Search
Close this search box.

Nikon lijkt Canon te volgen in het verbieden van Third Party lenzen

Geüpdate op 13/02/2023 door Yoreh

Nikon gaat waarschijnlijk alleen licenties vergeven aan Third Party producenten als het objectief de Nikon Z-lens line-up complimenteert, niet als het concurreert. 

Los van oorlog, chip tekort en inflatie zien we dat camera’s steeds duurder en duurder worden. Gelukkig kon je vroeger een lens van Tamron of Sigma kopen die op je dure Canon, Nikon of Sony paste. Maar helaas, Canon heeft andere partijen verboden om autofocus lenzen te maken die op hun camera’s passen. Dat betekent dat je vast zit aan de dure (en goede) lenzen van het merk zelf. Je zult dus geen Canon EOS RF-lenzen van Sigma, Samyang of Tamron op de markt zien.

Zeker bij instapmodellen als de Canon EOS R7 of Nikon Z50 zou je verwachten dat je een goedkoop pakket zou kunnen samenstellen. Waar je eerder nog zo’n €500 kon uitgeven, is dat inmiddels minimaal €700 tot €1000 geworden.

Geen licenties voor Nikon Z-Lenzen

Na Canon lijkt volgens Nikon Rumors ook Nikon ervoor te zorgen dat andere partijen geen autofocus lenzen voor Nikon Z-camera’s mogen maken die concurreren met hun eigen modellen. Alleen lenzen die hun huidige line-up complimenteren mogen op de markt verschijnen.

Dat Nikon en Canon geen concurrentie willen is te begrijpen. Want waarom zou je een ander merk de kans geven om lenzen te maken die een stuk goedkoper zijn en een hoge kwaliteit waarborgen?

Aan de andere kant zorgen deze merken ervoor dat je als fotograaf of filmmaker grote bedragen moet uitgeven, zelfs als het een kleine hobby is. Naast het feit dat de bedrijven geen concurrentie willen, is het dan ook de vraag wat Canon en Nikon willen met deze aanpak. De meeste gebruikers worden er namelijk niet heel blij van.

Nikon-z-800mm-f-6-3-vr-s-teleobjectief-cameradeals

Nikon Z800mm f/6.3

Manieren om toch wel lenzen van andere partijen te kopen

Samyang, Tamron en Sigma staan bekend om de goede bouw en kwaliteit van hun lenzen. Aangezien dit hun hoofd business is, willen ze uiteraard lenzen blijven maken. Een manier om de licentie en eigendomseisen van Nikon en Canon heet te komen, is door lenzen te maken die er op lijken, maar toch anders zijn. Denk aan de Tamron 28-75mm f/2.8 di III RXD voor Sony E of Sigma 27-70mm f/2.8 DG DN. Deze hebben andere brandpuntsafstanden dan het origineel en complimenteren daarmee de line-up, in plaats van dat ze concurreren.

Canon en Nikon moeten Third Parties toelaten

Het niet toelaten van Third Parties voor Nikon Z en Canon RF lenzen is een smet op de reputatie van de merken. Ze duwen zichzelf in een hoek van hebberige bedrijven die niet echt geïnteresseerd zijn in het helpen van de klant, maar voor veel geld willen verdienen. Zolang ze het niet toelaten dat Samyang, Tamron en Sigma lenzen voor hun camera’s maken, bestaat de kans dat kopers naar merken overstappen die het wel toelaten.

Lees ook:

 

Tags:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0