Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Nikon Z9 2.0 fimware update verdubbeld de fotografie en filmkracht

Geüpdate op 19/04/2022 door Yoreh

De Nikon Z9 was al een van de professioneelste fotocamera’s op de markt en gaat dankzij de 2.0 firmware-update aan de haal met het beste van alles. Het had een compleet nieuwe camera kunnen zijn, maar de eigenaren van de Z9 krijgen deze update helemaal gratis. 

Wat dacht je van 12-bit RAW video tot 8K 60fps, oversampled 4K 60fps, een pre-release Photo Capture knop en nog veel en veel meer. Het was niet raar geweest als dit de Nikon Z9 Mark II zou zijn, maar het is een gratis firmware-update (2.0).

Nikon-Z9-vs-Sony-A1-de-overeenkomsten-verschillen-welke-is-het-beste-cameradeals

Nikon Z9

Filmen voor de serieuze filmer

Het is voor de professionele filmmaker een serieuze overweging geworden om de Nikon Z9 in te zetten als A-camera in de producties. Met de 2.0 firmware-update is het mogelijk om 12-bit RAW intern op te nemen in vele resoluties en framesnelheden. Ook de interface wordt aangepast om professionele tools te bieden.

Hoge resolutie

Het is nu mogelijk om 8.3K 60fps op te nemen in Nikons nieuwe N-RAW formaat. Dit formaat is te gebruiken tot 4.1K 60fps in ProRes RAW HQ. N-RAW materiaal wordt opgenomen in 8.3K (8256 x 4644) en kan worden geëxporteerd in UHD of DCI 8K aspect ratios.

Het nieuwe N-RAW, dat gelezen wordt als NEV-bestand, heeft de details van 12-bit RAW-beelden, maar dan in bestanden die de helft zo groot zijn als soortgelijke ProRes RAW HQ-bestanden.

Met de update en het N-RAW formaat kun je nu miljarden extra opnemen, 68 miljard om precies te zijn. Daarbij wordt ook nog eens extra dynamisch bereik toegevoegd. N-RAW is te gebruiken op de volgende resoluties en framesnelheden:

 • 8.3K 60/24fps
 • 4.1K 120/60/30/24fps in full-frame/FX-modus
 • 3.8K 120fps met 2.3x crop
 • 5.3K 60/30/24fps DX 1.5x crop.

Elk N-RAW bestand heeft ook een extra MP4 bestand.

Ook het 4K 60fps-materiaal wordt beter omdat het nu mogelijk is te oversamplen van 8K-beelden.

Andere Nikon Z9 verbeteringen

Wanneer je video opneemt zie je nu een rood REC frame rondom het beeld. Dit maakt het duidelijk te zien wanneer je filmt en wanneer niet.

Nikon-Z9-firmware-update-2-0-cameradeals

Ook wordt er een Waveform monitor toegevoegd, zodat de helderheid van het beeld in de gaten kan worden gehouden.

Nikon-Z9-firmware-update-2-0-cameradeals

Een nieuw video informatie scherm zorgt ervoor dat je in een oogopslag alle gegevens en instellingen kunt zien. Denk aan Audio-instellingen, Codec, Bit-diepte, resolutie, fps en HDMI-out instellingen.

Nikon-Z9-firmware-update-2-0-cameradeals

Andere nieuwe toevoegingen zijn:

 • Een Fine ISO Control in M Modus. Maakt het mogelijk EV in 1/6e aan te passen
 • De Fast AF-ON laat verschillende AF-snelheden toewijzen aan knoppen. Zo kun je schakelen tussen langzame en sneller focus.
 • De sluitertijd kan tot 1 frame per seconde worden gezet in film
 • Het is mogelijk om beelden op te slaan als JPEG terwijl je de beelden afspeelt

MC-N10 Grip voor film

Nikon ontwikkelt op dit moment de MC-N10 grip die filmmakers hulp biedt. Op de grip zitten de belangrijkste knoppen die je ook op de camera vindt, maar dan handig bij elkaar. Het is via een kabelverbinding ook mogelijk om de Nikon Z-vatting lenzen te besturen.

Nikon MC-CF600G CFexpress kaart

De nieuwe MC-CF600G CFexpress Type B kaart heeft een capaciteit van 660GB. Lezen gaat met 1700Mb/s en schrijven tot 1500MB/s. De kaart is speciaal ontwikkeld voor de Z9 en de hoge frame- en bitrates.

Nieuwe functies voor fotografen

Niet alleen filmmakers hebben baat bij de update, ook de fotografen krijgen veel nieuwe functies. Wanneer je de High-Speed Frame Capture+ modus gebruikt, worden er al een seconde lang beelden opgenomen voordat je de sluiter volledig indrukt. Dit gebeurt wanneer je de sluiter half indrukt en neemt zelfs tot 4 seconden nadat je loslaat nog foto’s. Deze functie werkt zonder viewfinder blackout.

Motion Blend

Motion Blend is een nieuwe optie die door Nikon in de Z9 is geplaatst. Hierbij maak je een reeks foto’s waarbij de gehele actie in één afbeelding is te zien.

Nikon-Z9-firmware-update-2-0-cameradeals

Nikon-Z9-firmware-update-2-0-cameradeals

Twintig nieuwe Wide Area AF instellingen

De twintig nieuwe Wide Area AF-modussen kunnen een bepaalde focus bepalen in een groter gebied. Dit is handig als er meerdere onderwerpen in beeld zijn die snel bewegen.

Nikon-Z9-firmware-update-2-0-cameradeals

Prijs en beschikbaarheid

Er zijn nog veel meer kleinere updates in de 2.0 versie te vinden. De Nikon Z9 firmware-update 2.0 is gratis en te downloaden vanaf de Nikon Website. Ook de Nikon Z7 II en Z6 II worden geüpdatet met de 1.40 versie. Ook deze kun je via de website downloaden.

Prijzen van vandaag voor de Nikon Z9

Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Nikon Z9 systeemcamera Body
Laatste updates:
 • €5.999,00 - 25/01/2024
 • €5.799,00 - 13/01/2024
 • €5.299,00 - 30/12/2023
Sinds: 30/12/2023
 • Hoogste prijs: €5.999,00 - 25/01/2024
 • Laagste prijs: €5.299,00 - 30/12/2023
Laatste Amazon prijsupdate was: 18/05/2024 16:41
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0