Search
Close this search box.

De Cinema modus op de iPhone 13 Pro zet de filmwereld op zijn kop

Geüpdate op 15/02/2022 door Yoreh

Of je nu fan van Apple iPhone bent of niet, we kunnen het erover eens zijn dat de Cinema modus op de iPhone 13 Pro de filmwereld zal veranderen. Deze modus simuleert scherptediepte en is achteraf nog aan te passen. 

De Cinema Modus maakt video’s in H.265, een compressie methode waarbij bestanden kleiner worden en er amper kwaliteit verloren gaat. Apple is de eerste die dit formaat naar telefoons brengt en daarmee nieuwe mogelijkheden aan filmmakers geeft.

Filmen in 4K 30fps Apple ProRes

Onder filmmakers is ProRes al jaren een bekend Codec en nu zit het dus ook op hun smartphones. ProRes video geeft je haarscherpe beelden van hoge kwaliteit en op de iPhone 13 Pro film je met maximaal 30 frames per seconde in 4K. Het nadeel van ProRes is dat je geheugenkaart snel vol zit en het is nog altijd niet mogelijk om het geheugen uit te breiden met een sd-kaart.

En hoe zit het met inzoomen?

Een groot probleem van smartphones is dat deze alleen digitaal kunnen inzoomen, maar de iPhone 13 Pro heeft een extra lens waarmee je 3x optisch inzoomt. Dit laat je close-ups en portretten maken zonder kwaliteitsverlies. De lens die wordt gebruikt voor de kleine scherptediepte is een f/1.5 lens en is ideaal voor close-ups en portretten.

ProMotion

De ProMotion functionaliteit zorgt ervoor dat je het framesnelheid van je scherm kunt aanpassen. Op deze manier speelt 24fps ook écht in 24fps af. Je kunt het scherm van 10hz tot 120hz instellen. Voor games stel je het scherm dus op 120hz in. Dankzij het 1000 nits scherm kan je zelfs in fel zonlicht het scherm nog goed zien.

Cinematic Mode

Zowel de iPhone 13 als iPhone 13 Pro hebben de beschikking over de Cinematische modus waarbij je het oog van kijker kan leiden. De iPhone kan objecten tracken die door het scherm bewegen en kan ook anticiperen wanneer een object het beeld in komt. De smartphone kan zelfs zien wanneer een persoon wegkijkt om vervolgens te focussen op waar de persoon naar kijkt. Dit is mogelijk dankzij de dual-pixel autofocus dat gebruikt maakt van fase-detectie. Dit proces werkt zowel automatisch als handmatig door op het scherm te tikken.

Voor filmmakers opent deze functie een nieuwe wereld. Dankzij ProRes en H.265 heb je meer mogelijkheden tijdens het kleurbewerking en de digitale scherptediepte regeling geeft die extra cinematische look. Nu is het zo dat de demo video’s allemaal in goed belichte scene’s zijn opgenomen en dat zal ook een vereise zijn om het meeste uit deze telefoon te halen.

Nadelen

Een nadeel van deze Cinematic Mode is wel dat je hem alleen opneemt in 1080p 30fps. Het is gecompliceerde techniek en dus ook logisch deze techniek nog niet beschikbaar is in 4K. Uiteraard zal het niet lang meer duren voordat de iPhones dit trucje ook in 4K kunnen. We zien ook dat de focus ietwat snel van punt A naar punt B schiet. Fijne ‘focus pulls’ in films gaan soms juist traag, maar met de iPhone 13 lijkt het zo snel mogelijk te gaan. Wellicht dat er in een latere update een handmatige controle komt, zodat je langzame focus pulls kan doen.

Demo film

De demo film ziet er geweldig uit (grote productie) en is allemaal gefilmd op de iPhone 13 Pro. Zelfs de Behind The Scenes is met dezelfde telefoon opgenomen. Het meest bizarre aan de cinematische modus is dat je de focus nog achteraf kan veranderen.

Bekijk de korte film ‘Whodunnit’ die volledig met de iPhone 13 Pro is gefilmd

Behind The Scenes met de iPhone 13 Pro

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter