Zoek
Sluit dit zoekvak.

Panasonic wil zo veel mogelijk uit Micro 4/3 halen en vraagt ons geduld te hebben

Geüpdate op 16/04/2020 door Yoreh

De Franse website Phototrend heeft een uitgebreid interview gedaan met Yosuke Yamane, directeur van Imaging Business divisie bij Panasonic. In dit gesprek ging het over de populaire S-serie en de toekomst van Micro 4/3. Het bedrijf is van plan de grootste te worden in zowel full-frame als Micro 4/3 (in Frankrijk).

Sinds de lancering van de Panasonic Lumix S1, S1R en S1H is er veel veranderd voor het bedrijf uit Japan. Zo maken zij hun entree in de wereld van full-frame systeemcamera’s en is de Lumix S1H gecertificeerd voor het maken van Netflix producties. Het is de allereerste systeemcamera die deze licentie krijgt. Tot zo ver hadden allen RED, ARRI en Canon cinemacamera’s deze licentie.

yosuke-yamane-panasonic-interview

Yosuke Yamane, Panasonic. Foto: Phototrend.fr

Wat is de toekomst van Micro FourThirds?

In het interview vertelt Yosuke Yamane dat er twee soorten gebruikers zijn: de mensen die mobiliteit voorop stellen en de groep die de beste kwaliteit wil. Deze twee groepen zijn verdeeld over Micro 4/3 en full-frame camera’s.

De jaren 2018 en 2019 waren niet geweldig voor fototoestel fabrikanten omdat de telefooncamera steeds beter werd. Juist daarom is het Micro 4/3 formaat volgens Panasonic zo belangrijk. Dankzij deze kleine sensor is het mogelijk om zowel de body als lens compact en licht te maken. Het bedrijf wil zich dan ook gaan inzetten om het Micro FourThirds ecosysteem nóg beter te maken. Ze vragen dan ook om nog even geduld te hebben. Vele MFT gebruikers zitten dan vooral te wachten op de Panasonic GH6 die ongeveer hetzelfde kan als de S1H, maar dan op MFT formaat.

Full frame, L-vatting en APS-C

Op dit moment heeft Panasonic dus drie modellen in de S-serie. De S1R richt zich volledig op fotografie met veel megapixel, de S1H is bedoeld voor film en filmt in 6K en de S1 is een cross-over foto en videotoestel. De S1H staat overigens ook in onze top-10 beste systeemcamera’s van dit moment.

panasonic-lumix-s1h-full-frame-systeemcamera

De camera’s uit de S-serie zijn forse modellen qua formaat en wegen heel wat. Voor professionals is dit geen probleem, maar voor een enthousiaste ‘prosumer’ fotograaf of filmer kan het gewicht en de omvang te gortig zijn.

Tussen de grote full-frame en kleine Micro 4/3 zit een behoorlijk gat. Is het dan geen idee om ook APS-C camera’s te introduceren? Panasonic is daar duidelijk over en zal dat nooit gaan doen. Volgens hen zou een derde sensor (en eventueel lenzen) verwarring brengen.

Lenzen cross-over

Waar het bij Sony mogelijk is om E-vatting lenzen op zowel APS-C als full-frame camera’s te gebruiken, is dat bij Panasonic MFT en L-lenzen niet mogelijk. De fabrikant heeft serieus overwogen om een cross-over mogelijk te maken, maar ziet simpelweg niet het nut van het gebruik van MFT-lenzen op full-frame camera’s en andersom.

Op dit moment is de keuze aan L-lenzen nog niet enorm. Maak ook op dit gebied is Panasonic van plan flink uit te breiden. Hun lenzen ‘roadmap’ staat inmiddels ook online.

panasonic-lenzen-roadmap-2020

Foto: Phototrend.fr

Het effect van COVID-19 op de cameramarkt

Yosuke Yamane geeft aan dat de schade te overzien is. Een groot deel van de productie gebeurd aan de oostkust van China, in de buurt van Taiwan. Hierdoor is de schade niet al te groot en zijn zelfs 80% van alle fabrieksarbeiders al weer aan het werk. Ondanks het feit dat Panasonic ook fabrieken in Japan heeft, is het nog steeds lastig voor het bedrijf omdat externe partijen leveringsproblemen hebben.

Volgens Yosuke ligt het probleem voornamelijk bij het feit dat men nu (tijdens Covid-19) binnen zit en geen camera’s koopt. Hij denkt dat de cameramarkt een deuk kan oplopen zolang deze trend door blijft zetten.

De beste prijzen vandaag

Panasonic Lumix S1

Panasonic Lumix S1R

Panasonic Lumix S1H

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden de beste camera en objectief prijs in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk en wij vergelijken prijzen, schrijven reviews en artikelen met tips en camera informatie. Daarbij geven wij je het laatste nieuws op camera en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden van de beste lens, camera en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen voor je opgesteld om je te helpen de beste camera voor jou te kiezen

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Weet je niet wat wel of niet belangrijk is bij het uitzoeken van een camera? Lees onze camera kies-tips gids en je bent helemaal bij!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland, Duitsland of Frankrijk te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over camera’s online kopen.

De beste camera’s van dit moment

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

CameraDeals.be logo

Nieuws en recente posts