Search
Close this search box.

Xiaomi 13 Pro heeft 1-inch sensor en 14-75mm Leica lens

Geüpdate op 02/03/2023 door Yoreh

Groot nieuws voor in de wereld van cameratelefoons want Xiaomi gaat de Xiaomi 13 Pro op de markt brengen met hun grootste sensor tot nu toe en 14-75mm Leica lens. 

De telefoon werd aangekondigd tijdens MWC 2023, het mobiele telefoon congres in Barcelona. De 13 Pro komt te staan naast de Xiaomi 13 en Xiaomi 13 Lite. Hoewel de vorige versie, de Xiaomi 12, niet in Europa beschikbaar was, is het dit keer wel mogelijk om de telefoon te kopen. Het Chinese bedrijf heeft dus de kans om in de lijst te komen van beste cameratelefoons.

Xiaomi-13-en-13-pro-gebruiken-1-inch-sensor-en-leica-lenzen-cameradeals

Camera’s van Xiaomi 13 Pro en 13

Het is uiteraard de grote 1-inch sensor die de lancering groot nieuws maakt. Hoewel deze sensor al in de Xiaomi 12S Ultra zat, was deze niet beschikbaar in Europa. Een 1-inch sensor, zoals in de Sony ZV-1 vlogcamera, is groter dan andere sensoren in smartphones, vangt meer licht op, heeft een groter dynamisch bereik en presteert beter in situaties met weinig licht. Tel dit bij elkaar op en je krijgt foto’s van de hoogste kwaliteit. Megapixel aantal speelt daarbij een ondergeschikte rol, want de sensor is altijd belangrijker.

Xiaomi-13-en-13-pro-gebruiken-1-inch-sensor-en-leica-lenzen-cameradeals

Hoogwaardige Leica lenzen

Alles binnenin de telefoon is gemaakt door Xiaomi, maar de lenzen zijn samen met Leica gemaakt. Het Duitse bedrijf heeft drie lenzen ontwikkeld die telefoonfotografie naar een hoger niveau tillen. De hoofdcamera van 23mm maakt gebruik van de grote 1-inch sensor. Daarnaast is er ook een 75mm telefoto lens en een 14mm groothoeklens aanwezig. De 75mm lens zorgt voor DSLR-achtige foto’s dankzij de mooie kleuren en scherptediepte. Het is mogelijk om te focussen vanaf 10 centimeter afstand tot en met oneindigheid.

Xiaomi-13-en-13-pro-gebruiken-1-inch-sensor-en-leica-lenzen-cameradeals

Klassieke Leica Look

Zowel de Xiaomi 13 Pro en 13 hebben een aantal klassieke Leica looks. Zo kun je voor de Authentic Look en de Leica Vibrant Look kiezen. Deze twee kleurprofielen komen van de Leica camera’s en film. Er zijn nog meer Leica filters en watermerken beschikbaar, en je kunt zelfs voor het klassieke Leica ‘klik’ geluid kiezen. De 13 Pro ondersteund 10-bit RAW DNG-foto’s en kleurprofielen van Adobe. Dit maakt de camera geschikt voor professionelere fotografie.

Xiaomi-13-en-13-pro-gebruiken-1-inch-sensor-en-leica-lenzen-cameradeals

Xiaomi 13 en 13 Pro Hardware

In de 13 en 13 Pro telefoons zijn de nieuwste Snapdragon 8 Gen 2 processoren geplaatst, die grafische verwerking een stuk sneller maken in vergelijking met oudere modellen. De efficiëntie gaat een stuk omhoog, 42% beter, en volgens Xiaomi is de CPU 37% sneller en 47% energie-efficiënter dan de vorige generatie.

Accu

Een grote 4,820mAh accu met 120W HyperCharge lader voorzien de Xiaomi 13 Pro van een volle batterij in maar 19 minuten. De Xiaomi 13 heeft een iets kleinere 4,500mAh batterij met 67W turbocharging lader. 50W draadloze turbocharging is ook beschikbaar. Beide modellen beschikken over het Surge accumanagementsysteem, dat voor een betere accuduur zorgt.

Xiaomi-13-en-13-pro-gebruiken-1-inch-sensor-en-leica-lenzen-cameradeals

Display

De grootste telefoon heeft ook het grootste display. De Xiaomi 13 Pro gebruikt een 6.73-inch 120Hz AMOLED scherm. Dit scherm geeft 1200 nits aan licht en kan zelfs maximaal tot 1900 nits worden gezet. Dankzij de TrueColor en Dolby Vision en HDR10+ is het mogelijk om accurate kleunen weer te geven. De Xiaomi 13 heeft een iets kleiner scherm van 6.36-inch en is een Full HD AMOLED scherm.

Prijs en beschikbaarheid

De Xiaomi 13 Pro en 13 zijn beschikbaar vanaf 14 maart en te koop via de officiële website en partners. Prijzen in Europa zijn nog niet bekend, maar in het Verenigd Koninkrijk gaat het om £1,099 (€1240)voor de 12GB RAM versie met 256GB geheugen. D Xiaomi 13 zal £849 (€960) kosten voor 8GB RAM en 256GB memory.

Bekijk ook:

Tags:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter