Search
Close this search box.

Waarom je voorlopig niets aan 8K film hebt, maar ook waarom wel

Geüpdate op 24/12/2021 door Yoreh

Jarenlang hebben filmmakers gewerkt met een videoresolutie die lager dan HD was en toen HD voor consumenten en professionals op betaalbare schaal werd geïntroduceerd hebben we hier jaren mee gedaan en van genoten. Toen was het 2014 en werd het filmen in 4K toegankelijk voor iedereen dankzij camera’s uit onder andere de Sony A7-serie en Panasonic Lumix GH4. Vanaf daar is het snel gegaan. Met de Panasonic S1H die filmt in 6K en binnenkort de Canon EOS R5 die beelden in 8K 30fps aflevert. Bij 4K is het nog steeds vaak de vraag of je dit wel nodig hebt, maar waarom zouden we dan naar 8K gaan? 

Inhoud van dit artikel

Niemand kijkt 8K

Uiteraard hebben de grote Hollywood studio’s al jaren de beschikking over 4K en grotere formaten met extreem hoge bit rates. Maar die film bekijken we ook op een enorm doek met projectoren die zo duur zijn dat je er ook een bolide van kan kopen. Daarbij is het goed om te weten dat je zelfs die films niet in 4K of 8K resolutie bekijkt, maar eerder in ongecomprimeerde 2K (2048×1080). Het lijkt er op dat 8K voorlopig nog helemaal niet nodig is.

Bijna niemand kijkt naar 8K en dat komt uiteraard omdat er nog niet veel 8K schermen en camera’s op de markt zijn. Tijdens CES 2020 hebben zowel Samsung als LG een 8K televisie geïntroduceerd, maar je moet een fortuin neerleggen om een televisie als deze te kopen. En dan komt het volgende: er is nog amper 8K materiaal beschikbaar.

Geen 8K resolutie standaard

Daarnaast is er nog geen duidelijke 8K resolutie standaard. Waar het duidelijk is dat Full-HD (1920 x 1080 pixels) en UHD 4k (3840 x 2160 pixels) zijn, zijn de fabrikanten er nog niet over uit wat de echte 8K resolutie is. Je kan je voorstellen dat als zelfs de fabrikanten nog aan het kibbelen zijn, dat je als consument beter nog even weg kan blijven.

Samsung-QLED-8K-televisie

Foto: Samsung

Verschil is (bijna) niet te zien

Dan is er nog het punt of je het verschil tussen 4K en 8K wel kan zien. Zelfs wanneer je hele goede ogen hebt zit er een limiet aan de hoeveelheid aan details wij op een scherm kunnen zien.

Niet te streamen

Zelfs als 8K een geaccepteerd formaat zou zijn, dan zijn we gebonden aan de snelheden van internet en de bandbreedte. Volgens Extremetech vreet Netflix een hoop GB’s als het tot HD-video streaming komt. Zo gebruikt de dienst tot 2.55GB per uur als je op Full HD 1080P kijkt, tot 7GB als je 4K zou streamen (beiden met 24fps) en een 8K beeld zou zelfs tot 19.2GB aan data per uur kosten! Voor nu streamt Netflix vooral in Full-HD en is 4K streaming alleen mogelijk als je extra bijbetaald.

Jouw computer is waarschijnlijk niet snel genoeg

Wanneer je bijvoorbeeld met de Panasonic GH5s filmt, dan kan je beelden maken in Cinema 4K, 4:2:2, 10-bit met een verwerkingssnelheid van 400Mbps. Wil je dat bewerken, dan heb je al een zeer krachtige computer nodig met minimaal 16GB (of 32GB) RAM, snelle processor, SSD, videokaart met genoeg RAM en een 4K monitor.

Voor velen is het bewerken van dit soort materiaal al een uitdaging omdat je de limieten van je computer opzoekt. Maak daar een 8K beeld van en je zal vrijwel niets aan je ‘nieuwe’ Mac of PC hebben. Uiteraard kan je aan de slag met proxy-bestanden. Als je dan ook nog is per se een Apple wil, betaal je standaard nog wat duizenden euro’s extra voor je nieuwe speeltje. Misschien toch nog maar een paar jaar wachten tot de prijzen zakken?

langzame-computer-gif

GIF: LooseKeys

De beste prijzen van vandaag voor de Panasonic Lumix GH5s

Laatste Amazon prijsupdate was: 12/06/2024 05:52
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Enorme bestanden (op pc en uploaden)

Door de jaren heen heb ik zo’n 5 Terabyte aan Full-HD materiaal en 10 Terabyte aan 4K-beelden verzameld. Een enkel 4K bestand van een minuut kan een aantal GB in beslag nemen en wil je ongecomprimeerde 8K schieten, dan kan je verwachten dat 1 minuut aan 8K zomaar 10GB aan ruimte in beslag neemt.

Mijn SanDisk 128GB SDXC Extreme Pro UHS-II U3 300MB/s geheugenkaarten kosten zo’n €200 per stuk en deze heb je nodig om 4K beelden in 10-bit te kunnen filmen. Het lijkt vrij logisch dat kaarten geschikt voor 8K minimaal twee keer zo duur zullen zijn. Daarbij heb je nóg meer en grotere SSD’s nodig om al je materiaal op te slaan.

Hebben we het al over overdracht gehad? USB 4 (of Thunderbolt) is een minimale vereiste om je beelden over te zetten, anders zit je wellicht een paar dagen te wachten. Het goede nieuws is dat SSD’s steeds meer capaciteit hebben en goedkoper worden.

HDD-drives-terabyte-geheugen-voor-video

Je lenzen kunnen dit wellicht niet aan

Wanneer je video maakt en fotografie lenzen gebruikt, dan kan het zo zijn dat je nieuwe lenzen moet aanschaffen. Een 4K video heeft een resolutie van zo’n 8.2 megapixels per frame en bijna elke lens kan dat prima aan. Maar een 8K beeld heeft een resolutie van ongeveer 33 megapixel per frame en zeker voor oudere lenzen kan dat nog wel eens een probleem worden. Heb je al nieuwe high-end lenzen van Canon, dan zit je helemaal goed!

 

5-100mm-f_3.5-Canon-screw-mount-lens-shutterbug

Foto: Shutterbug/Canon

Lees ook: De beste Canon RF-lenzen

Lees ook: De beste Nikon Z-lenzen

Lees ook: De beste lens per fotografiestijl

Waarom 8K wellicht wel voor jou geschikt is

Naast een aantal nadelen heeft 8K film ook veel voordelen. Haal de problemen van geheugenkaarten, schermen en computers weg (wat op ten duur ook geen problemen meer zijn) en je hebt alleen nog maar voordelen!

Foto’s uit videomateriaal halen

Voorlopig is de Canon EOS R5 full frame systeemcamera de enige prosumer fotocamera die kan filmen in 8K en dat kan voor fotografen ook grote voordelen hebben. Om 8K film te schieten heb je namelijk beelden van 33 megapixel nodig. Kan je je voorstellen dat je een frame uit een 8K beeld haalt en er een 33 megapixel foto aan overhoudt? Foto’s nemen is binnenkort dus verleden tijd! 😉

beste-4k-6k-8k-camera-van-dit-moment

Bekijk ook: de beste 4K, 6K en 8K camera’s van dit moment

Voor de video nabewerking

Wanneer je een project in 4K schiet en aflevert in Full-HD heb je het voordeel dat je gratis 2 beelden in 1 krijgt. Omdat je 4K beelden tot 2x kan inzoomen om een Full-HD beeld te krijgen heb je opeens veel meer opties. Zo zoom je makkelijk in om bepaalde punten te accentueren of pas je het kader aan als het tijdens het filmen niet helemaal goed is gelukt.

Voor 8K beeld geldt natuurlijk precies hetzelfde. Zo zoom je 2 keer in voor een 4K beeld en 4x inzoomen geeft je een Full-HD resolutie.

Daarbij heb je ook de kans om allerlei leuke montage trucs toe te passen zonder dat je inlevert aan resolutie. Denk aan een spin-en-zoom of het pannen van beelden. Wanneer je met green screens werkt heb je nóg meer informatie en het vervangen van de achtergronden gaat daardoor een stuk makkelijker.

4K-foto-uit-8K-beeld-

Foto: AVSforums

Nóg betere 4K beeldkwaliteit krijgen

Wanneer ik video’s maak voor cliënten hoor ik vaak van mede filmers dat zij filmen in Full-HD met 50Mbps omdat het “toch maar voor internet is”. Iets waar ik het helemaal niet mee eens ben aangezien het lastiger is om kleurcorrectie toe te voegen op beelden met een bitrate van 50Mbps. Daarnaast vind ik Full-HD 50Mbps beelden er heel korrelig uitzien. Als het project het even toelaat, ook wanneer er minder geld is maar je weet dat het een hele toffe video wordt, film ik liever wel in 4K om op die manier een betere Full-HD video af te leveren. Daarbij is deze video ook langer houdbaar voor je portfolio. (future proof!)

Er zijn al een aantal 4K foto- en filmcamera’s die werken met oversampling. Bij dit proces heeft de sensor de mogelijkheid om de beelden in een net wat hogere resolutie dan 4K vast te leggen. Je output is 4K, maar wel met de informatie van een hogere frequentie. Dit betekent dus dat je beelden veel meer informatie bevatten. Tot dusver gebeurt dit ‘oversamplen’ vanuit een 6K startpunt. De theorie is echter dat een perfect oversampled 4K beeld van een 8K resolutie komt. Voila, met 8K maak je dus de perfecte 4K beelden.

Belangrijk is wel dat je een goede lens gebruikt, anders heb je vrijwel niets aan de 8K beelden!

8K-resolutie-4K-resolutie-vergelijking

Foto: RED

Apparatuur voor de toekomst

Koop je de Canon EOS R5, dan zit je de komende jaren helemaal goed. Toch? Het is een lastige, want technologie die ‘de eerste’ is zit vaak vol met kinderziektes. Een groot deel daarvan wordt opgelost in software en firmware updates, maar hardware kan je lastig updaten. Gebruik je de camera als consument of  ‘prosumer’, dan kan het eigenlijk geen kwaad om alvast naar 8K te gaan. Het lijkt langzaam te gaan, maar voordat je het weet wil iedereen 8K. Als is het maar om ‘cool’ te zijn. Want nogmaals; wie heeft er nu echt 8K nodig?

Opkix-one

Foto: Opkix One

Beeldmateriaal voor de toekomst

Rond 2012 is het voor mij altijd gissen geweest waarom iedereen in de internetwereld wel in Full-HD filmde en de televisiezenders nog niet. Beelden op internet blijven nu eenmaal langer staan en mijn video’s uit 2014 in 4K zijn nu nog steeds(in 2020) van hoge kwaliteit.

Zeker wanneer je veel stockfootage filmt (losse beelden die je verkoopt), dan is het eigenlijk een vereiste dat je binnenkort naar 8K beelden gaat. Niet dat bedrijven deze snel kopen, maar je beelden kunnen wel de komende 5 tot 10(?) jaar mee! (afhankelijk van wat je vastlegt)

Wel of geen 8K?

We zitten in de tijd dat de discussie gaat over of je 8K wel of niet nodig hebt. Maar waar 3D-televisies keihard hebben gefaald, gaat 8K dat niet doen. Het kan even duren voordat 8K wereldwijd geaccepteerd is, maar 8K wordt al ondersteund door Youtube en dat betekent dat de techniek al klaar is voor de storm!

Bekijk ook: de beste 4K, 6K en 8K camera’s van dit moment

Bekijk ook: de beste systeem camera van dit moment

De beste prijzen van vandaag voor de full frame Canon EOS R5 8K camera

Lees Canon EOS R5 review Canon-eos-r5-full-frame-systeemcamera-

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS R5 systeemcamera Body Zwart
Laatste updates:
 • €3.499,00 - 14/06/2024
 • €3.470,08 - 13/06/2024
 • €3.499,00 - 22/04/2024
 • €3.999,00 - 16/04/2024
 • €4.049,00 - 02/04/2024
 • €3.749,00 - 15/03/2024
 • €4.049,00 - 01/03/2024
Sinds: 01/03/2024
 • Hoogste prijs: €4.049,00 - 01/03/2024
 • Laagste prijs: €3.470,08 - 13/06/2024
Laatste Amazon prijsupdate was: 22/05/2024 10:58
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

De beste prijzen van vandaag voor de full frame Panasonic S1H 6K camera

Lees Pansonic Lumix S1H review

Panasonic Lumix DC-S1H systeemcamera - Cameradeals.be

Panasonic S1H

Laatste Amazon prijsupdate was: 22/05/2024 03:01
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

De beste prijzen van vandaag voor de full frame Sony A7s III 4K 120fps 

Lees Sony A7s III review Sony-A7s-III-

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Sony Alpha A7S III systeemcamera Body (ILCE7SM3B.CEC)
Laatste updates:
 • €4.199,00 - 20/04/2024
 • €4.164,30 - 18/04/2024
 • €4.199,00 - 08/04/2024
 • €3.899,00 - 15/03/2024
Sinds: 15/03/2024
 • Hoogste prijs: €4.199,00 - 08/04/2024
 • Laagste prijs: €3.899,00 - 15/03/2024

 

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de laagste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. We vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie en geven je het laatste nieuws op cameragebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste compactcamera, systeem camera, spiegelreflexcamera, bridgecamera, lens of objectief, videocamera, action camera, drone, vlog camera of instant camera. In ons camera overzicht vind je camera’s van bijvoorbeeld Canon, Nikon, Sony, Panasonic of Olympus. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

De beste camera’s van dit moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

 

 

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.