Geüpdate op 24/09/2024 door Yoreh
Het maken van foto’s met je telefoon is leuk en kan ook zeker al mooie plaatjes maken, maar als je echt aan de slag wilt gaan met fotografie moet je je er toch iets meer in verdiepen. Bij de aanschaf van een camera heb je een body nodig, maar het belangrijkste is de lens die je kiest. Lenzen, ook wel objectieven genoemd, bepalen niet alleen hoe je het onderwerp kunt fotograferen, maar ook hoeveel licht er in je lens valt. Er zijn verschillende objectieven waar je uit kunt kiezen. We gaan verschillen tussen de lenzen aan je uitleggen!
Standaardobjectief
De meest toegankelijke lens om mee te beginnen is een standaardobjectief. Deze heeft vaak een brandpuntafstand van rond de 50 mm en is vergelijkbaar met het menselijk oog. Hierdoor is het een perfecte lens voor beginners en een uitstekende keuze voor allround fotografie. De 50 mm betekent dat hij lichtsterk is, wat zorgt dat je met weinig licht alsnog scherpe foto’s kunt maken.
Groothoekobjectief
Groothoeklenzen hebben een korte brandpuntsafstand, meestal tussen de 10 mm en 35 mm. Deze lenzen zijn perfect voor landschapsfotografie, architectuur of wanneer je een breed uitzicht wilt vastleggen. Ze zorgen dat er meer diepte in je beeld is, wat soms wel voor vervormingen kan zorgen. Dit maakt een groothoekobjectief dan ook minder geschikt voor bijvoorbeeld portretten.
Teleobjectief
Teleobjectieven hebben een lange brandpuntsafstand, vaak tussen de 70 mm en 300 mm. Deze lenzen zijn dan ook perfect voor het vastleggen van onderwerpen die verder weg zijn, zoals bij natuurfotografie of als je sportfoto’s maakt. Doordat je ver kunt inzoomen creëer je een compressie-effect. Zo lijken de onderwerpen dichter bij elkaar te staan. Zo kun je een onderwerp ook perfect vastleggen met een wazige achtergrond. Wel zijn telelenzen zwaar en prijzig, iets waar je ook zeker rekening mee moet houden.
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports Sony E-mount objectief
Macrolens
Als tegenhanger van de telelens is er ook een macrolens. Deze is gemaakt voor close-up fotografie. Deze objectieven hebben een brandpuntsafstand tussen de 50 mm en 100 mm en hebben een 1:1 vergroting verhouding. Dit betekent dat het onderwerp levensgroot wordt afgebeeld. Macrolenzen staan erom bekend dat ze extreem veel detail kunnen vastleggen. Dit vergt wel wat oefening om het scherp te kunnen fotograferen, aangezien de kleinste bewegingen kunnen zorgen voor een onscherp beeld.
Dit zijn de meest voorkomende lenzen, maar er zijn nog veel meer soorten lenzen.
- Nifty-Fifty
- Tilt-shift
- Cinemalens
- Pancake lens
- Fisheye
- Superzoom
- Ultra wijdt
Welke lens je gebruikt heeft ook weer te maken met welke sensor je camera heeft. Hoe kleiner de sensor, zoals Micro FourThirds en APS-C, des te wijdere lens (Zoals 12mm) je nodig hebt om een wijde hoek te kunnen fotograferen.
Hieronder zie je een Micro FourThirds (Lumix GH7), APS-C(A6700) en Full Frame (Nikon Z6 III) camera:
Zoals je kunt zien zijn de sensoren verschillend in formaat.
Lees ook: Lenzen: hoe werken ze en welke zijn er? (uitgebreid)