Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fujifilm Instax Mini 12 test en review

De Fujifilm Instax Mini 12 is een goed betaalbare instant camera voor de party-ganger of kinderen. De instant camera is point-and-shoot en dat zorgt ervoor dat je niets over fotografie hoeft te weten om deze kleurrijke camera te gebruiken. Ik heb een Instax Mini 12 van Fujifilm gekregen om te testen en reviewen.

7.4

EXPERT SCORE

Ontwerp: 8.5
Fotografie: 7
Ergonomie: 7
Belichting: 7
Functies: 7
App: 8

Fujifilm Instax Mini 12 review

De Fujifilm Instax Mini 12 is perfect voor point-and-shoot gebruikers. Er kan weinig fout gaan. Hoewel het kan gebeuren dat je met de close-up lens een wijd shot maakt, of andersom. Ook moet je oppassen dat je je hand niet voor de sensoren houdt wanneer je een foto in landschapsmodus maakt.

De foto’s rollen direct uit de camera en hebben een minuutje nodig om goed zichtbaar te worden. Verwacht geen haarscherpe kwaliteit, maar dat is zelden het geval bij welke instant camera dan ook.

Het is jammer dat de flits niet uit te zetten is, waardoor je vaak ongevraagd donkere achtergronden krijgt. De camera is redelijk zwaar, maar wel heel leuk om mee te nemen en direct uit te delen.

Al met al is het een leuke camera voor wat hij kost, vooral wanneer je foto’s direct kunt uitdelen zorgt dat voor veel vreugde. De Instax UP! app is heel handig om alle foto’s digitaal op te slaan voordat je ze weggeeft.

Pluspunten

Goed betaalbaar

Makkelijk in gebruik

Leuke bijbehorende app

Goed voor kaderen skills

Minpunten

Redelijk zwaar

Film verpakking geeft veel onnodig plastic

Flits kan niet uit

Makkelijk om sensoren te blokkeren

Belangrijk: Deze review is 100% onafhankelijk.

Fujifilm Nederland heeft de Fujifilm Instax Mini 12 meegegeven om te testen, zonder voorwaarden over het eindoordeel. De camera heb ik mogen houden, maar dit heeft mijn oordeel niet beïnvloed. Dit artikel is gebaseerd op mijn ervaring met de camera en op basis daarvan heb ik mijn mening en conclusie gevormd. 

Table of Contents

Introductie

In alle eerlijkheid is het een van de eerste keren dat ik een instant camera voor langere tijd kan gebruiken. Uiteraard heb ik andere modellen in handen gehad, maar dit was meer voor het maken van een of twee foto’s, om de camera vervolgens weer terug te geven aan de eigenaar.

Als fotograaf is het daarom leuk om te zien hoe ik omga met deze Fujifilm Instax Mini 12.

De Instax Mini 12 werd geïntroduceerd op 2 maart 2023 en volgt de populaire Instax Mini 11 op die uit 2020 stamt.

Het verschil tussen de twee camera’s is uiterlijk en innerlijk niet al te groot. Het nieuwe ontwerp is iets ronder geworden en verder lijkt alles redelijk hetzelfde. Verder is een close-up modus beschikbaar die je via de lens instelt en zet je de camera aan en uit door aan de lens te draaien.

Fujifilm Instax Mini 12 set met doos, foto's en camera

Gebruikte Fujifilm Instax Mini 12 set met doos, foto’s en camera

Specificaties Fujifilm Instax Mini 12

 Instax Mini 12 (2023) 
Film typeInstax Mini Instant film
Lens60mm
Max. close-up50cm | 30cm in close-up modus
Foto ontwikkelingstijd90 seconden
Foto print formaat51 x 86mm
Volledig foto formaat62 x 46mm
Voeding2x AA batterijen (meegeleverd)
Printpapier stuks per pakjes10
Formaat Instax Mini 12104 x 66.6 x 122mm
Gewicht306 gram zonder batterijen en film
KleurenBlossom Pink, Clay White, Lilac Purple, Pastel Blue, Mint Green
PrijsVanaf €79,99

De eerste indrukken

Kijkend naar de Mini 12 en de specificaties, wijkt deze niet veel af van zijn voorganger, de Mini 11. Maar wanneer je de camera uit de doos haalt zit er toch meer gewicht aan dan verwacht.

Fujifilm Instax Mini 12 camera, met foto en standbeeldje

Fujifilm Instax Mini 12 camera, met foto en standbeeldje. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Body en ontwerp

Met 309 gram zonder batterijen en film vind ik de camera redelijk zwaar. De camera meet 104 x 66.6 x 122mm en past daarmee in elke tas en zelfs een grotere jaszak.

Nu is het zo dat de Instax Mini 12 redelijk snel krast en als je ervoor wilt zorgen dat de 79 euro kostende instant camera langer meegaat, is het handig om er een hoesje voor te kopen.

De Fujifilm Instax Mini 12 van bovenaf gezien

Opeens krijg je dus te maken met een behoorlijk ding dat je bij je moet dragen en wat ik niet dagelijks in mijn jaszak of tas zal stoppen. Ik kan me voorstellen dat het voor veel gebruikers ook als mode-object kan worden gebruikt. 

De Instax Mini 12 is beschikbaar in 5 kleuren; Blossom Pink, Clay White, Lilac Purple, Pastel Blue en Mint Green. Fujifilm liet me een kleur kiezen en dus ging ik voor de Mint Green. De minst schreeuwende kleur van allemaal. Was er een zwart model beschikbaar geweest, dan had ik deze zeker gekozen.

Kijkend naar de kleuren, dan lijkt de camera meer op kinderspeelgoed dan een echt serieuze instant camera. Dat is ook niet erg, want de camera is goed betaalbaar, waardoor je deze juist aan je kinderen zou geven.

Selfiespiegel op de Instax Mini 12 close-up

Selfie spiegel op de Instax Mini 12 close-up. Foto: Yoreh Schipper / Camera Deals

Selfie spiegel

De selfie spiegel voorop de lens bestaat al een aantal versies en is ook weer op de Mini 12 terug te vinden. Hoewel de spiegel zeker helpt, blijft het hopen dat je een goed kader te pakken hebt. Uiteraard word je hier beter in naarmate je meer oefent.

Batterijen

De Instax Mini 12 wordt gevoed door twee AA-batterijen die worden meegeleverd. Dit zorgt voor extra gewicht, maar ik snap ook waarom er niet is gekozen voor een oplaadbare accu, aangezien deze prijzig zijn.

De Instax Mini 12 gebruikt twee AA-batterijen die worden meegeleverd.

De Instax Mini 12 gebruikt twee AA-batterijen, die worden meegeleverd.

Gebruik

Nu zeg ik dat de camera wat zwaar aanvoelt, maar deze is nog altijd makkelijk om vast te houden qua gewicht. Je hebt niet al te veel ruimte voor je handen, maar door het ondersteunen van de camera met je pink moet het helemaal goed komen.

De sluiterknop ontspant heel makkelijk. Dat is zowel een voor- als nadeel. Ik ben namelijk bang dat ik de knop per ongeluk indruk en daarmee een print verspeel. 

Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing te lezen als het je eerste Instant camera is. Zo kom je er namelijk achter dat je geen vingers voor de twee sensoren moet houden, die zich voorop de camera bevind. De sensoren zorgen voor de belichting en wanneer je deze blokkeert kan er een over- of onderbelichte foto uitkomen.

 

Zorg er ook voor dat je de klep waar de foto’s inzit nooit openmaakt of het doosje eruit haalt. Hiermee stel je de niet geprinte foto’s namelijk bloot aan licht en dat zal resulteren in volledig witte en onbruikbare foto’s. Hoe ik dit weet? Ik heb het zelf gedaan en een aantal prints verspild.

Een gelukte en mislukte foto (de wit overbelichte) genomen met de Fujifilm Instax Mini 12

Een gelukte en mislukte foto (de wit overbelichte) genomen met de Fujifilm Instax Mini 12

Fotopapier plaatsen

Het plaatsen van de instant film is redelijk makkelijk. Haal het plastic doosje, waar het film inzit, uit de andere plastic verpakking. Zorg dat het gele streepje op de filmdoos onder het gele streepje zit dat op de camera staat.

Dit is het plastic van het fotopapier van de Instax Mini 12. Dit koop je dus keer op keer en zorgt voor nogal veel onnodig plastic. Dit zou toch anders moeten kunnen?

Dit is het plastic van het fotopapier van de Instax Mini 12. Dit koop je dus keer op keer en zorgt voor nogal veel onnodig plastic. Dit zou toch anders moeten kunnen?

Wanneer je de eerste foto neemt, komt eerst het beschermdekseltje eruit. Deze deksel zorgt ervoor dat de film geen licht opvangt wanneer de film niet in de camera zit. Wanneer je nieuw instant film in de camera doet, klik dan alvast op de sluiter om de beschermdeksel eruit te laten werken.

De case waar het instant film in zit verwerkt voor de Instax Mini 12

De case waar de instant film in zit verwerkt voor de Instax Mini 12

Fototeller

Aan de achterkant zit een ook teller die je laat weten hoeveel foto’s je nog hebt voordat het papier op is. Deze stond bij mij soms op ‘S’ in plaats van een getal. Het was dan dus gokken hoeveel foto’s ik nog overhad.

Gemaakte foto's op de Instax Mini 12 instant camera

Gemaakte foto’s op de Instax Mini 12 instant camera

De fotoprints

Na het nemen van een foto begint de Instax Mini 12 direct met het uitwerpen van de foto, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Vervolgens haal je de foto eruit en laat je deze zo’n 90 seconden ontwikkelen.

Het maakt niet uit of je deze met de print naar beneden of naar boven legt en het schudden van de foto is ook niet nodig.

Het eerste dat me opvalt, is dat alle foto’s er prima uitzien en er eigenlijk geen enkele tussen zit waarvan de belichting niet klopt. Zelfs toen ik een serveerster vroeg een foto te maken en zij haar hand voor de sensoren hield, kwam de foto er prima uit. Wel kreeg ik bij die foto te maken met het befaamde zwarte gat midden in de flits.

Selfie foto op de Instax Mini 12 kan slechter belicht zijn als het om een grotere groep gaat.

Selfie foto op de Instax Mini 12 kan slechter belicht zijn als het om een grotere groep gaat.

Selfies maken

Er zit een strategie achter hoe je selfies maakt met meerdere mensen in beeld. Dit werk namelijk alleen wanneer alle personen op dezelfde afstand van de camera staan.

Maak je een selfie met andere mensen verder op de achtergrond, dan zal alleen de fotonemer goed belicht zijn, terwijl de rest van de mensen donker op de achtergrond staan.

De Instax UP! app

De Instax UP! app is gemaakt om je geprinte Instax foto’s digitaal op te slaan. En dat is best handig, vooral als je de meeste van je foto’s weggeeft.

De app werkt simpel en heeft de mogelijkheden om een perfecte uitsnede van de foto te maken, maar ook om deze te bewerken.

Instax Up! app in gebruik

Instax Up! app in gebruik

Ik heb mijn eerste foto op een witte ondergrond gelegd en voor goede belichting gezorgd. Vervolgens klik ik op de scan knop en sta ik toch al gauw 30 tot 40 seconden te wachten. Beetje frustrerend en kan beter.

De truc is, voordat je op ‘scan’ klikt, de camera net zolang langzaam te bewegen tot er een groen blokje om de foto komt. Dit betekent dat de foto wordt herkend. Pas daarna klik op je op scan en dan wordt de foto direct genomen.

Instax Up! app in gebruik

Je kunt makkelijk de uitsnede bepalen en dankzij het vergrootglas zie je precies wat je doet.

Als het je gelukt is om de foto te scannen, dan wordt deze in het bewerk menu getoond. Hier kun je de randen en het kader aanpassen, wat erg makkelijk werkt. Het is fijn dat er wordt ingezoomd op waar je bezig bent, want anders kun je niets zien omdat je vingers ervoor zitten.

Je kunt gegeven als locatie, tijd en datum toevoegen aan de foto's van de Instax Mini 12

Je kunt gegeven als locatie, tijd en datum toevoegen aan de foto’s.

De foto wordt ook automatisch beter belicht, waarbij de automatische belichting goed zijn werk doet. Het is ook mogelijk om handmatige contrasten en belichting te bewerken, maar ik heb dat niet nodig gehad.

Overzicht Instax Upp app met gemaakte foto's en verschillende achtergronden

Overzicht Instax Upp app met gemaakte foto’s en verschillende achtergronden

Vervolgens sla je de foto op en zie je deze in een overzicht op een achtergrond die je zelf kunt kiezen of uploaden. Leuke en handige manier om al je Instax kiekjes bij elkaar te houden.

Overzicht Instax Upp app met gemaakte foto's en verschillende achtergronden

Pluspunten

Makkelijk in gebruik

Goede prijs

Goed voor leren kaderen en kiezen

Makkelijke en handige Instax UP! app

Leuk om foto’s weg te geven

Minpunten

Lastig vast te houden

Vingers kunnen voor de sensoren komen

Redelijk zwaar voor zijn formaat

Veel onnodig plastic bij het instant papier

Flits kan niet uit

Conclusie en mijn mening

In eerste instantie vond ik de Instax Mini 12 eigenlijk maar een onding dat je niet goed vast kon houden en vooral zwaar was. Maar naarmate ik de camera meer gebruikte zag ik de voordelen ervan in.

Het is namelijk hartstikke leuk om mee te nemen en te hebben en je betaalt maar weinig geld om een instant camera als deze in handen te hebben. Het maken van de foto’s, registreren via de app en volgens weggeven van de prints is hartstikke leuk en je maakt iedereen in je omgeving er blij mee. 

Ik heb ook een mobiele printer waarmee je telefoonfoto’s kunt printen, maar het connecten via bluetooth en alles eromheen duurt gewoon te lang. 

De Instax Mini 12 is point-and-shoot, simpel en leuk. Een aanrader dus. 

Gemaakte foto in donkere omstandigheden in een bar met de Instax Mini 12 instant camera

Gemaakte foto in donkere omstandigheden in een bar met de Instax Mini 12 instant camera

Voor wie is de Instax Mini 12?

De Instax Mini 12 is niet alleen voor kinderen. Misschien nog wel meer dan voor kinderen, zou ik de instant camera aanraden aan personen die veel op kleine feestjes zijn of op een makkelijke manier hun fotomuur willen aanvullen.

Voor kinderen is het een leuke manier om in aanraking met fotografie te komen, maar voor een pakje van 20 filmvellen betaal je zo’n 15 tot 18 euro. De kosten van deze fotografie lopen dan al snel op.

De Fujifilm Instax Mini 12 tijdens het testen in een donkere bar

De Fujifilm Instax Mini 12 tijdens het testen in een donkere bar

Hoe ik de Instax Mini 12 heb getest

Het testen van de Insta Mini 12 moet uiteraard niet in gecontroleerde lichtomstandigheden, maar juiste in het echte leven. En dat heb ik ook gedaan.

Ik heb de camera meegenomen naar een bar waar niet zo veel licht is, thuis tijdens familie-etentjes, in een dinertrein en op bezoek bij vrienden. Uiteraard heb ik er voor gezorgd dat ik de camera heb kunnen testen bij veel en weinig licht. 

Bekijk ook:

Waarom je Camera Deals kunt vertrouwen

15 jaar ervaring

In 2009 heb ik besloten om professioneel fotograaf en filmmaker te worden, maar ik speel al met camera’s sinds 1999!

Elke camera is echt getest en gereviewed door een camera expert

Lees meer over hoe camera deals tests en reviews uitvoert

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter