Geüpdate op 07/10/2022 door Yoreh
De mensen van Fotofabriek hebben ons van CameraDeals gevraagd of wij het Hardcover fotoboek van 24 pagina’s willen testen en daar een review over kunnen schrijven. Uiteraard leek mij dat een goed idee! Ik, Yoreh, neem je mee door het hele proces en geef mijn mening.
Als fotograaf heb je waarschijnlijk een hoop foto’s liggen die kans maken om uitgeprint te worden, maar meestal is dat iets voor de toekomst en vaak gebeurd het nooit. Misschien heb je nog wel vaker gedacht “laat ik een fotoboek maken!”, maar ook dat komt er vaak niet van. Wanneer je gevraagd wordt om een binnenkort een fotoboek te maken moet je toch echt foto’s gaan uitzoeken en bewerken.
Ik houd van veel kleur en sterke contrasten in mijn foto’s en door veel met Dodge & Burn en HiPass in o.a. Photoshop te werken krijg je soms idee dat de foto een still frame uit een spel is. Voor velen misschien niet helemaal hun smaak, maar het is wel een goede kans om te kijken hoe de printkwaliteit van de fotofabriek fotoboeken is. Overigens is het goed om te weten dat het bewerken van foto’s niet per se nodig is om ze te kunnen plaatsen in een fotoboek. Het is een stijlkeuze. Onderaan dit artikel geef ik nog wat tips voor het aanleveren van goede foto’s.
Het ontwerpen van het fotoboek
Nu het bewerken van de foto’s is afgerond, is het tijd om het fotoboek te ontwerpen. Het is goed om te weten dat ik nog nooit een fotoboek heb ontworpen.
Op de website kan ik kiezen of ik mijn boek online (via de website) of offline met de Fotoboek applicatie op mijn computer (Windows/Apple) wil doen. De offline versie probeer ik en werkt goed. Deze is vooral is handig als je veel knip en plak werk wil verrichten en een geheel eigen ontwerp in elkaar gaat zetten, waarbij elke pagina iets anders heeft. Ik kies uiteindelijk voor de online versie die verschillende suggesties geeft voor ontwerpen en indeling. Als eerste upload ik alle foto’s die kans maken om in het boek te komen. Het zijn er meer dan ik nodig heb, maar op deze manier heb ik iets te kiezen.
Het is even kijken, maar het online programma spreekt voor zich. Ik voeg een foto toe en verwijder die vervolgens, maar nu is mijn kader verdwenen. Gelukkig kan je gemakkelijk op de ‘vorige’ knop klikken om je foto terug te krijgen. Om je foto door een andere te vervangen hoef je er alleen maar op te dubbelklikken. Mocht het helemaal fout gaan, kan je de indeling opnieuw inladen om opnieuw te beginnen met die pagina.
Indeling
De website van fotofabriek biedt verschillende uitsnedes en manieren aan om de foto’s op de pagina te plaatsen, die je vervolgens kan aanpassen qua formaat en paginakleur. Het is ook mogelijk om zelf de indeling en afmetingen te bepalen. Zo kan je er voor kiezen om veel foto’s op één pagina te plaatsen met verschillende formaten. Dit raad ik af, omdat een ongelijke verhouding en afstand tussen foto’s snel rommelig lijkt en daarmee haal je de focus van de foto(‘s). De indelingen van fotofabriek werkt in dit geval dus heel goed. Wil je vijf foto’s op één pagina, dan selecteer je in de lijst dat je 5 foto’s wil en het ontwerp wordt voor je gemaakt.
Bewerken
Ik kies voor een strakke lay-out waarbij er een rand rondom de foto zit. De kleur van die rand kan je zelf bepalen. Het liefst plaats ik één foto per pagina, maar bij verticale foto’s is het beter om twee foto’s per pagina te plaatsen. Hetzelfde geld voor meerdere foto’s van één onderwerp, die zet ik gewoon bij elkaar. Het fijne van de voor-ontwerpen is dat de verhouding van de foto altijd blijft zoals deze hoort. Je krijgt dus geen uitgerekte foto’s. De foto kan je binnen de lay-out verplaatsen, zodat je de perfecte uitsnede krijgt. Gaat het niet helemaal goed? Dan klik je op vorige of plaats je een nieuwe of andere foto.
Teksten
Strakke ontwerpen, zonder te veel teksten, is iets wat ik mooi vind en daarom heb ik alleen tekst op de voorkant van het boek geplaatst. Het is natuurlijk mogelijk om boven, in of onder elke foto beschrijvende tekst te plaatsen. Dit proces is heel makkelijk en tijdens het kiezen van de pagina-indeling wordt er rekening gehouden met plaatsing van tekst. Je kan zelf het font (lettertype), kleur en eventuele achtergrond kiezen. Ik had het mooi gevonden als ik uit net wat meer lettertypes kon kiezen, maar er zit gelukkig wel variatie in.
Afronding
Het moeilijkste van een fotoboek maken is kiezen welke foto’s je wel en niet gebruikt. Zoals ik eerder aangaf heb ik meer foto’s geüpload dan ik nodig heb. Wanneer je een foto al hebt gebruikt laat de website weten dat deze al in gebruik is. Handig, zo voorkom je dubbele foto’s in het boek. Na het ontwerpen, verschuiven en kleuren kiezen ga ik naar de eindstap om het boek vervolgens te ‘bestellen’. Het is mogelijk om de foto’s te laten controleren op kleur en resolutie (tegen een meerprijs), maar ik weet dat de door mij aangeleverde foto’s aan alle vereisten voldoen. Over vereisten van de foto’s later meer.
Na het afronden van de bestelling (op een vrijdagmiddag) werd het boek op de maandag daarop verzonden en had ik deze op dinsdag in de brievenbus. Ja, de brievenbus!
Het geprinte fotoboek
Het A4 hardcover fotoboek van 24 pagina’s past dus gewoon door de brievenbus en komt in een dikkere kartonnen verpakking. Het boek zit dan nog in een plastic verpakking voor extra bescherming. Op het eerste gezicht zien we dat de kleuren veel saturatie bevatten en dat de contrasten soepel in elkaar overlopen. Een goede start dus!
Kleuren en contrasten
In de inleiding gaf ik aan dat ik tijdens de bewerking speel met harde contrasten en felle kleuren. Ik probeer qua dynamisch bereik (hooglichten en schaduwen) altijd zo veel mogelijk uit de foto te halen. Dit houdt in dat je in een foto verschillende overgangen qua licht en contrast kan zien. Het valt mij op dat zelfs bij de foto’s waarbij ik misschien net een stapje te ver heb bewerkt, de print nog steeds heel egaal is. Het is natuurlijk wel belangrijk om foto’s aan te leveren die niet te veel over- of onderbelicht zijn en geen geëxplodeerde kleuren hebben, een fotoboek kan daar niets aan doen of oplossen.
Schaduwen en hooglichten
Voor het maken van prints met zachte overgangen naar een andere tint kan het nog wel eens lastig worden bij extreme schaduwen en hooglichten. Bij je eigen printer heb je misschien wel is gemerkt dat de donkere en lichte tinten er niet altijd even mooi uitkomen. Bij elke foto in mijn boek zijn zelfs de donkerste zwarte tonen goed gedrukt.
Scherpte van de print
Uiteraard is het belangrijk dat je een foto aanlevert waarbij het onderwerp goed in focus is. Tijdens het bewerken van mijn foto’s leg ik soms handmatig een laag over de foto die bepaalde elementen scherper maakt. Toen ik in India was in 2017 nam ik een foto van een 88-jarige man waarbij ik achteraf de rimpels en gezichtsbeharing extra heb verscherpt en benadrukt. Deze scherpte is op een scherm alleen te zien als deze genoeg pixels heeft en hetzelfde geld voor het afdrukken van de foto (ppi). Het is daarbij belangrijk dat er genoeg verschillende tinten van een kleur kunnen worden geprint en dat de pixels dicht genoeg bij elkaar kunnen worden geplaatst. Bij onderstaande foto’s van de man kan je zien dat dit goed is gelukt.
Deze pinguïn op de foto hieronder zag ik bij Paracas in Peru. Dit is een eilandengroep waar honderdduizenden vogels, pinguïns en zeeleeuwen wonen. Al deze (bijzondere) vogelsoorten poepen op het eiland en deze poep is vruchtbaar en goed te gebruiken als ondergrond om gewassen op te laten groeien. Hoe dan ook, ik zag deze pinguïn met vogel op een rots met veel contrasten. De vogels en andere dieren verdwijnen door de schudkleuren bijna in de achtergrond. Tijdens het bewerken van de foto was het nog best moeilijk om de pinguïn eruit te laten springen. Ook hierbij vergt het veel printkwaliteit en scherpte om een hevige nabewerking als deze af te drukken.
Nog een voorbeeld dat de scherpte van de print laat zien is onderstaande foto van een visser in Peru. Hierbij slaat de zee tegen de rotsen en lanceert grote druppels in de lucht. In de bewerking wilde ik focus leggen op deze druppels en ook in de print komen deze goed naar voren.
Wat er minder goed ging
Er was een onderdeel wat voor vragen zorgde. De aller eerste en laatste pagina laten het niet toe om een andere lay-out te kiezen dan een volledige pagina. Hierbij moet je een foto kiezen die de hele pagina in beslag neemt. Uiteraard had ik liever gezien dat ik mijn ontwerp (zwarte balk om de foto) kon behouden. Ik ging ervan uit dat deze foto op de binnenkant van de hardcover zou worden geprint en mijn ontwerp daarom niet mogelijk is.
Bij het ontvangen van het boek zie ik dat deze foto wel degelijk op een normale pagina is geprint. De vraag is dus waarom ik hier geen ander ontwerp kon toepassen. Niet erg, maar wel opvallend. Om echt volledige controle over je ontwerpproces te hebben lijkt het mij beter om de offline boek-bouwer te gebruiken. Daarbij is het ook mogelijk om zelf PSD of AI-ontwerpbestanden te uploaden.
Conclusie
Het is voor mij de eerste keer dat ik een fotoboek ontwerp en ben zeer enthousiast. Mijn zus vind het geweldig om fotoboeken van haar vakantie te maken en ik heb haar vaak in moeilijkheden gezien wanneer ze bezig was bij andere fotoboek partijen. Ik was dus een beetje bang dat het een moeilijk proces zou worden. Gelukkig niet. Het boek zelf (Hardcover 24 pagina’s) lag binnen een paar dagen bij mij op de mat. Je kan hem last-minute bestellen als je nog op zoek bent naar leuke cadeaus voor een fotograaf of filmer. Weet je trouwens dat je nog veel meer dingen kan laten bedrukken bij Fotofabriek? Denk aan kalenders, agenda’s en kaarten. Wil je een mondkapje ontwerpen, dan kan dat ook! Al met al een aanrader en voor een zeer goede prijs.
Ontwerp jouw fotoalbum bij fotofabriek!
Tips voor het maken voor fotoboek foto’s
In principe kan je met elk soort camera foto’s maken (zelfs een betere smartphone) die goed genoeg zijn om te worden geprint in een fotoboek. Het belangrijkste is dat je vóór het nemen van de foto al nadenkt over de compositie en kader. Uiteraard kan je dit nog aanpassen, maar dan moet je gaan inzoomen op de foto en daarmee verlies je kwaliteit. Op megapixels hoef je je niet stuk te staren. De foto hierboven waar je de man met rode ras op een rots in Noord-Ierland ziet staan, is gemaakt met een systeemcamera die maar 10 megapixels heeft.
Een ander belangrijk aspect is onder en overbelichting. Als het binnen of buiten donker is en je hebt geen extra opvullicht, dan gaat jouw camera (in automatische stand) zelf de scene oplichten. Dit doet de camera door de sensor gevoeliger voor het licht te maken. Hierdoor kan ruis op de foto ontstaan en dit kan je, zeker bij grote, prints terug zien.
Probeer dus een zo scherp mogelijke foto af te leveren waarbij je geen onder/overbelichting hebt of waarbij kleuren te veel saturatie hebben. Mochten je foto’s er niet mooi uitkomen in een fotoboek, dan ligt dat waarschijnlijk aan de foto’s en niet aan de kwaliteit van het fotoboek. Weet je niet precies welke camera goed is voor jou en waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe camera? Bekijk dan ons uitgebreide gids over het zoeken en vergelijken van camera’s.
Over deze review
Fotofabriek heeft mij een gratis fotoboek aangeboden om te testen en mij de vrijheid gegeven om er over te zeggen wat ik wil. Geen van mijn meningen is beïnvloed of gesuggereerd door fotofabriek. Als ik het eindresultaat niet goed had gevonden, dan had ik ook dat opgeschreven. Alle foto’s in dit artikel heb ik genomen met mijn telefoon en achteraf een klein beetje contrast toegevoegd.
Wat is CameraDeals?
Wij van Camera Deals vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kun je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera-informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera smartphones, camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen we bij het vinden en kopen van de beste camera, objectief, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera-overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden.
CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!
De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment
Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.
Camera keuzehulp
We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:
Wil je een camera kopen, maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!
Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt en het is normaal als je de betekenis niet weet. In ons woordenboek leggen we de voorkomendste camerawoorden voor je uit.
Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf je bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!
Nieuws en recente posts