Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ongekend: Sony A9 III heeft een global shutter, 1/800000s en 120fps fotografie

Geüpdate op 08/11/2023 door Yoreh

De Sony A9 III is aangekondigd en is een professionele full frame sportfotografie camera die de camera wereld op zijn kop zet. Waarom? Omdat het de eerste systeemcamera is met een global shutter.

De Sony A9 III is het absolute sportfotografie vlaggenschip van het Japanse bedrijf en kan een sluitertijd behalen van 1/80,000 seconde en 120 RAW of JPEG foto’s per seconde nemen. En dat alles met een global shutter.

Wat is global shutter?

Wat is een global shutter? Een global shutter leest de sensor in één keer uit in plaats van lijn per lijn, zoals bij elke andere systeemcamera. Global shutter is vooral belangrijk wanneer je de camera snel beweegt of als het onderwerp snel beweegt, zoals sporters.

In film en professionele filmcamera’s is global shutter al heel normaal. Het zorgt ervoor dat een voorbijkomende trein niet ombuigt, maar goed in verhouding blijft. De verbuiging, bij niet-global shutters, komt doordat de sensor lijn per lijn wordt uitgelezen en wanneer deze klaar is, het onderwerp is verschoven.

Global shutter vs Rolling Shutter Sony A9 III

Foto: Sony

Andere eigenschappen van de Sony A9 III

 • BSI CMOS-sensor met 24.6 megapixels
 • Dubbele Bionz ZR beeldprocessoren
 • 9.4 miljoen-dot EVF
 • Flash synch tot 1/8000sec
 • 6K 60fps film of 4K 120fps zonder crop
 • 10-bit 4:2:2 S-Log 3 / S-Cinetone
 • Maximale sluitertijd van 1/80,000
 • Sluitertijd van 1/16,000 bij 120fps burst en actieve AF
 • 759 autofocuspunten die 95.6% van de sensor bedekken
 • AI-Autofocus chip
 • Fotograferen zonder Flicker en ombuiging
 • 5-assige interne beeldstabilisatie tot 8 stops

BSI-CMOS sensor met 24.6 megapixels

Waar 24.6 megapixels wat zuinig lijkt, is dit aantal perfect voor sportfotografen. Zij moeten foto’s namelijk snel verwerken en opsturen. Zware RAW foto’s van 60 megapixels zouden dan te lang duren om te verwerken.

Geen black-out tijdens 120fps burst

Bijzonder is dat je tot 120 foto’s per seconde kunt nemen (met pre-opname), met een maximale sluiter snelheid van 1/16,000s, zonder black-out. Dit komt doordat alle pixels op hetzelfde moment worden uitgelezen (global shutter).

Deze functie werkt in combinatie met de 759-autofocus punten en AF-tracking. Het kunnen maken van 120 foto’s in RAW kan maar voor 1.6 seconde voordat de buffer voor zit.

Makkelijk beelden uitzoeken tijdens 120fps shoots

Uiteraard klinkt het uitzoeken van de perfecte foto als een zware klus wanneer je honderden beelden hebt. Maar, Sony heeft hier over nagedacht. De beelden worden namelijk opgeslagen als een video die je op pauze kunt zetten op het juiste moment. Dat beeld kun je dan isoleren. Dit zal een hoop (verwerkings)tijd schelen.

Sony A9 III en FE 300mm f28

Foto: Sony

Beeldstabilisatie tot 8 stops

De A9 III heeft uiteraard 5-assige interne beeldstabilisatie en deze stabiliseert tot maximaal 8 stops. Dit is goed nieuws voor zowel sport- als wildlife fotografen wanneer ze vanuit de hand fotograferen.

De stabilisatie is sterk verbeterd dankzij de dubbele Bionz XR beeldprocessoren. Volgens Sony zijn de processoren tot 8 keer sterker dan zijn voorganger, de Sony A9 II.

Filmmogelijkheden

Het mag duidelijk zijn dat dit een sportfotografie camera is, maar ook op het gebied van film is de A9 III meer dan prima.

Zo kun je filmen in 4K 60fps met 6K oversampled materiaal en 4K 120fps zonder crop. De beelden kun je opnemen in 10-bit 4:2:2 All-I, 16-bit RAW via een externe recorder en in S-Cinetone/S-Log3.

Je kunt dus zeggen dat de A9 III een prima hybride camera is voor de professional die het echt nodig heeft.

Prijs en beschikbaarheid Sony A9 III

De Sony A9 III kost €6999 en is verkrijgbaar vanaf februari 2024.

Sony FE 300mm f28 GM OSS

Foto: Sony

De lichtste f/2.8 telefoto lens ter wereld

Tijdens de onthulling van de A9 III heeft Sony ook de lichtste f/2.8 telelens voor sport en wild ter wereld uitgebrakt. De telelens weegt 1470 gram, wat nog steeds zwaar is, maar wel de lichtste in zijn soort.

De Sony FE 300mm F2.8 GM OSS is alweer de 19e GM lens voor de E-vatting. Deze 300mm is de wijdste uit een serie met de FE 400mm F2.8 GM OSS en de FE 600mm F2.9 GM OSS. Allen professionele telelenzen voor sport- en wildfotografie.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0