Waarom je verder dan de kit lens moet kijken en een goede zoom of prime zou moeten kopen

Geüpdate op 17/03/2022 door Yoreh

Je hebt besloten om van smartphone- of compactcamera fotografie te upgraden naar een systeem- of spiegelreflexcamera zodat je van lens kunt wisselen. Wanneer je een instapmodel koopt, leg je meestal maar een paar tientjes extra neer om er ook nog een mooie zoomlens bij te krijgen. Deze standaard kit (pakket) lenzen zijn van prima kwaliteit en de lens geeft de mogelijkheid om van een wijde hoek naar ‘superzoom’ te gaan. Daardoor heb je het gevoel dat je niets meer nodig hebt. Maar, kit lenzen brengen ook nadelen met zich mee. Daarnaast is het kopen van een andere lens een goed idee als je jezelf wil verbeteren en nieuwe technieken wil ontdekken. In dit CameraDeals artikel halen we de voor- en nadelen van de kit lens aan en waarom je zeker nog een andere, betere, lens moet aanschaffen.

Is de lens echt zo belangrijk?

Is de lens echt zo belangrijk en gaat het niet gewoon om een goede camera hebben? Of je nu wil of niet, maar je lens is het allerbelangrijkste onderdeel van je camera-apparatuur. Het is het eerste contactpunt van het licht en beeld en als dat eerste contact niet goed is kan de camera er achteraf ook niet veel mee. Laat het zeker weten als je het hier mee oneens bent!

Camera’s veranderen elk jaar en hebben een beperkte houdbaarheidsdatum; meer resolutie, sterkere sensor, betere beeldprocessor en ruisonderdrukking en 32.5K Super Ultra-HD film. Maar lenzen kunnen een leven lang mee gaan als je ze goed onderhoudt. Als je er zo naar kijkt, is een lens van €2000 (of meer) helemaal niet zo duur.

Een goede lens hebben is een must als je wil dat je foto’s (of video’s) beeld kwalitatief beter worden. Begrijp het niet verkeerd, er zijn geweldige kit lenzen, maar die vallen in het niets bij een echt goede lens. Zo, nu we dat uit de weg hebben kunnen we dieper op dit onderwerp ingaan.

Voor- en nadelen van een all-round kit lens

Wanneer je een camera met kitlens koopt, heb je meestal drie opties:

 • Een all-round zoomlens met lang brandpuntsafstand van 18-200mm
 • Een zoomlens met wijde hoek (groothoeklens) van 18-55mm
 • Een zoomlens met telephoto optie van 55-200mm

Deze lenzen zijn gemaakt om je zo veel mogelijk bewegingsvrijheid te geven tegen een zo laag mogelijke prijs. Deze lenzen zijn dus perfect om mee te beginne en er achter te komen welke brandpuntsafstanden je veel gebruikt en fijn vindt om mee te werken.

Canon EF-S 18-135mm f3.5-5.6 IS STM--objectief-lens-

Canon EF-S 18-135mm f3.5-5.6 IS STM kit lens

Voordelen van een kit lens:

 • Veel bewegingsvrijheid

Het is één van de grootste voordelen van deze soort lens. Wanneer je op reis of vakantie gaat is het fijn om een lens bij je te hebben die zowel wijde als close-up foto’s kan maken.

 • Ze wegen niet veel

Kit lenzen wegen meestal minder dan gespecialiseerde lenzen. Hierbij moet je denken aan een gewicht tussen de 250 en 400 gram. Wanneer je onderweg bent kunnen meerdere lenzen een behoorlijk gewicht vormen en met maar één lens in de tas die brandpuntsafstanden dekt, voorkom je dit probleem.

 • Kit lenzen kosten minder geld

Kit lenzen zijn echt prima all-round lenzen waarmee je geweldige resultaten kan krijgen. Ze kosten minder geld dan lenzen die een groot diafragma aankunnen en dat is fijn als je eerst nog even wil proberen zonder dat je meteen duizenden euro’s kwijt bent. Het is dan ook helemaal niet erg om de eerste twee jaar met een kitlens door te brengen.

Nadelen van een kit lens:

 • Kit lenzen zijn gebouwd op een groot bereik en leveren daarom in op kwaliteit

Om ervoor te zorgen dat een lens niet al te veel kost moet er worden ingeleverd op bouwkwaliteit en het glas. Hierbij gaat het om het soort glas dat ze gebruiken, maar ook om op wat voor manier het geslepen wordt. Hoe duurder de lens, des te beter (geslepen) glas er wordt gebruikt. Het voordeel van goed glas is dat je een scherper beeld krijgt en bijvoorbeeld minder vervormingen of wazigheid langs de randen van de foto.

 • Je levert in op diafragma en licht

De meeste kit lenzen hebben een variabel diafragma dat gaat van f/3.5 tot 6.3 of zelfs f/8. Dat betekent dat je een f-stop van f/3.5 hebt wanneer je helemaal bent uitgezoomd en je een minimale f-stop van f/6.3 hebt wanneer je helemaal inzoomt. Het diafragma regelt hoeveel licht er binnenkomt en hoe hoger het getal, des te minder licht de lens doorlaat.

 • Je levert in op scherptediepte mogelijkheden

Naast het controleren van de hoeveelheid licht die binnenkomt, zorgt het diafragma ook voor de scherptediepte in je foto. Hoe groter je diafragma (laag getal) des te minder scherptediepte je hebt (veel onscherpte in achtergrond). Een groot diafragma is handig wanneer je de kijker wil laten focussen op een bepaald aspect in je foto, waarbij de rest van de foto heel onscherp is.

De kit lens begint bijna altijd vanaf f/3.5, terwijl je de mooiste scherptediepte-effecten tussen de f/1.8 en f/2.8 krijgt. Uiteraard hangt dit wel volledig af van wat de (creatieve) bedoeling van jouw foto is.

Voordelen van een betere zoom- of prime lens

Dat een kit lens voor- en nadelen heeft, is duidelijk, maar wat maakt een dure zoom- of prime lens het dan waard? Hieronder zie je een lijst van elementen die je tegenkomt in duurdere lenzen

 • Beter geslepen glas waardoor je minder vignetten en scherpere hoeken krijgt
 • Anti-reflectie lens coatings
 • Grote diafragma’s
 • Vast diafragma over de gehele zoomlengte (bijv. f/2.8 of f/4)
 • Nóg grotere zoom of wijder beeld
 • Stof- en spatwater dichtheid
 • Metalen behuizing (i.p.v. plastic)
 • Algemene betere bouwkwaliteit
 • Formaat van de lens (omdat er ander glas wordt gebruikt)
 • Meer lens-elementen omdat er betere lensformaties worden gebruikt
 • Snelle autofocus motor
 • Precieze focusringen
 • Minder kleurvervormingen
 • Beeldstabilisatie met meerdere licht stops
 • Diafragmabladen of diaframalamellen (van 5 naar 9: betere bokeh effecten)
 • Je krijgt er vaak accessoires als hard-case hoes, zonnekap, statief bevestigingspunt

Wat het nadeel is? Ja, de prijs. Maar dat gaat het wel waard zijn!

Zoomlens versus Prime lens (vast brandpuntafstand)

Er is geen vaste regel over wat voor soort lens je voor een bepaald soort fotografie gebruikt. Voor portretfotografie kan je zowel een zoom- als een prime lens gebruiken en dat geld bijna voor elk soort fotografie of film. Uiteraard zijn er wel voor- en nadelen bij beide lenssoorten en het is aan jou om uit te vinden wat het beste bij jouw fotografiestijl past.

Binnen zoom- en prime lenzen zijn er weer verschillende soorten, maar hieronder leggen we het verschil uit tussen een algemene zoom- en prime lens.

Credit: BHPhotoVideo.com

Prime lenzen

Een prime lens is een lens met een vast brandpuntsafstand zoals 12mm, 35mm, 50mm of 85mm. Dit is de vaste afstand van het midden van de lens tot aan de sensor van de camera. De millimeters zijn gebaseerd op het formaat van een full-frame 35mm sensor. Met deze lenzen kan je dus niet zoomen en om de beeldhoek van de lens te veranderen moet je dus dichter bij of verder weg van je onderwerp gaan staan.

Samyang_AF14_2.8_RF | Cameradeals.,be

Samyang AF14/2.8 RF prime lens

Prime lenzen hebben bijna altijd een betere bouwkwaliteit dan zoomlenzen. Dit komt doordat de lens zich op maar één brandpunt hoeft te richten en de lens daar omheen is gebouwd. Je hebt daardoor geen draaiende glazen onderdelen en je gebruikt alleen het soort glas dat bij die lens past.

Het grootste voordeel van een prime lens is dat deze een groter diafragma aankan, meer licht binnen laat en daardoor minder scherptediepte kan creëren.

Zoomlenzen

Wanneer er twee getallen op je lens staan (bijv. 24-70mm) dan heb je te maken met een zoomlens. Waar bij prime lenzen puur om een specifiek brandpuntsafstand heen wordt gebouwd, moeten zoomlenzen een goede prestatie leveren op verschillende brandpuntsafstanden.

Canon RF 28-70mm f2 L USM

Wanneer je zoomt, beweegt het glas binnenin de lens om een vergroting te maken en een constante focus te bewaren. Je kan je voorstellen dat dit een lastig proces is. Dit maakt ook het verschil tussen goedkope en dure zoomlenzen. Wil je dat je lens ver kan zoomen en óók nog eens veel licht binnenlaat, dan heb je ander en beter geslepen glas nodig. Uiteraard is dat een zeer kostbaar en tijdrovend proces.

Het verbeteren van je oog en fotografie

Zoals hierboven beschreven heb je met kitlenzen een aantal beperkingen die je met andere lenzen niet hebt. Denk aan de scherptediepte en de brandpuntsafstand beperkingen. De beste manier om een betere fotograaf te worden is door een duurdere prime- of zoomlens te kopen die bij jouw visie past.

Wanneer je een park fotografeert zie je dit anders door een prime lens van 85mm dan wanneer je op 24mm fotografeert. Soms is de beperking van één brandpunt of een kleine zoom goed voor het ontwikkelen van je oog. Je ontdekt nieuwe hoeken en het wakkert het creatieve gedeelte in je brein aan.

Fotografiestijlen

In een ander artikel vind je een uitgebreide beschrijving over fotografiestijlen en welke lens daarbij hoort, maar hieronder vind je de lijst van de meest voorkomende fotografiestijlen:

Credit: CasarsaGuru

Neem jezelf serieus als fotograaf

Met een kit lens neem je jezelf niet serieus als fotograaf en het is zonde van je geld. Ja, dat is een harde en wellicht omstreden uitspraak en uiteraard kan je met de beste systeemcamera en kit lens van minder dan €500 geweldige foto’s maken, zeker als je een goed oog hebt. Maar het investeren in een systeem- of spiegelreflexcamera kost behoorlijk wat geld en wat is het punt van grote bedragen uitgeven als je het niet tot het uiterste benut?

Als je wil dat zowel de beeldkwaliteit als de kwaliteit van jouw foto’s omhoog gaat, dan is het verstandig om naar een extra lens te kijken. Daarnaast is het zonde van je geld als je bij een kitlens blijft.

Betekent dit dat je nu direct een €1500+ camera en een dure prime f/1.2 lens moet aanschaffen? Nee, helemaal niet, het hebben van een camera met kit lens is geen zonde en deze kan je prima een tijdje gebruiken om te experimenteren. Maar als je wil dat zowel de beeldkwaliteit als de kwaliteit van jouw foto’s omhoog gaat, dan is het verstandig om naar een extra lens te kijken. Daarnaast is het zonde van je geld als je bij een kit lens blijft.

Je bent zo sterk als de zwakste schakel (en dat is je lens)

Goed nieuws: de meeste fotografen en cinematografen (ook ik) zullen zeggen dat het beter is om een goedkope camera met een hele goed (duurdere) lens te gebruiken, dan andersom. Wanneer je dus schiet op een Sony A6000 of een Canon 250D, kan je beter je geld uitgeven aan een goede extra lens, dan dat je de kit lens op een Canon 1D X plaatst. Als je dan nog niet tevreden bent met de kwaliteit, dan kan je altijd nog je cameramodel upgraden.

Het klinkt wellicht suf, maar het is maar om aan te geven hoe belangrijk een goede lens is voor de beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit gaat er echt enorm op vooruit wanneer je een goede lens gebruikt, ongeacht het cameramodel en merk.

Wat voor soort lenzen zijn er?

Welke lens jij kan kopen hangt helemaal af van het soort fotografie dat je gaat doen. In ons artikel ‘De beste lenzen voor jouw fotografiestijl‘, gaan we uitgebreid in op verschillende fotografiestijlen en welke specifieke lenzen daarbij passen. Hieronder sommen we wel de meest voorkomende lenssoorten voor je op en waar ze voornamelijk voor worden gebruikt.

Lenssoorten

 • Ultra wijdt (landschap/architectuur/interieur)
 • Groothoek (landschap/architectuur)
 • Standaard / normale zoomlens (alledaags gebruik/kleine zoom)
 • Tele (Wild/Natuur/Sport)
 • Superzoom (meestal de kit lens / all-round fotografie/grote zoom)
 • Macro (Insecten/bloemen/portret
 • Prime (verschillend, maar verhoogd de fotokwaliteit)
 • Pancake (straatfotografie/reizen/ niet opvallen)
 • Tilt-shift (Architectuur/ vermindering van beeldlijnen vervorming)
 • Fish eye (Lens met bolling voor sport, architectuur en creatieve effecten)
 • Cinema lens (Speciaal voor filmers)

Uitgebreide informatie over lenzen en lenssoorten kan je lezen in ons artikel ‘Hoe camera lenzen werken en welke soorten er zijn‘.

Wil je de volgende stap in fotografie gaan zetten, voeg dan zeker nog een lens aan je collectie toe. Als je al een beetje ervaren bent, dan heb je waarschijnlijk een idee van wat voor fotografie je leuk vindt en waar je jezelf nog in wil ontwikkelen. Op basis van die interesse kan je jouw nieuwe zoom- of prime lens kiezen.

Heb je vragen over lenzen of is er iets nog niet helemaal duidelijk? Laat het dan zeker weten in de comments hieronder!

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven wij je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

De beste camera’s van dit moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Yoreh

Yoreh

Het is 2009 wanneer ik, Yoreh, mijn bedrijf Y-Register Video & Music Productions opzet, waarmee ik vandaag de dag nog actief ben. De laatste 10 jaar ben ik bezig in de wereld van cinematografie, fotografie en muziekproductie. Tijdens deze jaren heb ik Communicatie & Multimedia Design op de Hogeschool Rotterdam en Muziek Productie op CODARTS Rotterdam gestuurderd. Door de jaren heen reis ik de wereld rond en heb ik vele, (commerciële) video's en foto's gemaakt, camera’s versleten, gehuurd, gekocht, geprobeerd en stuk gemaakt. Cameradeals is door mij opgezet om alles omvattende camera-informatie te verschaffen. Meer info vind je op de Over CameraDeals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0