Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Fujifilm GFX 100 II is een mediumformaat met snelheid van een systeemcamera

Geüpdate op 13/09/2023 door Yoreh

De Fujifilm GFX 100 II is op de markt met de allernieuwste technieken. We kunnen verklappen dat mediumformaat camera’s wel heel snel kunnen zijn en bijna lijken op een systeemcamera met extra grote sensor.

Bij het bekijken van de specificaties van de nieuwe Fujifilm GFX 100 II wordt het duidelijk dat bijna alles denkbare is verwerkt. Het zou misschien sneller zijn om op te sommen wat Fujifilm niet heeft verwerkt in zijn hypermoderne mediumformaat vlaggenschip. Fujifilm heeft tijdens de presentatie aangegeven dat ze een systeem willen neerzetten dat full frame gebruikers laat nadenken of ze wel meer dan één systeem nodig hebben. Met de GFX 100 II gaat dat zeker lukken. Alleen kost dat wel behoorlijk wat geld.

Fujifilm-GFX-100-II-middenformaat-camera-deals-prijzen

Foto: Fujifilm

Nieuwe 102MP sensor

De Fujifilm GFX 100 II is gebaseerd op een gloednieuwe hoge-snelheid 102-megapixel CMOS-sensor, aangevuld met een aangepaste versie van de nieuwste X-Processor 5 van het bedrijf, die al lof heeft ontvangen in de meest recente X-Series camera’s zoals de Fujifilm X-H2S.

Bizar snelle burst voor een middenformaat van 8fps

Deze nieuwe sensor/processor combinatie stelt de GFX 100 II in staat om indrukwekkend snel 8 frames per seconde te leveren met continu autofocus op volledige resolutie. Deze indrukwekkende mogelijkheid wordt verder versterkt door een buffergrootte die tweemaal zo groot is als die van het vorige model, met ruimte voor maximaal 325 opnames in RAW of 75 opnames in RAW+JPEG.

Fujifilm-GFX-100-II-middenformaat-camera-deals-prijzen

Foto: Fujifilm

Fotografie tot 16-bit HQ RAW

De GFX 100 II biedt opnamemogelijkheden in 16-bit HQ RAW, HEIF 10-bit en JPEG, wat resulteert in bestanden met meer dan 30% groter dynamisch bereik in vergelijking met zijn voorganger en met een nieuwe basis-ISO van 80. Bovendien heeft de GFX 100 II de mogelijkheid om 400-megapixel Pixel Shift-afbeeldingen te produceren door 16 RAW-afbeeldingen te combineren.

Nieuwe filmsimulaties

Fujifilm heeft ook zijn repertoire van filmsimulaties uitgebreid, met de 13e simulatie met Fujifilm Reala Ace-film. Deze filmsimulatie biedt minder verzadiging dan de standaard Provia, terwijl de neutrale toon behouden blijft.

Fujifilm-GFX-100-II-middenformaat-camera-deals-prijzen

Foto: Fujifilm

Autofocussysteem met onderwerpherkenning en tracking

Het autofocussysteem heeft aanzienlijke verbeteringen ondergaan, waarbij de nieuwste onderwerpherkennings- en volg algoritmen van Fujifilm zijn opgenomen, die mensen, dieren, voertuigen en zelfs insecten omvatten. Opmerkelijk is dat Fujifilm zich heeft gericht op het verbeteren van de herkenning van menselijke gezichten en ogen, wat interessant is voor portretfotografen. Wanneer gebruikt met compatibele lenzen, biedt de GFX 100 II nu tot 8 stops beeldstabilisatie in de body.

Film schieten tot 8K 24fps

Op het gebied van video is de GFX 100 II een geduchte concurrent, in staat tot interne 4K60p 4:2:2 10-bit video-opname zonder bijsnijden. Opnemen in  8K 24fps met een cropfactor van 1,42x of 8K3fps met een cropfactor van 1,51x, evenals Full HD tot 120fps via HDMI externe opnames.

Video-opname omvat Apple ProRes en Fujifilm’s F-Log2, met een indrukwekkend dynamisch bereik van 13+ stops, dat kan worden opgevoerd tot 14+ stops in de D Range Priority-modus. Deze modus beperkt echter de video-opname tot 4K30p met een lichte toename van het rolling shutter-effect. Verdere opnamemogelijkheden, waaronder ProRes RAW of Blackmagic RAW, kunnen worden bereikt met externe recorders.

Fujifilm-GFX-100-II-middenformaat-camera-deals-prijzen

Opnamelimieten en tijden

Wat betreft opnametijden, vaak een beperking voor andere camera’s, biedt de GFX 100 II verlengde opnametijden. Bij 4K30p kan hij 38 minuten opnemen bij 40 graden (ºC) hitte en 151 minuten bij 25 graden. In combinatie met de Fujifilm FAN-001 koelventilator bij 25ºC zijn er geen beperkingen voor opname. Bovendien kan de GFX 100 II rechtstreeks opnemen naar een SSD in alle videoformaten, wat snellere gegevensoverdracht tijdens projecten mogelijk maakt.

Fujifilm-GFX-100-II-middenformaat-camera-deals-prijzen

Foto: Fujifilm

Werkt met veel soorten objectieven

De GFX 100 II biedt een overtuigende keuze voor professionele videografen, met een scala aan geavanceerde functies zoals IDT-ondersteuning (de kleurruimte standaard voor cinema), scherpstel weergave, vector bereik en waveform-analyse direct beschikbaar in livebeeld. De nieuwe ‘Video Format’ van de GFX 100 II kan zich aanpassen aan verschillende cinematografische lenzen door de videogrootte aan te passen op basis van de gebruikte lens. Of het nu gaat om een Fujinon Premista-lens of een Zeiss-lens, met behulp van een geschikte adapter zal deze passen.

Fujifilm-GFX-100-II-middenformaat-camera-deals-prijzen

Ontwerp van de GFX 100 II

Op het gebied van ontwerp markeert de GFX 100 II een opvallend verandering vergeleken met de originele Fujifilm GFX 100, waarbij de geïntegreerde grip is vervangen door een ontwerp dat meer in lijn is met de GFX 100S en GFX 50S II.

Mocht je de grip willen hebben, dan biedt Fujifilm echter een optionele VG-GFX II verticale batterijgrip met extra bedieningselementen (apart verkrijgbaar).

Accu

Wat betreft batterijvermogen maakt de GFX 100 II gebruik van de Fujfilm NP-W235-batterij, die ongeveer 540 opnames of 60 minuten opname in 4K30p biedt, wat een verbetering is van 20% vergeleken met de GFX 100.

Fujifilm-GFX-100-II-middenformaat-camera-deals-prijzen

Foto: Fujifilm

Elektronische zoeker en lcd’s

De GFX 100 II bevat de EVF-TL1, een verwijderbare en kantelbare ooghoekzoeker met een indrukwekkende resolutie van 9,44 miljoen dots, variabele vergroting tot 1,0x en een vernieuwingsfrequentie tot 120p. De camera heeft ook een 2,09-inch bovenmonitor en een 3-inch, 9,44 miljoen dots drie-weg kantelbaar lcd-scherm.

Geheugen

De CFExpress kaart Type-b maakt nu ook de introductie, wat bij het vorige model niet het geval was. Ook is het nog altijd mogelijk om UHS-II kaarten te gebruiken. Via de ethernet poort is het mogelijk om beelden over te zetten, evenals draadloos naar de Adobe Frame.io cloud.

Fujifilm-GFX-100-II-middenformaat-camera-deals-prijzen

Foto: Fujifilm

Prijs en beschikbaarheid Fujifilm GFX 100 II

De Fujifilm GFX 100 II is beschikbaar vanaf 26 september voor een prijs van €7999. Het is al mogelijk om een pre-order te plaatsen. Klik daarvoor op de gewenste winkels hieronder.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0