Geüpdate op 05/05/2022 door Yoreh

Top 10 beste systeemcamera's in 2022
Wij van Cameradeals zetten voor jou de beste systeemcamera’s van dit moment op een rij. Onze beoordeling doen we op basis van onze eigen ervaringen met de fototoestellen en het combineren van professionele en gebruiker reviews. Op deze manier krijg je een perfecte combinatie en de beste systeemcamera top-10 die je kan bedenken.
Klik op de naam van de camera om direct naar dit model te scrollen.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
Wat is een systeemcamera?
Een systeemcamera is een digitale camera waarbij je lenzen kan verwisselen en alle instellingen zelf kan aanpassen. In het Engels wordt deze camera een ‘mirrorless camera’ genoemd. Dit komt omdat er geen spiegel in de camera zit, wat bij een spiegelreflexcamera (DSLR) wel het geval is. De spiegel in een DSLR weerkaatst het licht dan binnenkomt via de lens naar de zoeker. Via de zoeker heb je dan een analoog 1-op-1 beeld van wat de lens ziet. Een systeemcamera is stukken kleiner en lichter dan een spiegelreflexcamera omdat deze spiegel niet aanwezig is. Door de zoeker zie je nog steeds wat de lens ziet, maar dit is een digitaal beeld.
Wanneer koop ik een systeemcamera?
Wanneer je zelf alle instellingen wil bepalen en bereid bent meerdere lenzen aan te schaffen en mee te nemen, dan is een systeemcamera geschikt voor jou. Wil je liever maar één all-round lens gebruiken, je lenzen niet wisselen, maar wel hoge kwaliteit, dan is het wellicht verstandig om naar een goede (high-end) compact camera met grote zoom te kijken.
Het voordeel aan een systeemcamera is dat je objectieven kan verwisselen. Zo is het mogelijk om een all-round zoomlens van 24-200mm op de camera te plaatsen en deze later te vervangen door bijvoorbeeld een 85mm f/1.2 objectief dat goed is voor portretfotografie. Wanneer je een systeemcamera gaat kopen hoort daar ook een lens bij. Bij sommige modellen zijn er pakketten beschikbaar waarbij er een standaard ‘kitlens’ wordt meegeleverd. Dit zijn prima lenzen, maar niet van de allerhoogste kwaliteit het is daarom belangrijk om op een gegeven moment verder te kijken dan de kit lens. Gelukkig is er voor elke fotografiestijl een goede lens.
Waar zit het verschil in prijs bij systeemcamera’s?
Het formaat van de sensor is van grote invloed op de prijs van een camera. Een camera met kleine sensor (APS-C, Micro FourThirds) is over het algemeen goedkoper dan een camera met grote sensor (Full Frame). Hoe groter de sensor, des te meer licht en informatie deze kan opvangen en verwerken. Daarbij leg je met een grote sensor een wijdere beeldhoek vast dan met een kleine sensor. Ook de beeldprocessor speelt een grote rol. Dit is het hart van je camera en hoe sterker en sneller deze is, des te betere kwaliteit foto je krijgt.
Andere factoren die de prijs van een systeemcamera bepalen:
- Algemene kwaliteit van de sensor
- Kwaliteit en snelheid van de beeldprocessor (deze zet het digitale signaal om in een beeld dat wij kunnen zien)
- Aantal megapixels (dit heeft minder invloed op de prijs dan dat je denkt)
- Kantelbaar (aanraak) scherm
- Innovatieve functies en techniek (bijv. oog- en dieren oog tracking)
- Een zoeker/viewfinder (waar je met je oog doorheen kijkt)
- Filmmogelijkheden: HD(1280x720p), Full HD(1920×1080), UHD 4K(3840×2160), DCI 4K (4096×2160), 6K(6144×3160), 8K(7680×4320)
- Verwerkingssnelheid van de film en de compressie (Weinig compressie en snelle verwerking is het best)
- Beeldstabilisatie (optisch 3-assig of 5-assig)
- Connectiviteit (Wifi, bluetooth, NFC, GPS)
- Afwerking en kwaliteit van de body (is deze weerbestendig)
Bij het opstellen van de top-10 hebben wij al deze punten meegenomen.
Tip voor bij het kopen van een systeemcamera
Wanneer je een systeemcamera koopt hoor daar natuurlijk een lens bij. Elk merk maakt zijn eigen lenzen, maar gelukkig zijn er ook genoeg hele goede ’third party’ lenzen. Voordat je een systeemcamera aanschaft, bekijk dan ook eerst de prijzen van lenzen die op jouw camera passen. Om te weten welke lens op jouw camera past hoef je alleen maar naar de vatting (Canon EF/RF, Sony E, Nikon FX/DX etc.) te kijken. Op die manier heb je een beter beeld van hoeveel geld je uiteindelijk gaat uitgeven.

Hoofdpunten camera
Niveau: Gevorderd – Expert – Sensor: APS-C
Allround systeemcamera | 26.1 mp X-Trans CMOS 4-sensor | DCI 4K, 60fps film | Full-HD 240fps | Krachtige accu | 5-assige interne beeldstabilisatie | 3″ uitklapbaar touchscreen | Snelle autofocus | Stille modus | Wifi & Bluetooth | Filmsimulaties | Tot 30 foto’s per seconde
- DCI 4K 60fps
- Bitrates tot 400Mbps
- Burst van 30 foto’s per seconde
- Silent modus
- 5-assige IBIS
- Tot 600 foto’s op één accu
- Limiet op filmen (20 tot 30 minuten)
Hoewel de full frame Sony A7r IV op bijna elk punt beter presteert, moet je de APS-C sensor X-T4 een underdog en geschikte all-rounder voor zowel de fotograaf en filmer. Naast het feit dat deze camera zeer betaalbaar is, beschikt hij over 5-assige beeldstabilisatie, 26.1 megapixels en de mogelijkheid om te filmen in DCI 4k 60fps of Full-HD 240fps. Andere verbeteringen t.o.v. zijn voorganger, de T3, zijn verbeterde batterijduur, geweldige bouwkwaliteit en stillere sluiter. Ben je een persoon die zowel foto’s als video’s op extreem hoge kwaliteit wil schieten, dan is dit de perfecte camera voor jou. De Fujifilm X-T4 is een goede concurrent van onder andere de Sony A6600 en de Panasonic GH5.
Interne beeldstabilisatie
De grootste verbetering is de 5-assige in-body beeldstabilisatie, iets wat de X-T3 nog niet had. Het is niet het eerste Fujifilm model met stabilisatie, dit is namelijk ook al te vinden in de X-H1 camera. De X-T4 is maar een klein beetje groter dan zijn voorganger ondanks het feit dat er ruimte is gemaakt voor de stabilisatie.
Magnetische stabilisatie veren
De interne beeldstabilisatie gebruikt magnetische veren in plaats van mechanische veren en dit zorgt voor een efficiëntere 5-assige stabilisatie die tot 6.5 licht-stops stabiliseert en samenwerkt met 18 verschillende Fujinon lenzen. Wanneer je lenzen van andere merken gebruikt heb je een 3-assige beeldstabilisatie.
Filmen met de X-T4
Het idee van de X-T4 is om de functionaliteiten van de X-T3 en de X-H1 te combineren tot één supercamera en dat is wat er is gebeurd.
In C4K schiet je met maximaal 60 frames per seconde en in Full-HD haal je snelheden tot 240 frames per seconde. Ook is het mogelijk om met extreem hoge dataverwerking van 400 Mbps op te nemen met een 10 bit 4:2:0 kleurverwerking. De X-T4 moet je echt serieus nemen als het over film gaat.
- H264 / H265 encoding
- 4K (up to 60p) resolution en frame rate
- High data rate recording (Up to 400 Mbps)
- All Intra (Samen met Long GOP) compressie
- 10 bit 4:2:0 color sampling
- Touch screen LCD
- Joystick

Hoofdpunten camera
Niveau: Gevorderd – Expert – Sensor: Full-Frame
Full frame 20.1 MP CMOS sensor | 4K, 60fps film | 5 tot 8 stops in-body beeldstabilisatie | 20fps foto’s met elektronische sluiter | ISO 100-102.400 | Dual Pixel CMOS AF II | Lichaam, dier, oog, gezichtsherkenning
- Betaalbaar voor grote publiek
- 4k 60fps 10-bit cinema log film
- 5 tot 8 stops aan in-body beeldstabilisatie
- Gezicht, lichaam- en oog herkenning & tracking
- 20fps met elektronische sluiter
- Oververhitting problemen
De Canon EOS R6 is een full frame systeemcamera voor de gevorderde of zeer enthousiaste fotograaf en filmer. Ondanks de EOS R5 de show steelt met 8K, is de R6 misschien nog wel interessanter. Dit komt doordat hij eigenlijk alles heeft wat je op dit moment van een camera zou willen en verwachten. We hebben het over een prima megapixels aantal van 20.1, 4K 60p, 10-bit film, 5 tot 8 stops aan beeldstabilisatie (met de juiste RF-lens), Dual Pixel II-autofocus en uiteraard de mogelijkheid om gezichten, ogen en dieren te herkennen.
Je kan dit als een all-round full frame model zien dat voor het grote publiek betaalbaar is. Daarnaast is hij in te zetten door allerlei gebruikers. Met 20 foto’s per seconde kunnen sportfotografen goed uit de voeten en filmmakers krijgen detailrijke en gestabiliseerde videobeelden. Het grootste probleem van dit model is de, kunstmatige, oververhitting die je verhindert van ongelimiteerd filmen. Echter, wordt dit probleem middels firmware updates opgelost. Dat het een camera is voor de serieuze fotograaf is te zien aan de professionele functies als histogrammen en een dubbele kaartsleuf die meerdere soorten kaarten ondersteund.

Hoofdpunten camera
Niveau: Expert – Sensor: Full Frame
45 megapixel full frame CMOS sensor | 8K 30fps, 12-bit RAW | 4K 120 fps | 8-stops beeldstabilisatie | 20fps elektronisch | Vari-angle touchscreen | Dual Pixel CMOS AF in alle 4K- en 8K-modi
- 8K 30p
- 4k 120p
- 8-stops beeldstabilisatie
- Geweldige 32mp framegrabs
- Duur
- Oververhitting is een probleem
De Canon EOS R5 is zonder twijfel de beste 4K camera wanneer deze uitkomt. De R5 filmt in maximaal 8K 30fp, 12-bit RAW en kan je gebruiken voor haarscherp 8K beeld of nóg scherpere 4K beelden. Denk ook aan de mogelijkheid om tot twee keer in te zoomen zonder dat er kwaliteit verloren gaat wanneer je 4K video monteert. Film je in 4K dan kan je filmen met 120fps en de AF-focus is beschikbaar in elke video modus. Het nadeel van de R5 is dat hij kampt met oververhitting bij het filmen op 4K 120p en 8K, maar Canon is hard bezig om dit probleem aan te pakken middels firmware updates. Nog een groot voordeel is de 8K frame grab waarbij je 32mp foto’s uit een 8K beeld kan halen. Dit beeld is scherper dan menig 30mp+ camera. Foto’s maak je in RAW (14-bit) of C-RAW en je kan gebruik maken van een van de twee CFexpress- 1x SD UHS-II-kaartsleuven. Hoewel de R5 qua specificaties beter is dan de R6, heeft de EOS R6 veel van de R5 functies, tegen een veel lagere prijs.

Hoofdpunten camera
Niveau: Beginner/Gevorderd – Sensor: APS-C
20.9 MP APS-C sensor | 100-51200 ISO | 4K @ 30fps | Z-vatting| Eye-autofocus | 3.2 inch tilt scherm | Elektronische zoeker | 11fps foto’s
- 11 foto’s per seconde nemen
- ISO tot 51200
- Geen 4K film met 60fps
- Adapter nodig om oude lenzen aan te sluiten
- Geen dubbele kaartsloten
De Nikon Z50 is de derde camera in de systeemcamera Z reeks van het Japanse Nikon en is gemaakt voor de beginnende/gevorderde fotograaf die nog niet aan de full-frame kan of wil. Waar de Z6 en Z7 een full-frame sensor hebben, is de Z50 eerste met een DX-formaat sensor. De Z50 beschikt over een 20.9 megapixel sensor met EXPEED6 beeldprocessor, die je zeer scherpe beelden met veel details en kleurdiepte geeft. Filmen doe je in 4K UHD met maximaal 30fps en in Full-HD tot 120fps. Ook in laag-licht situaties kan je prima uit de voeten. De ISO heeft namelijk een bereik van 100 tot 51.200 en werkt met een speciale low-light autofocus. De Z50 is een goede concurrent van de Canon M6 Mark II.

Hoofdpunten camera
Niveau: Gevorderd – Expert – Sensor: Full-Frame
61MP 35mm full frame Exmor R CMOS-sensor | 15-stop dynamisch bereik | 4K UHD @ 30fps | Dubbele kaartsleuven | Pixelshift 280 mp foto’s | 10 foto’s per seconde | 567 fase-detectieautofocuspunten | Real-time Eye-AF | Stof- en sproeiwaterdicht
- 280 megapixel foto optie
- Extreme snelheid
- Real-time Eye-autofocus
- 5.5 stops 5-assige in-body beeldstabilisatie
- Nog steeds geen volledig kantelbaar scherm
- 4K film alleen in 30 fps
- Zwaar en duur
Voor de fotograaf is deze systeemcamera een waar genot: full-frame, 61 megapixels, goede kleurprofielen, razendsnel, een snelle goede beeldprocessor en prachtige 4K film. Het grootste probleem met deze camera is het feit dat maximaal op DCI 4K schiet met 30fps, in plaats van 60fps (of hoger).
Met deze vierde versie van de Sony Alpha A7R heeft Sony weer aantal vernieuwingen doorgevoerd, maar je ziet meteen het grootste gemis: geen 6K-film. Iets wat de Panasonic Lumix S1H wel heeft. Filmen op deze camera doe je in maximaal 4K UHD op 30 fps. Maar dat betekent niet dat de strijd gestreden is. Zo heeft de Sony A7R IV een 61 megapixel 35mm full-frame Exmor R BSI CMOS-sensor en een nieuwe verbeterde BIONZ X-beeldprocessor. Deze kracht zorgt uiteraard voor haarscherpe beelden. De camera komt met 15-stops dynamisch bereik en het is mogelijk om tot 10 foto’s per seconde te nemen.
Verbeterde sensor en processor
De sensor in de A7R IV-sensor is vernieuwd en maakt gebruik van een Fast Hybrid AF-systeem met 567 fasedetectie autofocuspunten. Deze punten bedekken 99.7% van de hoogte en 74% van de breedte van de sensor. Daarbij komen 425 contrastdetectiepunten. Scherpstellen gaat hiermee nog steller en nauwkeuriger. Laat je niet afschrikken de ISO-waarde van ‘maar’ 100-32000. Deze is namelijk uit te breiden van 50 tot 102400 ISO.
Ook de BIONZ-X beeldprocessor is vernieuwd en nog sneller. Het is nu mogelijk om tot 10 beelden per seconde op volledige resolutie te schieten, met een maximum van 69 opeenvolgende beelden. Hierbij heb je de beschikking over AF/AE.
Dankzij het nieuwe ontwerp volgt de A7r IV de ogen van een mens of dier en houdt het onderwerp altijd perfect in focus. De Eye AF werkt real-time tijdens het fotograferen en filmen.
Pixel Shift 240.8 megapixel opnames
Alsof 61 megapixels nog niet genoeg is, kan je met de Pixel shift modus foto’s maken van 240.8 megapixel. Dit gebeurt doordat er niet 1 maar 16 foto’s worden genomen. Deze foto’s moet je vervolgens met behulp van de Sony Imaging Software Suit samenvoegen tot een foto. Het formaat dat je uiteindelijk krijgt bestaat uit 19009 x 12672 pixels. Door deze modus te gebruiken krijg je niet alleen bizar veel details en mogelijkheid om in te zoomen op de foto, ook de kleur en contrast informatie is rijker. Daarom zal de foto er sowieso nog beter uit zien.
UHD 4K-video en proxy-video
Tijd het filmen in 4K UHD heb je de beschikking over 14-stops dynamisch bereik met de mogelijkheid full-frame te schieten of in crop op APS-C formaat. Het is mogelijk om in een HDR (High Dynamic Range) workflow te schieten. Hierbij heb je dan de beschikking over S-Log3. Het is mogelijk om naast de 4K UHD ook proxybeelden op te nemen. Hierdoor wordt het makkelijker om de beelden snel af te spelen voor cliënten, om uit te zoeken en een bewerking in de postproductie te doen, zonder dat je processor volledig wordt belast. Uiteraard zijn S-log2, Hybrid Log-Gamma (HLG) ook beschikbaar op de A7R IV ter ondersteuning van een Instant HDR-workflow.
5-assige SteadyShot in-body beeldstabilisatie
De 5-assige SteadyShot beeldstabilisatie zit in de body verwerkt en werk met 5.5 stops om vijf verschillende cameratrillingen op te vangen tijdens het fotograferen en filmen. Gebruik een lens met beeldstabilisatie en je hebt bijna geen gimbal meer nodig.

Hoofdpunten camera
Niveau: Gevorderd – Expert – Sensor: Full Frame
Stof- en spatwaterdicht | Wifi, Bluetooth en NFC | 24.2 MP Full-frame Exmor R CMOS sensor | ISO 100-51.200 | Fotograferen met 10 fps | 5-assige in-body beeldstabilisatie | 2x SD-card slot
- Groot ISO bereik met weinig ruis
- Ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie
- Timelapse modus
- Met 565 gram aan de zwaardere kant
- Geen 60FPS in 4K
De A7 III is een enorm sterke camera op zowel foto als videogebied. Je zit helemaal goed qua resolutie, beeldprocessor en ISO-waardes. Wanneer je een A7 III hebt, dan kan je de komende 5 jaar voor uit. We raden we aan de camera voor de fotografie en niet voor film te kopen. Dit is voornamelijk omdat de film specificaties elk jaar veranderen binnen systeemcamera’s die hoogwaardige film kunnen afleveren. Hij kost wat, maar dan zit je de komende jaren ook wel helemaal goed.
De Sony A7 Mark III is een systeem camera voor professionele fotografen en cinematografen. Als je klaar bent om de stap te nemen naar een absoluut professioneel topmodel, dan is de A7III een goede keus. Uiteraard kan je ook kijken naar de verwachte nieuwe broer: de Sony A7 IV.
De A7III is een full-frame camera met een Exmor R CMOS-sensor die een resolutie van 24,2 megapixel herbergt. Daarnaast zit er een verbeterde BIONZ-X beeldprocessor in de camera verwerkt. Uiteraard levert deze versie weer uitmuntende prestaties in laag licht en 4K film.
Verbeterde snelheid
Door de verbeterde beeldprocessor is de camera in zijn geheel tot 1,8x sneller geworden. Zo neem je tot 10 foto’s per seconde met 693 fasedetecties AF-punten die 93% van het beeld dekken. Daarnaast vind je 425 contrast AF-Punten. Dit maakt de camera goed in het snel scherpstellen. Als fototoestel is de A7III zeer breed inzetbaar voor verschillende soorten fotografen. Ook de AF tracking snelheid zijn sterk verbeterd vergeleken met de Sony A7II. De A7III is namelijk bijna 2x sneller qua tracking en ook 2x sneller qua focussen in laag licht. Zet de Sony A7III systeemcamera in AF-C modus en gebruik de Eye AF-Functie.
Dual Slot
De A7 III heeft twee geheugenkaartgleuven, waardoor je continu opnames kan blijven maken. De maximale grootte per kaar is 256gb.
4K film
In de televisie en filmwereld wordt de A7 serie vaak gebruikt als B of C-camera en als hoofdcamera voor internetproducties. Dit komt omdat de A7III een zeer uitgebreide ISO aankan, zonder dat er veel ruis optreed. De ISO is in te stellen van 100-52.100 (uitbreidbaar tot 204800 voor stills) en beschikt over 15 stops bij lagere ISO-waardes. In Full-HD haal je frame snelheden tot 120pfs (100mbps) en in 4K UHD (3840 × 2160 pixels) draai je op maximaal 30 fps. Ben je veel in beweging tijdens het draaien? Dan helpt de 5-assige interne beeldstabilisatie om schokken uit het beeld te halen. De stabilisatie gebruikt 5 stops om te compenseren.
Op het moment dat je opnames maakt op de Super 35MM stand, dan wordt elke pixel zonder pixelbinding over de gehele sensor gebruikt. Het materiaal wordt dan wel 2.4x groter qua data, maar hiermee behoud je alle details mogelijk omdat de camera het beeld oversampled. Gebruik Hybrid Log-gamma en de HDR-workflow om beelden af te spelen op HLG compatibele 4K HDR schermen. Uiteraard zijn S-log2 en S-Log3 weer van de partij.
Snelle foto’s schieten in RAW
Vanwege de verbeterde snelheid neem je tot 10 foto’s per seconde in 24,2 megapixel RAW. Je maakt tot 177 JPEG/RAW-foto’s of 89 niet-gecomprimeerde RAW beelden in continu modus. Je hebt hierbij de keuze om de snelle mechanische sluiter te gebruiken of de camera in geluidloze stand te zetten. Zet je de camera in Live-View modus, dan neem je maximaal 8 foto’s per seconde. En bij al deze manieren ben je verzekert van een scherp beeld vanwege de snelle AF/AE-tracking.

Hoofdpunten camera
Niveau: Expert – Sensor: Full Frame
12.1 Megapixel Exmor R CMOS sensor | Vari-angle touchscreen | Full frame e-vatting | UHD 4K 120fps in 10 bit 4:2:2 | BIONZ XR processor | 15 stops dynamisch bereik | ISO 40-409.600 | 5.5 stops in-body stabilisatie | 16-bit RAW data output | dubbele kaartsleuven | Wifi & Bluetooth
- Geweldige autofocus
- Koning in het donker
- Maximaal 4K
- Maar 12 megapixels
Het is de laatste camera uit de Sony A7-serie die een update naar ‘III’ kreeg, maar nu is hij dan eindelijk hier en het is het wachten waard. De A7s-serie staat bekend om zijn geweldige low-light capaciteiten en tot dusver zijn er weinig soortgelijke camera’s die nadoen wat de A7s kan. Met de A7s III heeft Sony een hoop nieuwe foefjes toegevoegd. Deze nieuwe foefjes zijn alleen niet revolutionair, maar meer een ‘update’ van wat tegenwoordig de standaard is.
De A7s III filmt in 4K met 60fps zonder crop en dit wordt intern opgeslagen in 10-bit 4:2:2, zonder opname limieten qua tijd. Het is jammer dat Sony geen 8K of 6K heeft toegevoegd, maar gelukkig is de 4K van hoge kwaliteit. Qua low-light capaciteiten is de camera er weer op vooruit gegaan. Dat betekent dat je een volledig donkere scene kan oplichten zonder ruis, totdat het lijkt alsof het overdag is wanneer je de ISO op maximaal 409,600 zet.
De camera is niet gemaakt voor fotografen en dat zie je aan de 12 megapixel sensor. Doordat er maar 12 megapixels aanwezig zijn, is elke pixel groter en neemt daardoor veel meer licht op. Het is dus duidelijk dat de A7s III geen ‘all-rounder’ is, maar zich puur richt op filmmakers die de beste 4K-camera voor film willen.
In de camera vinden we verder prima werkende in-body beeldstabilisatie, 759 autofocuspunten met fase detectie en een touchscherm dat je alle kanten op kan draaien. Let er bij deze camera wel op dat je extreem snelle en dure kaarten nodig hebt en dat maakt het een dure camera.

Hoofdpunten camera
Niveau: Gevorderd/Expert – Sensor: Full Frame
24.2 mp full frame CMOS | 4K 4:2:2 10-bit 24/25/30fps intern | 4K 60p 10-bit 4:2:0 intern | 4K 60fps 10-bit 4:2:2 (anamorphic) RAW via HDMI | Full HD 180fps | 96MP foto functie | Dual Native ISO II tot 204800 | Oog-, lichaam- dier focus | 7fps foto burst | 14+ dynamisch bereik V-log | Vari-angle scherm | 4:3 anamorphic ondersteuning | Dubbele kaartsleuven | Kantelbaar vari-angle scherm
- Bijzonder veel kracht voor kleine camera
- 4K 60p 10-bit 4:2:0 intern
- 4K tot 30fps 4:2:2 10-bit intern
- Full HD Q&S 180fps
- Super 96MP foto’s
- Foto burst is aan de lage kant
Ben je gebruiker van een APS-C of MFT camera zoals de GH5 en wil je overstappen naar full frame zonder de hoofdprijs te betalen, dan heb je aan de Lumix S5 wellicht een goede. Eigenlijk heeft dit model voor zijn prijs alles wat je maar zou kunnen bedenken. Waarom je deze zou kiezen boven de GH5 of GH5s is dat je én een full frame sensor én Dual Native ISO hebt, waardoor je de ISO extreem hoog kan zetten zonder veel ruis in het beeld te zien. Hoewel hij niet alle professionele functies van de grote broer S1(H/R) heeft, mis je deze in principe niet voor het normale (professionele) filmwerk. Het is vooral de compactheid, gewicht (721gram) én kracht die eruit springt. Binnen de Panasonic S-serie is de S5 de eerste met een volledig kantelbaar touchscreen en dat maakt hem ook geschikt voor het opnemen van vlogs.

Hoofdpunten camera
Niveau: Expert – Sensor: Full Frame
6K 24fps, 5.9K 30fps en 4K 60fps 10-bit video | 14+ licht stops | Full-frame 24.2 megapixel sensor | Leica L-vatting | 6-stops dubbele beeldstabilisatie (body en objectief) | Anti-aliasfilter tegen moiré-effecten | Dubbele kaartsleuf voor XQD en SD | 3-assig kantelbaar 3.2 inch LCD-display | Volledig stof- en sproeiwaterdicht
- 6K film @ 24fps
- 4K film @ 60fps
- 4K UHD HDR film
- 14 stops licht
- Redelijk zwaar
- De accessoires kosten een hoop extra
Al sinds de komst van de Lumix GH4 is Panasonic marktleider op het gebied van videofuncties in systeemcamera’s. De strijd gaat nog steeds tussen de Lumix GH- en Sony A7-serie. Met de S1H heeft Panasonic zichzelf en de Sony A-series overtroffen en afgetroefd. Dit doet de S1H niet alleen op het gebied van 4K @ 60fps met hoge bitrates, maar nu ook in 6K, 24fps. Deze camera is zowel voor fotografie als film een parel en één van onze favoriete camera’s in het algemeen.
Goed bij slecht licht
De Lumix S1H beschikt over een Dual Native ISO en in combinatie met de full-frame sensor kan je hierdoor de ISO-waarde behoorlijk boosten, zonder dat je te veel ruis te zien krijgt. De ISO-waarde is in te stellen van 100 tot 51.200.
Ingebouwde stabilisatie
De body beschikt over een 5-assige beeldstabilisatie om je beelden scherpt en onbewogen te houden. Heb je een object met stabilisatie erin? Dan weet je zeker dat je soepele beelden helpt.
Snel scherpstellen
Dubbele kaartsleuf voor snelle kaarten
Wil je 6K in 10-bit draaien, dan heb je uiteraard wel snelle kaarten nodig. Zo beschikt de S1H over twee kaartsleuven waar SD-kaarten en XQD-kaarten inpassen. Het is aangeraden om de XQD-kaarten te gebruiken voor 6K-film.
Lees volledige review
Hoofdpunten camera
Niveau: Semi-Profressional – Sensor: Full-Frame
Systeemcamera | Lensvatting Nikon Z | 24.5MP BSI Full Frame Sensor | 2x Dual EXPEED 6 | 273 AF-punten | 5-assige beeldstabilisatie | Mens/Dier oog/gezicht AF-detetectie | Tilt-touchscreen | weerbestendig | ISO 100-51.200
- 14 foto’s per seconde
- Geweldige beeldkwaliteit
- Makkelijk in gebruikt
- 4K 60fps
- Geen vari-angle beeldscherm
De Nikon Z6 was voor velen de nummer één systeemcamera, maar aan alles komt een eind. Dat heeft niets met de Z6 te maken, maar met het feit dat er inmiddels vele nieuwe camera’s zijn, waaronder de Nikon Z6 II. De Z6 II is enorm verbeterd vergeleken met zijn voorganger. In de camera zitten nu twee EXPEED 6 beeldprocessoren en je hebt de mogelijkheid om te filmen in 4K 60fps zonder crop (bij de Z7 II wordt er een 1.5x crop toegepast). Ook op het gebied van autofocus doet de Z6 II het goed en hij herkent met gemak ogen en gezichten van mens en dier en deze werkt wanneer je continu foto’s maakt met 14fps. Ook de extra SD-kaart sleuf is handig en het is mogelijk om UHS-II en XQD/CFexpress kaarten te gebruiken. Verder is de Z6 II gewoon een heel goede all-round camera voor zowel fotograaf en filmer. Een van de betere op de markt vandaag de dag.
Lees volledige review
Hoofdpunten camera
Niveau: Beginner/gevorderd – Sensor: Micro Four Thirds
20.3 megapixel Live MOS-sensor | Micro FourThirds vatting | 5-assige beeldstabilisatie | 4K 30P, Full-HD 60p film | Kantelbaar 3″ aanraakscherm | 12 kunstfilters | 383 gram | Wifi & Bluetooth
- Nieuwe 20.3 megapixel sensor
- 5-assige beeldstabilisatie
- 3″ kantelbaar scherm
- Geen 4K 60fps
De Olympus OM-D E-M10 Mark IV heeft een aantal grote verbeteringen t.o.v. van de Mark III en de meest in het oog springende verandering is de sensor. De eerste drie versies hadden sensoren van 16 megapixel en dat is aan de lage kant, maar de vierde versie heeft er eindelijk 20.1 megapixels en dat maakt een groot verschil. Zeker als je jouw foto’s wil printen of bewerken. De interne 5-assige beeldstabilisatie laat je langer vanuit de hand fotograferen bij weinig licht en is geschikt om vanuit de hand te filmen. Dankzij het kantelbare touchscreen kan je deze lichte camera ook als vlogcamera gebruiken. Inmiddels is er een groot aanbod aan betaalbare MFT-lenzen, waardoor je niet nog eens veel kwijt bent aan extra objectieven. Verder lijkt hij in veel opzichten op zijn voorganger, maar de vernieuwde sensor is wat ons betreft genoeg reden om niet meer naar de M10 III te kijken en te gaan voor de M10 IV.

Hoofdpunten camera
Niveau: Beginner/Gevorderd – Sensor: APS-C
32.5 megapixel APS-C-formaat sensor | DIGIC 8 beeldprocessor | 4K-video @ 30fps | Kantelbaar 3.0″ touchscreen | Wifi en bluetooth
- Lichte body
- Groot aantal megapixel
- Snelle beeldprocessor
- RAW-foto’s
- Makkelijk te gebruiken
- Ideaal voor beginners
- Niet stof- en spatwaterdicht
- Geen ingebouwde zoeker
- Filmen niet in 4K @ 60fps
De Canon EOS M6 Mark II-systeemcamera springt in het oog vanwege zijn compacte formaat en lichte gewicht (408 gram).
Sensor en beeldprocessor
In deze systeemcamera vinden we een 32.5 megapixel APS-C sensor en snelle DIGIC 8 beeldprocessor. Door de krachten te bundelen is het mogelijk tot 14 foto’s per seconde te maken, met een maximum 54 foto’s in JPEG en 23 beelden in RAW. De ISO-waarde is uit te breiden tot 51.200 en door de goede beeldprocessor zal je op hogere ISO-waardes weinig ruis ervaren.
Dual Pixel Autofocus
Het Dual Pixel CMOS-autofocussysteem helpt je snel en nauwkeurig scherp te stellen. De EOS M6 Mark II beschikt over minimaal 99 scherpstelpunten, maar met bepaalde lenzen kan dit oplopen tot 143 autofocuspunten.
Filmen in 4K UHD
Een goede reiscamera moet niet alleen prachtige foto’s kunnen maken, ook het videogedeelte moet goed zitten. Zo film je met deze camera in 4K UHD op 29.97 frames per seconde. Wil je slowmotion video’s maken, dan zet je de camera in Full-HD en 120 frames per seconde.
Connectiviteit
Op de Canon EOS M6 Mark II vind je zowel Wifi als Bluetooth. Met de Wifi-verbinding zet je foto’s makkelijk over naar een smartphone, laptop of tablet. Gebruik de Camera Connect-app op de foto’s direct te uploaden naar social media. Wanneer je de wifi en bluetooth combineert is het mogelijk je telefoon om te toveren to afstandsbediening. Op deze manier kan je instellingen aanpassen en van afstand zien wat er op de camera gebeurd.

Hoofdpunten camera
Niveau: Beginner – Gevorderd – Sensor: Micro FourThirds
Micro FourThirds sensor | 20.1 megapixels | 5-assige interne beeldstabilisatie | Vlogcamera | 412 gram | Quick & Slowmotion | 3 inch kantelbaar touchscreen | Selfie-modus | 4K Film | OZO Audio by Nokia
Panasonic G100 + 14-42mm lens
- Gemaakt voor vloggers
- Selfie-modus werkt snel en goed
- Bijzondere interne microfoons
- REC frame indicator
- Geen 4K, 60fps
- DPD focussysteem
De Panasonic Lumix G100 lijkt in veel opzichten op de G90, maar is volgens het bedrijf geen opvolger, maar een toevoeging. Met deze camera heb je geen externe apparatuur nodig omdat het geluid stemmen filtert en isoleert. Dit maakt de camera uitermate geschikt om mee te vloggen. De camera weegt maar 412 gram en met de 12-32mm lens heb je een weide hoek. Zelf wanneer je de camera in de hand houdt. De camera is uiteraard niet alleen voor vloggers bedoeld. Je neemt gewoon goede 20.3 megapixel foto’s waarbij de nieuwste technieken worden gebruikt. Dankzij de V-LogL modus is het mogelijk om platte kleurprofielen te gebruiken tijdens het filmen, zodat je later alle kleuren kan aanpassen in de post-productie. Door het lichte gewicht is dit ook de ideale reiscamera.
Wat is CameraDeals?
Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?
Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kunt daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Nieuws en recente posts