Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een digitale camera waarbij je de lens kunt wisselen. De systeemcamera gebruikt geen spiel, waar de (digitale) spiegelreflexcamera dat wel doet. De systeemcamera is er in allerlei soorten en maten en gemaakt voor elk soort gebruiker. Zo zijn er compacte modellen beschikbaar voor de vlogger of reiziger en grote stevige modellen voor professionele fotografen en filmmakers. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de systeemcamera. 

Wat is een systeemcamera?

De systeemcamera heeft als groot voordeel dat het mogelijk is om lenzen te verwisselen. Daardoor kun je kiezen uit een zoomlens met groot bereik of een vast brandpuntsafstand (prime). Het geeft de fotograaf of filmer veel vrijheid in de lenskeuze en het is uiteraard mogelijk om lenzen op verschillende modellen van hetzelfde soort of merk te gebruiken. De systeemcamera is volledig digitaal en is er in verschillende soorten. De goedkopere systeemcamera’s hebben doorgaans een kleinere sensor en minder instelmogelijkheden, terwijl de duurdere modellen foto’s en video’s van hogere kwaliteit kunnen produceren en beter van kwaliteit zijn. Systeemcamera’s hebben afhankelijk van de sensor en de prijs verschillende megapixel aantallen. Dit gaat, doorgaans, van 12 tot en met 50 megapixels op verschillende soorten sensoren. Over de systeemcamera sensor leggen we in dit artikel meer uit.

panasonic-lumix-dc-s5-ii-body-cameradeals

De Panasonic Lumix S5 II systeemcamera

Waar komt de naam ‘Systeemcamera’ vandaan?

De naam ‘systeem’ camera komt vanuit een Engelse vertaling. In het Engels heet deze camera ‘mirrorless’ camera, wat verwijst naar het ontbreken van een spiegel, die wel te vinden is in een spiegelreflexcamera. Andere Engelse namen voor de systeemcamera zijn onder andere MIL: Mirrorless Interchangeable-Lens camera en MSC: Mirrorless System Camera. In het Nederlands is het woord ‘System’ overgenomen en tegenwoordig hebben we in het Nederlands het over een Systeemcamera (aan elkaar geschreven).

Uitvinding van de systeemcamera

De uitvinding van de systeemcamera zoals we die vandaag kennen gebeurde in 2004 door Epson. Epson, vooral bekend voor zijn printers, bracht de Epson R-D1 digitale rangefinder systeemcamera uit. Dit was 5 jaar na de eerste spiegelreflexcamera in 1999.

Epson-R-D1-eerste-systeemcamera-camera-deals

De eerste systeemcamera werd geïntroduceerd door Epson. De Epson R-D1. Foto via DPReview.

Sensoren in systeemcamera’s

Niet elke systeemcamera heeft dezelfde sensor. Er zijn doorgaans drie soorten sensoren die je in een systeemcamera vindt: de full frame, APS-C, en MFT. Er zijn echter meerdere sensoren in systeemcamera’s te vinden:

  • Middenformaat: 50.7mm x 39mm
    • Gebruikt door: Hasselblad, Fujifilm, Pentax en Leica
  • Full Frame: 36 x 24mm -> 35mm sensor
  • APS-C: 23.6 x 15.77mm of 22.2 x 14.8mm (alleen Canon)
  • Foveon: alleen gebruikt door Sigma (20.7mm x 13.8)
  • Micro FourThrids (MFT): 17.3 x 13mm

Hoe groter de sensor, des te meer licht en informatie kan worden opgenomen. Meer licht (informatie) helpt betere en nauwkeurige kleuren en contrasten vast te leggen. Daarbij helpt het in combinatie met een goede beeldprocessor ook bij het behalen van een groter dynamisch bereik: veel informatie uit de hooglichten en schaduwen. De grotere sensor zorgt ook voor een grotere beeldhoek en algehele fotokwaliteit. Meestal is het zo dat de grootste sensor met de meeste megapixels ook het duurste is. Een grote sensor kan ook grote pixels herbergen. Als elke afzonderlijke pixel groter is, kan deze weer meer informatie opvangen.

Middenformaat sensor

De grootste sensor van dit rijtje is de Middenformaat sensor. Deze wordt gebruikt in camera’s die worden ingezet voor professionele (studio) fotografie. Denk hierbij aan de fotografie van personen (modellen), auto’s of (binnenhuis) architectuur settings. Vooral foto’s die heel groot worden geprint, zoals op gebouwen, worden gemaakt met middenformaat sensoren.

Hasselblad X1D-II 50c

Hasselblad X1D-II 50c met grote middenformaat sensor

Full frame sensor op een systeemcamera

De full frame sensor wordt meestal als standaard genomen om de vergroting of verkleining van andere sensoren te berekenen. Zo is een APS-C sensor 1.5x of soms 1.6x kleiner dan een Full Frame sensor. Een Micro FourThirds sensor is zelfs 2x zo klein als een full frame. Er wordt meestal over het “35mm equivalent” gesproken.

Full frame sensoren vind je meestal op de meer professionele modellen. Deze camera’s zijn duurder, onder andere door de grote sensor en leveren meestal hogere kwaliteit foto’s af. Een full frame sensor is handig wanneer je weidse beelden, zoals landschappen en architectuur, wilt vastleggen. De grote sensor vangt ook meer licht op en daardoor is de full frame sensor ook geschikt wanneer je met minder licht werkt of snelle sluitertijden moet gebruiken. Hoe sneller de sluitertijd, des te korter er licht kan binnenkomen en daarom kan een full frame sensor goed van pas komen.

Systeemcamera merken die full frame sensoren gebruiken:

Sony-A7R-V-full-frame-systeemcamera-review-en-prijzen-cameradeals

De Sony A7r V met full frame sensor

APS-C sensor op een systeemcamera

Wanneer de camera wordt gebruikt om dicht bij objecten en onderwerpen te komen, dan kan een crop sensor zoals een APS-C of MFT juist goed uitkomen. Een APS-C sensor heeft, afhankelijk van het merk, een crop (vergroting) van 1.5x of 1.6x vergeleken met een full frame sensor. Dat betekent dat wanneer je dezelfde 35mm lens op een full frame en APS-C sensor gebruikt, je 1.5/6x meer ingezoomd bent. Een 45mm lens op een APS-C sensor heeft dus een 35mm equivalent 67.5mm. (45mm x 1.5).

Systeemcamera merken die APS-C sensoren gebruiken:

  • Sony (23.6 x 15.7mm) – Sony E-vatting
  • Nikon DX (23.6 x 15.7mm) Nikon DX-vatting
  • Canon (22.2 x 14.8mm) –> Canon RF-s vatting
    • Gebruikte ook APS-H sensor van 28.7 x 19mm
  • Pentax (23.6 x 15.7mm)
  • Fujifilm (23.6 x 15.7mm) -> Fujifilm XF-vatting
Fujifilm X-T5 body zilver

Fujifilm X-T5 met APS-C sensor

Micro FourThirds sensor

De Micro FourThirds of MFT sensor op een systeemcamera heeft een crop van twee keer. Een 100 millimeter lens wordt in de praktijk dan een 200mm lens. Dit is heel handig als je vogels of wilde dieren wilt spotten vanaf een grote afstand, maar niet als je weidse beelden vast gaat leggen.

Systeemcamera merken die de Micro FourThirds sensor gebruiken

om-system-om-1-systeemcamera-cameradeals

Om System OM-1 met MFT-sensor

Welke sensor is het beste voor een systeemcamera?

Welke sensor het beste is, hangt af van het soort fotografie of film dat je wilt beoefenen. Werk je veel met natuurlijk (avond) licht, dan is een full frame sensor handig, omdat deze veel licht opvangt. Moet je dicht bij je onderwerp kopen, zoals bij sporters of dieren, dan kun je beter voor een APS-C of MFT sensor kiezen. Nu is het zo dat je eigenlijk elke sensor voor elk doeleinde kunt gebruiken. Je moet er gewoon je lenzen op aanpassen. Wel is het zo dat camera’s met full frame sensoren bijna altijd duurder zijn. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende objectieven. Het budget kan dus een opvallende rol spelen in de keuze van de sensor.

Hoe verwisselbare lenzen op systeemcamera’s werken

Het verwisselen van een camera lens op een systeemcamera is heel simpel. Je drukt het knopje naast de lens, op de body, in en draait vervolgens aan de lens. De lens kun je er vervolgens vanaf nemen en er een andere op plaatsen. Dit proces is hetzelfde als bij spiegelreflexcamera’s.

Past elke objectief op elke systeemcamera?

Nee, niet elk objectief past op elke systeemcamera. Het kan wel, maar dan moet je aan de slag met verloopringen. Het is beter om lenzen te gebruiken die dezelfde aansluiting (vatting of mount) hebben als de camera body. Canon gebruikt bijvoorbeeld RF-vatting voor hun EOS R-modellen en voor Nikon Z-camera’s gebruik je Nikon Z-lenzen.

Naast dat je lenzen met de juiste vatting moet kiezen, is het ook belangrijk om naar het formaat van de sensor te kijken. Er zijn doorgaans drie soorten sensoren in systeemcamera’s:

  • APS-C
  • Micro FourThirds
  • Full Frame (35mm)

Het is goed om te weten dat APS-C lenzen met een adapter op een full frame sensor camera kunnen worden gebruikt. Maar, een full frame lens op een APS-C sensor plaatsen werkt niet, omdat het lensoppervlak groter is dan de APS-C sensor.

fujifilm-xf-35mm-f-2-0-r-wr-zwart-1-jpg

Fujifilm XF 35mm f/2 R WR lens voor XF APS-C vatting

Lenzen voor APS-C systeemcamera’s

Zowel Sony, Canon, Nikon en Fujifilm hebben camera’s met een APS-C sensor. Deze sensor is 1.5x of 1.6x kleiner dan een full frame sensor. Elk merk met APS-C camera’s heeft zijn eigen lenzen en vattingen. Zonder verloopstuk past een Fujifilm APS-C lens dus niet op een Canon EOS R-camera met APS-C sensor, en andersom.

Lenzen voor Micro FourThirds camera’s

Een groot voordeel van het Micro FourThirds systeem is dat de lenzen op elk ander MFT systeem te gebruiken zijn. Dat betekent dat een Panasonic of Olympus lens op beide merken kunt gebruiken. Dit geeft je meer keuze in het aantal lenzen die bij je fotografiestijl passen. Een MFT-lens past niet op een APS-C systeem of andersom.

Canon-rf-14-35mm-f4l-is-usm-cameradeals

Canon RF 14-45mm f/4L IS USM lens voor full frame Canon EOS R-camera’s

Lenzen voor full frame camera’s

Lenzen voor full frame camera’s zijn gemaakt voor de grotere sensor en hebben zelf dus ook een grotere opening. Daardoor is het niet mogelijk om APS-C en MFT lenzen op een full frame camera te gebruiken. De opening van die lenzen zijn namelijk kleiner en je zult zwarte balken rondom je beelden krijgen. Let er bij full frame lenzen op dat deze doorgaans een stuk duurder zijn dan APS-C en MFT lenzen.

Hieronder vind je artikelen die diep ingaan op lenzen, hoe ze werken en welke je het beste kunt kopen. Zo leer je alles over de vattingen, diafragma, brandpuntsafstand, scherpte-diepte en bokeh.

Lees verder: 

Wat is het verschil tussen een systeem-, compact en spiegelreflexcamera (DSLR)? 

We delen deze uitleg op in twee vergelijkingen: compact vs systeem, en systeem vs spiegelreflexcamera.

De compact camera versus de systeemcamera

Het idee van de compact camera is dat deze, zoals de naam als zegt, klein en compact is. Daarnaast heeft een compact camera altijd een ingebouwde (zoom) lens. Omdat compact camera’s kleiner zijn, gebruiken deze ook kleinere sensoren dan systeemcamera’s. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen dat een grotere sensor meer licht en informatie kan opvangen en dat komt de foto’s en video’s ten goede. Daarbij zijn kleinere sensoren vaak goedkoper en dat drukt de prijs van compact camera’s. Systeemcamera’s zijn over het algemeen wat groter en hebben meer ruimte voor een grote sensor en intuïtieve plaatsing van knoppen of plaatsing van een intern stabilisatie systeem. Door de body van de camera groter te maken of een grote grip aan te brengen, ligt deze vaak beter in de hand.

Sony Cybershot DSC-RX100 VI

Sony RX100 V met ingebouwde zoomlens

Vast lens vs verwisselbare lens

De compact camera heeft altijd een vaste en ingebouwde lens, terwijl je lenzen kunt verwisselen bij systeemcamera’s. Het verwisselen van lenzen geeft je meer vrijheid in fotografie stijl, lens keuze en diafragma instellingen. Zo kun je op een systeemcamera een simpele en goedkope lens gebruiken, maar ook kiezen voor een high-end objectief van €3500. Fotografen zullen altijd zeggen dat een goede lens belangrijker is dan een goede camera.

Gebruiksgemak

Compact camera’s zijn onder andere gemaakt voor gebruiksgemak en fotografen die een goede foto willen, zonder met de instellingen te maken hoeven hebben. Er zijn echter high-end compact camera’s waarbij je meer controle over instellingen als diafragma, sluitertijd en ISO hebt. Maar, vaak zitten deze weggestopt in menu’s en heb je hier geen aparte fysieke knoppen voor. Daar komt het andere grote verschil met systeemcamera’s. Deze hebben fysieke knoppen waarmee je sluitertijd en diafragma kunt aanpassen. Elk systeemcamera merk heeft zijn eigen indeling en stijl, maar geeft veel vrijheid op het gebied van instellingen.

De spiegelreflexcamera versus de systeemcamera

Waar een spiegelreflexcamera gebruikt maakt van een spiegel die het licht reflecteert naar de optische zoeker, heeft een systeemcamera deze niet en wordt er gebruikgemaakt van een elektronische zoeker (EVF). Dit maakt het mogelijk om systeemcamera’s compacter te maken. Het voordeel van het ontbreken van de spiegel is dat lenzen dichter bij de sensor geplaatst kunnen worden, wat leidt tot minder licht en informatieverlies.

Hoe-de-spiegel-in-een-spiegelreflexcamera-werkt-vs-systeemcamera

Voor- en nadelen van Systeemcamera’s

Een systeemcamera is niet voor iedereen de juiste keuze. Hier onder geven we reden om wel en niet een systeemcamera te kopen

De voordelen van een systeemcamera:

  • Er is een hoop keuze voor elk soort fotografie
  • In te zetten voor professionele film
  • Lenzen verwisselen
  • Hoge kwaliteit beeldmateriaal
  • Kleiner dan DSLR’s (doorgaans)
  • Volledig zelf in te stellen
  • Modellen voor vloggers, beginners, gevorderden en professionals
  • Je kunt de systeemcamera in een samengestelde kit kopen

De nadelen van een systeemcamera:

  • Vooraf goed moeten nadenken over welke sensor je wilt gebruiken
  • Extra lenzen brengen extra kosten met zich mee
  • Voor sommigen te veel instellingen (hoewel er ook aan ‘automatische’ stand op zit, niet aan te raden)
  • Prijs van het totaal pakket kan snel oplopen
  • Vanafprijs is niet meer zo laag als 5-10 jaar terug

Waar let ik op bij het kopen van een systeemcamera?

We hebben het in dit artikel al uitgebreid over de sensor gehad, maar er zijn nog meer eigenschappen waar je op moet letten bij het kopen van een systeemcamera. Hoewel we een speciale camera koopgids hebben geschreven, leggen we alles hieronder nog een keer kort en bondig uit. Dit zijn de punten waar je op moet letten bij een systeemcamera:

  • De sensor
  • Beeldprocessor
  • Megapixels
  • Scherm
  • Zoeker
  • Beeldstabilisatie
  • Aansluitingen
  • Filmmogelijkheden
  • Frames en foto’s per seconde (fps)
  • Het objectief

De sensor

De sensor is een van de belangrijkste onderdelen van de systeemcamera. Het formaat is belangrijk voor zowel het formaat van de pixels en de kwaliteit van het beeld. Nu kan het prima dat een kleinere MFT-sensor even goede beelden maakt als een camera met full frame sensor. Maar, een grotere sensor vangt meer licht op en zal minder hard hoeven te werken om het licht digitaal (met ISO) op te krikken. Daarbij heb je met een grotere sensor een grotere beeldhoek dan met bijvoorbeeld een APS-C sensor.

Beeldprocessor

De beeldprocessor is het hart van de systeemcamera. De kwaliteit van de processor bepaald of de camera snel of langzaam is. De beeldprocessor zorgt er niet alleen voor de camera (snel) aan en uit gaat en dat je soepel door de menu’s loopt, maar ook voor de verwerking van alle beelden. Dankzij snelle beeldprocessoren kun je burst fotografie met grote buffers toepassen of video met hoge bitrates en LOG-beeldprofielen opnemen. Hoewel de beeldprocessor heel belangrijk is, hoef je er niet te veel op te letten. Dit komt doordat de beste processoren altijd in de nieuwste (en duurdere) modellen worden verwerkt. Het is niet zo dat je een camera model met twee verschillende modellen kunt kiezen. Dus het scheelt weer wat keuzestress.

Megapixels

Waar veel mensen denken dat het allemaal om megapixels draait, zijn deze niet het belangrijkste. Het zit namelijk zo; hoe meer megapixels je op een sensor propt, des te kleiner elke pixel wordt en deze kan daardoor minder lichtinformatie opvangen. Uiteraard zal een full frame sensor met 50 megapixels meer lichtinformatie kunnen opvangen dan een twee keer zo kleine MFT-sensor met 50 megapixels. Zo heeft de Sony A7s-serie maar 12 megapixel op een full frame camera. De pixels op deze camera zijn enorm groot en vangen daardoor heel veel licht op. De camera’s uit deze serie zijn daarom ook beroemd dat ze midden in de nacht beelden kunnen maken die op overdag lijken. En neem je foto’s met de 12-megapixel camera’s, dan zijn ze alsnog van hoge kwaliteit. Het enige dat je niet met 12 megapixels foto’s kan, is ver uitvergroten. Veel megapixels zijn dus alleen belangrijk als je wilt uitvergroten of veel met nabewerkingsprogramma’s als Photoshop aan de slag gaat. Hou je ervan om met Photoshop allerlei details te veranderen en te manipuleren, dan komen meerdere megapixels goed van pas. Hoe dan ook, laat je niet alleen leiden door een hoog megapixel aantal.

Scherm

Het scherm speelt ook een rol bij het uitzoeken van een systeemcamera. Elke systeemcamera van vandaag heeft een touchscreen, maar niet elk scherm draait op dezelfde manier. Let erop of het scherm volledig kan kantelen of alleen omhoog en omlaag kan draaien (tilten). Wil je vlogs opnemen en jezelf filmen, dan moet het scherm volledig kunnen draaien. Of film je met de camera vanuit lastige hoeken, dan is een tilt-scherm minimaal nodig.

Zoeker

De elektronische zoeker (EVF) zorgt ervoor dat je zonder verstoring van ander licht kunt zien wat je vast gaat leggen. Om de prijs te drukken zijn er systeemcamera’s op de markt zonder zoeker. Om een beelden op te nemen gebruik je dan het ingebouwde scherm. Als er direct licht op het scherm valt, dan zie je vaak minder goed wat je precies doet. Ga je veel fotograferen, dan is een zoeker best belangrijk. Maar, ga je alleen video opnemen met een goede 4K+ systeemcamera, dan heb je eigenlijk geen zoeker nodig.

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie helpt het beeld stabiel te houden en schokken en tikken uit het beeld te halen. Veel camera’s beschikken over elektrische stabilisatie en dat is een vorm waarbij het beeld digitaal wordt gestabiliseerd. Met dit elektrische proces wordt er ingezoomd op je materiaal en verlies je dus het volledig frame. De beste stabilisatie is de mechanische beeldstabilisatie. Bij deze vorm van stabiliseren beweegt de sensor op, meestal, 3 of 5 assen. Uiteraard heeft de camera ruimte nodig voor dit dure systeem. Daarom zijn de camera’s met interne beeldstabilisatie (IBIS) vaak groter en duurder. Wanneer je een camera zonder interne beeldstabilisatie koopt, let er dan op dat je ook kunt stabiliseren vanuit een lens met optische beeldstabilisatie. Stabilisatie is vooral handig als je vanuit de hand fotografeert of filmt. Maar, gebruik je alleen een statief, dan is het niet altijd nodig. Maar zelfs vanaf statief kan het beeld trillen. Denk aan trillende planken omdat mensen er overheen lopen of de wind die tegen de camera komt. Ook dat wordt verholpen via beeldstabilisatie.

Aansluitingen

Bij aansluitingen kun je denken aan een 3.5mm koptelefoon en microfoon aansluiting, maar ook bij geavanceerde modellen gaat het om een grote HDMI en SDI-aansluiting. Bij systeemcamera’s uit het goedkopere segment wordt de koptelefoon en microfoon aansluiting soms gedeeld. Iets wat niet heel handig is als je ze tegelijkertijd wilt gebruiken bij het opnemen van geluid bij video. Ook een (actieve) accessoireschoen kan belangrijk zijn. De ‘hot-shoe’ zit vaak bovenop de camera en is gemaakt om een externe flitser of microfoon op te plaatsen. Sommige hot-shoes zijn actief en kunnen bijvoorbeeld fliters of microfoon opladen tijdens het gebruiken. Het is dan ook mogelijk om bijvoorbeeld lensinformatie naar de flitser te sturen, zodat deze op elkaar worden afgestemd.

Geheugenkaartsloten

De professionelere systeemcamera’s beschikken vaak over dubbele sleuven voor geheugenkaarten. Dit kan handig zijn in de volgende gevallen:

  • Simultaan op twee kaarten opnemen voor een back-up
  • Door filmen of fotograferen wanneer de eerste kaart vol is
  • Kunnen wisselen van kaarten, zonder de filmopname te hoeven onderbreken (Vooral bij interviews vanaf statief)
  • De dubbele kaartsleuven kunnen elk een ander kaarttype ondersteunen. Normaal SD en/of CFexpress

Filmmogelijkheden

Bijna elke systeemcamera dit je op dit moment koopt kan filmen in een resolutie van minimaal 4K. Gebruik je film alleen voor het vastleggen van korte momenten die je niet wilt bewerken, dan maakt het niet veel uit wat de videofunctie kan. Maar, ben je van plan actief video’s te maken, dan zijn de filmmogelijkheden uiteraard belangrijk.

V-Log

Het gaat verder dan 4K, 6K of 8K en frame snelheid. Ook een kleurprofiel als V-Log is belangrijk. V-Log of V-Gamma is een plat kleurprofiel met minder kleuren en contrasten. Dit helpt het dynamisch bereik (informatie in hooglichten en schaduwen) te vergroten, zodat je later helemaal los kunt gaan in de nabewerking. Dit kleurprofiel wordt gebruikt om het beeld zo cinematisch mogelijk eruit te laten komen.

Bit snelheid van de video

Filmen in 4K betekent niet altijd dat het van hoge kwaliteit is. Het hangt er namelijk af hoeveel informatie er in het 4K materiaal zit en dat heeft onder andere te maken met de bitsnelheid. Zo kun je filmen in 4K en 50Mbps of 4K 400Mbps. Dit betekent dat er 400mb per seconde aan informatie wordt opgeslagen. Je kunt je voorstellen dat al deze informatie helpt om hogere beeldkwaliteit te krijgen. Hoewel 50 tot 100Mbps vaak meer dan genoeg is voor simpele video’s en edit-werk, is 200Mbps+ belangrijk als je veel aan de kleuren veranderen wilt. Daarbij helpen hogere bitrates ook bij het laten zien van meer details in de details. Let erop dat wanneer je op hogere bitrates gaat filmen, als de camera dat ondersteund, je ook sneller SD-kaarten nodig hebt. SD en CFexpress kaarten met hoge snelheden en meer opslag zijn uiteraard ook een stuk duurder.

Kleurdiepte

Om het lastiger te maken, is er ook zoiets als kleurdiepte. Standaard video’s worden opgenomen met een kleurdiepte van 8-bit. Zo is een instelling als Full HD, 24fps, 8-bit mogelijk. Tegenwoordig kunnen camera’s ook opnemen in 10 of 12-bit kleurdiepte. Hoe hoger het getal, des te meer verschillende kleuren worden vastgelegd. Het verschil zie je vooral in soepele kleurverlopen. Denk aan de horizon. Bij minder kleurdiepte zie je soms harde lijnen in de lucht, terwijl bij meer kleurdiepte de lucht tot horizon er net zo uitziet als met het blote oog. Zo is een instelling als 8K, 24fps, 12-bit RAW mogelijk bij high-end camera’s.

Frames en foto’s per seconde

In video wordt gesproken over Frames per seconde, terwijl het in de fotografie over foto’s per seconde gaat. Veel foto’s per seconde (burst) is vooral belangrijk bij snelbewegende objecten. Denk aan sporters, vogels of auto’s. Voor sportfotografen is het belangrijk dat ze minimaal 15 tot 20 foto’s per seconde kunnen nemen, met een hoge sluitertijd (bijv. 1/6000). Daarnaast willen deze fotografen een grote buffer van bijvoorbeeld 500 foto’s. Als de buffer vol is, dan stopt de camera met foto’s nemen om deze te verwerken.

Dieper ingaan op alle instellingen van een systeemcamera? Lees dan ons artikel over specificaties en functies op een camera.

Het objectief

We zeiden het al; het is beter om aan de slag te gaan met een objectief van €2500 en camera van €600, dan andersom. Wanneer je een camera van €5000 gebruikt in combinatie met een goedkope lens, dan is je lens de beperking in kwaliteit. Let er bij het kopen van een camera altijd op hoe veel de bijpassende lenzen kosten. Het kan zo zijn dat je eindelijk die systeemcamera van €1500 kunt kopen en er dan achterkomt dat de lenzen even duur zijn per stuk. Uiteraard kun je altijd beginnen met de camera en één lens, om er op een later moment meer bij te kopen.

Nikon-z-50mm-en-14-24mm-z-lenzen-cameradeals.be

Nikon Z50mm en 14-24mm

Wanneer koop ik een systeemcamera?

Hoewel iedereen een systeemcamera gebruik kan, is deze niet voor iedereen nodig. Compact camera’s sterven langzaam uit omdat de beste smartphone camera’s steeds beter worden. Zelfs budget smartphone camera’s worden beter en beter. Daarom zie je in systeemcamera’s steeds meer beginnersmodellen die minder dan een high-end smartphone kosten. Ben je iemand die een aparte camera voor fotografie wilt, waarbij je zelf de instellingen kunt bepalen en de lens kunt kiezen, dan is een systeemcamera perfect. Je hoeft niet voor het dure high-end model te kiezen als je eigenlijk het liefst op de automatische stand fotografeert. Er zijn een hoop systeemcamera’s voor beginners die een prima standaard lens in het pakket hebben zitten.

Wil je het serieuzer aanpakken en een standaard zoomlens, prime en teleobjectief gaan gebruiken, ook dan kun je goed aan de slag met een systeemcamera. Let er altijd op dat lenzen een hoop geld kosten en dat je dit meeneemt in je budget.

Je hoeft geen doorgewinterde fotograaf te zijn om een systeemcamera te kopen, maar zorg er altijd voor dat je weet wat je er mee wilt gaan doen. Veel mensen geven namelijk veel meer geld uit dan nodig is. De kwaliteit van elke systeemcamera is gegarandeerd beter dan die van een gemiddelde smartphone. Uiteraard zal de nieuwste Samsung of iPhone je omver blazen van kwaliteit, maar ook die camera hebben nog altijd beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van fysieke knoppen voor het snel aanpassen van instellingen en een zoeker om je goed te kunnen focussen op het onderwerp.

Systeemcamera merken

De volgende grotere camera fabrikanten produceren systeemcamera’s:

  • Nikon
  • Canon
  • Sony
  • Fujifilm
  • Panasonic
  • OM System (voorheen Olympus)
  • Leica
  • Hasselblad
  • Ricoh
  • Sigma

Het beste systeemcamera merk?

Hoewel Nikon, Sony, Canon, Panasonic en Fujifilm bekend staan om de hoge kwaliteit van hun systeemcamera’s, is er niet een merk dat het beste is. Het hangt ervan af wat je met de camera wilt en hoe gehecht je aan een bepaald merk bent. Ben je nieuw met al deze merken, dan is het een goed idee om de camera’s in de winkel te proberen. Ga door de menu’s en kijk hoe je het gebruik ervaart. Tegenwoordig gaat de strijd niet tussen merken, maar systeemcamera model. Zo kan bijvoorbeeld Nikon winnen als het gaat om een bepaald beginnersmodel, terwijl Sony het wint op vlog of professioneel gebied. Bekijk vooral onze top-lijsten die we hieronder opsommen.

Wat is de beste systeemcamera?

Elk jaar komen er nieuwe systeemcamera’s uit en dat verandert ook welke de beste systeemcamera van dat moment is. Om je met deze vraag te helpen, hebben we een aantal top-lijsten opgesteld:

Waar koop ik een systeemcamera?

Cameradeals.nl verkoopt geen systeemcamera’s, maar we laten wel de beste camera webshops zien waar je deze kunt kopen:

Conclusie

Je bent erachter gekomen dat systeemcamera’s door iedereen kunnen worden gebruikt en over het algemeen drie soorten sensoren hebben: full frame, APS-C en MFT. Het is mogelijk om lenzen te verwisselen en je hoeft niet je portemonnee om te draaien om te beginnen met systeemcamera’s. We hopen je op weg te hebben geholpen met dit artikel over systeemcamera’s.

Lees ook: Wat is een compact camera?

Wat is Camera Deals?

Camera Deals is opgezet door professioneel fotograaf, filmmaker en camera-expert Yoreh Schipper. Camera Deals is een camera review en informatie website, waar je ook prijzen kunt vinden. De website is 100% onafhankelijk en richt zich op het bedienen van de lezers. Bij Camera Deals kun je camera prijzen vinden, doen we tests & reviews, blogs met tips, we hebben een camera uitzoekhulp en informatie over camera’s. Daarbij geeft de website je het laatste nieuws over camera’s, lenzen, camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie. Op deze manier krijg je hulp bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires.Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0