor met 26.1 megapixels (zelfde als de Fujifilm X-T4), 4K 30fps film, vari-angle scherm, RAW-foto compressie en zelfs 6-assige in-body beeldstabilisatie. Deze laatst genoemde is bijzonder om de body zo extreem compact is. Dit model was perfecter geweest als hij 60fps aan had gekund in 4K, maar je kan niet alles krijgen natuurlijk voor deze prijs. Vergeet ook de 18 Guji filmsimulaties niet. Deze geven de bekende retro look & feel van de analoge fotofilm. Dankzij de diepe grip is dit ook een fijne camera met langere en zwaardere lenzen.
Bekijk ook: Beste systeemcamera’s
Goed alternatief: Nikon Z50

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Professional – Sensor: Full-Frame
61MP 35mm full frame Exmor R CMOS-sensor | 15-stop dynamisch bereik | 4K UHD @ 30fps | Dubbele kaartsleuven | Pixelshift 280 mp foto’s | 10 foto’s per seconde | 567 fase-detectieautofocuspunten | Real-time Eye-AF | Stof- en sproeiwaterdicht
- 280 megapixel foto optie
- Extreme snelheid
- Real-time Eye-autofocus
- 5.5 stops 5-assige in-body beeldstabilisatie
- Nog steeds geen volledig kantelbaar scherm
- 4K film alleen in 30 fps
- Zwaar en duur
De Sony A7R IV is gemaakt voor fotografen die grootse foto’s willen maken vol details en bereid zijn om flink te nabewerken. De foto’s die uit de camera komen hebben geen bewerking nodig, maar met zo veel pixels en data zou het zonde zijn als er niet alles uithaalt dat er inzit. Met een 61 megapixel full frame sensor zit dus helemaal goed. De sensor in de A7R IV sensor is vernieuwd en maakt gebruik van een Fast Hybrid AF-systeem met 567 fasedetectie autofocuspunten. Deze punten bedekken 99.7% van de hoogte en 74% van de breedte van de sensor. Daarbij komen 425 contrastdetectiepunten. Scherpstellen gaat hiermee nog steller en nauwkeuriger. Laat je niet afschrikken de de ISO-waarde van ‘maar’ 100-32000. Deze is namelijk uit te breiden van 50 tot 102400 ISO. Filmen doe je in DCI 4K 30fps en deze zijn allemaal gestabiliseerd dankzij de 5-assige beeldstabilisatie. Het is vooral de pixelshift modus die eruit springt bij de A7R IV: 280 megapixels. Let op, dit is alleen mogelijk wanneer je de camera op een statief zet. Daarbij krijg je enrome bestanden, dus kies je shots goed uit. De A7R IV heeft de nieuwste en meest geavanceerde sensor en beeldprocessor techniek die ervoor zorgt dat ogen, dieren en gezichten worden herkend, zelfs als het onderwerp niet met het gezicht naar de camera staat. Op dit moment zijn er eigenlijk geen betere fotocamera’s op de markt. Wil je het beste van het beste voor de komende jaren, dan is de A7R IV de enige keus!
Lees volledige reviewLees ook: Beste full frame systeemcamera’s
Alternatief: Panasonic Lumix S1R

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Beginner/Gevorderd – Sensor: APS-C
20.9MP APS-C (DX) CMOS sensor | EXPEED 6 processor | Vari-angle 3″ touchscreen | Fysieke knoppen | UHD 4K | Oog en dier focus | 20 digitale filters
- Klassiek ontwerp
- Vari-angle touchscreen
- 20 digitale filters
- Fysieke knoppen
- Geen pop-up flits
Los van het ontwerp lijkt de Nikon Z fc veel op de Nikon Z50. Iets wat helemaal niet erg is, aangezien de Z 50 een van onze favoriete camera’s is. Grote verschillen zijn dat de Z fc een kantelbaar scherm heeft, geen flits, lichter is en er geweldig uit ziet. Daarbij is de Z fc ook iets kleiner en dunner. De Z 50 is op dit moment een stuk goedkoper, maar ziet er wat saaier uit. De Z fc presenteert geweldig en heeft een goede sensor met 20.9 MP, vari angle aanraakscherm en mooi design. Een ander groot verschil zijn de aanwezige fysieke knoppen. Dit geeft je meer vrijheid en laat je vooral sneller instellingen aanpassen.
Lees volledige review
Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Beginner/Gevorderd – Sensor: APS-C
26.1 megapixel | 4K film @ 30fps | Full-HD @ 120fps | APS-C X-TransTM CMOS 4 Sensor | Vaste 23mm F2.0 lens | Weerbestendig | 480 gram | Optische & elektronische zoeker | Fujifilm Filmsimulaties | Interne ND-Filters
- Optische en elektronische zoeker
- 4K film @ 30 FPS
- Kantelbaar touchscreen
- Weerbestendig
- Opzet lenzen voor verschillende brandpuntsafstanden
- Helaas maar 2 conversie lenzen
- Geen 4K in 60fps
De Fujifilm X100F was altijd al geliefd onder straatfotografen, maar miste toch het een en ander. Denk aan een kantelbaar scherm en 4K film, iets wat de X100V wel heeft. De camera blijft lekker compact en weeg daarbij nog geen halve kilo. Het gebruik van zowel een optische als digitale zoeker maakt het gebruik van deze camera nog fijner. Het brengt je terug naar de tijd dat camera’s analoog waren. Daarbij maakt een analoge zoeker je ogen minder moe en kun je dus langer fotograferen.
De camera heeft een vaste 23mm f/2 lens, wat dankzij de APS-C sensor neerkomt op een brandpuntsafstand van 34.5mm in het 35mm-equivalent. Met dit brandpuntsafstand is het een ideale camera voor straatfotografie en ook portretten. Je hebt 26.1MP tot je beschikking en een snelle autofocus. De ruisonderdrukking is verbeterd en dat kunnen we ook zeggen over de algehele beeldkwaliteit. De Fujifilm X100V is zeker niet goedkoop, maar wel uniek. De X100V is er ook in het zwart.
Lees volledige review
Hoofdpunten camera
Soort: Compact camera – Niveau: Gevorderde fotograaf – Sensor: 1 inch
1 inch sensor | 2,7x optische zoom | 20,1 megapixel | 4K UHD | Super Slowmotion | Beeldstabilisatie | Aansluitingen voor microfoon en koptelefoon | Snelle en goede autofocus | Realtime Eye-focus | Natuurlijke kleuren | Gewicht: 294 gram
- Zakformaat & gewicht
- Goed geluid
- Snelle focus
- Lichsterke f/1.8 24-70mm lens
- Geen 4K, 60fps
Bekijk ook: Beste vlogcamera’s
Goed alternatief: Panasonic Lumix G100

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Professional – Sensor: Full Frame
Full Frame 24.1MP BSI CMOS-sensor | Filmen in 6K RAW 12-bit | 4K oversampled 60fps | 4K 120fps | Oog-control focus | Oog, gezichts en autofocus | ISO 50-204800 | 8 stops beeldstabilisatie (met rf lens) | Vari-angle 3.2″ touchscreen | 30 foto’s per seconde
- 30fps foto’s
- 6K RAW video
- Oog-control focus
- Blackout-free
- 24.1MP is weinig
- Geen 8K
- Gedeelde SD/CFexpress
De Canon EOS R3 is misschien wel de beste camera van Canon op dit moment. In principe zet je hem voor elk soort fotografie in, maar is vooral gemaakt voor het snelle werk. Denk hierbij aan sport- en wildfotografie. Met de full frame 24.1MP BSI-sensor vang je veel licht en informatie op en daardoor kan je tot 30 foto’s per seconde maken met de elektronische sluiter. Je filmt met maximaal 30fps in 6K RAW 12-bit, 4K oversampled 60fps en DCI 4K 120fps. Een nieuwtje is de oog-control focus, waarbij je met je oog focust op het object en de camera daar op scherpstelt. Uit de lab-tests blijkt dat deze functie ook daadwerkelijk werkt. Echter, gebruik je deze meer om één persoon in een grote groep uit te licht i.p.v. voor snel bewegende onderwerpen. Het is een professionele camera die alles kan en heeft en ook bestendig is voor de toekomst.
Bekijk ook: Beste systeemcamera’s
Alternatief: Canon EOS R5

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Professional – Sensor: Full Frame
Full Frame | Sony E-vatting | 50 megapixel CMOS Exmor RS sensor | 2x Bion XR processoren | 30 foto’s per seconde | 8K 30fps | 4K 120fps 10-bit 4:2:2 | 240fps zoeker | 10 bit HEIF | 16-bit RAW video output | Tilt LCD | 15 stops dynamisch bereik
- Extreem snel
- Geweldige fotokwaliteit
- Meer functies dan de meesten nodig hebben
- Erg duur
De A1 is het vlaggenschip van Sony en zet je in voor elk soort fotografie en film. Je maakt gebruik van een hoge resolutie sensor met 50 megapixels en kunt filmen in 8K. Het is een extreem snelle camera en hij is in te zetten in de studio, op straat, in de drukte of bij zware weersomstandigheden. Voor sport- en wildfotografen is dit een geweldige camera omdat je 30 foto’s per seconde in 50MP neemt. Dat is nog beter dan de Canon EOS R5 kan.
Het LCD-scherm valt een beetje tegen, maar dat wordt goed gemaakt door de 9.44-miljoen dot OLED elektronische zoeker. De Sony A1 heeft een van de beste autofocussystemen die extreem snel en stil zijn. De kosten zijn hoog en daarmee valt deze camera ruimschoots in het professionele segment. Maar, wil je de allerbeste all-rounder van dit moment en heb je het geld, dan is de A1 een logische keuze. De Sony A1 staat niet op nummer 1 vanwege zijn prijs.
Bekijk ook: Beste systeemcamera’s
Alternatief: Canon EOS R5

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Gevorderde fotograaf – Sensor: Full-frame
24.2 mp full frame CMOS | 4K 60p 10-bit 4:2:0 intern | 4K 60fps 10-bit 4:2:2 via HDMI | Full HD 180fps | 96MP foto functie | Dual Native ISO II tot 204800 | Oog-, lichaam- dier focus | 7fps foto burst | 14+ dynamisch bereik V-log | Vari-angle scherm | 4:3 anamorphic ondersteuning | Dubbele kaartsleuven | Kantelbaar vari-angle scherm
Panasonic Lumix S5 body
- Bijzonder veel kracht voor kleine camera
- 4K 60p 10-bit
- Full HD Q&S 180fps
- Super resolutiefoto’s
- Kantelbaar Vari-angle scherm
- Geen oververhitting
- Jammer dat je intern geen 10-bit 4:2:2 opneemt
- Foto burst is aan de lage kant
Bekijk ook: Beste full frame systeemcamera’s
Goed alternatief: Nikon Z6

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Professionele fotograaf – Sensor: Full-frame
Systeemcamera | Lensvatting Nikon Z | 45,7MP BSI Full Frame sensor | Dual Expeed 6 beeldprocessor | ISO 64-25,00 | Hybrid AF | 493 AF-punten | Tilt-touchscreen | 5-assige interne beeldstabilisatie | Weerbestendig
Panasonic Lumix S5 body
- Geweldige beeldkwaliteit
- 5-Assige stabilisatie
- Beste bouwkwaliteit
- Makkelijk te gebruiken
- EVF-resolutie lager dan bij anderen
- Tilt-scherm, i.p.v vari-angle

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Gevorderde fotograaf – Sensor: APS-C
24.2 MP APS-C Exmor CMOS Sensor | 4K @ 24,25,30 fps | 0.02 seconde autofocus | ISO 100-32000 (tot 51.200) | Aansluiting voor microfoon | Continu fotograferen 11 fps
Sony A6100 body
- 2 geheugenkaart sleuven
- ISO-uitbreidbaar tot 51.200
- 425 fase detectiepunten
- Geschikt voor vloggers (mic aansluiting)
- Stof- en spatwaterdicht
- Geen beeldstabilisatie
Bekijk ook: Beste systeemcamera’s
Goed alternatief: Canon M50

Hoofdpunten camera
Soort: Spiegelreflex – Niveau: Beginner– Sensor: APS-C
24,78 megapixel | APS-C sensor | Full HD video | Spatwaterdicht | AF-P DX 18-55mm f / 3.5-5.6 VR lens of 18-105mm f/3.5-5.6G VR
Nikon D3500 + AF-P DX 18-55mm
- Weinig licht nodig voor prachtige foto’s
- Nieuw ontwikkelde CMOS-sensor met 24,8 Megapixels
- Full HD beeldkwaliteit met 60 fps
- Stuur je foto’s direct naar je telefoon via Snapbridge
- Geen kantelbaar scherm
- Geen WiFi connectie mogelijk
De Nikon D3500 is een geweldige camera voor beginners en ondanks het feit dat hij wat ouder is, kan hij altijd nog goed mee. Het is echter een simpele camera met 24 megapixels. Het scherm aan de achterkant is niet kantelbaar en werkt niet middels touch en filmen doe je in Full HD. Hoewel er wat high-end functies missen, schiet wel haar scherpe foto’s met een grote resolutie en dat is natuurlijk het aller belangrijkste. De D3500 komt met de 18-55mm kit lens die over beeldstabilisatie beschikt. Begin je met fotografie, wil je uitpluizen of je het iets vind en ook een goed model kopen, ga dan zeker voor de D3500.

Hoofdpunten camera
Soort: Systeemcamera – Niveau: Beginner/Gevorderd – Sensor: Full Frame
Full frame 24.3 CMOS-sensor | 273 AF-punten | 5-assige beeldstabilisatie | 4K UHD 30fps film | 3.2″ kantelbaar touchscreen | Dubbele UHS-II kaartsleuven | Wifi, Bluetooth
- Veel overeenkomsten met de Z6
- Scherpe zoeker
- 5-assige beeldstabilisatie
- Geen 4K 60fps
Wellicht kom je van een Nikon Spiegelreflex, ben je nieuw in fotografie of wil je upgraden naar een full frame, maar niet de hoofdprijs betalen. Met de Nikon Z5 heeft het bedrijf een geweldige camera op de markt gebracht die een hele grote groep mensen zal aanspreken. Je maakt 4.5 beelden per seconde en daarmee is hij niet geschikt voor sportfotografen, maar wel goed voor dagelijks gebruik. Op de 4K 30fps zit een crop, maar het beeld is wel scherp. Eigenlijk valt er nog niets aan te merken op deze full frame camera en een miskoop zal het nooit zijn.

Hoofdpunten camera
Soort: Actioncamera – Niveau: Beginner/Gevorderd
- Betere menu’s en interface
- Filmen in 5.3K 60fps /4K 120fps
- Krachtige GP2 processor
- Geweldige beeldstabilisatie
- Lenskap is waterafstotend
- Zelfde kleine sensor
- Nog steeds niet geweldig in low-light
De GoPro Hero 10 Black is geen actioncamera die met revolutionaire nieuwe functies komt, maar heeft er wel voor gezorgd dat alles wat er al in zit beter is. De actioncamera is nóg makker te gebruiken en zorgt voor betere beelden. Dankzij de volledig nieuwe GP2-chip processor film je in 5.3K met 60fps en in 4K met zelfs 120fps. Vooral voor sporters zijn deze hoge framesnelheden leuk om te gebruiken. Het is jammer dat GoPro geen nieuwe en grotere sensor in de camera heeft geplaatst en dat de beelden maar met 100mbps worden opgenomen. Maar, dankzij de nieuwe technieken zien de beelden er haarscherp en vol detail uit op grote schermen. Andere voordelen aan de camera zijn dat de lenskap waterafstotend is, waardoor je geen druppels op beeld ziet. Ook de stabilisatie is sterk verbeterd in vergelijking met de GoPro 9. De GoPro 10 is wel een stukje duurder geworden dan de vorige modellen. Er zijn andere Actioncamera’s die bijna hetzelfde doen, maar tegen een lagere prijs. Het blijft een zeer goede aankoop met groot gebruikersgemak.
Wat is CameraDeals.be?
Wij van CameraDeals.be vinden de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven wij je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen
Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?
Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Nieuws en recente posts