Geüpdate op 04/02/2021 door Yoreh
De Sony A1 komt er aan en het is de grote vraag: welke camera is beter, de Sony A1 vs Canon EOS R5. Zijn er veel verschillen of komen ze overeen? Ben je van plan één van deze twee camera’s te kopen, welke is dan het beste voor jou?
De EOS R5 is het vlaggenschip van Canon en had de wereldprimeur als het om filmen in 8K gaat. De camera had echter wat problemen met oververhitting, maar inmiddels zijn er al meerdere manieren om daar omheen te werken. De Sony A1 is net aangekondigd en heeft, net zoals de Canon EOS R5, een full frame sensor met veel megapixels én kan ook filmen in 8K.
Voor een camera vergelijking komt er natuurlijk veel meer bij kijken en daarom gaan we alle aspecten van de camera’s met elkaar vergelijken.
Prijzen van vandaag voor de Sony A1
Prijzen van vandaag voor de Canon EOS R5
Bekijk ook: Sony A1 vs Sony A9 II vs Sony A7R IV
Bekijk ook: de beste systeemcamera’s van dit moment
Bekijk ook: de beste full frame systeemcamera’s van dit moment
Bekijk ook: de beste 4K+ systeemcamera’s voor film van dit moment
Sony A1 vs Canon EOS R5: Sensor en resolutie
De Canon EOS R5 heeft een 45 megapixel full frame sensor en dat is maar 5MP minder dan de 50 megapixel full frame BSI Stacked sensor van de Sony A1. Qua resolutie geen groot verschil, maar qua bouw wel. De A1 Sensor is Backside illumintaed, Stacked en heeft zijn eigen geheugenopslag. Dit maakt de sensor gevoeliger, sneller en effectiever.
Een ‘stacked’ sensor heeft twee lagen. De ene laag neemt alle data op, de andere laag verwerkt al deze data en dat maakt de sensor sneller.
Een groot verschil komt naar voren als je kijkt naar maximale resolutie. De EOS R5 levert 45MP foto’s af, maar de Sony A1 kan dankzij pixel-shift foto’s van 199 megapixels maken. Hierbij worden 16 foto’s genomen en later samengevoegd tot één grote foto.
De kanttekening hierbij is dat je altijd een statief moet gebruiken en dat je onderwerp niet mag bewegen. Daarnaast moet je de foto’s zelf samenvoegen op een desktop en met de Edge software. Voorlopig gebruik je de pixel-shift modus dus alleen voor zeer specifieke fotografie.
Winnaar: De Sony A1 wint vanwege de betere sensor en iets grotere resolutie.
Sony A1 vs Canon EOS R5: Burst fotografie
Het is zonder twijfel dat de Sony A1 hier dik wint van de EOS R5. De A1 wint het met 30 foto’s per seconde van bijna elk fototoestel. Maar, de 20 foto’s per seconde van de EOS R5 is nog steeds heel indrukwekkend. Beide modellen zijn goed vogel- en sportfotografie.
Maar, niet in elke modus haalt de A1 30fps. De camera moet Compressed RAW-foto’s nemen om deze snelheid te halen. In Lossless Compressed of Uncromessed haalt de camera 20fps.
Volgens Sony kan de A1 tot 155 gecomprimeerde RAWs met 30fps en 238 gecomprimeerde RAWs met 20fps opslaan. De EOS R5 wint het hier met 180 niet-gecomrimeerde RAWs met 20fps.
Winnaar: De Sony A1 wint het met 30fps qua burst snelheid, maar deze snelheid haal je maar in één foto-indeling. De andere foto-indelingen gaan met 20fps en loopt daarmee gelijk met de EOS R5. Op basis van 20fps wint de EOS R5 omdat de buffer groter is.
Sony A1 vs Canon EOS R5: Autofocus
Met 5900 autofocuspunten voor foto en 4500 voor video heeft de EOS R5 de beste autofocus. De punten zijn voor 100% over de sensor verspreid en kan tot -6EV zijn werk doen. De AF-snelheid is maar 0.05 seconde.
De Sony A1 valt in het niet als je kijkt naar de 759 af-punten met 92% dekking en werking tot -4EV.
Winnaar: De Canon EOS R5 wint het qua autofocus op zowel foto- als videogebied. De Sony A1 focus werkt vooral goed voor fotografie. De camera heeft ook Real-Time Oog-focus voor mensen, dieren en zelfs vogels, maar ook deze werkt vooral goed voor fotografie. De EOS R5 heeft Deep Learning AF en kan hetzelfde dat de A1 doet, maar dan óók voor video.
Sony A1 vs Canon EOS R5: ISO-gevoeligheid
Met een bereik van 100-51200 heeft de EOS R5 een groter bereik qua ISO op zowel film als foto. Dit bereik is uit te breiden tot 50-102,400. Doordat de R5 minder pixels heeft, kunnen deze groter zijn en daardoor meer licht opvangen. Dit geeft aan dat meer pixels niet altijd beter is.
Voor het filmen heeft de R5 een bereik van 100-25,600 tot een maximum van 51,200. In Auto ISO-modus gaat het bereik van 100-6400.
De Sony A1 heeft een bereik van 100-32,000 voor fotografie dat is uit te breiden tot 50-102,400. Voor video is dit bereik nog niet bekend.
Winnaar: Canon EOS R5. Het bereik is niet alleen verder uit te breiden, maar ook de autofocus gaat tot -6EV in vergelijking met -4EV op de A1. Ga je jezelf vaak begeven in situaties met weinig licht, dan is de R5 een betere optie voor jou.
Sony A1 vs Canon EOS R5: Video
Dat beide camera’s kunnen filmen in maximaal 8K 30fps is uiteraard een mooi uithangbord, maar als je er dieper op ingaat zijn er behoorlijk wat verschillen.
8K
Zo kan de EOS R5 de hele sensor gebruiken (niet-gecropt) wanneer je 8K RAW intern filmt. Dit wordt opgenomen in 4:2:2 12-bit Canon Log of HDR PQ met een minimum ISO van 400, H.265 in UHD of DCI. Kijk je naar de Sony A1, dan gaat 8K in 10-bit 4:2:0 Sony Log met een minimum ISO van 800.
4K
In 4K HQ haalt de R5 het materiaal uit oversampled 8K beelden, terwijl de A1 dat uit 5.8K beelden haalt wanneer je deze in Super 35mm modus zet.
Film autofocus
Het Dual Pixel CMOS AF-systeem van Canon, met oog-focus en dieren oog-focus werkt in elke video modus op de R5, maar bij de A1 werkt de dieren oog-focus alleen in fotomodus.
Maximale opnametijd
Dit blijft een van de lastigste onderdelen. Beide bedrijven claimen opnametijden van 30 minuten, maar bij de EOS R5 bleek al snel dat oververhitting deze opnametijd in de weg zat. De Sony A1 zou 30 minuten in 8K 30fps of 4K 60fps kunnen schieten, maar op het moment van schrijven is dit nog niet getest.
Nog een voordeel van de Canon EOS R5 is dat deze ‘frame grabs’ uit 8K materiaal kan halen. Je krijgt hiermee foto’s van 35.4 megapixel in JPEG of HEIF-formaat. Handig, want nu hoef je niet te schakelen tussen foto en film wanneer je een mooi moment in beide formaten wil hebben.
Winnaar: Canon EOS R5 wint. Kijk je naar de specificaties, dan mogen het duidelijk zijn dat de EOS R5 het een stuk beter doet, met hogere bitrates en beter kleurprofiel.
Sony A1 vs Canon EOS R5: Opslag formaten
Beide camera’s hebben dubbele kaartsleuven en ondersteunen SD en CFexpress kaarten. Dit is belangrijk, want wellicht hoef je dan geen dure nieuwe kaarten te kopen, maar kan je de kaarten gebruiken die je al hebt.
De A1 heeft twee UHS-II SD / CFExpress Type A sloten. Deze zijn hybride en dat betekent dat elk slot elk type kaart accepteert. De EOS R5 heeft echter één slot voor UHS-II SD en één slot voor een CFexpress Type B kaart.
Het voordeel van de CFexpress Type B kaart is dat deze door meerdere high-end bodies wordt geaccepteerd, terwijl de Type A kaart alleen door de Sony A7s III en A1 worden gebruikt.
Aan de andere kant kan je met de EOS R5 niet simultaan naar twee kaarten opnemen, terwijl dat met de A1 wel kan. Op deze manier kan je een directe back-up maken.
Winnaar: Het hangt af van welke kaarten je al in huis hebt en hoeveel je bereid bent om te investeren. Ben je gewend aan het filmen terwijl je tegelijkertijd een back-up maakt, dan is de A1 beter voor jou. Heb je al veel CFexpress Type B kaarten in huis, dan kan je wellicht bij de R5 blijven.
Sony A1 vs Canon EOS R5: Zoeker, LCD & Body
De Sony A1 is met 128.9mm breed × 80.8mm diep × 96.9mm hoog en 737 gram iets kleiner, maar wel zwaarder dan de EOS R5. Deze heeft afmetingen van 135 × 88 × 97.5 mm en een gewicht van 650 gram. Beide modellen zijn weerbestendig en dankzij de weerbestendige lenzen die er bij horen, kan je gemakkelijk naar buiten in de regen. Canon heeft wel een betere geschiedenis als het om weerbestendigheid gaat.
Zoeker
De Sony A7s III heeft een aantal eigenschappen aan de A1 geleend. Zo heeft de zoeker 9.44 miljoen dots, met 0.9x vergroting, een vertelbaar oogpunt en een bizarre ververssnelheid van 240fps. De elektronische zoeker van de R5 is goed, maar heeft iets minder resolutie. Deze heeft een 0.5-inch OLED EVD met 5.69 miljoen dots, 0.76x vergroting, 120fps ververssnelheid en een 23mm oogpunt.
LCD
Aan de achterzijde van de EOS R5 zit een 3.15 inch LCD-scherm met 2.1 miljoen dots dat alle kanten is op te draaien. Het TFT scherm van de A1 is 3 inch en heeft ‘maar’ 1.44 miljoen dots. Daarbij is het niet vari-angle, maar alleen tilt. Het heeft wel het menu en de touch-mogelijkheden van de A7s III overgenomen.
Accu
Op papier heeft de A1 een langere accuduur en kan 530 foto’s maken met de LCD en 430 met de EVF. De R5 kan op een volle lading 490 foto’s schieten met de LCD en 320 met de EVF. De levensduur van de sluiter is voor beide modellen 500,000 bewegingen/clicks.
Flits synchronisatie snelheid
Op het gebied van flitssynchronisatie snelheid wint de A1 het van de R5. Het heeft een nieuwe Dual Driven Shutter, met een elektromagnetische motor, en haalt tot 1/400 seconden flits synchronisatie. Dit is vooral belangrijk als je professioneel studio werk doet.
Gebruik je de elektronische sluiter, dan haal je een sync snelheid van 1/200 (voor het eerst in een Alpha camera) en 1/250 seconde in APS-C modus. De EOS R5 haalt mechanisch maximaal 1/200 en elektronisch 1/250.
In-body beeldstabilisatie
Qua stabilisatie wint de Canon EOS R5 het met gemak. De camera kan tot 8-stops stabiliseren dankzij de samenwerking tussen de body en de goede Canon RF-Lenzen. De Sony A1 gaat tot maximaal 5.5 stops.
Winnaar: De Sony A1 wint het op flits synchronisatie, Accuduur, formaat en zoeker. Deze zijn allen beter dan de bij de EOS R5. De EOS R5 wint het echter op het gebied van LCD-scherm grootte en resolutie, gewicht en in-body beeldstabilisatie. Het is aan jou om te bepalen welke aspecten je het belangrijkste vindt.
Sony A1 vs Canon EOS R5: Connectiviteit
Voor de meest professionele sportfotografen is de Sony A1 wellicht een betere keuze en dat heeft te maken met aansluitingen. Beide modellen hebben een USB-C (USB 3.2 Gen 2), Micro HDMI (type D), microfoon / line-in en koptelefoon aansluiting, met een N3 afstandsbediening connectie en flitser synchronisatie aansluiting.
De A1 heeft daar boven op nog een ethernet ingang, multi-connector en een grote HDMI-aansluiting. Vooral de ethernet aansluiting kan handig zijn voor het extreem snel overzetten van net genomen sportfoto’s.
Wifi en Bluetooth vind je op beide modellen, maar Sony heeft ook FTP-overdracht, 1000BASE-T Lan, SuperSpeed 10Gbps USB 3.2 en ingebouwde Wifi 11ac 2×2 MIMI-antennes voor nog snellere data overdracht.
De EOS R5 kan ook 2×2 MIMO overdragen, met SFTP netwerken en een ethernet connectie hebben, maar daarvoor moet je wel de aparte Canon WFT-R10 batterij grip aanschaffen.
Winnaar: Voor algemeen gebruik voldoen beide camera’s, maar ben je een fotograaf die jouw foto’s als eerste moet aanleveren, dan is de A1 de beste keuze.
Sony A1 vs Canon EOS R5: Conclusie
Wanneer je al professionele lenzen en andere gear voor Canon of Sony bezit, dan is het verstandig om bij dat merk te blijven. Tenzij, je alles wilt verkopen en klaar bent voor een nieuwe start. Welke het beste is voor jou hangt af van wat je er mee gaat doen. Wij hebben wel een idee, maar dan alsnog zal persoonlijke voorkeur de doorslag geven.
Op basis van resolutie maakt het niet zo veel uit (45MP vs 50MP), maar de Sony kan wel pixel shift foto’s van 199 megapixels maken. Handig als je daar écht iets mee kan, maar anders is het een leuke gimmick.
Voor de sportfotografen zouden wij de Sony A1 aanraden. Hij is sneller wanneer het om burst fotografie gaat (30fps). De zoeker heeft een ververssnelheid van 240fps en er is een nieuwe vogel oog-focus voor fotografie. Ook de bestandsoverdracht gaat sneller en je hebt meer mogelijkheden. Maar, met de EOS R5 haal je ook 20 foto’s per seconde en in de praktijk kan dat meer dan genoeg zijn. Het hangt van jouw soort fotografie af.
Qua filmmogelijkheden komt de EOS R5 er beter vanaf. Met hogere bitrates in 8K en 4K, betere ISO én autofocus.
Nog een groot verschil is de prijs. Een verschil €2740! Waar de Sony A1 €7299 is, kost de Canon EOS R5 ‘maar’ €4559. Met die €2740 die je overhoudt kan je een of twee RF-objectieven aanschaffen. De keuze is aan jou. Voor nu is het vooral wachten op de eventuele Canon EOS R1, die waarschijnlijk qua prijs meer overeen gaat komen met de Sony A1.
De beste prijzen van vandaag voor de Sony A1
De beste prijzen van vandaag voor de Canon EOS R5
Wat is CameraDeals.be?
Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?
Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Volg ons op facebook en mis nooit de belangrijkste berichten!
Nieuws en recente posts