Search
Close this search box.

Mogen mijn drone, camera en accu mee in de handbagage?

Geüpdate op 29/08/2021 door Yoreh

Mogen je drone, camera en accu’s mee in de handbagage in het vliegtuig? Het korte antwoord: ja, dat mag, maar soms onder bepaalde voorwaarden. In dit artikel leggen we je uit wat de regels zijn voor het meenemen van drones, accu’s en camera in het vliegtuig. 

Altijd in je handbagage

De regel is eigenlijk simpel: neem je waardevolle spullen altijd mee in je handbagage en daar zijn twee redenen voor. De eerste reden is dat lithium accu’s (zoals die van je drone of camera) en powerbanks niets in laadruim mogen. Dit heeft te maken met kortsluiting en brandgevaar. Mocht een van de accu’s vlam vatten, dan ben je er in de cabine snel bij om ze blussen. In het laadruim kan het veel langer duren voordat iemand doorheeft dat er iets fikt.

Lees ook: Het ‘op vakantie’ camera info overzicht

De tweede reden is dat medewerkers van vliegtuig maatschappijen niets, maar dan ook niets omdat jouw bagage geven. Koffers gaan van band tot band, vallen er vanaf en worden vervolgens in het vliegtuig gesmeten. Je wilt natuurlijk niet dat jouw drone, laptop of camera daar tussen zit. Daarbij is er altijd een gevaar dat je spullen worden gestolen.

Bekijk ook: Beste reis/zoom compact camera’s

mag-mijn-drone-accu-camera-mee-in-vliegtuig-handbaggage-cameradeals

Aangepaste regels voor drones

Afhankelijk van de maatschappij en of je (inter)continentaal vliegt gelden er aangepast regels voor drones. Kleine drones zoals de DJI Mini 2, Air 2s en Mavic Pro 2 kunnen in je handbagage, maar soms is het verplicht om elke accu apart te verpakken. Elke maatschappij zet op hun website wat ze verwachten. Lees dit dus goed van tevoren. Ik heb mijn drone vaak meegenomen in het vliegtuig en deze altijd zonder problemen in mijn handbagage gehad.

Heb je een grotere drone met aparte flightcase, zoals de DJI Phantom 4, dan kan het zo zijn dat hier extra voor moet betalen als tweede handbagage stuk.

Lees ook: Europese regels voor vliegen met drone 

Camera-accu’s

Voor zowel drone als camera-accu’s geld dat je deze, volgens de officiële regels, in de originele verpakking moet doen. Als je deze niet meer hebt, dan moet je ervoor zorgen dat je een speciale accukap op de accu zet en ze apart verpakt. Als je deze ook niet hebt, plak de contactpunten dan af met tape. Wanneer deze niet zijn afgeplakt kan er kortsluiting ontstaan en dus vuur.

Accu-kapje-cameradeals

Accukap. Tip: Bij Canon accu’s kan je de accukap er op twee manierem opzetten. Als je accu vol is, plaats hem dan op de manier zodat de accu uitsnede blauw is (rechts). Is je accu leeg, draai de kap op, zodat de accu uitsnede zwart is. (links)

Neem je bonnetjes mee

Zorg ervoor dat je altijd fysieke of digitale kopieën van je aankoopbewijzen bij je hebt. Als er iets kapot gaat of gestolen wordt krijg je alleen een aangiftebewijs als je het aankoopbewijs kan laten zien. Er zijn veel mensen die proberen om de verzekering op te lichten en daarom is de politie extra streng als het gaat om gestolen laptops, camera’s en drones.

Beperk je hoeveelheid apparatuur

Tenzij je voor een professionele opdracht moet vliegen, heb je niet zo veel objectieven nodig. Beperk het aantal objectieven tot twee. Eén zoomlens, bijvoorbeeld een 24-70 of 24-105 en een goede prime van 50 of 85mm. Zeker op vakantie zijn de kitlenzen van 24-140mm een goede keus. Ze zijn licht, relatief hoge kwaliteit en nemen niet veel ruimte in beslag.

Neem je een dure RF 24-70 f/2.8L mee, dan maak je geweldig foto’s, maar je bent ook een wandelend doelwit (wat je sowieso al bent als toerist).

Schrijf daarbij op welke apparatuur je exact bij je hebt. Deze lijst is handig als je gaat inpakken op je vakantieplek. Op deze manier weet je zeker dat je alles bij je hebt en niet iets vergeet. Zet op deze lijst ook alle serienummers en maak ook een foto van alle serienummers. Dit kan je helpen aan te tonen (i.c.m. het aankoopbewijs) dat de apparatuur van jou is, indien deze worden stolen.

Lees ook: Waarom je verder dan de kit-lens moet kijken.

mag-mijn-drone-accu-camera-mee-in-vliegtuig-handbaggage-cameradeals-3

Andere tips

Neem meerdere geheugenkaarten mee op reis en zorg ervoor dat je materiaal altijd op een back-up staat wanneer je op pad gaat. Als je de camera kwijtraakt of hij gestolen wordt is een, maar al beelden kwijt zijn is iets anders en vaak nóg vervelender.

Verzekeren

Met bedrijven als Apparatuurverzekering.nl kan je jouw apparatuur als professional laten verzekeren. Je laptop kan je hierbij ook laten meeverzekeren. Maar meestal heb je genoeg aan een normale reisverzekering. Let er wel op hoeveel zij vergoeding en wat de voorwaarden zijn (die zijn streng).

Wees onopvallend – Foto: Crazy-images.blogspot.com

Val niet te veel op

Hoewel het bij andere fotografen en filmers misschien tof is om te laten zien dat je het nieuwste model hebt, is dat op vakantie niet verstandig. Vervang bijvoorbeeld de camera riem voor een zwarte zonder tekst. Meestal krijg je bij je Nikon of Canon een camerariem met “Canon EOS 5D”. Hiermee maak je het voor mensen heel makkelijk om jou uit te zoeken als doelwit.

Zorg er ook voor dat je geen cameratassen meeneemt met merknamen. Zeker niet als je apparatuur voor een of andere reden het laadruim in moet. Ook hiervoor is een flightcase een goed idee.

Bekijk ook: de beste action camera’s van dit moment

Bekijk ook: de beste camcorders van dit moment

Bekijk ook: de beste drones van dit moment

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kan je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter