Search
Close this search box.

Introductie: Hoe kies je de perfecte lens voor jouw camera

Geüpdate op 03/05/2023 door Yoreh

Wanneer je serieus wilt fotograferen is de juiste lens belangrijk. Omdat het aanbod natuurlijk groot is, kan het best een uitdaging zijn om het juiste objectief te vinden. Niet alleen de prijs speelt hierin een belangrijke rol, maar ook de technische specificaties van de lens en waarvoor je deze wilt gaan gebruiken.

Weten waar je het objectief voor gaat gebruiken is van groot belang om ervoor te zorgen dat je het optimale uit je fotografie weet te halen. Uiteraard is het ook belangrijk dat de lens die je kiest, ook daadwerkelijk geschikt is voor de camera die je hebt. Kortom, reden genoeg dus om hier serieus over na te denken. Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal belangrijke zaken voor het vinden van de perfecte lens voor jouw camera voor je op een rijtje gezet. Heb je nu een goede lens gevonden, vergeet dan niet je inboedelverzekering vergelijken. Stel dat er dan iets gebeurt met je camera of lens, dan ben je in ieder geval wel goed verzekerd.

De cropfactor van je camera

De cropfactor van je camera is een belangrijk begrip in de wereld van fotografie. Het verwijst naar de verhouding tussen de afmetingen van de sensor van je camera en de afmetingen van de full-frame sensor. Als de cropfactor bijvoorbeeld 1,5 is, betekent dit dat de sensor van je camera 1,5 keer kleiner is dan een full-frame sensor. Dit heeft invloed op de beeldhoek en het brandpunt van je objectief. Objectieven met een brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 50mm zullen op een camera met een cropfactor van 1,5, een beeld geven dat overeenkomt met een brandpuntsafstand van 75 mm op een full-frame camera. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de cropfactor bij het kiezen van een objectief zodat je zeker weet dat je de juiste kiest.

Sensoren op systeem- en spiegelreflexcamera's | CameraDeals

Sensoren op spiegelreflex- en systeemcamera’s

Het type fotografie

Het aanbod camera lenzen is enorm. Iedere lens heeft natuurlijk zijn specifieke eigenschappen en toepassingen. Grofweg kunnen lenzen worden onderverdeeld in drie categorieën: groothoeklenzen, standaard lenzen en telelenzen. Groothoeklenzen hebben een brandpuntsafstand van minder dan 35mm en worden vaak gebruikt voor landschapsfotografie en architectuurfotografie. Standaard lenzen hebben een brandpuntsafstand van ongeveer 50 mm en worden vaak gebruikt voor portretfotografie en reportagefotografie. Telelenzen hebben een brandpuntsafstand van meer dan 70 mm en worden vaak gebruikt voor sport- en natuurfotografie. Naast deze categorieën zijn er nog tal van andere lenzen beschikbaar, zoals macrolenzen voor ‘close-up’ fotografie en fisheye lenzen voor bijzondere perspectieven. Het kiezen van de juiste lens hangt af van het type fotografie dat je wilt uitvoeren en natuurlijk ook wat voor objecten je wilt vastleggen op de ‘gevoelige’ plaat.

Sony-fe-14mm-f-1-8-gm-prime-objectief-cameradeals

De Sony FE 14mm f/1.8 GM Prime lens

Zoom- of primelens

Als je hebt bepaald welke onderwerpen je wilt fotograferen, moet je beslissen of je een zoom– of een primelens nodig hebt. Zoomlenzen zijn over het algemeen veelzijdiger dan primelenzen. Ze stellen je in staat om zowel weidse landschappen als kleine details vast te leggen, afhankelijk van de situatie. Prime lenzen daarentegen zijn gericht op één specifiek brandpunt en zijn daarom vaak lichtsterker en bieden een hogere beeldkwaliteit. Ze zijn vooral geschikt wanneer je vooraf al weet welk specifiek onderwerp je wilt vastleggen.

Canon-rf-100-400mm-f-56-6-is-usm-tele-zoomlens-cameradeals

Canon RF 100-400mm f/5.6-6 IS USM Tele zoomlens

Een primelens heeft geen zoomfunctie, waardoor je minder flexibiliteit hebt, maar wel de garantie van een optimale beeldkwaliteit. Is alles gelukt, dan is het advies wel om de dekking van je verzekering via https://www.pricewise.nl/ nog even na te kijken. Zowel de camera als je nieuwe lens vertegenwoordigen natuurlijk een flinke waarde, zonde dat deze niet goed verzekerd zijn dus!

Lees verder: de juiste lens voor jouw fotografie stijl (uitgebreid artikel)

Wat is Camera Deals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter