Nikon Zf wordt een retro camera met full frame 24MP sensor

Geüpdate op 21/08/2023 door Yoreh

De Nikon Zf komt eraan en wordt een retro camera met full frame 24 megapixel sensor. De camera zal zich richten op enthousiaste fotograferen die in de wereld van full frame fotografie willen duiken. 

Via Nikon Rumors zijn er gelekte foto’s en specificaties waaruit blijkt dat de Nikon Zf de compactste full frame camera van het Japanse bedrijf wordt. Dit kan de Zf een geschikte camera maken voor op reis. Voor sommige Nikon fans zal de komst van de Zf wellicht teleurstellend zijn, omdat we ook al een tijdje wachten op een nieuwe semi-profssionele camera die de Z7 II of Z6 II kan opvolgen. Uiteraard kun je voor echte professionaliteit naar de Nikon Z8 kijken.

Nikon-zf-full-frame-retro-systeemcamera-gelekt-camera-deals 2

Foto via: Nikon Rumors

Full Frame sensor met 24.4 megapixels

Een grote upgrade vanaf de Nikon Z fc is dat de Z fc een 20MP APS-C sensor gebruikt, terwijl de Nikon Zf een full frame sensor krijgt. Deze heeft een Back Side Illuminated ontwerp, voor betere lichtinformatie verwerking, en 24.4 megapixels.

Deze sensor krijgt ook interne beeldstabilisatie en Pixel Shift om high-res foto’s mee te kunnen maken. De full frame sensor wordt gekoppeld aan de Expeed 7 beeldprocessor.

Fotografiemogelijkheden op de Nikon Zf

Voor fotografie is de Zf een interessante camera, omdat deze foefjes van de Nikon Z8 en Z9 overneemt. Denk bijvoorbeeld aan 3D autofocus tracking en 273 focuspunten. Uiteraard kun je fotograferen in RAW en Jpeg, maar ook Heif (h.265) foto’s zullen mogelijk worden.

Nikon-zf-full-frame-retro-systeemcamera-gelekt-camera-deals 2

Foto via: Nikon Rumors

Continu burst fotografie

De Nikon Zf, geïnspireerd op de oude en mechanische Nikon FM2, is ook een snelle camera, want je kunt tot 30 foto’s per seconde maken in JPEG/HEIF met actieve autofocus. De maximale sluitertijd wordt 1/8000. Wat snel genoeg is voor het vastleggen van de meeste snelle onderwerpen (zoals Kolibries).

Pixel-shift

Met Pixel-Shift krijgt de Nikon Zf een primeur, want het wordt de eerste Nikon camera die deze technologie mag gaan gebruiken. Bij Pixel-Shift is het mogelijk high-res foto’s te nemen. De camera doet dit door verschillende foto’s te nemen, waarbij bij elke foto de sensor een pixel verschuift. Later worden deze samengevoegd op de computer of in de camera. De Canon EOS R5 heeft een 400 megapixel functie dankzij Pixel-Shift.

Filmmogelijkheden op de Nikon Zf

Op de nieuwe full frame systeemcamera kun je filmen in 4K tot 30fps, terwijl de Zf 4K kan opnemen tot 60fps (met crop). Dankzij interne beeldstabilisatie wordt het ook makkelijker om vanuit de hand te filmen, zeker wanneer je gebruikmaakt van een lens met IBIS.

Schermen

Kantelbaar scherm

Een vari-angle LCD-scherm is uiteraard onmisbaar bij het maken van film en gelukkig wordt deze toegevoegd op de nieuwe camera. Qua specificaties krijg je hetzelfde scherm en resolutie als die van de Nikon Z6 II.

Elektronische zoeker

Met de toevoeging van een elektronische zoeker wil Nikon de Zf in het hoekje van ‘serieuze’ camera’s plaatsen. Het maakt de camera wel iets groter, maar een zoeker is handig wanneer je ongestoord wilt kunnen kaderen en focussen, zonder extern licht dat het proces verstoord.

Top-lcd

Hoewel we geen grote lcd zoals op de Nikon Z8 hoeven te verwachten, lijkt er een klein lcd-scherm boven op de Zf te komen waar informatie vanaf te lezen valt.

Nikon-zf-full-frame-retro-systeemcamera-gelekt-camera-deals 2

Foto via: Nikon Rumors

Verbeterde autofocus

Op het moment van schrijven is de nieuwe camera van Nikon de Z8. Deze gebruikt en deelt technieken van de Z9, wat het vlaggenschipmodel is. Dat de Zf ook gebruik gaat maken van een aantal technieken is dan ook alleen maar mooi mee genomen.

Zo zal de autofocus sterk verbeterd zijn t.o.v. de Nikon Z fc, Z5 en zelfs Z6 II. Denk aan focus die objecten sneller en beter herkent, maar ook aan een autofocus die objecten beter volgt.

Lees verder: Camera Deals Nikon Z6 II test en review.

Eigenschappen Nikon Zf

 • Full Frame 24.2MP BSI CMOS-sensor
 • Expeed 7 processor
 • 4K 30fps
 • 4K 60fps gecropt
 • 10-bit H.265 met SDR/HLG/N-Log
 • 273 Autofocus puten met technieken van Nikon Z8/Z9
 • 3D tracking
 • Magnesium legering body van 700 gram
 • Kleur: zwart
 • 144 x 101 x 57mm
 • Max 1/8000 sluiter
 • Tot 30fps JPEG/Heif
 • ISO 100-64.000 (Z6 II gaat tot 51,200)
 • EN-EL15 accu
 • Dubbele geheugenkaartsleuven
 • Vari-angle LCD-scherm
 • Elektronische zoeker

Prijs en beschikbaarheid Nikon Zf

De Nikon Zf zal waarschijnlijk worden aangekondigd in september en te koop zijn aan het eind van 2023. Grote kans dat Nikon de camera beschikbaar maakt voordat de feestdagen beginnen. Naar verluid gaat de body van de Nikon Zf zo’n €1899 kosten.

Prijzen van vandaag voor de Nikon Z fc

-16% Nikon Z fc KIT Z DX 16-50 mm 1:3.5-6.3 VR Silver Edition...
1.014,92 1.209,00
Nikon Z fc systeemcamera + 16-50mm VR Zilveren Editie Kit
1.089,00
Prijs Checken
cameranu.nl cameranu.nl
Nikon Z fc Kit w/DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR (SL)
1.098,00
Prijs Checken
fotodevakman.nl fotodevakman.nl
Nikon Z fc +Z DX 16-50mm VR
1.098,00
Prijs Checken
cameraland.nl cameraland.nl
Nikon Z fc + 16-50mm f/3.5-5.6 VR
1.099,00
Prijs Checken
coolblue.nl coolblue.nl
-20% Nikon Z fc + 16-50mm f/3.5-6.3 VR
1.109,00 1.389,00
Prijs Checken
coolblue.be coolblue.be
Yoreh
Yoreh

Sinds 2009 reis ik de wereld rond als professioneel cinematograaf en fotograaf. De liefde voor camera's begon al op mijn negende en deze liefde heb ik behouden tijdens mijn studies aan CODARTS Rotterdam en Hogeschool Rotterdam (Communicatie & Multimedia Design). Van telefooncamera's tot ARRI's; door de jaren heen ik heb vele camera's geprobeerd, gebruikt, gekocht en kapot gemaakt. Camera Deals is door mij opgezet om alles omvattende camera-informatie te verschaffen. Meer info is te vinden op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

Laat een reactie achter

Camera Deals
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart