Koopgids: Goede camera lenzen voor jouw fotografiestijl
![lenzen-voor-elke-fotografiestijl-cameradeals](https://www.cameradeals.nl/wp-content/uploads/2020/02/lenzen-voor-fotografiestijl.jpg)
Geüpdate op 13/01/2021 door Yoreh
Er zijn vele soorten fotografie en elke soort heeft een aantal lenzen die daar net wat beter bij passen dan de ander. Het is best lastig om de juiste lens te kiezen, zeker omdat ze prijzig zijn en ook nog eens bij jouw camera en lensvatting moeten passen. In dit artikel geef ik van cameradeals lenssuggesties per fotografiestijl.
Het hebben van een all-round lens (14-45mm of 14-140mm) lens is altijd een goed idee, zeker wanneer je niet te veel mee kan of wil nemen, of als je niet zo veel geld te spenderen hebt. Maar wanneer je je gaat richten op specifieke fotografie dan horen daar ook specifieke lenzen met hun eigenschappen bij.
Ben je op deze pagina al een stap te ver en wil je eerst weten wat voor soorten lenzen er bestaan en wat ze doen? Lees dan het artikel over de werking van lenzen en verschillende lenssoorten.
Bekijk ook: de beste Canon RF-lenzen
Bekijk ook: de beste standaard zooms voor Canon EF
Bekijk ook: de beste Nikon Z-lenzen
Reis / All-round fotografie lens
Wanneer je op vakantie of reis bent is het helemaal niet fijn om rond te zeulen met camera’s en lenzen. Daarom raad ik aan om de eerste dag op een plek te relaxen en de volgende dag (of in de avond) pas de straat op te gaan met je camera. Op deze manier heb je de plek echt kunnen ervaren en weet je beter wat je wil gaan vastleggen.
Voor op vakantie of op reis kan je het best één of twee lenzen hebben. Eén van de reis lenzen kan uit deze lijst komen en de andere lens kan een goed prime zijn.
Goede lenzen voor op reis:
- Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G VR IF-ED DX Type II objectief
- Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di II VC Canon EF-s objectief
- Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di II VC Nikon objectief
- Olympus M.Zuiko Digital 14-150mm f/4.0-5.6 II objectief Zwart (Micro FourThirds)
Wanneer je in deze range zoekt zal je meerdere soorten lenzen vinden voor elke camera. Lenzen als deze zijn niet duur en hebben meestal een maximaal diafragma van f/3.5 en dat is prima voor vakantiefotografie. Wij raden je trouwens aan om verder dan de kit lens te kijken en een goede extra zoom of prime lens te kopen!
Straatfotografie lens
Straatfotografie kan je eigenlijk met elk soort lens doen, hoewel kleine zoom of prime lenzen worden aangeraden. Denk bijvoorbeeld aan 300mm f/2.8 lens of 35-50mm f/2.8 lens. Afhankelijk van je budget kan je ‘snellere’ lens krijgen. Een snelle lens betekent dat je lager getal in je diafragma en dus minder scherptediepte (vage achtergrond) kan krijgen.
Let er bij het gebruik van diafragma op dat je deze niet te hoog zet (f/1.2). Wanneer je de achtergrond té wazig is, is het niet meer mogelijk om te zien wat er op de achtergrond gebeurt of waar je onderwerp zich bevindt. En dat kan nou net heel interessant zijn om te weten.
Een goede zoomlens is ook handig omdat je wellicht discreet te werk wil gaan. Het kan wat voyeuristisch overkomen, maar het is beter om op een afstandje te blijven en een foto te nemen of om toestemming te vragen. Wil je juist dichtbij komen en géén grote zoomlens hebben? Denk dan aan een pancake lens.
Kijk eens naar deze lenzen:
- Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art Canon EF
- Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art Sony E
- Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art Nikon
- Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art Canon
- Fujinon XF 35mm f1.4 R Fujifilm
- Canon 16-35mm f/2.8 III USM
Sport / dieren fotografie lens
Dit stuk is ook geschikt voor mensen die graag hun rennende kinderen goed op de foto willen krijgen.
Wanneer mensen of dieren snel bewegen wil je niet worden belemmerd door het feit dat er te weinig licht door de lens binnenkomt. Je hebt namelijk een hogere sluitertijd nodig om een scherpe foto te krijgen en voldoende licht is dus essentieel. Ga dus opzoek naar een lens die minimaal f/2.8 tot f/4 is. Maar een f/1.4 werkt dus ook goed. Nu moet je bij diafragma’s als deze er ook op letten dat je bewegende object snel uit focus is. Koop dus alleen een f/1.4 lens wanneer je camera genoeg autofocuspunten en een snelle beeldprocessor heeft.
Geschikte lenzen:
- Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 II iS USM
- Canon EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM
- Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM III
- Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporay voor Canon
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporay voor Nikon
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 Canon EF-mount
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 voor Nikon
Landschapsfotografie lens
Ga je landschappen vastleggen, dan heb je zeker een wijde lens nodig. Hoewel veel kitlenzen een prima beeldhoek van 14 of 24mm geven, is het vanwege het APS-C of MFT-formaat een stuk meer ingezoomd dan je wil. En je wil natuurlijk niet het risico lopen dat je zo ver naar achteren loopt om alles in het beeld te krijgen dat je van een randje valt.
Goede landschapsfotografie lenzen:
- Nikon AF-S 10-24mm f/3.5-4.5G ED DX
- Olympus 9-18mm f/4-5.6 M.Zuiko voor MFT
- Olympus 12mm f/2.0 M. Zuiko voor MFT
- Samyang 14mm F/2.8 AF Canon RF
- Samyang 14mm F/2.8 AF Canon EF
- Samyang 14mm F/2.8 AF Nikon F
- Samyang 14mm F/2.8 AFSony FE
Portretfotografie lens
Bij portretfotografie gaat het om focus, scherpte-diepte en emotie. Om de emotie uit het gezicht van een persoon te halen heb je een goede focus nodig. Details zijn daarbij van groot belang. Meestal kom je dan uit op een lens met een vast brandpuntsafstand en een groter diafragma van rond de f/1.4 tot f/2.8. De lens kan uiteraard een kleine zoom hebben, maar let er op dat deze een vast diafragma heeft. Denk aan lenzen die een brandpuntsafstand van tussen de 35mm en 85mm hebben.
Goede lenzen voor portretfotografie:
- Canon EF 50mm f/1.4 USM
- Canon EF 50mm f/1.2L
- Canon EF 85mm f/1.2L II USM
- Canon EF 35mm f/1.4L II USM
- Nikon 50mm f/1.4G
- Nikon Z 50mm f/1.8 S-line Nikkor
- Nikon AF S Nikkor 35mm f/1.4G
- Sigma 50mm F/1.4 DG HSM Art Canon
- Sigma 50mm F/1.4 DG HSM Art Nikon
- Sigma 50mm F/1.4 DG HSM Art Sony FE
- Sigma 35mm DG HSM f/1.4 ArtNikon FX/DX
- Sigma 35mm DG HSM f/1.4 Art Sony FE
- Sigma 35mm DG HSM f/1.4 Art Canon EF
- Sony 35mm f/1.4 ZA
- Sony 55mm f/1.8 ZA
- Sony FE 85mm f/1.4 GM
- Fujifilm 56mm f/1.2 R XF voor MFT
- Olympus Zuiko Digital 45mm f/1.8 voor MFT
Beginners lens / lens voor beginners
Als beginner is het belangrijk om erachter te komen wat voor soort fotografie je leuk vindt. De goedkopere kit- of allround lens is altijd een goede optie om mee te beginnen. Maar het is zeker aan te raden om een goedkopere 35mm, 50mm of 85mm lens te kopen. Door en prime lens als deze in je bezit te hebben leer je wat de mogelijkheden van prime lenzen en hun mooie bokeh en diafragma’s zijn.
Wanneer je de kit lens bent ontgroeid kan je kiezen voor een goedkope of iets duurdere betere prime-lens. Ik raad aan om een kwalitatief goede te kopen. Het verschil ga je 100% zeker zien en mocht het niet de juiste lens zijn, dan kan je hem altijd voor nagenoeg dezelfde prijs weer verkopen of retourneren binnen 30 dagen. Als je goed omgaat met je lenzen, behouden deze namelijk hun waarde.
Goede lenzen als je beter wil worden:
- Nikon AF-S DX NIKKOR 35 mm f/1.8G
- Sony FE 50 mm f/1.8 OSS
- Samyang 85mm F1.4 AF
- Canon 50mm f/1.8 (nifty-fifty): goedkoop en erg goed, een lens die elke fotograaf zou moeten hebben.
Video maken
Wanneer je video maakt is het belangrijk dat óf je lens óf je camera beeldstabilisatie heeft. Maar nogmaals, ik heb dit jaren zonder gedaan en dat werkt prima. Zeker met de Gimbals van tegenwoordig. Als je als serieuze filmmaker een follow focus gebruikt, let er dan op of deze wel op de focusring past. Kijk ook of je zoomlens intern zoomt of langer en korter wordt naarmate je in- en uitzoomt. Bij sommige lenzen schuift deze uit als je inzoomt en daarmee wordt het zwaartepunt verlegd, wat je gimbal of stabilisator uit evenwicht brengt.
Dankzij snelle beeldprocessors van camera’s en betere lenzen is het tegenwoordig mogelijk om snel te kunnen autofocussen met bepaalde lenzen. Mocht je video’s gaan schieten in reportagestijl en je wil dat de autofocus het werk doet, let dan op de beeldprocessor en de snelheid waarmee de lens kan focussen. Hierbij is het belangrijk dat je een lens koopt die past bij het merk camera.
Belangrijke andere aspecten bij het kiezen van een lens
Wanneer je een lens met grote brandpuntsafstanden of lage diafragma’s wil, dan gaat dat ten koste van de prijs, het gewicht en formaat. Uiteraard zou het geweldig zijn om een 14-600mm f/1.8 lens te hebben, maar dat is nog niet mogelijk. Al zou dit wel mogelijk zijn, dan mag je een extra backpack speciaal voor de lens meenemen.
Wanneer je een kleine compacte lens wil dan kom je óf terecht bij de goedkope kit zoomlenzen, of prijzige prime lenzen.
Beeldstabilisatie
Er zijn twee manieren hoe beeldstabilisatie kan plaats vinden. De eerste is in de camera zelf, doordat de sensor op een kleine ‘gimbal’ is geplaatst en jouw bewegingen opvangt. De tweede manier is dat er optische beeldstabilisatie in de lens zit verwerkt. Deze twee vormen kunnen goed samenwerken om een heel strak beeld te krijgen. Wanneer je een lens koopt is het goed om te kijken of de lens stabilisatie heeft. Wanneer dit niet het geval is, is het handig dat jouw camera dat wel heeft.
Is het erg als geen van beide beeldstabilisatie heeft? Nee helemaal niet. Ik heb jaren met camera’s gewerkt die geen van beide hebben. Een stabiele hand, statief of een hogere sluitertijd (indien mogelijk) zijn goede oplossingen om schokkerigheid te voorkomen.
Bouwkwaliteit van de lens
Ook de coating van de lens is belangrijk. Sommige lenzen zijn stofdicht en spatwater bestendig. Deze speciale coating maakt de lenzen duurder. Wanneer je niet veel in gure omstandigheden aan de slag gaat zal je een coating als deze niet nodig hebben. Daarbij, de coating werkt alleen als jouw camera óók een coating heeft. Anders moet je sowieso naar binnen tijdens een miezer bui.
Lenzen van niet-traditionele lensmerken
Hoewel de meeste mensen zweren bij lenzen van gevestigde merken als Canon, Nikon, Leica en Sony, moet je je niet laten afschrikken door lenzen van merken als Sigma, Tamron en Tokina. Deze bedrijven zijn al een tijd in de business en maken soms betere lenzen dan de gevestigde merken doen. Het voordeel is vooral dat ze een stuk goedkoper zijn. Uiteraard hebben de hogere prijzen van Canon en Nikon ook met de merknaam te maken.
Full frame lenzen op cropfactor camera’s
Je kan een lens bedoeld voor full frame camera’s gewoon op een APS-C of Micro FourThirds camera’s plaatsen. De sensor van deze camera is kleiner en zal dus maar een gedeelte van het licht opvangen. Wat je door je zoeker ziet is ook precies wat je op de foto terug gaat zien. Je verliest dus geen beeld of kwaliteit.
Cropfactor lenzen op full frame camera’s
Wanneer je een cropfactor lens (APS-C of Micro FourThirds) op een full frame camera gebruikt krijg je zwarte randen om je foto. Dit komt omdat de full frame sensor groter is dan de opening van de cropfactor lens. Dit is eventueel op te lossen door een goede converter te gebruiken, maar het is aan te raden om voor full frame camera’s alleen full frame lenzen te kopen. Andersom is het echter geen probleem.
Samenvatting
Belangrijk om te weten is dat je in principe elke lens voor elke situatie kan gebruiken. Maar er zijn lenzen die sterker zijn voor bijvoorbeeld portret- of landschapsfotografie dan andere lenzen. Ook moet je onthouden dat je lenzen vaak langer meegaan dan de camera. Waar de techniek digitale camera’s snel inhaalt en er altijd een beter model is, vergaan goede lenzen niet en behouden altijd hun kwaliteit en waarde.
Wanneer je een nieuwe lens vergelijkt, kiest en koopt denk dan aan de toekomst. Is dit het camera model dat ik blijf gebruiken of ga ik een upgrade maken naar een full frame? Kan ik deze lens op meerdere camera’s gebruiken of zit ik vast aan één soort? Een goede lens is belangrijker dan een goede camera en het is het dus waard om hierin te investeren. Maar, investeren in lenzen betekent niet dat je bij je eerste lens direct €1800 hoeft uit te geven. Begin klein en breidt langzaam uit.
Ik hoop dat deze informatie je heeft kunnen helpen in je zoektocht naar een nieuwe lens. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat het dan zeker weten in de comments!
Lees ook: Hoe werken camera objectieven en welke soorten zijn er?
Lees ook: Overzicht van onze top en beste cameralijsten
Wat is CameraDeals.be?
Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?
Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Volg ons op facebook en mis nooit de belangrijkste berichten!
Nieuws en recente posts