Search
Close this search box.

Nikon en Panasonic stoppen met ontwikkeling compact camera’s

Geüpdate op 22/08/2022 door Yoreh

Hoewel compact camera’s al een langere tijd minder worden verkocht, lijken Nikon en Panasonic nu aan te geven dat het ook het ook echt einde is van de compact camera. De twee camera fabrikanten stoppen met het ontwikkelen van nieuwe compact camera modellen.

Al langere tijd nemen smartphones met goede camera’s de markt over van compact camera’s. Zo zijn er al vele telefoons met zoomcamera’s, of, zoals de nieuwe Xiaomi S12s met een 1-inch sensor en geweldige zoomcamera.

Xiaomi-12s-smartphone-met-1-inch-sensor-cameradeals

Xiaomi 12s met 1-inch sensor en optische zoomcamera. Alleen te koop in China op dit moment.

De compact camera, een instapmodel met vaste lens, is geweldig voor fotografen die meer willen dan hun smartphone en een goede zoom verwachten. De meeste modellen zijn volledig automatisch en hebben een aantal manieren om ook handmatig instellingen aan te passen.

Smartphones nemen over

Maar, omdat smartphones inmiddels hetzelfde kunnen en ook altijd met het internet zijn verbonden, wordt het voor de compact camera steeds lastiger om het hoofd boven water houden.

Apple iPhone 13 Pro 128GB Grafiet

Huidige iPhone 13 Pro

Er zijn nog steeds goede compact camera’s verkrijgbaar, maar deze worden niet meer aangevuld wanneer er geen voorraad meer is.

Ook Fujifilm stopt

Fujifilm heeft eerder al aangegeven dat ze van hun FinePix reeks af willen. Deze reeks heeft een aantal goede waterdichte camera’s zoals de Fujifilm XP 140. De populaire straatfotografie camera Fujifilm X100V zal nog wel blijven ontwikkeld.

Fujifilm-X100V-Zilver-compact-camera-cameradeals.be

Fujifilm X100V compact camera

Wat doen Sony en Canon?

Of Canon en Sony ook stoppen met het ontwikkelen van beginner camera’s is niet duidelijk. Maar, het is al wel jaren geleden sinds ze een nieuw model hebben uitgebracht. De Canon Powershot SX740 HS uit 2018 is het nieuwste model. Voor  Sony is dit de RX100 VII en door zijn prijs en mogelijkheden absoluut geen beginnerscamera.

Sony-CyberShot-DSC-RX100-VII-compactcamera-Cameradeals

Sony RX100 VII

Hoewel Canon nog steeds ondersteuning bied aan bestaande camera’s, zullen zij alleen camera’s blijven ontwikkelen zolang er vraag naar is. Het is ook niet gek dat dit soort camera langzaam uitsterft. Telefoon camera’s worden steeds beter, ze zijn kleiner, passen makkelijk in je zak en uiteraard kun je er veel meer mee dan alleen fotograferen.

Beijk ook:

Wat is CameraDeals?

Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!Camera-Deals-Logo-2022-150px-klein

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-cameradeals.nl

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364camera-lens-fotografie-informatie-uitleg-overzichtspagina-2

Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Nieuws en recente posts

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter