Search
Close this search box.

Canon EOS R5 test en review: 400MP fotografie en 8K krachtpatser

Geüpdate op 26/01/2024 door Yoreh

Welkom bij de Camera Deals Canon EOS R5 test en review. Canon Nederland is zo aardig geweest de camera aan mij te lenen, om deze uitvoerig te testen. De Canon EOS R5 komt uit 2020 en is een van de meest geavanceerde camera’s op de markt vandaag de dag, met 8K RAW filmfunctie en de mogelijkheid om 400 megapixel foto’s te maken. Uiteraard heb ik ook de 400MP functie gebruikt, maar is deze zinvol? Ik heb de EOS R5 uitvoerig getest en in deze recensie geef je mijn vakkundige mening.

In deze review en test van de Canon EOS R5 heb ik de camera op veel gebruikte punten getest:

  1. De body en het gebruik
  2.  Menu
  3. Knoppen
  4. Kwaliteitvergelijking tussen 45MP JPEG, RAW en 400MP foto’s
  5. Autofocus van mensen, dieren en voertuigen
  6. Autofocus en fps
  7. Videotest tussen 8K RAW, 4K HQ, 4K 120fps en Full HD
  8. Focus bracketing
  9. Dual Pixel RAW
  10. ISO en ruis test
  11. Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM Lens
  12. Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM lens

Deze EOS R5 in deze review heeft de V1.8.1 firmware van maart 2023, die ook de 400MP update bevat.

Read this Canon EOS R5 review in English on the Camera Deals Online UK website.

8.4Expert Score
Canon EOS R5 recensie in het kort

De Canon EOS R5 heeft met de toevoeging van de 400 megapixel pixel-shift functie laten zien dat de camera volledig toekomstbestendig is. Hoewel dit een technisch hoogstandje is, is het geen functie die (professionele) fotografen dagelijks zullen gebruiken. De 'normale' 45 megapixel JPEG's die uit de camera komen zijn verbluffend, zitten vol details en natuurgetrouwe kleuren. Voor filmmakers is vooral de 4K HQ modus interessant, waarbij je 8K materiaal oversampled en opslaat in 4K, wat voor kleinere bestanden zorgt, maar wel met de details van 8K. Helaas is het oververhittingsprobleem op 8K en 4K nog steeds niet opgelost. De EOS R5 is een ware hybride camera die de eerste prijs pakt dit gebied vergeleken met zijn concurrenten en uiteraard geweldige autofocus heeft voor dier, mens en voertuig. Daarbij is hij goedkoper dan de camera's van Nikon en Sony in deze categorie. Als je deze camera koopt, dan heb je een camera met heel veel mogelijkheden die je wel moet willen ontdekken en gebruiken.

Ontwerp
8
Fotografie
9
Film
8
Ergonomie
8
Menu
9
Pluspunten
  • Toevoeging van 400MP
  • Prachtige 8K, vol details
  • 20fps fotografie
  • Zonder twijfel de beste AF
- Minpunten
  • Geen fysieke knop voor wisselen tussen foto en video
  • Oververhittingsproblemen in 8K en 4K

Canon EOS R5 verkooppunten:

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R5 systeemcamera Body Zwart
Laatste updates:
  • €4.049,00 - 02/04/2024
  • €3.749,00 - 15/03/2024
  • €4.049,00 - 01/03/2024
  • €4.499,00 - 10/01/2024
  • €4.449,00 - 04/01/2024
  • €4.499,00 - 29/11/2023
  • €4.449,00 - 17/11/2023
  • €4.499,00 - 01/11/2023
Sinds: 01/11/2023
  • Hoogste prijs: €4.499,00 - 01/11/2023
  • Laagste prijs: €3.749,00 - 15/03/2024
Laatste Amazon prijsupdate was: 14/03/2024 00:04
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Deze review is 100% onafhankelijk en niet gesponsord door Canon Nederland of een andere partij. Canon Nederland heeft de Canon EOS R5 meegegeven om te testen, zonder enige voorwaarden over het eindoordeel. Dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen met de camera en op basis daarvan heb ik mijn mening en conclusie gevormd. 

Canon-EOS-R5-test-en-review-camera-deals (36)

Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM, Canon RF 70-200mm f/2.L IS USM en Canon EOS R5. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Canon EOS R5 Test en Review: Algemene specificaties

De Canon EOS R5 heeft een full frame 45 megapixel CMOS-sensor, kan 400 megapixel foto’s nemen en intern 8K RAW en 4K HQ en 4K 120fps video’s opnemen. Er zijn twee kaartsleuven aanwezig waarvan een CFexpress Type B en een SD-kaart sleuf. De camera is gemaakt met de hybride gebruiker in het achterhoofd, wat betekent dat de camera uitblinkt in zowel fotografie als film.

Canon EOS R5 Specificaties:

Canon EOS R5Details:
Sensor45MP Full Frame CMOS
ProcessorDIGIC X
AutofocusDual Pixel AF II
ISO100-51200 (uitbreidbaar naar 50-102400)
Resolutie formaat8192 x 5464 45MP | 24576 x 16384 400MP
Video8K 12-bit RAW | 4K 120fps
Zoeker5,76 miljoen dots OLED EVF
Geheugenkaarten1x SD UHS-II | 1x CFexpress B
LCD3,2-inch kantelbaar touchscreen
Burst20fps
Beeldstabilisatie5-assig tot 8 stops
ConnectiviteitWi-Fi, Bluetooth, NFC, USB-C,

Micro HDMI, Microfoon, Koptelefoon

Body Formaat138.5 x 97.5 x 88mm
Gewicht650 | 738 gram met accu en kaart

 

Uiteraard beschikt de camera over 5-assige interne beeldstabilisatie, die tot 8 stops stabiliseert wanneer deze met een compatibele RF-lens wordt gebruikt. Canon heeft het geavanceerde Dual Pixel CMOS AF II focussysteem in de camera verwerkt dat zowel mensen en dieren (hoofden en ogen) en voertuigen herkent. Het AF systeem heeft 5940 AF-punten dat 100% van het beeldveld bedekt.

Canon-EOS-R5-review-en-test-voorbeeld-foto-camera-deals-architectuur

Genomen met de Canon EOS R5 + RF 70-200mm f/2.8L IS USM. Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper. Klik voor een grotere versie van hogere kwaliteit.

Canon EOS R5 Test en Review: Introductie jaar

De de Canon EOS R5 werd op 9 juli 2020 op de markt gebracht en was de eerste systeemcamera die kon filmen in 8K resolutie. De camera pakte alle koppen en was, en is, een revolutie in de (systeem) camera wereld. Daarom is het ook niet gek dat de EOS R5 hoog staat in onze beste systeemcamera lijst.

Canon-EOS-R5-review-en-test-voorbeeld-foto-camera-deals-architectuur

Voorbeeldfoto genomen met EOS R5. Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Maar al snel begon het klachten te regenen. De R5 oververhitte snel op hogere bitrates en resoluties. Zo was filmen in 8K en 4K lastig omdat je constant werd geconfronteerd met oververhitting berichten en een camera dit zichzelf afsluit. Dit leidt tot gefrustreerde filmmakers die moeten wachten tot de camera is afgekoeld. Canons oplossing was een ventilator die je op de achterkant van de camera plaatst, maar uiteraard moet je hiervoor de portemonnee trekken.

Canon EOS R5 Test en Review: Body

Op dit moment is de EOS R5 het op een na beste full frame systeemcamera model en staat vlak achter de Canon EOS R3. Met een professionele camera als de EOS R5 verwacht je een grote en zware camera, maar het eerste wat opvalt is dat deze camera bijzonder licht en compact is. Zonder kaart en accu weegt de EOS R5 650 gram en dit loopt op tot 738 gram met kaart en accu. Wat ook opvalt is de diepe grip waardoor de camera goed in de hand ligt. Dit moet ook wel, want de RF-lenzen zijn niet bepaald licht, dus het goed vasthouden van de camera is zeker niet onbelangrijk. Heb je kleinere handen, dan kan deze diepe grip voor pijn in de hand zorgen na langer gebruik.

Canon-EOS-R5-body-test-en-review-camera-deals (56)

Canon EOS R5 body | Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Geheugenkaartsleuven

Aan de linkerzijde van de R5 is er ruimte voor twee geheugenkaarten, waarvan 1x CFexpress Type B en 1x SDHC UHS-II kaart. Hoewel het fijn is dat je kunt kiezen om ook minder dure SD-kaarten te gebruiken, is het een nadeel dat de kaartsleuven niet hetzelfde type kaart toelaten. Dubbele sleuven van hetzelfde soort zijn handig voor het simultaan opnemen of het maken van een directe back-up. Wanneer je video maakt kost dit veel ruimte en door de tweede sleuf (van dezelfde soort) kun je blijven opnemen zonder onderbrekingen. Dat is nu dus niet mogelijk. Ik gok dat Canon verwacht dat professionele filmmakers een externe monitor gebruiken die het materiaal extern opneemt.

Canon-EOS-R5-zijkant-test-en-review-camera-deals (5)

Geheugenkaartsleuven aan de zijkant voor CFexpress Type B en SD UHS II kaarten.

HDMI

Iets wat opvalt is dat Canon bij de EOS R5 heeft gekozen voor een micro HDMI aansluiting en niet voor een grote HDMI of zelfs mini HDMI. Hoewel de keuze niet voor de hand ligt, lever je niet in aan snelheid. Het is mogelijk om RAW-videomateriaal uit te zenden naar bijvoorbeeld de Atomos Ninja V. Het is niet mogelijk om het scherm van de EOS R5 op te nemen (op een computer), terwijl deze zit aangesloten via HDMI en ook video op de camera wordt opgenomen. Dit zul je niet vaak nodig hebben, maar is wel handig als je video’s wilt maken met educatieve doeleinden.

Canon-EOS-R5-zijkant-test-en-review-camera-deals (6)

Canon EOS R5 zijkant met micro HDMI aansluiting. Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Dat Canon voor een micro HDMI-aansluiting heeft gekozen is opvallend. Deze voelt namelijk niet heel stabiel wanneer er een kabel is aangesloten, terwijl er genoeg ruimte is voor een normale HDMI-aansluiting.

Canon EOS R5 sluiter gaat open

Credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Sluiter opties

Er zijn drie sluiter opties op de EOS R5 te kiezen:

  • Mechanisch
  • Elektrisch
  • First Curtain (eerste gordijn)
Canon-EOS-R5-test-en-review-camera-deals (34)

Canon EOS R5 met gesloten sluiter. Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Met de mechanische sluiter is het mogelijk om 20 foto’s per seconde te nemen in 45MP RAW+JPEG L formaat, wat uiteraard indrukwekkend is. De First Curtain shutter gebruikt alleen het eerste van de twee sluiter gordijnen en een deels elektrisch. De elektrische sluiter maakt helemaal geen gebruik van de sluitergordijnen. Over het algemeen kun je zeggen dat First Curtain het beste van beide werelden is en in de eerste keus in de meeste gevallen.

Canon-EOS-R5-review-en-test-voorbeeld-foto-camera-deals-snelle-fps-water

Klein fonteintje in tuin. Canon EOS R5, 1/4000s, ISO 250, f/5, 70mm op 24-70mm f/2.8L IS USM. Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Hieronder een screen van een zoom-in op de druppels, genomen met een snelle sluitertijd.

Canon EOS R5 hoge sluitertijd met waterdruppeld voorbeeld en detail zoom-in - camera-deals (3)

Detail zoom-in via Lightroom

Door te kunnen fotograferen met 20 beelden per seconde en actieve autofocus en tracking wordt het steeds makkelijker om de perfecte foto te nemen. Maar ook zonder autofocus is de 20fps een handige eigenschap. Bijvoorbeeld bij het vastleggen van een waterdruppel zoals in de voorbeeldfoto’s.

Canon-EOS-R5-review-en-test-voorbeeld-foto-camera-deals-snelle-fps-water

Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Accu

De gehele professionele EOS R-lijn gebruikt de nieuwe versie van de LP-E6 accu; de LP-E6NH. Deze nieuwe versie, met 2130mAh vermogen is te herkennen aan het glinsterende stickertje aan de voorkant. Met deze nieuwe versie wordt, volgens Canon, de energie op een efficiëntere manier gebruikt, waardoor de accu langer meegaat.

Canon-LP-E6-nieuwe-versie-accu-camera-deals

Canon LP-E6NH accu. Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Canon claimt dat een volledig opgeladen accu 320 shots meegaat.

Canon EOS R5 Test en Review: Fotografie

De EOS R5 is uiteraard een geschikte camera voor vele soorten fotografie en dankzij de full frame sensor met 45 megapixels leent de camera zicht goed voor landschaps-, architectuur, portret- en straatfotografie. Uiteraard kun je de camera ook voor sport en wildfotografie inzetten, maar dan heb je lenzen nodig met een groter zoombereik. De camera is snel en het is mogelijk om tot 20 foto’s per seconde te maken met de mechanische sluiter. Voor dit soort fotografie zijn APS-C sensoren ook handig, omdat je hiermee al 1.5x of 1.6x bent ingezoomd. Uiteraard wordt er dan wel minder licht opgevangen, zoals een Full Frame sensor dat wel doet.

Canon-EOS-R5-bovenkant-top-test-en-review-camera-deals

Canon EOS R5 body | Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Dankzij de 45 megapixels is het herkaderen van foto’s een stuk makkelijker geworden. Bij hoge pixelaantallen blijft het altijd bijzonder om te zien hoever je op de details kunt inzoomen.

Canon-EOS-R5-test-en-review-katten-ogen-camera-deals

Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Hieronder een zoom op de EOS R5 foto van mijn kat, waar je duidelijk de reflectie van het huis in haar ogen kan zien.

Canon-EOS-R5-test-en-review-katten-ogen-camera-deals (2)

Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper

Wanneer je foto’s neemt op het standaard kleurprofiel valt op hoe natuurgetrouw de kleuren in de foto’s zijn. Het lijkt dat een foto, bij de juiste instellingen, niet veel bewerkt hoeft te worden.

HEIF-foto’s

Het maken van HEIF-foto’s is mogelijk door de HDR-PQ functie in het menu (tabblad 2 in het fotomenu) aan te zetten. Heif of HEIC foto’s zijn 10-bit foto’s die qua bestandsformaat kleiner zijn dan JPEG’s en van hogere kwaliteit. Het nadeel is dat niet elk platform de foto’s direct kan lezen. Apple computers kunnen Heif foto’s tonen zonder plug-ins, maar voor Windows computers heb je een extra plug-in nodig. Het is echter ook mogelijk om de Heif foto’s in de EOS R5 om te zetten naar JPEG’s. Hierdoor fotografeer je met een hogere Bit-indeling, terwijl de foto vervolgens wordt opgeslagen als JPEG.

Dual Pixel Raw

De Dual Pixel RAW functie is een specifieke, die voornamelijk bedoeld is voor exacte fotografie. De functie stelt je in staat om achteraf de vervaging of zelfs scherpte aan te passen. Het gaat hierbij niet om focus-stacking, maar om aanpassingen in de details. Vooral voor portretfotografie en fotografie in fel licht is deze functie handig. Bij portretten is het mogelijk om delen in het gezicht achteraf beter te belichten. Denk aan een persoon die een pet draagt en daardoor een schaduw op het gezicht heeft. Die schaduwen zijn individueel op te lichten, nog voordat tools als hooglichten en schaduwen gebruikt.

Canon-EOS-R5-review-en-test-voorbeeld-foto-camera-deals-architectuur

Canon EOS R5 bij ‘Little C’, Rotterdam | 1/160s, ISO 100, f/2.8, 79mm |  RF 70-200mm f/2.8L IS USM | Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Neem je een foto tegen de zon in van een boom, dan kan chromatische aberratie ontstaan. Hoewel de RF 24-70 f.2.8L IS USM en 70-200mm f/2.8L IS USM uitstekende lenzen zijn en chromatische aberratie voorkomen, kan het nog altijd optreden. Dual Pixel RAW helpt om dit effect te verkleinen. Om dit te verkleinen moet je gebruikmaken van het gratis programma Digital Photo Professional van Canon. Dit programma lijkt op Camera RAW of Adobe Lightroom en laat je deze specifieke opties gebruiken als je foto’s in Dual Pixel RAW hebt gemaakt.

Canon-EOS-R5-review-en-test-voorbeeld-foto-camera-deals-architectuur

Canon EOS R5 bij ‘Little C’, Rotterdam. Trappen met diepte | f/29, ISO 400, 1/100s 182mm | RF 70-200mm f/2.8L I USM | Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Ik zie niet veel mensen deze functie gebruiken bij fotografie waarbij snelle aflevering nodig is. Het is voornamelijk geschikt voor precieze portret en commerciële fotografie, waarbij een perfecte nabewerking belangrijk is.

Scherpstel bracketing (focus bracketing) op de EOS R5

De scherpstel bracketing (focus bracketing) functie laat de camera tot 999 foto’s maken met verschillende scherpstelafstanden. De stappen zijn in te stellen van 1 tot en met 10, waarbij gekozen kan worden voor belichting egalisatie. Deze functie is ideaal voor productfotografen die het product volledig in scherpte willen hebben, zonder een klein diafragma te gebruiken.

Canon EOS R5 focus stacking van beeldje. Focus Stacked Foto.

Eindresultaat wanneer meerdere foto’s op elkaar worden gestapeld (stacked). Bestaande uit 9 foto’s met elk een net iets andere focus. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper | Canon EOS R5, 1/50s, f/3.2, ISO 160, 187mm op RF 70-200mm f/2.8L IS USM.

Normaal gesproken krijg je bij een dieper product maar een klein deel van het product in focus vanwege een groot diafragma. Maar zelfs bij een diafragma van f/32 is het last om een product dicht bij de lens volledig in focus te krijgen. Daarbij krijg je bij een klein diafragma geen mooie onscherpe achtergrond. Door de Focus Bracketing functie te gebruiken kun je f/2.8 of f/1.2 gebruiken, een onscherpe achtergrond krijgen met een haarscherp product in de voorgrond. Zie een voorbeeld hieronder.

Focus bracketing bewerking

Credit: Yoreh Schipper / Camera Deals

Waar camera’s als de Panasonic GH6 de focus bracketing in de camera voor je samenvoegen, moet je dit bij de R-serie, en dus ook de EOS R5, in Photoshop doen. Dit is uiteraard meer werk, maar als professioneel fotograaf is het logisch dat je volledige controle over de focus bracketing wil hebben. In Photoshop is het namelijk mogelijk om de focusgebieden handmatig aan te passen in de Masks.

Canon EOS R5 focus stacking of Canon EOS 7D. Focus Stacked Foto.

Eindresultaat wanneer meerdere foto’s op elkaar worden gestapeld (stacked). Bestaande uit 9 foto’s met elk een net iets andere focus. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper | Canon EOS R5, 1/50s, f/2.8, ISO 160, 153mm op RF 70-200mm f/2.8L IS USM.

Het is goed om te weten dat focus bracketing alleen goed werkt wanneer je een statief gebruikt en foto’s maakt van statische onderwerpen. Daarnaast werkt deze functie alleen wanneer autofocus aanstaat, anders kan de lens niet van focuspunt veranderen. We raden ook aan om een timer van twee seconden in te schaken om beweging of trilling in de eerste foto te voorkomen.

Hoe voeg je focus bracketing foto’s samen tot één foto in Photoshop?

De simpelste manier om focus bracketing afbeeldingen tot één foto samen te brengen is via Photoshop. Open alle foto’s in een project in Photoshop, dit kun je ook vanuit Lightroom doen mocht je de foto’s in dat programma bewerken.

Auto-blend-photoshop-for-focus-bracketing-tutorial-camera-deals

Auto Blend in Photoshop. Klik op de afbeelding voor een grotere versie

In Lightroom: selecteer alle foto’s –> rechtermuisknop –> Edit in –> Open as layers in Photoshop. Op deze manier komen de foto’s als lagen in één bestand in Photoshop te staan.

In Photoshop:  selecteer alle foto’s –> edit –> Auto Blend Layers.

Nu kun je het bestand opslaan als TIF-bestand en weer openen in Lightroom zonder kwaliteitsverlies of compressie.

Canon EOS R5 Test en Review: 400MP foto’s maken

Hoewel iedereen een Canon EOS R5 Mark II verwachtte in april 2023, kreeg de EOS R5 een grote firmware-update. Deze update zorgt ervoor dat de EOS R5 nu 400 megapixel kan nemen. Iets dat we nog niet kennen van andere camera’s. Uiteraard heb ik deze functie voor deze Canon EOS R5 review uitvoerig getest.

Canon-EOS-R5-menu-review-en-test-camera-deals

Om de 400MP functie op de EOS R5 te gebruiken moet je in het menu ‘IBIS High-res opname’ aanzetten.

Pixel Shift is de techniek die wordt gebruikt om deze enorme pixelmonster foto’s te nemen. In totaal neemt de camera 9 foto’s, waarbij de sensor bij elke foto een pixel verschuift. Vervolgens worden deze 9 foto’s over elkaar heen gelegd in de camera en geëxporteerd als JPEG. Externe software is niet nodig en dat is maar goed ook, want de bestanden die eruit komen zijn enorm. Voor een foto van 400 megapixels wordt 115mb tot 130mb gebruikt.

pixel-shift-cameradeals

Canon EOS R5400MPCR3 RAWJPEG L
Pixel24576 x 163848192 x 5464 (45MP)8192 x 5464 (45MP)
MB per foto115-130mb17-23mb9-12mb
IndelingJPGCR3JPG

We zullen hieronder langs alle grote verschillen en overeenkomsten lopen.

Opstelling voor 400MP foto’s

Het maken van de 400 megapixels foto’s gaat niet vanuit de hand en een goed statief is een vereiste. Het is aan te raden om met een timer of afstandsbediening te werken om trillingen te voorkomen. Zoals in de voorbeeldfoto is te zien, is de 400 megapixel foto van de gebouwen niet wat je ervan zou verwachten. Dit komt doordat zelfs het minste beetje wind trilling veroorzaakt. En hoewel er vrijwel geen wind stond, was er genoeg trilling in de lucht om geen scherpe foto te kunnen nemen. De camera stond op statief en had een timer van 2 seconden. De RAW foto is in dit geval een stuk scherper als je inzoomt.

Opstelling voor het maken van 400 megapixel foto op stevig statief

Zelfs met een stevig statief en beeldstabilisatie is het minste zuchtje wind te veel voor het maken van scherpe 400MP foto’s. (Zie bewogen resultaat hieronder) Zorg dus altijd voor een volledig statische en gecontroleerde setting. Zeker wanneer je een zoomlens gebruikt is dit belangrijk. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper

Voorbeelden Canon EOS R5 400 Megapixel foto’s

Voorbeeld 400MP foto 1: Gebouw

De eerste foto is een foto genomen op 200mm met de 70-200mm f/2.8L IS USM. Het is duidelijk te zien dat wanneer ik inzoom op de bovenste foto, de 400MP, deze bewogen is.

400-megapixel-foto-canon-eos-r5-voorbeeld-gebouw-rotterdam-camera-deals

Rij 1: 400MP, Rij 2: RAW CR3, Rij 3: 45MP JPEG L. Canon EOS R5 met 70-200mm f/2.8L IS USM op 200mm. Het is te zien dat de 400 megapixel foto bewogen is vanwege het kleine beetje wind dat die dag opstond. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Voorbeeld 400MP foto 2: Boekenkast close-up

Boekenkast 400 megapixel foto gecomprimeerd

Volledige Boekenkast 400 megapixel foto gecomprimeerd. Zie onder deze foto de vergrotingen. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper. Download originele 400MP bestand: Boekenkast zoom

Op het Slauerhoff boek is duidelijk te zien dat de 400MP foto veel zachtere randen rond de teksten bevat. De middelste RAW foto vertoont behoorlijk wat ruis., terwijl de 45MP foto nog goed bijblijft.

Canon EOS R5 400 megapixel foto van boekenkast vergroot. Camera Deals

Rij 1: 400MP, Rij 2: CR3 RAW, RIJ 3: 45MP JPEG L. In deze vergroting is te zien dat de bovenste foto, van 400MP, duidelijk een stuk scherper is dan de andere twee. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Wanneer we inzoomen tot 493% op het 400MP beeld (1450% op JPEG en RAW), dan zien we pas goed wat 400 megapixels kunnen brengen. Het mag duidelijk zijn dat de 400MP foto het wint qua details.

Canon EOS R5 400 megapixel foto van boekenkast vergroot. Camera Deals

Rij 1: 400MP, Rij 2: CR3 RAW, RIJ 3: 45MP JPEG L. Als we nog verder inzoomen zien we bij de onderste twee foto’s de individuele pixel vakjes van Photoshop, terwijl de bovenste 400MP foto nog zachte en behoorlijk scherpe lijnen weergeeft. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Voorbeeld 400MP foto 3: Boekenkast wijd

Volledige 400 Megapixel foto van boekenkast. Foto; Camera Deals / Yoreh Schipper

Volledige 400MP foto van boekenkast. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper. Download originele 400MP bestand: Boekenkast

Hieronder volgt de 400MP foto op 100% en de RAW en JPEG foto’s op 313% om dezelfde uitsnede te krijgen.

Canon EOS R5 400 megapixel foto voorbeeld en vergelijking met JPEG en RAW

Rij 1: 400MP op 100%, Rij 2: CR3 RAW op 313%, RIJ 3: 45MP JPEG L op 313%.  Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Opvallend bij onderstaande foto is de ruis die zich voordoet in het CR3 RAW beeld (2e/middelste beeld). Bij JPEG foto’s wordt ruisreductie automatisch toegepast en bij RAW-beelden moet je dit zelf nog toevoegen. Maar het lijkt bijna alsof de interne ruisonderdrukking zijn werk al goed genoeg doet. Uiteraard is ruis in RAW-foto’s normaal en makkelijk weg te werken wanneer je de zwarte tonen naar beneden bijstelt. Vaak heb je bij de basis bewerking geen digitale ruisreductie nodig.

Canon EOS R5 400 megapixel foto boekenkast vergelijking tussen JPEG en RAW

Rij 1: 400MP op 100%, Rij 2: CR3 RAW op 313%, RIJ 3: 45MP JPEG L op 313%. In de RAW foto is duidelijk al veel ruis te te zien, terwijl we bij de 400MP foto (bovenste) scherpe boekranden en teksten zien. Ruis in RAW foto’s is trouwens makkelijk weg te werken in de nabewerking. De randen van teksten van de onderste twee foto’s zijn al lastiger te lezen en minder scherp. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Voorbeeld 400MP foto 3: Schilderspalet

Een schilderspalet kan al een kunstwerk op zich zijn en leent zich goed voor het vergelijken van kleuren en contrasten.

 

Schilderspalet-op-400-megapixel-foto-canon-eos-r5-vergelijking-tussen-raw-en-jpeg

Rij 1: 400MP op 31%, Rij 2: CR3 RAW op 100%, RIJ 3: 45MP JPEG L op 100%. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

Vooral in deze laatste vergelijking tussen de verf van de drie opnamestanden zien we de kracht van 400MP. Waar de 45MP JPEG en RAW foto’s volledig uit elkaar vallen qua details, zien we in de 400MP foto (bovenste) nog altijd kleuren die zacht in elkaar overlopen, met veel details.

Rij 1: 400MP op 100%, Rij 2: CR3 RAW op 379%, RIJ 3: 45MP JPEG L op 379%. Foto: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

400 megapixelfoto conclusie

Het opvallende van deze functie is dat de foto’s in JPEG, met compressie, worden opgeslagen. Voor echte pure megapixel informatie zou een RAW-foto een stuk beter zijn. Er is wel degelijk verschil tussen 400 megapixel JPEGS en 24 megapixel foto’s en die zie je uiteraard pas wanneer je behoorlijk eind inzoomt. Een JPEG 400MP foto heeft een formaat van zo’n 115mb en een RAW 400MP foto zou dan gemakkelijk vier keer zo groot zijn. Ik hoop dat 400 megapixels RAW-foto’s mogelijk worden, zodat echt alles uit de camera kan worden gehaald. Dit zou wel een zwaar proces betekenen, aangezien 9 RAW-foto’s waarschijnlijk niet in de camera kunnen worden samengevoegd. Dit zal dan dus handmatig op de computer moeten.

Dat hoeft niet erg te zijn aangezien 400MP specifieke doelen hebben. Denk aan het maken van enorme prints. Het is zeker geen functie die je voor de leuk gebruikt, omdat het simpelweg te veel verwerkingstijd en ruimte kost. Daarbij moet het object volledig statisch zijn en ook de camera mag geen millimeter bewegen. Het gebruik van zoomlenzen is mogelijk, maar alleen als deze ook niet bewegen. Hoewel de camera beeldstabilisatie heeft, zal deze niet veel helpen in het opvangen van trillingen. Elke beweging zul je terug zien in het eindresultaat.

Is de 400 megapixel functie goed en bruikbaar?

Ja, maar alleen voor specifieke doeleinden. In de praktijk zal de verwerking te lang duren en het verschil met RAW-foto’s is naar mijn idee te minimaal. De functie voelt nu half af omdat de afbeeldingen als JPEG worden opgeslagen. Ik denk dat wanneer je een 400 megapixel foto nodig hebt, een RAW-foto dat waarschijnlijk 500GB in beslag neemt, geen probleem zal zijn.

Canon-EOS-R5-review-en-test-voorbeeld-foto-camera-deals-HDR-test

Canon EOS R5 Lange sluitertijd HDR-foto met natuurlijke look. Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

HDR-foto’s

De ingebouwde High Dynamic Range functie laat de camera drie foto’s maken met verschillende belichtingen. De HDR-functie, die je in menu 5 vindt van de instellingen, kun je op automatische stand of tot stappen van +3EV laten fotograferen. Bijzonder zijn de ingebouwde effecten. Uiteraard is het mogelijk om natuurlijke foto’s te nemen, maar opties als ‘kunst’, ‘kunst levendig’ en ‘kunst olieverf’ zijn ook te selecteren. Het voelt een beetje alsof je met een goedkope instapcamera werkt wanneer je deze functies gebruikt. Wat mij betreft een beetje een gimmick.

Canon-EOS-R5-review-en-test-voorbeeld-foto-camera-deals-HDR-test

Canon EOS R5 HDR-foto met ‘olieverf’ effect in-camera effect. Een beetje een gimmick. Foto credit: Camera Deals / Yoreh Schipper. Bekijk deze foto op groot formaat.

De foto’s zijn in de camera samen te voegen, maar het is ook mogelijk de beelden apart op te slaan. Het voordeel van apart opslaan is dat de foto’s kunnen worden nabewerkt in RAW om vervolgens samen te voegen. Het zou dan bijvoorbeeld mogelijk zijn om zelf de schaduwen omhoog en hooglichten omlaag te brengen, zodat het dynamisch bereik nog hoger wordt.

Canon EOS R5 Test en Review: Autofocus

Het Dual Pixel CMOS AF II autofocussysteem van Canon wordt geroemd vanwege de snelheid en precisie. Dit heb ik getest op dieren, mensen en voertuigen.

Canon-EOS-R5-dieren-autofocus-review-camera-deals

Met de RF 70-200mm f/2.8L IS USM werden de hogen van de duif direct herkend, door de bladeren en takken heen. <