Search
Close this search box.

Een Canon RF 35mm L lens lijkt op komst

Geüpdate op 19/05/2021 door Yoreh

We hebben een hele lijst aan potentiële Canon RF-objectieven gezien en er zijn aanwijzingen dat de Canon RF 35mm f/1.2 L de volgende prime voor de full frame EOS R-serie wordt. 

De RF 35mm f/1.2 L staat al in onze Canon RF Lenzen roadmap overzicht en waarschijnlijk krijgen we nog voor het einde van dit jaar een aankondiging. Dit duurt nog even en heeft alles te maken met productievertragingen vanwege Covid-19.

Bekijk ook: De beste Canon RF-Lenzen

De Canon RF 50mm f/1.2L en RF 85mm f/1.2L zijn al te koop en de 35mm f/1.2 L zou dat rijtje dus compleet maken. Volgens Canon Rumors zal de aankondiging gepaard gaan met de komst van de nieuwe Canon EOS R3, die ook uitkomt later dit jaar en wat niet het vlaggenschip is. Er komt dus ook een Canon EOS R1.

Wat kunnen we van de RF 35mm f/1.2 L verwachten?

Uiteraard kunnen we alle standaard L-lens eigenschappen verwachten. Denk hierbij aan extra ring waarbij je functies kan toewijzen als sluitertijd, diafragma of belichtingscompensatie. De objectief zal weerbestendig zijn, snelle en precieze autofocus hebben en uiteraard beelden produceren die haarscherp zijn van hoek tot hoek, met natuurgetrouwe kleuren en zonder vervormingen.

Andere goede Canon RF-objectieven

Tags:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

10 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Ik kocht deze objectief samen met mijn EOS R systeem. Met zijn f/4.0 diafragma en 77mm diameter is het een goeie all-round lichtsterke lens. De control ring op het objectief is effe wennen maar zodra je deze gewoon bent wil je niets anders meer. Al bij al een super all-round kit objectief.

 2. Een testje gedaan met de rf 15-35 en ef 16-35 F4 met adapter ring, het is zelfs schokkend hoe slecht de nieuwe rf 15-35 presteert tegenover de 16-35 F4. vooral in de hoeken laat de scherpte van de 15-35 het afweten. Ook treed er een sterke vignetering op bij F2.8 tot F5.6 Een grote misser van Canon voor een een lens die 2.5x duurder is !

 3. Ik heb lang getwijfeld om over te stappen van de EF variant naar de RF uitvoering van dit objectief. Na het objectief een paar weken te hebben gebruikt kan ik met zekerheid zeggen dat ik van de aankoop geen minuut spijt van heb gehad! Het objectief is in bijna alles superieur ten opzichte van het EF 24-70 f/2.8 II L USM objectief dat ik hiervoor heb gehad. De beeldkwaliteit is uitmuntend, de autofocus werkt razend snel en super stil. De voornaamste reden voor mij om over te stappen, naast de bovengenoemde ervaringen, was dat de camera met dit objectief de EF-RF adapter niet meer behoeft en de camera dus compacter en beter in balans is.

 4. Ik gebruik deze in combinatie met een R6. Prima resultaat, ver inzoomen en toch nog scherpe details. Alles loopt soepel.

 5. Meteen bij de eerste foto’s was ik al onder de indruk van hoe extreem scherp en contrastrijk de foto’s met deze lens zijn. Zelfs bij f/1.2 is de autofocus snel en nauwkeurig. Een enorm verschil met mijn oude “plastic fantastic” (EF 50mm f/1.8).

 6. Ik zou hier een heel technisch verhaal kunnen houden, maar voor de specs zijn er zoveel informatiebronnen: ik ga dat hier niet nog eens dunnetjes overdoen. Beter is het mijn ervaring als professioneel fotograaf te delen. Hoe is die RF-lens in het gebruik? De korte versie: dit is de beste 24-70 die ik ooit (van elk merk) in mijn handen heb gehad. Op mijn R5 is dat een combi waardoor ik nog elke keer even in mijn armen moet knijpen: zou het ooit nog beter kunnen? OK, eerst dit uit de weg: hij is ronduit reteduur. Voor de aanschafprijs kun je een redelijke tweedehands auto kopen. OK hij is behoorlijk zwaar, maar dat vind ik persoonlijk nooit een punt: voor mij telt vooral de balans tussen camera en lens, en die is voor mij helemaal ok. Het is een lens die absoluut tegen wat vocht kan, al behoor ik niet tot de mensen die een lens van 2,5 mille onder de douche zet om te kijken of-ie ook echt tegen water kan. Er is eigenlijk maar 1 ding wat echt telt: hij is zo scherp als een scheermes. (met een boterzachte bokeh op 2.8). Ja, ook scherp uit de hand. Door de interne stabilisatie van de R5 sta ik gewoon met 2 seconden uit de knuistjes nog met scherp te schieten. Dat betekent dat de “allround” 24-70 in nog veel meer situaties van pas komt. Je statief kun je nu meer in de kofferbak laten liggen, denk ik (tenzij je landschapper bent of Bulber natuurlijk). Is dat feest nou zoveel geld waard? Dat is een vraag die iedereen anders zal beantwoorden, afhankelijk van je portemonnee, maar wat mij betreft ook van je ambities. Voor mij is deze 24-70 waarschijnlijk de beste investering (naast de R5) voor mijn creatieve fotoplezier van het laatste decennium.

 7. Reageert super snel en maakt enorme scherpe foto’s. Ligt goed in de hand. Mooi vormgeving. Voor mij een ideale standaardlens.

 8. Deze lens, vergeleken met het EF model voelt niet goedkoop. Je kan echt voelen dat Canon tijd in deze lens heeft gestoken. Ik gebruik deze lens op een RF body en heb geen vignettering. Super scherpe foto’s met landscape- en portraitphotography. Deze lens heeft geen problemen de achtergrond blurry maken op f/2.8 wat ik niet had verwacht. Image stabilization samen met de inbody IS op een RF body maakt het heel erg makkelijk om foto’s te maken in een donkere omgeving. Als je deze lens voor film wilt gebruiken hou dan wel in de gaten dat de lens een beetje focus breathing heeft maar het valt niet echt op. Je ziet het als je er op let. Dit is een top lens.

 9. Antwoord
  Erik van Rosmalen 18/02/2021 op 06:44

  Pas heel recent met het RF-systeem van Canon kennisgemaakt. Objectief is prima van scherpte, kleuren zijn goed, focussen verloopt aardig vlot. Gewicht is ook heel oké in verhouding tot sommige EF-objectieven. Minpuntje: de barrel is vrij wijd, in combinatie met de slanke body (van de RP) steekt deze onder de body uit, wat gedoe geeft met de koppelingsplaat voor het videostatief.

 10. Antwoord
  Mohammad Hanief hanief Hendriks 28/02/2021 op 21:27

  Na lang twijfelen toch gekocht en geen haar op mijn hoofd heeft er spijt van. Fantastische lens. Makkelijk in gebruik, mooie heldere en scherpe beelden. Een droom lens.

  Laat een reactie achter