Informatie en geschiedenis van Olympus
Olympus
Olympus is een Japans fototoestel merk dat zich alleen op optiek, lenzen en fototoestellen richt. Het voordeel hierbij is dat je weet dat alle aandacht naar de techniek en ontwerp gaat. En dat zie je ook terug in de ontwerpen: old-school, retro en een goede grip. Olympus heeft geen extreem uitgebreid assortiment. Maar wat ze aanbieden is dan ook erg goed. Olympus gaat duidelijk voor kwaliteit boven kwantiteit. Met hun OM-D Micro Four-Thirds camera’s bieden ze een goed betaalbare high-end systeemcamera aan die prachtige beelden aflevert. Inmiddels is het bedrijf Olympus verkocht aan OJ Holdings. De camera’s gaan nu door het leven als ‘OM-D(igital)’.
Geschiedenis van Olympus
Terwijl het bedrijf Olympus al sinds 1919 bestaat, toen onder de naam K.K. Takachiho Seisakusho, bracht het pas in 1936 de allereerste camera uit. Deze had de naam ‘Semi Olympus’. Voor deze tijd was het bedrijf vooral bezig met het maken van de optiek, zoals microscopen, en lenzen voor de camera’s. Ze maakten gebruik van dezelfde fabriek als waar het merk Zuiko zijn lenzen produceerde.
De start van het bedrijf is moeilijk wanneer er niet veel geld beschikbaar is en zij niet genoeg instrumenten beschikbaar hebben. Veel van het spul dat ze gebruiken wordt geïmporteerd uit Duitsland (Carl Zeiss), maar de Japanners willen dit graag zelf kunnen produceren.
Nadat het Olympus lukte om hun eigen sluiter (shutter) en camerabodies te produceren, lukt het hen ook om een volledige camera te produceren. Na de Tweede Wereldoorlog produceert Olympus meer en betere camera’s te maken. Helaas wordt de concurrentie te sterk rond 1985 en begint het bedrijf terrein te verliezen op het gebied van spiegelreflexcamera’s.
In 1967 worden de ‘Trip’ modellen geïntroduceerd. Dit zijn 35mm spiegelreflexcamera’s die de eigen lichte lenzen gebruiken van Olympus. Hierbij worden de lichte Zuiko lenzen erg populair. Zeker omdat de populaire Nikkor F-lenzen erg zwaar en log zijn.
Olympus cameramodellen en series
De concurrentie met Nikon en Canon is vandaag de dag nog steeds te groot voor Olympus. Dit betekent echter niet dat de camerakwaliteit daar minder van is geworden. De huidige systeem camera modellen werken allemaal met het Micro Four-Thirds sensoren.
Olympus PEN-fototoestellen
Het mooie aan de PEN-serie is hoe ze eruitzien. Digitale camera’s in een klassiek jasje. Deze kleine systeem camera’s beschikken over een goed aantal megapixel, kantelbare touchscreens en een snelle beeldprocessor. Vooral de grip op deze camera’s springt eruit op een positieve manier. Bekende modellen zijn de PEN-F en E-PL9.
Olympus TOUGH-fototoestellen
De naam zegt het al: ‘tough’ (ruig). Dit zijn camera’s voor het zware werk. Robuust, water- en stofdicht en ze kunnen tegen een behoorlijke tik. Uiteraard vind je geen kantelbare schermen en tierelantijnen, maar wel goede kwaliteit. Uitermate geschikt als je bijvoorbeeld foto’s gaat nemen op bouwplaatsen of tijdens ruige sport- of weersomstandigheden.
Olympus OM-D-fototoestellen
De vlaggenschip-serie van Olympus is gemaakt om te presteren. De robuuste systeem camera’s leveren extreem hoge kwaliteit. Ook deze serie gebruik de Micro Four-Thirds sensor. Deze heeft een crop factor van 3/4e. Dat betekent dus dat elk object dichter bij is dan dat de lens zegt dat het is. Uiteraard gebruik je deze camera’s als je RAW-foto’s maakt of tot 15 foto’s per seconde wil schieten. De 50 megapixel sensor in de E-M1X geeft je extreem veel details in je foto.
Wanneer koop ik een Olympus camera?
Het zal je opvallen dat de meeste fototoestellen van verschillende merken eenzelfde uiterlijk hebben. Bij Olympus besteden ze veel aandacht aan het ontwerp en dat zie je ook terug. Elk model is stijlvol en retro uitgevoerd. Maar nog belangrijker is de kwaliteit. Die vind je ook zeker terug in elke camera. Vooral de high-end O-MD-modellen zijn revolutionair, makkelijk te bedienen en produceren kwalitatief hoge resolutie foto’s met veel data als in je in RAW schiet. Deze informatie kan je goed gebruiken als je de foto’s gaat nabewerken. Weet je nog niet of een Olympus Systeem camera bij je past? Lees dan ons camera uitzoeken stappenplan! We weten zeker dat je daarna precies weet welke camera je wil hebben.
Wat is CameraDeals?
Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?
Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kunt daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Nieuws en recente posts