Geruchten over Canon EOS R1: Quad Pixel AF en Global Shutter voor video

Geüpdate op 20/01/2021 door Yoreh

De Canon EOS R1 is misschien al wel de meest interessante camera van 2021 en richt zicht op de professionele sport fotografen. Als de geruchten kloppen, dan krijgt de EOS R1, de spiegelloze opvolger van de Canon 1D X Mark III, een functie die de camera perfect maakt voor snelle bewegingen in film: global shutter. 

Maar eerst kijken we naar een andere interessante functie: Quad Pixel AF. In 2013 introduceerde Canon Dual Pixel AF op de Canon EOS 70D en tot vandaag de dag is dit een van de beste autofocus systemen op de markt. Maar, het heeft ook zijn nadelen. De Dual Pixel AF heeft nog wel eens moeite de juiste focus te vinden wanneer je horizontaal schiet en objecten zich op een horizontale lijn schiet (of andersom).

Quad-Pixel-AF

Quad Pixel AF. Afbeelding: Canon

Quad Pixel Autofocus zou volgens CanonNews beter werken met APS-C sensoren die niet veel megapixels hebben (denk aan 20.7MP) en heeft op basis van zo’n sensor 83 miljoen focus detectie punten. De vraag is dus of Canon het voor elkaar krijgt op een technologie als deze in een full frame sensor met veel megapixels te verwerken.

Uiteindelijk is het grote voordeel van Quad Pixel AF dat er meer autofocuspunten beschikbaar zijn en dat je daardoor in alle richtingen, in elke oriëntatie, een betere en snellere autofocus krijgt.

Global Shutter

Voor filmmakers die een systeemcamera gebruiken is rolling shutter een bekend en vervelend fenomeen. Wanneer je de camera snel van link-rechts pant of wanneer en object snel door het beeld beweegt, dan lijkt het alsof er een vertraging plaatsvind en alsof het bewegende object omvalt. Vooral CMOS-sensoren gebruiken rolling shutters.

rolling-shutter-afbeelding

Hoe een rolling shutter het beeld scant. Van boven in tot de bodem van het frame

Global Shutter scant een geheel gebied in één keer en daarmee voorkom je dat het lijkt alsof objecten omvallen. Film je vooral landschappen en objectien die niet veel bewegen (vanaf statief), dan is rolling and global shutter niet interessant. Maar voor wild, dier en sportfilmers is global shutter bijna essentieel. Je wilt natuurlijk niet dat het lijkt alsof de voetballers achter zichzelf aanlopen.

rolling-shutter-gebouwen-stad

Voorbeeld van Rolling Shutter

De EOS R1 krijgt misschien een global shutter en dat betekent dat de camera interessant wordt voor een geheel nieuwe groep aan filmmakers. Het nadeel van global shutters kan een kleiner dynamisch bereik zijn omdat de individuele pixels vaak kleiner zijn.

rolling-shutter-trein

Voorbeeld van Rolling Shutter. Door Peter Farley

We moeten wachten tot net voor de Olympische Spelen op 23 juli 2021, want traditioneel gezien is dat het moment dat er next-gen camera’s worden aangekondigd. Uiteraard kan COVID-19 een rol spelen en het is maar de vraag of de Spelen doorgaan.

Bekijk ook: de beste systeemcamera’s van dit moment

De beste deals van vandaag voor de Canon EOS 1D X Mark III

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Canon EOS 1D X Mark III DSLR Body
Laatste updates:
 • €6.999,00 - 11/01/2023
 • €5.999,00 - 16/12/2022
 • €6.499,00 - 16/12/2022
 • €5.999,00 - 07/12/2022
 • €6.499,00 - 05/12/2022
 • €5.999,00 - 27/11/2022
 • €6.199,00 - 23/11/2022
 • €6.999,00 - 01/11/2022
Sinds: 01/11/2022
 • Hoogste prijs: €6.999,00 - 01/11/2022
 • Laagste prijs: €5.999,00 - 27/11/2022

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws op camera apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Wil je een camera kopen maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Volg ons op facebook en mis nooit de belangrijkste berichten! 

Nieuws en recente posts

Yoreh

Yoreh

Sinds 2009 reis ik de wereld rond als professioneel cinematograaf en fotograaf. De liefde voor camera's begon al op mijn negende en deze liefde heb ik behouden tijdens mijn studies aan CODARTS Rotterdam en Hogeschool Rotterdam (Communicatie & Multimedia Design). Van telefooncamera's tot ARRI's; door de jaren heen ik heb vele camera's geprobeerd, gebruikt, gekocht en kapot gemaakt. Camera Deals is door mij opgezet om alles omvattende camera-informatie te verschaffen. Meer info is te vinden op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart