Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Nikon Z6 III kan wat?! Test & Review

Geüpdate op 25/08/2024 door Yoreh

De Nikon Z6 III is de allereerste systeemcamera met een gedeeltelijk gestapelde (stacked) sensor, waarmee je toffe dingen kunt doen, zoals 120 foto’s per seconde maken. Ik heb deze camera grondig getest en zal je alles vertellen over deze camera, fotografie en film, en welke andere coole trucs je kunt doen met de gloednieuwe Nikon Z6 III.

Wat is een gedeeltelijk gestapelde (stacked) sensor?

Dus wat is een gedeeltelijk gestapelde sensor? Ten eerste is het een volledig nieuw concept en nog nooit eerder gezien in een systeemcamera. Als we een niet-gestapelde sensor nemen, zou deze bijvoorbeeld een uitleessnelheid hebben van 5 op 10 en een volledig gestapelde sensor zou een uitleessnelheid hebben van 10 op 10. Gedeeltelijk gestapelde sensoren zitten precies in het midden met een uitleessnelheid van ongeveer 7 op 10. Dankzij die snelle uitleessnelheid is het mogelijk om 30, 60 en zelfs 120 foto’s per seconde te maken met actieve autofocus en tracking.

De Nikon Z6 III laat je in hogere resoluties filmen en vermindert Rolling Shutter, en omdat het half gestapeld is, zal het niet zoveel kosten als een volledig gestapelde sensor. Dit maakt het aantrekkelijk voor een groter publiek. In tegenstelling tot de Nikon Z9 heeft de Z6 III een mechanische sluiter, maar deze kan alleen worden gebruikt tot de H-plus continue burst-modus en klinkt een beetje als een klein machinegeweer. Wat best cool is!

Je kunt deze review ook bekijken op mijn Youtube kanaal:

Belangrijke specificaties

Deze full-frame 24,5-megapixelcamera werd uitgebracht in juni 2024 en is de opvolger van de Nikon Z6 II, die ook 24,5 megapixels heeft. De Z6 III komt met enkele upgrades en zet grote stappen om dit de logische keuze te maken voor semi-professionele en professionele hybride gebruikers. Het heeft enkele elementen gekregen van vlaggenschipcamera’s Nikon Z8 en Z9, die ik ook heb getest en beoordeeld. Kijkend naar de belangrijkste specificaties, zien we een volledige HDMI in plaats van een micro-HDMI-poort zoals je die ziet op de Z6 II.

Nikon Z6 III filminstellingen.

Filmen kan to maarliefst 6K 60fps RAW!

Verder beschikt hij over de EXPEED 7-processor en pre-release om ervoor te zorgen dat je die vogel die opstijgt niet mist. En ik heb het nog niet eens gehad over de geweldige nieuwe EVF, 4K 120fps slow-motion video, interne LOG 6K N-RAW 12-bit film, 96-megapixel pixelshift en tot slot een vari-angle scherm. Dat is niet eens het belangrijkste, maar ik vind het leuk.

Voor wie is de Z6 III bedoeld?

De Z6 III is gemaakt voor hybride gebruikers die graag schakelen tussen fotografie en film. Het is een geavanceerder model en minder geschikt voor nieuwe gebruikers. Het is een geweldige camera voor sport- en wildfotografie omdat hij hoge burst-snelheden heeft. Dankzij de pixel-shift-modus en full-frame sensor kan hij ook worden gebruikt voor landschaps- en productfotografie. Filmmakers zullen blij zijn met de hoge resoluties, geweldige stabilisatie, vari-angle scherm, 4K slow-motion en RAW filmopties.

Prijzen:

Op dit moment kun je een Z6 III bemachtigen voor ongeveer 2500 dollar. Links in de beschrijving. Ik heb alle prijzen omgezet van en naar ponden en euro’s en merkte dat de VS de goedkoopste plek is om deze camera te kopen. Dus als je toevallig in de VS bent, koop hem daar.

  • £2699.00 (omrekenen naar euro: 3190 / dollar: 3413)
  • €2.999 (naar pond: 2537 / dollar: 3208)
  • $2496 (euro: 2332 / pond: 1973)

Nikon Z6 III versus …..

Nikon Z6 vs Nikon Zf

De Z6 III heeft enkele dingen gemeen met de retro Nikon Zf als we kijken naar het aantal megapixels en enkele functies; ze zijn beide full-frame en gebruiken veel van dezelfde technologie. De Zf is de beter uitziende camera als je van retro houdt, maar heeft nauwelijks grip en is daardoor minder comfortabel om langer vast te houden of wanneer je grotere lenzen gebruikt. De Z6 III is de nieuwere camera en leent meer technologie van de grote broers. In het algemeen is het een betere camera dan de Zf. Maar de Zf is compacter en heeft veel kracht voor zijn prijs en richt zich meer op fotografie dan op het zijn van een hybride camera.

Nikon Z6 III versus Nikon Z6 II

In vergelijking met de vorige versie heeft de Z6 III enkele grote upgrades gekregen. Het aantal megapixels is nog steeds hetzelfde, maar de sensor is nu gedeeltelijk gestapeld. De processor ging van de EXPEED 6 naar 7 en waar de Z6 II oog- en dierherkenning heeft, herkent de derde versie tot 9 onderwerptypes en heeft hij 3D-tracking. De stabilisatie ging omhoog van 5 naar 8 stops en de maximale ISO van 51.200 naar 64.000. De Z6 II gebruikt een kantelbaar scherm, terwijl de Z6 III een 3,2-inch vari-angle scherm heeft en nu een ongelooflijk heldere EVF heeft. Meer hierover later. De burst-snelheid op de Z6 III ging van 14 fps naar 30, 60 of 120 fps en natuurlijk kun je nu filmen tot 6K RAW, terwijl de Z6 II stopt bij 4K 30 fps.

Nikon Z6 III versus Nikon Z8/Z9

Dan moeten we kijken naar de Nikon Z6 III en zijn grote broers; de Z8 en Z9. Houd er rekening mee dat de Z9 een camera uit 2021 is met ingebouwde grip en als vlaggenschip is gemaakt voor professionele sport- en wildfotografen. Dus het is beter om de Z6 III te vergelijken met de Z8. Belangrijke verschillen zijn de sensor en het aantal pixels. De Z8-sensor is volledig gestapeld en sneller, heeft geen mechanische sluiter en heeft 45,7 megapixels. Hij is iets groter en zwaarder, maar heeft ook een snellere maximale sluitersnelheid van 1/32.000. De Z8 heeft 493 AF-punten, terwijl de Z6 III er 299 heeft, maar je krijgt een stop meer gevoeligheid bij weinig licht. De Z8 kan 8K 60 fps RAW filmen en de Z6 III stopt bij 6K fps RAW. De EVF van de Z6 III heeft een hogere resolutie en terwijl de Z8 een Dual Axis scherm gebruikt, heeft de Z6 III een vari-angle scherm. De Nikon Z8 is met 3500 dollar duizend dollar duurder dan de Z6 III.

Nikon Z6 III vs Z8

Ontwerp & body

De Z6 III heeft een volledig weerbestendige body en weegt 760 gram met kaart en batterij. Het heeft een diepe grip, maar minder diep dan die van de Nikon Z9, wat ik prettig vind, zodat mijn ‘normale’ handen de fn-knoppen aan de voorkant kunnen bereiken. De eerste keer dat ik deze camera vasthield, merkte ik hoe intuïtief het ontwerp is. Gewoon eenvoudig met draaiwielen en knoppen voor de belichtingsdriehoek waar je ze verwacht en kunt bereiken. Hetzelfde geldt voor de joystick en de AF-on-knop. Ik vind het geweldig hoe de oriëntatie van de beelden en het menu verandert wanneer je de camera roteert. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de knoppen. Dit kan even wennen zijn, maar zodra je eraan gewend bent, zal het je workflow versnellen.

Knoppen

De plaatsing van de knoppen voelt natuurlijk aan en het is een gemakkelijke camera om mee om te gaan voor zowel grotere als kleinere handen. Het wiel aan de linker bovenkant laat je gemakkelijk schakelen tussen M/A/S- en P-modus en heeft ook drie gebruikersinstellingen. Aan de rechterbovenkant vind je de ISO- en lichtcompensatie knoppen naast de videoknop. In de fotomodus is de videoknop ingesteld op snelle weergaveschoonmaker. Als je de bovenste LCD ’s avonds gebruikt, is het mogelijk om deze te verlichten met de knop ernaast. Het zal alleen het lcd-display verlichten en niet de knoppen zoals op de Nikon Z9.

Nikon Z6 III (fn)knoppen

Nikon Z6 III (fn)knoppen

FN-Knoppen

Naar mijn mening zijn Nikon-camera’s een van de betere opties als het gaat om het personaliseren van knoppen, aangezien bijna alle knoppen aanpasbaar zijn. Van de twee FN-knoppen aan de voorkant tot de meeste knoppen en wielen aan de achterkant en bovenkant. Het heeft ook een aanraak-FN-optie die je kunt instellen via F3 in het menu.

Aansluitingen

Zoals ik eerder al zei, heeft de Z6 III een full-sized HDMI-poort die zich richt op meer professioneel gebruik. De microfooningang die boven de hoofdtelefooningang is geplaatst, kan ook worden gebruikt als line-in. Denk aan voorversterkte bronnen die de camera binnenkomen, wat handig kan zijn tijdens interviews of live-evenementen. Er is ook een ingebouwde accessoireterminal die kan worden gebruikt met de MC-DC 2 afstandsbediening en andere accessoires.

Kaarten

Deze camera heeft twee kaartsleuven, maar voor verschillende soorten kaarten. Er is een UHS-II SD-kaartsleuf en een CFexpress Type-B-kaartsleuf. Dit is een goed compromis om ervoor te zorgen dat de camera betaalbaar blijft. De camera werkt ook met oudere XQD-kaarten.

Monitor

Het scherm is een nieuw 3,2-inch vari-angle scherm. Het is handig voor het maken van selfies of het opnemen van video’s en is een van de beste opties als je de camera hoger of lager wilt houden voor een unieke hoek. Het is een LCD-scherm en helaas geen OLED, zoals de Nikon Z8 en Z9 gebruiken.

Nikon Z6 III kantelbaar scherm

Nikon Z6 III kantelbaar scherm van 3.2-inch

Menu

Het menu is vergelijkbaar met de andere Nikon-camera’s, zoals de Nikon Z8 en Nikon Z9, die ik eerder heb besproken. Met een ‘i’-menu onderaan kun je snel enkele favoriete opties openen. Het is gemakkelijk te gebruiken en zoals ik eerder zei, kun je dit aanpassen voor snelheid en om dingen intuïtief te maken. Net als bij de Nikon Z8 kun je het scherm naar wens indelen en snelkoppelingen toevoegen aan het ‘mijn menu’. Over het algemeen is het een van de meest uitgebreide menu’s die er zijn.

Beeldkwaliteit

De Z6 III produceert in normale modus 24,5 megapixel beelden en kan tot 96 megapixels gaan in de nieuwe pixelshift-modus. In deze modus maakt de camera 4 beelden van hetzelfde beeld en voegt deze samen tot een enorme foto. Dit werkt alleen goed bij stilstaande onderwerpen zoals landschappen of productfotografie. Het kan in JPG of 12-bit NEF (RAW) worden opgenomen. Wat betreft kleur, het lijkt erg op de beelden die worden geproduceerd door de Nikon Z8 en Z9. Dit betekent mooie kleuren en zachte, maar geen wazige beelden. Het is scherp en de dynamische range is ook uitstekend met veel details. Je kunt de beelden een stop of twee omhoog of omlaag brengen, zelfs in JPG. Voor RAW-bestanden kun je met 14 stops werken.

ISO en ruis

De maximale ISO-waarde die je kunt selecteren op de Nikon Z6 III is 204.800, maar de basiswaarde is 64. Wat ik heb gemerkt is dat het behoud van details erg goed is. Tot ongeveer 12.800 kun je zonder enige ruis werken. Tot 51.200 zie je misschien wat ruis in de schaduwen en bij 64.000 wordt de ruis merkbaar, maar is het bestand nog steeds bruikbaar. Zelfs 204.800 is bruikbaar met een beetje werk. In deze clip laat ik je enkele voorbeelden zien van de verschillende ISO-waarden.

Ruis bij hoge iso op de Nikon Z6 III

Ruis bij hoge iso op de Nikon Z6 III

Ruis bij hoge iso op de Nikon Z6 III

Ruis bij hoge iso op de Nikon Z6 III

Autofocus

Nikon zegt dat ze de autofocus opnieuw hebben ontworpen. En ja, ik moet zeggen dat het werkt! De Z6 III gebruikt nu dezelfde AF als de Nikon Z8 en Nikon Z9, dus ik was niet verrast toen ik zag hoe goed de AF is. De automatische scherpstelling detecteert automatisch ogen, mensen, dieren en voertuigen en kan nu ook motorfietsen, vogels, treinen en vliegtuigen herkennen. Het lijkt een beetje op Sony-camera’s, zoals de Sony A7IV die ik vorig jaar heb beoordeeld, maar de tracking is iets minder nauwkeurig. Nikon gebruikt nu 299 fasedetectiepunten met AF 3D-tracking die je kunt selecteren in het menu. 3D-tracking zorgt ervoor dat je je onderwerp volgt en herkent of het uit beeld beweegt. In de burst-modus werkte de tracking prima en verloor ik nauwelijks beelden vanwege onscherpte of gemiste focus. Voor video herkent de camera ogen, gezichten en de 9 verschillende onderwerpen die ik eerder noemde. De scherpstelling is soepeler geworden, wat zorgt voor een natuurlijker gevoel en goed werkt tijdens interviews.

Autofocus selecteert zelf het juiste onderwerp en dat scheelt tijd op de Nikon Z6 III

Autofocus selecteert zelf het juiste onderwerp en dat scheelt tijd!

Burst-snelheid

De Z6 III kan tot 120 fps foto’s maken in burst-modus met een crop. In 30 en 60 fps kun je het volledige frame gebruiken en de beelden worden met de autofocus vergrendeld. In burst-modus kun je snel 1000 foto’s maken, wat erg leuk is, maar ook een goede geheugenkaart nodig heeft om alles op te slaan. In 120 fps worden de beelden opgeslagen als JPG’s en niet als RAW. 60 en 30 fps kunnen wel in RAW worden opgeslagen. In de clip die ik eerder liet zien, gebruikte ik een vinger om de burst-snelheid van 120 fps te testen, omdat ik het leuk vond. Maar je kunt dit ook goed gebruiken voor golf of vogels die wegvliegen. Pre-release is mogelijk voor 30, 60 en 120 fps. Je kunt in de menulijst kiezen hoeveel beelden je van tevoren wilt opslaan, maximaal 1 seconde.

Beeldstabilisatie

De Z6 III gebruikt een ingebouwde stabilisatie die kan compenseren tot 8 stops. Dit werkt goed, vooral als je het combineert met een VR-lens. Je kunt ook beeldstabilisatie gebruiken tijdens het filmen. In dit voorbeeld gebruikte ik een Nikkor 400 mm f/4,5 VR en hield ik de camera in de hand terwijl ik een hert in het park volgde. Zoals je kunt zien, is het superstabiel en hoewel ik enigszins bewoog, merkte ik dat de EVF schudde, maar het uiteindelijke beeld nauwelijks bewoog.

EVF

Deze camera gebruikt dezelfde EVF als de Nikon Z8. Het is een 3,69 miljoen dot quad VGA EVF en hij is helder, zoals heel helder, zelfs in de zon kun je details zien zonder dat je je oogschaduw hoeft te gebruiken. Het is een van de scherpste EVF’s die er zijn, zelfs als je inzoomt tijdens het fotograferen. Je kunt gemakkelijk details herkennen en door de hoge refresh rate voelt het erg soepel aan.

Video kwaliteit opties op de Nikon Z6 III

Video kwaliteit opties op de Nikon Z6 III

Video

Deze hybride camera is een sterke concurrent voor het opnemen van video’s met zijn 6K N-RAW 12-bit en ProRes RAW HQ-opties. De camera kan intern tot 60 fps opnemen in 4K 4:2:2 10-bit met behulp van de volledige sensorbreedte. Je kunt een hogere bit-rate gebruiken voor een betere kwaliteit, maar dat kost veel opslagruimte. Als je een Ninja V of Blackmagic-recorder gebruikt, kun je N-RAW opnemen in 8,3K tot 60p of een 6K ProRes RAW HQ-bestand. Dit is hetzelfde als wat je zou doen met de Nikon Z8, maar de Z6 III mist bijvoorbeeld de 8K-optie. Je kunt N-Log of HLG gebruiken voor meer dynamisch bereik. Een handige functie is de i-menu waveform display-optie, die helpt om een juiste belichting te krijgen.

Batterij

De Z6 III werkt met dezelfde batterij als de Z6 II. Het is een EN-EL15C-batterij, maar je kunt de oudere EN-EL15B-versie ook gebruiken. Het is mogelijk om via USB op te laden en je kunt de camera van stroom voorzien terwijl je deze gebruikt. Dit is handig bij lange opnamen of als je de camera langere tijd in een studiomodus gebruikt. Nikon beweert dat je 330 foto’s kunt maken op één lading, maar ik kreeg 600 foto’s en 23 minuten video zonder op te laden. Er is ook een energiebesparende modus die de batterijduur kan verlengen als je niet alle toeters en bellen nodig hebt.

Conclusie

Dus, hoe goed is de nieuwe Nikon Z6 III? Nikon heeft naar zijn klanten geluisterd en een geweldige hybride camera gebouwd die niet zo duur is als de Z8 en Z9, maar met veel van dezelfde technologie. De gedeeltelijk gestapelde sensor is een revolutie in de spiegelloze camera-industrie, en ik vind het geweldig dat het je in staat stelt om te fotograferen in burst-modus, tot 120 fps. Over het algemeen denk ik dat dit de beste camera is voor deze prijs en hij zou erg populair kunnen worden bij semi-professionele gebruikers die graag een balans hebben tussen foto’s en video’s.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0