Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Canon EOS R6 Mark II test en review: All Round hybride 40fps snelheidsduivel

Geüpdate op 25/10/2023 door Yoreh

Welkom bij de Canon EOS R6 Mark II test en review door Camera Deals. In deze test kijken we voornamelijk naar de fotografiemogelijkheden van de camera. Zo testen we de 40 frames per seconde, (mens- en dier) autofocus en algemene prestaties. Daarbij vergelijken we de EOS R6 Mark II met zijn voorganger, de EOS R6. 

Read the Canon EOS R6 Mark II review in English at our UK or US website.

8.9Expert Score
Canon EOS R6 Mark II recensie in het kort

Bij de Canon EOS R6 Mark II kun je je afvragen 'wat kan deze camera niet?'. De EOS R6 II is verbeterd t.o.v. zijn voorganger middels een nieuwe sensor met 24.2MP, 6K oversampled 4K 60fps beelden, Dual Pixel AF II met AI-deep learning, 40fps fotoburst en tal van kleine verbeteringen zoals Focus Stacking. De knoppen zijn iets aangepast waardoor je natuurlijker te werk gaat. De autofocus is goed, maar zit er af en toe naast. De interne beeldstabilisatie is prima, maar je hebt nog altijd een gimbal nodig wanneer je video op wilt nemen. Het is een van de beste camera's op de markt in zijn klasse, maar wel redelijk prijzig voor een full frame hybride camera in deze klasse. Het is een upgrade vanaf de EOS R6 niet waard, maar vanaf elk ander model zeker een aanrader.

Ontwerp
8
Fotografie
9
Film
9
Ergonomie
9
Menu
9
Autofocus
8
Snelheid
10
Pluspunten
  • 40fps foto burst
  • AI-gebaseerde autofocus
  • 6K oversampled 4K materiaal
- Minpunten
  • Autofocus zit er soms naast
  • Niet de goedkoopste camera

De Canon EOS R6 Mark II is dus de opvolger van de Canon EOS R6 en heeft een aantal upgrades:

  • Van 20.2 naar 24.2 megapixels
  • Van 20fps naar 40fps
  • Van Dual Pixel naar Dual Pixel II CMOS AF met Deep Learning
  • De EOS R6 Mark II is 10 gram lichter
  • Pre-shooting modus
Canon EOS R6 Mark II camera body product fotos camera deals met lenzen

De kit waarmee ik heb getest. EOS R6 II + RF 24-70mm f/2.8L IS USM + RF 50mm f/1.2L USM. Credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Waar heeft Camera Deals de Canon EOS R6 Mark II op getest?

In deze review en test van de Canon EOS R6 Mark II heb ik de camera op veel gebruikte punten getest:

Voor deze test hebben we samengewerkt met Manon Eline Visser. Manon is in het bezit van de Canon EOS R6 en heeft de EOS R6 Mark II tijdens de shoot als hoofdcamera gebruikt. Hierdoor kon ze de functies optimaal testen en vergelijken met haar eigen EOS R6.

Waar is de Canon EOS R6 Mark II te koop?

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R6 Mark II systeemcamera Body Zwart
Laatste updates:
  • €2.499,00 - 22/04/2024
  • €2.929,00 - 02/04/2024
  • €2.729,00 - 15/03/2024
Sinds: 15/03/2024
  • Hoogste prijs: €2.929,00 - 02/04/2024
  • Laagste prijs: €2.499,00 - 22/04/2024
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R6 Mark II systeemcamera Body Zwart
Laatste updates:
  • €2.499,00 - 22/04/2024
  • €2.929,00 - 02/04/2024
  • €2.729,00 - 15/03/2024
Sinds: 15/03/2024
  • Hoogste prijs: €2.929,00 - 02/04/2024
  • Laagste prijs: €2.499,00 - 22/04/2024
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R6 Mark II systeemcamera Body Zwart
Laatste updates:
  • €2.499,00 - 22/04/2024
  • €2.929,00 - 02/04/2024
  • €2.729,00 - 15/03/2024
Sinds: 15/03/2024
  • Hoogste prijs: €2.929,00 - 02/04/2024
  • Laagste prijs: €2.499,00 - 22/04/2024
Laatste Amazon prijsupdate was: 20/05/2024 05:46
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Deze review is 100% onafhankelijk en niet gesponsord door Canon Nederland of een andere partij. Canon Nederland heeft de Canon EOS R6 Mark II meegegeven om te testen, zonder enige voorwaarden over het eindoordeel. Dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen met de camera en op basis daarvan heb ik mijn mening en conclusie gevormd. 

Canon EOS R6 Mark II Test en Review: Algemene specificaties

De Canon EOS R6 Mark II heeft een 24.2MP full frame CMOS-sensor en gebruikt de Digic X beeldprocessor. Deze processor draagt het Dual Pixel AF II autofocussysteem dat AI Deep Learning gebruikt. Hierdoor worden mensen, dieren (hoofden en ogen), auto’s en andere onderwerpen beter herkend en gevolgd.

Uiteraard is de mogelijkheid om foto’s met 40 frames per seconde te maken een grote stap van de 20fps op de EOS R6. Dit zorgt ervoor dat de R6II de perfecte full frame camera is voor het vastleggen van sport en vogels. Wanneer je de mechanische sluiter gebruikt is het mogelijk om 12 foto’s per seconde te nemen. Verder is er op het gebied van film ook een upgrade vergeleken met zijn voorganger; filmen in Full HD 180fps is nu mogelijk, waar dat 120fps op de EOS R6.

Canon EOS R6 Mark II camera body product fotos camera deals LCD scherm

Credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Specificaties Canon EOS R6 Mark II:

Canon EOS R6 Mark II (2022)Canon EOS R6 (2020)
Sensor24.2MP Full Frame CMOS20MP Full Frame CMOS
ProcessorDIGIC XDIGIC X
AutofocusDual Pixel AF II (4897 punten / 1053 cross type)Dual Pixel AF II (6072 Af-punten)
ISO100-102,400 (50-204,800 uitbreidbaar)100-102,400 (50-204,800 uitbreidbaar)
Resolutie formaat6000 x 4000 pixels5472 x 3648 pixels
VideoUHD 4K 24, 25 ,30, 60fps |

6K Oversampled HDMI | FHD 24-180 fps

4K: 59.94, 50, 29.97, 25 23.98fps

Full HD: 119.88, 59.94, 50, 29.94, 25fps

Zoeker3.69m-Dot OLED3.69m-Dot OLED
Geheugenkaarten2x SD UHS-II1x SD UHS-II
LCD-scherm en resolutie3″ 1.62m-Dot Vari-Angle Touchscreen LCD3″ 1.62m-Dot Vari-Angle Touchscreen LCD
Burst12 mech. / 40fps elek.12 mechanisch / 20fps elek.
Beeldstabilisatie5-assig tot 8 stops5-assig tot 8 stops
ConnectiviteitWifi 2,4/5GHz, bluetooth 4.2, USB-C,

Micro HDMI, Microfoon, Koptelefoon

Wifi 2,4, bluetooth 4.2, USB-C,

Micro HDMI, Microfoon, Koptelefoon

Body Formaat138.4 x 88.4 x 98.4132,5 x 85 x 70 mm
Gewicht588 gram | 670 gram met accu en kaart589 gram | 680 gram met accu en kaart

De Canon EOS R6 Mark II staat boven de Canon EOS R8 en qua megapixel aantal en specificaties onder de Canon EOS R5, maar heeft wel veel overeenkomsten. De EOS R6 Mark II is nieuwer dan de EOS R5 en dat is te zien aan bijvoorbeeld de indeling van de knoppen, die we bij de EOS R5 nog wat onnatuurlijk vonden. De EOS R6 mark II heeft nu namelijk een fysieke knop om te wisselen tussen foto en film, waar dat bij de EOS R5 via een combinatie van knoppen moet gaan.

Lees ook: Canon EOS R5 test en review door Camera Deals

Canon EOS R6 Mark II camera body product fotos camera deals voorkant sensor

Credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Canon EOS R6 Mark II Test en Review: Introductie jaar

De EOS R6 Mark II werd op 2 november 2022 op de markt gebracht als opvolger van de Canon EOS R6. De camera had een vanafprijs van €2929 voor alleen de body. Tijdens de introductie was de R6II de snelste Canon ooit, dankzij de 40fps continu burst met AF/AE op full frame.

Canon EOS R6 Mark II Test en Review: Body en ontwerp

Met 138.4 x 98.4 x 88.4mm is de R6 II een grotere camera, maar met een grip die lekker in de hand ligt en zelfs wel iets dieper had mogen zijn. Ik heb van Canon Nederland de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM en RF 50mm f/1.2L USM meegekregen en dat zijn niet de lichtste lenzen. De diepe grip komt hierbij dus goed van pas. Tijdens de test liep ik met de camera over straat, zonder bang te zijn dat de camera uit mijn hand zou glippen.

Canon EOS R6 Mark II camera body product fotos camera deals

Credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

De camera weegt 558 gram zonder en 670 gram met accu en SD-kaart. Verder heeft de camera een klassiek ontwerp dat hetzelfde lijkt als tientallen jaren terug. Prima ontwerp, maar het heeft niet de vrolijkheid van Fujifilm camera’s.

Canon EOS R6 Mark II camera body product fotos camera deals zijkant sd kaartsleuven

Dubbele SD UHS-II geheugenkaartsleuven voor de R6II. Credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Geheugenkaartsleuven

De dubbele UHS-II geheugenkaartsleuven zorgen ervoor dat je op twee kaarten tegelijkertijd kunt opnemen, waardoor je een directe back-up hebt. Ook is het mogelijk om tijdens langere video-interviews kaarten te wisselen, zonder dat de opname gestopt hoeft te worden. Dit laatste zal in de praktijk niet veel voorkomen. Het verwisselen van een kaart zorgt namelijk voor behoorlijk wat camerabeweging, dus het zal fijner zijn de opname even te stoppen wanneer je van kaart wisselen moet.

Canon EOS R6 Mark II camera body product fotos camera deals sensor lamellen

De EOS R6II heeft een mechanische, elektronische en eerste gordijn sluiter. Credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Sluiter opties

De drie sluiter opties zijn; mechanisch, eerste gordijn of elektrisch. Waar de eerste gordijn sluiter het beste van twee werelden geeft, is deze minder snel dan de elektrische. Gebruik de elektrische om de 40fps te halen, maar kijk uit voor Rolling Shutter. Dit effect, waarbij snel bewegende objecten worden verbogen, is dankzij de CMOS-sensor en Digic X processor verminderd, maar nog altijd aanwezig.

Voor minder rolling shutter effect is het aan te raden om de mechanische of eerste gordijn sluiter te gebruiken.

Canon-LP-E6-nieuwe-versie-accu-camera-deals

Canon LP-E6NH accu. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Accu

De R6II gebruikt de Canon LP-E6NH accu. Dit is de nieuwste versie van de E6-batterij en is te herkennen aan de glinsterende sticker bovenop. De accu gaat volgens Canon van 380 tot 450 shots mee wanneer met de elektronische zoeker en van 510 tot 760 wanneer je het LCD-scherm gebruikt.

Camera Deals’ test fotograaf Manon Eline Visser had de EOS R6 II mee getest tijdens haar bruiloft shoot. Het was voor haar de eerste keer dat ze de R6 Mark II en LP-E6NH accu gebruikt en merkte direct dat deze langer meegaat dan de oudere versies. Ze vertelt dat ze heel de dag kon fotograferen met de LP-E6NH en LPE6 in de accugrip.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-mens-oog-focus

Testfoto op de Canon EOS R6 Mark II f/1.2, 1/60s, ISO320 op 50mm f/1.2L USM. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Canon EOS R6 Mark II Test en Review: Fotografie

De R6 Mark II heeft een volledig nieuwe full frame 24.2 megapixel sensor met anti-aliasing filter en dat megapixel aantal zal voor bijna elke fotograaf meer dan genoeg zijn. Je kunt gemakkelijk hoogwaardige en zelfs grote prints maken. Hier en daar is zelf het herkaderen van een foto mogelijk. Wil je graag op details inzoomen, zoals de reflectie in iemands ogen, dan heb je meer megapixels nodig zoals de Canon EOS R5 heeft.

Witbalans

De automatische witbalans werkt fijn en precies. Dit zorgt ervoor dat je minder tijd hoeft te besteden wanneer je buiten fotografeert. Kijkend naar mijn foto’s zie ik een goede witbalans die op elke foto hetzelfde is.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-vogel-focus

Canon EOS R6 Mark II, 1/640s, f/2.8, ISO400 op RF 24-70mm f/2.8L IS USM. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Burst fotografie met 40fps

Met de mogelijkheid om 40 foto’s per seconde te maken (met elektronische sluiter), is het bijna onmogelijk om het juiste moment te missen en ligt het vooral aan je eigen skills. De 40fps met volledige AF/AE tracking zorgt ervoor dat het onderwerp altijd scherp in beeld is. Als fotograaf hoef je alleen nog maar voor een goede belichting en vooral sluitertijd te zorgen. Hoewel de tracking zijn werk goed doet, merkte ik bij een aantal flapperende vogels dat de focus soms versprong van het oog naar de vleugels.

  • Elektronische sluiter: 40fps
    • Buffer: 190 JPEGS, 75 RAW of 140 CRAW bestanden
  • Mechanische sluiter: 12fps
    • Buffer: 1000+ JPEGS, 100 RAW of 1000 CRAW bestanden
  • Eerste gordijn (first curtain) sluiter: 12fps
    • Buffer: 1000+ JPEGS, 100 RAW of 1000 CRAW bestanden
Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-vogel-focus

Canon EOS R6 Mark II, 1/640s, f/2.8, ISO400 op RF 24-70mm f/2.8L IS USM. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Om te zorgen dat je niet te veel tijd kwijt bent aan verkeerde focus, kun je kiezen tussen Zone of Single Point AF. Hierbij zie je welke autofocus wordt gevonden, maar de focus zal alsnog de door jou geselecteerde zone gebruiken. Hierdoor kan de focus niet opeens naar achterin de foto worden verplaatst als daar een oog tevoorschijn komt.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-vogel-focus

Canon EOS R6 Mark II, 1/640s, f/2.8, ISO400 op RF 24-70mm f/2.8L IS USM. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

De EOS R6 verplettert de concurrentie en was tijdens de lancering de enige camera die die snelheid haalde. Inmiddels heeft Canon de minder dure EOS R8 uitgebracht, die ook 40fps heeft. Bij Nikon kun je kiezen uit de Nikon Z8 en Nikon Z9 met 120fps, maar wel met een grote crop. Daarbij kosten deze Nikon modellen €4500 en €6000 en stokt het op 20fps bij een full frame read-out. Het geeft nogmaals aan hoe bijzonder de 40fps op de EOS R6 Mark II is. Heeft 40fps ook een nadeel? Jazeker, want met 40 foto’s per seconde heb je veel meer beelden om uit te zoeken en je moet ervoor zorgen dat je niet te vroeg en te lang gaat fotograferen.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-mens-oog-focus

Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Scherpstel bracketing (focus bracketing) op de EOS R6 Mark II

Scherpstel bracketing (focus stacking) is een manier om een object in de voorgrond, zoals een product, volledig scherp in beeld te krijgen van voor tot achter. Deze techniek is handig bij productfotografie en zorgt ervoor dat je een groter diafragma kunt gebruiken, zoals f/2.8 en een mooi bokeh-effect kan creëren.

Canon EOS R5 focus stacking van beeldje. Focus Stacked Foto.

Eindresultaat wanneer meerdere foto’s op elkaar worden gestapeld (stacked). Bestaande uit 9 foto’s met elk een net iets andere focus. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper | Canon EOS R5, 1/50s, f/3.2, ISO 160, 187mm op RF 70-200mm f/2.8L IS USM.

De Focus Bracketing werkt door middel van meerdere foto’s die automatisch worden genomen. En omdat je zelf kunt instellen hoeveel foto’s er worden genomen (van 1 tot 999) heb je de volledige controle. De foto’s worden niet in de camera samengevoegd, maar dit gebeurt handmatig in Photoshop. Ook dit geeft meer controle over de exacte focusgebieden, wat uiteraard belangrijk is voor professionele productfotografie. Ik denk wel dat een functie voor het samenvoegen van de foto’s in de camera een goede zet zou zijn geweest. Het maakt de functie omslachtiger en minder bruikbaar voor snelle focus bracketing.

Focus bracketing bewerking

Het handmatig samenvoegen van de 9 focus bracketing beelden in Photoshop. Credit: Yoreh Schipper / Camera Deals

In het bewegende gif-voorbeeld hierboven is goed te zien hoe een enkele foto maar een kleine deel van de jaguar in focus krijgt. Dankzij de foto bracketing van 9 beelden is het gehele beeldje (Mexicaans Alebrije/Spirit Animal) in focus, terwijl de achtergrond een fijne blur blijft houden.

HDR-foto’s

Een nieuwe functie, t.o.v de EOS R6, is het maken van HDR-foto’s van bewegende objecten. In het menu kun je kiezen tussen statische en bewegende objecten. De exacte technologie is niet bekendgemaakt, maar dankzij de mogelijkheid van 40fps kan de camera drie foto’s met verschillende belichting op zo’n grote snelheid maken dat beweging niet te zien is.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-HDR

HDR-test op de EOS R6 Mark II. Werkt prima, maar dit effect is ook met een RAW-foto te krijgen. Vanwege de overbelichte lucht trad er ook chromatische aberratie op. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

De EV-stappen zijn in te stellen van 1 tot 3, en geven eenzelfde soort effect als wanneer je een RAW-foto gebruikt om de hooglichten op -100% en schaduwen +100% zet. Maar, met een HDR-heif foto kun je met nabewerking er misschien nog net wat meer uithalen. Daarbij hoef je geen RAW-foto te bewerken.

HEIF foto’s

Heif foto’s zijn bijzonder omdat ze qua bestandsformaat kleiner zijn dan JPEGs, maar wel 10-bit aan informatie hebben (t.o.v. 8-bit bij JPEG). Het lijkt logisch om altijd de HEIF indeling te gebruiken toch? Ja en nee. Gebruik je een Apple computer, dan kun je Heif automatisch bekijken, terwijl je een extra plug-in nodig hebt op een Windows. Daarbij kan niet elke smartphone heif bestanden tonen, waardoor snel delen niet altijd mogelijk is.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-portretten-en-mensen-en-af-oog-herkenning-focus

Canon EOS R6 Mark II met 24-70mm f/2.8L IS USM | 1/60s, ISO100, f/2.8, 70mm | Rienus Krul en Bart de Rijk tijdens opnames voor een comedy sketch. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Pre-Shooting

De Pre-Shooting functie is nieuw op de EOS R6 Mark II en zorgt ervoor dat opnames worden gemaakt voordat je de sluiter volledig indrukt. Wanneer de sluiter half wordt ingedrukt, begint de camera foto’s te nemen totdat de buffer vol zit. Druk je de sluiter volledig in, dan wordt tot een halve seconde aan beelden opgeslagen die vóór de echte foto genomen zijn. Dit zou moeten helpen bij het niet missen van belangrijke momenten. Denk aan het schieten van de bal of het opvliegen van een vogel.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-sport

Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Tijdens de test zag ik dat je de sluiter zo lang kunt indrukken als je wilt, waardoor je dus altijd klaar kan zitten voor dat belangrijke moment. Het zou echter fijn zijn als de pre-buffer aangaat zonder dat de sluiter half ingedrukt hoeft te worden. Zeker bij fotografie van dieren kan het moment lang op zich laten wachten en je zult nogal een lamme vinger krijgen van de sluiter half indrukken. Je zou denken dat de functie is gemaakt om te helpen het moment niet te missen en de moeite te verkleinen, maar je zult dus nog altijd vol in spanning op de knop moeten blijven drukken.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-sport

Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Wanneer je begint met foto’s maken kun je tussen de 250 en 350 RAW-beelden opnemen, afhankelijk van hoe vol de buffer al zit. Alle gemaakte beelden worden opgeslagen in een bestand waar je doorheen kunt scrollen op de camera. Op dat moment is het mogelijk een of meerdere beelden als aparte RAW, HEIF of JPEG afbeelding op te slaan. Je moet weer eerst door alle 300+ gemaakte afbeeldingen scrollen op de camera en dat is nogal wat werk. Op het 3-inch scherm kan het lastig zijn om de details van foto’s te zien.

40fps doorspoel voorbeeld

Het leuke aan 40fps is dat je de foto’s kunt doorspoelen en er zelfs video mee op kunt nemen. Voor soepel lopende video heb je namelijk maar 24 frames per seconde nodig. Beeld: Yoreh Schipper / Camera Deals

Het is belangrijk om een foto uit de reeks te kiezen en deze als fotobestand op te slaan anders zijn er geen foto’s te zien wanneer je de kaart in de computer stopt. Hoewel het wat lastig is de perfecte foto uit de reeks te halen, is de functie perfect voor fotografen die dat ene moment niet mogen missen. Daarmee is het dus een uitstekende functie.

Canon EOS R6 Mark II camera body product fotos camera deals bovenkant knoppen

Credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Canon EOS R6 Mark II Test en Review: Autofocus

De Canon EOS R6 Mark II neemt de geweldige autofocus van de EOS R5 over en dat betekent dat je over het beste AF-systeem beschikt. Er is veel keuze uit focusgebieden en waar op wordt gefocust. Het kan, als nieuwe gebruiker, dus even duren voordat je de autofocus onder de knie hebt. Uiteraard is het zo dat de autofocus out of the box al perfect werkt, maar met wat oefening heb je nog meer controle over de automatisering.

Voertuigen autofocus

Het Dual Pixel AF II autofocussysteem blijft door firmware-update innoveren en zal ongetwijfeld steeds meer onderwerpen gaan herkennen. Op dit moment heeft de camera geen enkele moeite om naast auto’s ook fietsers, treinen, trucks, bussen, trams en vliegtuigen te herkennen.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-auto-voertuig-focus

Canon EOS R6 Mark II. 1/20s, f/13, ISO100 op RF 50mm f/1.2L USM Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Dieren autofocus

Zoals ik al merkte bij de EOS R5, is het ook bij de EOS R6 Mark II zo dat de oog focus bij dieren niet altijd evengoed werkt, zeker niet als ze een beetje verstopt zitten in een boom. Wanneer dieren zich verschuilen is het aan te raden oog focus uit te zetten, zodat de focus alleen zoekt naar de vorm van het dier. De focus blijft het echter lastig hebben wanneer het dier of een vogel over schudkleuren beschikt. Maar daar zijn die kleuren natuurlijk ook voor bedoeld, dus heel gek is dat niet.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-Kat

Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Autofocus verspringing

Voornamelijk bij dieren wil de autofocus nog wel eens zichzelf verwarren. Gaat het voor het link of rechter oog? Zit het oog midden op het lichaam, bij de staart of gewoon op het hoofd? Het wisselen van oog heeft minder gevolgen voor de foto, maar wanneer een vogel begint te fladderen wil je niet dat een vleugel scherp is en het oog niet. Oog focus bij dieren is dus nog niet perfect, maar werkt prima.

Canon-EOS-R6-Mark-II-Test-fotos-camera-Deals-Kat

De focus had het lastig om de ogen te vinden. Het was ook een uitdaging met een diafragma van f/1.2 op de RF 50mm f/1.2L USM. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Continu AF is niet uit te zetten

Canon Nederland heeft me de RF 50mm f/1.2L USM meegegeven en dat is een nogal luide lens. Canon heeft voor de R6 II ervoor gekozen Continu AF niet uit te kunnen zetten en dat is vrij vervelend bij een luidere lens. Wanneer je gebruikmaakt van grotere diafragma’s, zoals f/1.2L, krijgt de autofocus het ook direct lastiger. Dat ondervond ik vooral bij het fotograferen van mij kat, waarbij de oog focus de ogen niet vinden kon.

Autofocus gebied voorbeelden

In deze slider zie je waar de autofocus op focust. Soms wordt niet de persoon, maar het net gevonden, of niet  het hoofd met de vleugel van de vogel. In de meeste gevallen gaat het echter goed.

  • Canon EOS R6 Mark II autofocus en tracking voorbeelden van Camera Deals review