Wat is beeldstabilisatie en hoe gebruik je het?

Geüpdate op 30/05/2020 door Yoreh

Wat is beeld stabilisatie en wanneer is het echt handig? Beeldstabilisatie in camera’s wordt gebruikt om trillingen en bewegingen te minimaliseren. Als je een foto neemt terwijl de camera trilt of beweegt, dan bestaat de kans dat er bewegingsonscherpte optreedt. Het eindresultaat is een foto die bewogen lijkt, met wazige vage strepen en lijnen. In dit artikel gaan wij van CameraDeals je meer uitleggen over wat beeldstabilisatie is en wat de beste keuze voor jou is. 

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Optische stabilisatie via de lens
 • Stabilisatie in de camera-body
 • Elektronische stabilisatie
 • Stabilisatie in de nabewerking (voor film)

 

Foto zonder beeldstabilisatie | CameraDeals.be

Foto zonder beeldstabilisatie

Optische beeldstabilisatie via de lens

Wanneer beeldstabilisatie in de lens plaatsvindt, betekent dat er bewegende elektromagnetische lenselementen in het objectief zitten verwerkt. Deze bewegen in tegengestelde richting als dat jij de camera beweegt. Op deze manier probeert de lens schokken op te vangen. Alleen de horizontale en verticale bewegingen worden opgevangen.

 

Beeldstabilisatie in de lens

Beeldstabilisatie in de lens

Beeldstabilisatie in de camera body

Wanneer het beeld wordt gestabiliseerd in de camera body, dan betekend dat de beeldsensor in tegengestelde richting beweeg als de camera doet. Bij eerdere systemen vond je 3-assige beeldstabilisatie. Hierbij worden horizontale-, verticale- en de rotatie-as gestabiliseerd. Nieuwe cameramodellen beschikken over 5-assige beeldstabilisatie. Hierbij worden horizontale en verticale assen, rotatie en richting de hoeken (links en rechts) gestabiliseerd.

Steadicam

Een steadicam wordt alleen voor videografie gebruikt. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een soort stok met onderaan contragewichten. Door de camera goed te balanceren is het mogelijk om met de camera te bewegen, zonder dat er schokken in het beeld zitten. Bij zwaardere camera’s komt er zelfs een heel vest bij kijken. Hierbij zit er een arm met springveren aan de steadicam bevestigd. De arm zit weer aan het vest bevestigd dat de cameraman/vrouw draagt.

 

Steadicam Soorten

1. Steadi cam – 2. Steadicam met vest en arm – 3. Glidecam

Gimbal

Een gimbal is een elektronische versie van de steadicam. Hierbij moet je er ook voor zorgen dat je de camera balanceert, maar het werk wordt daarna gedaan door kleine motoren. Gimbals zijn er tegenwoordig voor bijna elk soort camera. Van telefoon tot de grootste studio filmcamera’s. Grote merken in gimbals voor consumenten zijn bijvoorbeeld DJI en Zhiyun.

 

Gimbal met RED camera

Gimbal met RED camera

Waarom beeldstabilisatie gebruiken?

Onscherpe en bewogen beelden kunnen op verschillende manier ontstaan:

 • Lange sluitertijden
 • Bewegen met de camera
 • Trillingen
 • Tele- of zoomlenzen

Langere sluitertijden

Wanneer er minder licht voorhanden is, is het een oplossing om een langere sluitertijd in te stellen. Wanneer je vanuit de hand fotografeert of filmt, kan het zo zijn dat je de trilling en beweging van je hand terug gaat zien in het eindresultaat. Voor zowel film als foto resulteert dit in objecten die lijken te zijn uitgerekt met vage vegen. Dit kan uiteraard een mooi creatief effect opleveren.

Tele- of zoomlenzen

Wanneer een lens helemaal is uitgezoomd en je dus een wijd beeld hebt, dan zie je vrij weinig beweging die door hand is gemaakt. Maar op het moment dat je extreem ver gaat inzoomen (bijvoorbeeld 600mm), dan ga je elke minuscule beweging zien. Zelfs wanneer je de camera op een statief hebt staan kan je bewegingen van de wind die tegen de lens aankomt zien. De stabilisatie probeert al deze bewegingen op te vangen.

Wanneer beeldstabilisatie gebruiken?

Of je beeldstabilisatie in je lens of camera body wil, hangt nauw samen met de onderwerpen die je gaat vastleggen. Ben je een fotograaf die veel wijde beelden schiet van bijvoorbeeld landschappen en architectuur? Dan is beeldstabilisatie eigenlijk overbodig. Maar op het moment dat je veel ingezoomd gaat schieten, dan is het geen overbodige luxe. Voor bijvoorbeeld macrofotografie of fotografie in laaglicht wil je graag een stabilisatie gebruiken.

Nadeel beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie is niet altijd een voordeel, zeker niet als je video’s opneemt. Wanneer je meer ingezoomd aan het filmen bent met beeldstabilisatie, dan kan het zijn dat plotselinge bewegingen alsnog schokkerig worden. Het lijkt dan alsof het beeld plotseling een soort tik krijgt. Beeldstabilisatie werkt eigenlijk alleen met rustige bewegingen. Op het moment dat je snellere bewegingen gaat maken met de camera zelf, dan is het beter om de stabilisatie uit te zetten.

Wanneer koop ik beeldstabilisatie?

Beeldstabilisatie kan de camera body of lens zomaar honderden euro’s duurder maken. Bedenk dus goed of je het echt nodig hebt. Fotografeer of film je vaker met laag licht, ingezoomd? Dan is beeldstabilisatie een goed idee. Film of fotografeer je vanaf een statief (of gimbal) of leg je snelle objecten zoals sporters en snelle dieren vast? Dan is het niet per se nodig. Het is mogelijk om de camera’s op deze website te vergelijken op basis van beeldstabilisatie!

Benamingen beeldstabilisatie per merk

Elk cameramerk heeft een net iets andere benaming voor de beeldstabilisatie die zij gebruiken:

 • Vibration Reduction (VR) – Nikon
 • Image Stabilization (IS) – Canon
 • IBIS – In Body Image Stabilisation – Olympus
 • Shake Reduction (SR) – Penta
 • Optical SteadyShot – Sony (cycber-shot)
 • MegaOIS – Panasonic en Leica
 • Super Steady Shot (SSS) – Sony
 • Optical Stabilization (OS) – Sigma
 • Optical Image Stabilization (OIS) – Samsung
 • Vibration Compensation (VC) – Tamron

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven wij je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

De beste camera’s en drones van dit moment

Beste-lijsten-omslag-330

Beste-drones-van-dit-moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts

Yoreh

Yoreh

Het is 2009 wanneer ik, Yoreh, mijn bedrijf Y-Register Video & Music Productions opzet, waarmee ik vandaag de dag nog actief ben. De laatste 10 jaar ben ik bezig in de wereld van cinematografie, fotografie en muziekproductie. Tijdens deze jaren heb ik Communicatie & Multimedia Design op de Hogeschool Rotterdam en Muziek Productie op CODARTS Rotterdam gestuurderd. Door de jaren heen reis ik de wereld rond en heb ik vele, (commerciële) video's en foto's gemaakt, camera’s versleten, gehuurd, gekocht, geprobeerd en stuk gemaakt. Cameradeals is door mij opgezet om alles omvattende camera-informatie te verschaffen. Meer info vind je op de Over CameraDeals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart