Zoek
Sluit dit zoekvak.

Opvolger van de populaire Fujifilm X100V komt pas in 2024

Geüpdate op 26/07/2023 door Yoreh

De opvolger van de uitermate populaire Fujifilm X100 compact camera wordt pas ergens begin 2024 verwacht. 

Een van de meest gezochte producten op cameradeals.nl is de Fujifilm X100V, maar er is bijna geen winkel die compact camera met vaste lens op voorraad heeft. De X100V is beschikbaar in het zwart en grijs en vooral de laatst genoemde kleur is populair.

De Fujifilm X100V wordt gezien als ultieme straatfotografie camera en werd dankzij een TikTok hype nog populairder. Vanwege het grote chip en onderdelen tekort was het al lastig de camera te krijgen en na het socialmedia succes werd het alleen nog maar lastiger.

Fujifilm-FinePix-X100V-compactcamera-Zwart-cameradeals-be

Fujifilm X100V. Foto: Fujifilm

Fujifilm X100VI of X100R in 2024?

Het is Fujirumors die zegt te weten dat de Fujifilm X100V opvolger pas in 2024 komt. Fujifilm hanteert een cyclus van drie jaar van hun camera’s, dus de verwachting zou zijn dat de nieuwe versie uitkomt aan het eind van 2023, tijdens de Fujifilm X-Summit 2023 in september.

De vraag is alleen nog wel; hoe gaat de camera heten? Fujifilm heeft er nogal een vreemde naamgeving aan overgehouden. Zo is de Fujifilm X100 de eerste versie uit de X-reeks, maar de tweede kreeg geen ‘Mark II’, maar een ‘S’ van “Second”: Fujifilm X100S. De derde versie heet Fujifilm X100T met de ‘T’ van ‘Third’ en de F van ‘Fourth’ voor de Fujifilm X100F.

De vijfde versie kon de F niet hergebruiken voor ‘Five’ (5), dus werd het Romeinse V uit de kast gehaald. Maar wat gebeurt er dan voor de zesde versie? De letter S van ‘Sixth’ is al in gebruik, dus wie weet wordt de naam Fujifilm X100VI of zelfs X100R met de R van ‘Roku’, wat zes betekent in het Japans. De X100R is ons eigen idee voor een mogelijke naamgeving.

Fujifilm-X100V-Zilver-compact-camera-cameradeals.be

Wat kunnen we van de X100V opvolger verwachten?

Wat we in de X100VI of X100R kunnen terugzien is niet bekend. Maar, kijkend naar Fujifilm’s nieuwste camera; de Fujifilm X-S20, hebben we wel een idee. De X100V gebruikt op dit moment de X-Processor 4 en het lijkt logisch dat deze wordt vervangen door de X-Processor 5. Deze processor integreert AI-technieken en Deep Learning om beter en sneller op gezichten en ogen te focussen. Uiteraard zijn dat twee hele belangrijke elementen bij een straatfotografie camera.

Met de verbeterde processor zouden ook de prestaties bij weinig licht verbetert moeten worden. Denk aan hogere ISO-waardes zonder veel ruis en betere verwerking van het binnenkomende licht. De X100V beschikt al over een 26.1MP BSI X-Trans CMOS 4-sensor en dat is dezelfde als die van de X-S20. Het is niet duidelijk of Fujifilm met een update voor die sensor komt of wederom dezelfde sensor gebruikt.

Fujifilm-X100V-Zilver-compact-camera-cameradeals.be

Hoewel de X100V gemaakt is fotografie en een uitklapbaar tiltscherm heeft, zou een vari-angle scherm niet misstaan. Het is altijd fijn om ook naast de camera te kunnen staan en te zien wat je vast gaat leggen. Uiteraard wil Fujifilm voorkomen dat de X100VI of X100R gaat concurreren met hun eigen X-S20. Wie weet dat er een minimale zoom of algemene verbetering van de Fujinon lens wordt doorgevoerd.

Waar koop ik de Fujifilm X100V?

Wij hebben een aantal winkels gevonden waar de Fujifilm X100V te koop is.

Fujifilm X100V Zilver

Fujifilm X100V Zwart

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0