Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nikon Z30 test en review: upgrade vanaf smartphone dankzij zoommogelijkheden

Geüpdate op 11/12/2023 door Yoreh

In deze Nikon Z30 review, die ik van Nikon Nederland te leen heb, ga ik kijken naar de mogelijkheden van deze vlogcamera. En hoewel de Z30 bedoeld is om video mee te maken, heb ik ook op fotografie en o.a. autofocus getest. 

7.6Expert Score
Nikon Z30 review in het kort

De Nikon Z30 is Nikons kleinste systeemcamera tot nu toe en is gemaakt voor smartphone upgraders met een kleiner budget. De Z30 is bedoeld voor het maken van vlogs, maar kan met de DX APS-C CMOS-sensor ook 20 megapixel foto's nemen. De camera is zeer compact en dat maakt hem geschikt voor het meenemen op reis, ook wanneer de kleine 16-50mm lens op de camera zit. Hoewel de autofocus, oog herkenning en tracking prima werkt voor de videomodus, is deze slecht op foto gebied. Dat is vreemd, want de algehele kwaliteit van de foto's is meer dan prima. De interne microfoons van de Z30 nemen prima geluid op en er is ook een microfoonaansluiting aanwezig, maar een koptelefoonaansluiting ontbreekt. De Z30 is een goede upgrade vanaf een smartphone met een plug-and-play gehalte en diepere instelmogelijkheden indien de gebruiker dat zou willen.

Ontwerp
8
Fotografie
7
Film
7
Ergonomie
8
Menu
7
Autofocus
8
Snelheid
8
Pluspunten
  • Goedkoopste Nikon Z camera
  • Bijna plug-and-play
  • Heel compact en licht
  • Goede oog-autofocus bij film
  • Geen crop op 4K film
  • Accu gaat lang mee en laadt heel snel op
- Minpunten
  • Geen beeldstabilisatie
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Geen 4K 60fps
  • Geen zoeker
Nikon-Z30-test-en-review-boten-architectuur-camera-deals_28

Genomen met de Nikon Z30.

Waar kan ik de Nikon Z30 kopen?

De Nikon Z30 is te koop vanaf €620 en voor tussen de 500 en 800 euro heb je al een volledige kit in handen.

Laatste Amazon prijsupdate was: 01/03/2024 08:22
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Inhoudsopgave Nikon Z30 review

Deze review is 100% onafhankelijk en niet gesponsord door Nikon Nederland of een andere partij. Nikon Nederland heeft de Nikon Z30 meegegeven om te testen, zonder enige voorwaarde over het eindoordeel. Dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen met de camera en op basis daarvan heb ik mijn mening en conclusie gevormd. 

Nikon Z30 Test en Review: Introductie

De Nikon Z30 is de goedkoopste en kleinste systeemcamera die het Japanse bedrijf aanbiedt en is bedoeld voor vloggers die een upgrade van hun smartphone willen. Om de camera zo klein mogelijk te houden zit er geen elektronische op de camera verwerkt. Het grootste voordeel is dat het mogelijk om van lens te wisselen.

Nikon-Z30-review-en-test-door-camera-deals (36)

Je kunt de Z30 als vlogkit kopen met het Smallrig statief. Dit kleine statief kun je als mini selfie stick gebruiken en de afstandsbediening is uitneembaar, zodat je opnames ook vanaf afstand kunt beginnen.

De introductie van de Nikon Z30 vlogcamera vond plaats op 5 augustus 2022 en is een simpelere versie dan de in 2019 uitgekomen Nikon Z50 of de Nikon Z fc, beiden met zoeker en beter voor fotografie. De Z30 kun je vergelijken met een camera als de Canon EOS R100.

Nikon-Z30-review-en-test-door-camera-deals (3)

Nikon Z30. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Hoe ik de Nikon Z30 heb getest:

De Z30 gebruik ik bij deze test en review met de standaard 16-50mm f/3.5-6.3 VR kitlens. Nikon heeft me ook het Smallrig multifunctionele statief meegegeven (onderdeel van de vlog-kit), maar omdat de schroefdraad te lang is bleef de camera bewegen. Conclusie over het statief; volledig onbruikbaar, maar dat is niet de schuld van Nikon. Ik heb de Z30 op verschillende momenten tijdens de dag en op verschillende locaties gebruikt. Tijdens een tuinfeestje: als vlogcamera vanuit de hand; een rondje tijdens de Wereldhaven dagen in Rotterdam: buiten architectuur, binnen in slecht belichte boten en snel bewegende helikopters.

Nikon Z30: Eigenschappen

Met een APS-C DX-formaat sensor en 20.8 megapixel sensor is het mogelijk om foto’s te nemen die je groot kunt uitprinten. Uiteraard is de Z30 gemaakt om mee te vloggen en daarom ontbreekt de elektronische zoeker. Filmen kan met een maximale resolutie van 3860 x 2140 pixels (UHD 4K) en 30 frames per seconde. Voor een 120fps slowmotion zet je de camera in Full HD en 1080P.

Specificaties Nikon Z30:

Nikon Z30 (2022)Nikon Z fc (2021)
SensorAPS-C 20.8MP CMOSAPS-C 20.8MP CMOS
ProcessorExpeed 6Expeed 6
Autofocus209 AF-punten fase en contrast detectie209 AF-punten fase en contrast detectie
BeeldstabilisatieGeenGeen
ISO100-51,200 (204800 uitgebreid)100-51,200 (204800 uitgebreid)
Resolutie formaat5568 x 37125568 x 3712
VideoMax. 3840 x 2160 @ 24/25/30p, MOV, H.264, Linear PCMMax. 3840 x 2160 @ 24/25/30p, MOV, H.264, Linear PCM
ZoekerGeen2,36-m dot, 100% dekking en 1,02x vergroting
Geheugenkaarten1x UHS-I SDXC1x UHS-I SDXC
LCD-scherm en resolutie3-inch 1.04-miljoen dots vari-angle aanraakscherm3-inch 1.04-miljoen dots vari-angle aanraakscherm
Burst fps11fps met AE/AF-tracking11fps met AE/AF-tracking
Sluitermin 30 sec / max. 1/4000 elektronischmin 30 sec / max. 1/4000 elektronisch
AccuEN-EL25EN-EL25
USB-aansluitingen1x USB-C 3.2 Gen 2 + opladen (5 Gbit/Sec)1x USB-C 3.2 Gen 1 + opladen (5 Gbit/Sec)
HEIF-indelingNeeNee
Body Formaat128 x 74 x 60mm135 x 94 x 44
Gewicht401 gram445 gram
Prijs€629 voor de body€899 voor de body

Binnenin de camera wordt de EXPEED 6 processor gebruikt en die zorgt ervoor dat je tot 11 foto’s per seconde, met AF/AE-tracking, kunt nemen. Zowel dieren- als mensendetectie en oog-focus werken voor foto en film in niet verkleinde 4K en Full HD.

Lensvatting

De Z30 gebruikt de Z-vatting die je toegang geeft tot alle Z-lenzen. Hoewel er veel full frame Z-objectief keuze is, zijn er maar weinig voor een APS-C sensor. Gelukkig is de Z30 ook te koop met een FTZ-adapter, waardoor je oudere F-vatting lenzen kunt gebruiken.

Nikon-Z30-test-en-review-boten-architectuur-camera-deals_224

Met de Nikon Z30 en 16-50mm. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Nikon Z30 test en review: body en gebruik

Klein, compact en licht, dat is waar Nikon voor is gegaan met de Z30 en dat is ook goed gelukt. Tijdens mijn testdagen is het fijn om een klein model bij je te dragen waarbij het gewicht niet gaat wegen na een lange dag lopen met de camera. De camera is zeker groter dan een grote smartphone, maar heeft dan wel een (compacte) 16-50mm lens die intrekbaar is wanneer deze niet wordt gebruikt.

De camera meet 128mm x 74mm x 60mm en weegt 405 gram met kaart en accu. Hang de camera aan het nekkoord en je zult amper merken dat je iets bij je draagt.

Nikon-Z30-review-en-test-door-camera-deals (8)

Relatief diepe grip op de Z30. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Wat de camera een professioneel gevoeg geeft, is het feit dat er een diepe grip op de body zit. Dit zorgt ervoor dat je met groot gemak grotere (zoom)lenzen op de camera zet en je niet bang hoeft te zijn om de camera te laten vallen. Daarnaast helpt het voor betere stabiliteit.

Knoppen

Aan de voorkant van de body zitten twee fn-knoppen verwerkt die ik daar, vanwege zijn prijs, niet had verwacht. Dat is een grote plus! Standaard gebruik je deze knoppen om te wisselen tussen handmatige en autofocus. In alle eerlijkheid kost het wat tijd om gewend te raken aan het indrukken van de knop en het gebruik van de draaiwieltjes. Het ene wieltje controleert de MF of AF-standen, terwijl het andere draaiwieltje je de modus (Wijd, Dier, Mens, Spot) laat bepalen.

Nikon-Z30-review-en-test-door-camera-deals (40)

Twee fn-knoppen aan de voorkant zijn handig om de camera naar smaak in te stellen. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

MF+AF

Voor mij werkte dit wat omslachtig, vooral wanneer ik snel tussen MF en AF wil wisselen. Hoewel AF + MF aanstaat in het menu (dat je handmatig kunt focussen terwijl AF aanstaat), werkt het in de praktijk niet. Een fysieke knop om te wisselen tussen AF en MF is zeker welkom.

Video opnameknop

De video-opname knop zit, in vergelijking met de Nikon Z fc, op een betere plek. Er is meer ruimte rondom de knop en hij is beter in te drukken. Ik had de knop liever naast de algemene sluiter gezien, wat natuurlijker aanvoelt.

Nikon-Z30-review-en-test-door-camera-deals (17)

Knoppen op de Nikon Z30. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Modusknop

Uiteraard is de fysieke knop voor het wisselen tussen fotografie en video modus een welkome toevoeging. Binnenin de knop zit de DISPlay knop verwerkt, waarmee je de informatie getoond op het scherm kunt veranderen. Dit werkt net zoals op andere (professionele) camera’s en zorgt voor een goede workflow.

Accu

De EN-EL25 accu die bij de Nikon Z30 zit gaat lang mee en dat komt, doordat de Z30 geen zware bestanden produceert. Een grote plus is het extreem snelle opladen via USB-C, direct in de camera. Ik nam de camera met gemak een middag mee op pad, zonder in accu nood te komen.

LCD-scherm

Het lcd-scherm met aanraakfunctie heeft twee gezichten. Het scherm op zich is scherp en heeft een goede interface. In het scherm is het mogelijk om te wisselen tussen touch-opname, touch-gebied of touch-focus.

Nikon-Z30-review-en-test-door-camera-deals (31)

Een vari-angle aanraakscherm voor het selfie werk. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Het 3-inch lcd-scherm heeft een resolutie van 1.04-miljoen dots en is volledig te kantelen zodat je jezelf kunt zien. Het scherm voelt stevig en het is uiteraard fijn dat deze ook volledig dicht is te klappen, zodat er onderweg geen krassen op kunnen komen.

Had een 3.2-inch scherm op de camera gepast? Ja, dat had ook wel gepast, maar zou de camera ook duurder maken. En als ik dan moet kiezen, dan heb ik liever een koptelefoonaansluiting dan een groter scherm.

Elektronische zoeker; die is er niet

Dat er geen elektronische zoeker op de camera zit heeft te maken met twee dingen; het is een vlogcamera en het maakt de camera goedkoper. Voor de vloggers die sporadisch een foto maken is het absoluut geen probleem. Wie weet heb je een aantal foto’s nodig voor de omslag van de video en dan is het gebruiken van het LCD-scherm prima.

Maar als je een hybride gebruiker bent, dan is het een idee om naar de Nikon Z fc te kijken, die eigenlijk hetzelfde is, maar wel een zoeker heeft.

Nikon-Z30-test-en-review-boten-architectuur-camera-deals_108

De kwaliteit van de foto’s op de Nikon Z30 is zoals we die verwachten van Nikon; erg goed. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Nikon Z30 test en review: fotografie

Hoewel de Nikon Z30 niet is gemaakt voor fotografie, is het wel degelijk mogelijk. De kwaliteit van de foto’s zijn goed en je kunt de rijke en natuurgetrouwe kleuren terugzien die high-end modellen ook hebben. De resolutie is 21 megapixel, wat meer dan genoeg is voor een fotocamera die eigenlijk geen fotocamera is. De maximale sluitertijd is 1/4000.

Nikon-Z30-review-en-test-door-camera-deals (55)

12 of 14 bit foto’s zijn mogelijk in RAW. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Fotografiefuncties zitten weggestopt

Qua fotografie heb je verschillende instellingen, maar deze zitten een beetje weggestopt. Zo is een burst mogelijk tot 11 foto’s per seconde en kun je allerlei filters en effecten toepassen. Ook timelapse (tijdsverloop) en stacking (waarbij beelden op elkaar worden geplaatst voor HDR-effect) behoren tot de mogelijkheden.

Autofocus werkt naar behoren

In een eerdere versie van deze review (september 2023) liet ik weten dat de Autofocus niet slechter kon. Nu bleek dat ik een defect model van Nikon had meegekregen. Inmiddels (november 2023) heb ik wederom een Z30 van Nikon te leen die wel naar behoren werkt.

Nu kom ik tot de conclusie dat de autofocus eigenlijk prima werkt. Gezichten en ogen worden goed opgepakt en de autofocus is snel.

Nikon-Z30-test-en-review-boten-architectuur-camera-deals_184

Touch focus werkt goed en dat is belangrijk

Er is geen zoeker aanwezig en je bent dus altijd op het LCD-scherm aangewezen. De touch focus werkt goed en focust direct op het onderwerp waar je op klikt.

Nikon-Z30-test-en-review-boten-architectuur-camera-deals_12

Nikon Z30. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

 

Nikon-Z30-test-en-review-boten-architectuur-camera-deals_11

Nikon Z30 van matroos. Foto: Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Nikon Z30 test en review: film

Wil je een goed betaalbare vlogcamera, dan zit je helemaal goed met de Nikon Z30. Deze is bedoeld voor het simpele vlog werk in UHD 4K met 30 frames per seconde of maximaal 180fps voor zwoele slowmotion beelden. Het is jammer dat er geen 60fps in 4K beschikbaar is, zodat beelden tot 2 keer zijn te vertragen zonder dat je terug moet schakelen naar Full HD. Ik denk niet dat de camera duurder wordt wanneer 4K 60fps mogelijk is. Gemiste kans van Nikon.

Nikon-Z30-review-en-test-door-camera-deals (57)

Video resoluties op de Z30. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Om de Z30 video georiënteerd te maken heeft Nikon ervoor gekozen een ‘Tally’ lampje aan de voorkant van de camera te plaatsen. Dit is een lampje dat rood kleur wanneer de camera aan het filmen is en dat is handig wanneer je in selfie-modus of vanaf afstand filmt.

Ingebouwde microfoons geven helder geluid

Bovenop de camera zitten stereomicrofoons verwerkt die opvallend helder geluid opnemen. Wanneer je de vlogkit aanschaf krijg je ook een ‘dead-cat’ windfilter die je op de accessoireschoen kunt schuiven. Deze zorgt ervoor dat harde wind wordt opgevangen. Het is mogelijk een externe microfoon aan te sluiten, maar een koptelefoon past niet. Het is opvallend dat Nikon geen aansluitingen voor koptelefoons op de Z30 heeft geplaatst, want dat wordt door bijna filmmaker als onmisbaar gezien. Daarbij hebben concurrerende modellen als de Sony ZV-E10 dit wel.

Nikon-Z30-test-en-review-boten-architectuur-camera-deals_69

Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Videoresoluties en clip lengte tot 125 minuten

Met een maximale lengte van 125 minuten per clip is de Nikon Z30 geschikt voor veel soorten gebruikers. Denk aan vloggers die lange interviews opnemen of voor personen die zichzelf filmen terwijl ze een actie, zoals Yoga, uitvoeren. Let erop dat deze lengte alleen in Full HD tot 25fps beschikbaar is. In 4K is de maximale clip lengte 35 minuten. Daarbij kun je met de EN-EL25 tot maximaal 75 minuten filmen, dus die 125 minuten haal je alleen wanneer de camera is aangesloten op een stroombron. Gelukkig gaat dit via de USB-C aansluiting.

Beeldkwaliteit is scherp met natuurlijke kleuren

Voor een gebruiker die de Nikon Z30 koopt is de beeldkwaliteit waarschijnlijk het belangrijkste. Goed nieuws, de beeldkwaliteit op UHD 4K 25fps ziet er prima uit. De beelden uit de camera kun je direct gebruiken zonder kleurbewerking toe te passen. De beelden zijn beduidend minder scherp dan die van high-end modellen, maar scherpere beelden met hoge bit-rates nemen ook meer ruimte op de kaart in beslag.

Ook de details zien er scherp uit zonder dat de randen de scherp worden met harde contrasten. De beeldkwaliteit is simpelweg een stuk hoger dan dat van de gemiddelde smartphone. Uiteraard zal de nieuwe iPhone Ultra Mega Plus hier overheen kunnen gaan, maar die is duurder dan de Z30.

Een gigabyte per minuut

Film je op de hoogste resolutie, dan neemt een minuut aan materiaal zo’n 1 gigabyte in beslag (900mb). Bestanden van 30 seconden gaan richting de 400 mb. De langste clip die ik heb opgenomen is 02:51 minuut en heeft een bestandsgrootte van 2.65GB.

Nikon-Z30-review-en-test-door-camera-deals (45)

De UHS-I geheugenkaarten voor de Z30 zijn goed betaalbaar. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Geheugenkaarten voor de Nikon Z30

De Nikon Z30 heeft een enkel UHS-I geheugenkaartslot dat onderop, naast de accu, is te vinden. Een voordeel van UHS-I SD-kaarten is dat deze niet heel duur zijn. Dat betekent dat je gemakkelijk een of twee 128GB kaarten kunt aanschaffen. De SanDisk 128GB SDXC Extreme Pro zou al goed werken bijvoorbeeld.

Beeldstabilisatie bij film is niet heel stabiel

Er is geen optische en fysieke beeldstabilisatie aanwezig op de Nikon Z30, maar er is wel digitale stabilisatie met een 1.3x crop(zoom-in) van het beeld. In alle eerlijkheid werkt deze niet heel geweldig. Het helpt een hoop wanneer je de camera op een statiefje zet dat je in je hand houdt. Het is niet gek dat er geen 5-assige stabilisatie in de camera zit omdat dit de Z30 groter en heel veel duurder zou maken.

De digitale stabilisatie zorgt voor lichte stabiliteit, maar trekt soms ook achter een beweging aan. Dit zorgt ervoor dat je een kleine schok in het beeld ziet, wat voorkomt dat je echt soepele beelden naar links en rechts kunt maken. Omdat de camera zo klein en licht is, zie je trillingen een stuk sneller wanneer de stabilisatie niet aanstaat. De stabilisatie werkt dus het best bij statische shots vanuit de hand.

Nikon-Z30-test-en-review-boten-architectuur-camera-deals_126

Foto: Yoreh Schipper

Het is altijd belangrijk te oefenen om goede tilts en pans (bewegingen naar boven/beneden en links/rechts) te maken vanuit de hand. Zorg ervoor dat je stevig staat en dat je de beweging oefent voordat je echt opneemt. Op deze manier kun je prima uit de voeten zonder of alleen digitale beeldstabilisatie.

De Nikon Z30 is geen camera om al lopend mee te vloggen. Zelfs met de digitale beeldstabilisatie is het materiaal niet stabiel. Wil je per se lopend vloggen, zorg dan minimaal voor een statief of een kleine gimbal. Wanneer je (statisch) vanaf statief filmt, is het beter om de beeldstabilisatie uit te zetten, zodat de crop niets van je beeldhoek afsnoept.

Nikon Z30 autofocus bij film werkt goed

De autofocus bij film werkt een stuk beter dan bij fotografie. Tijdens de test merk ik dat de camera menselijke ogen goed en snel oppakt. In combinatie met het touchscreen lukt het makkelijk om te wisselen tussen focuspunt.

Nikon Z30 test en review: 16-50mm lens

De kitlens van 16-50mm, die ook in het pakket te verkrijgen is, is opvallend klein, licht en compact. Wanneer je deze niet gebruikt, kun je de lens nog iets extra intrekken, zodat deze minder ruimte in beslag neemt. Op deze manier krijg je bijna het gevoel een compactcamera bij je te hebben, die bij grotere jaszakken er gewoon in past.

Omdat de lens zo klein is, zitten de draairingen ook dicht bij elkaar. Naar mijn idee hadden de focus en zoomring omgedraaid moeten worden. De focus zit vlak voor de body en is lastig te bereiken. De zoomring zit daar net achter en naar mijn idee is het de verkeerde volgorde.

Nikon-Z30-test-en-review-boten-architectuur-camera-deals_103

Met de Nikon Z30 en 16-50mm. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Nikon Z30 test en review: Mijn mening en conclusie

De Nikon Z30 is zeker een goede upgrade vanaf een smartphone en heeft handige automatische modussen om het werken met deze camera gemakkelijker te maken. Het is nog altijd aan te raden om te leren werken met de handmatige modussen, omdat je dan meer controle over het beeld hebt. Voor een relatief goedkope vlogcamera moet ik zeggen dat de fotografie ook van prima kwaliteit is. Autofocus in beide modussen werkt naar behoren en ogen van mensen en dieren worden snel gevonden. Via het aanraakscherm is het makkelijk om het focuspunt te verleggen.

Een groot voordeel is dat de Nikon Z30 een van de goedkopere camera’s op de markt is en voor minder dan €1000 heb je al een set waarmee je direct aan de slag kunt. De camera mist 4K 60fps en stopt bij 30 frames per seconde. Het geluid van de interne microfoon is opvallend helder en gesprekken zijn goed te volgen. Er is een microfoonaansluiting, maar geen aansluiting voor een koptelefoon en dat is een enorm gemis voor een video georiënteerde camera.

Let erop dat de camera ook geen interne fysieke beeldstabilisatie en ook geen elektronische zoeker heeft. Met de Nikon Z30 maak je een goede keuze als je een serieuze upgrade vanaf een smartphone wilt die jaren meekan.

Nikon Z30 klant reviews lezen

 

Klik hieronder op de tabbladen om de prijzen van verschillende uitvoeringen te zien.

Laatste Amazon prijsupdate was: 01/03/2024 08:22
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
7.4Expert Score
Nikon Z30 review in cijfers

Ontwerp
8
Fotografie
7
Film
7
Ergonomie
8
Menu
7
Autofocus
7
Snelheid
8
Pluspunten
  • Goedkoopste Nikon Z camera
  • Bijna plug-and-play
  • Heel compact en licht
  • Goede oog-autofocus bij film
  • Geen crop op 4K film
- Minpunten
  • Autofocus bij fotografie is slecht
  • Geen beeldstabilisatie
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Geen 4K 60fps
  • Geen zoeker

Bekijk ook: de beste vlogcamera’s van dit moment