Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nikon ontwikkelt een Stacked 4K 1 inch CMOS-sensor die 1000fps aankan

Geüpdate op 17/02/2021 door Yoreh

Nikon Japan heeft vandaag een persbericht naar buiten gebracht waarin ze hun nieuwe ontwikkeling laten zien: een 1″ sensor, met ongeveer 17.84 megapixels, 4K, HDR en de mogelijkheid om 1000 beelden per seconde te maken.

Afgaand op dit persbericht gaat het over een redelijk revolutionaire sensor. Een 1 inch sensor met 1000fps is al uniek, maar tel daar de 110db (17.4 stops) aan dynamisch bereik bij op en je hebt écht iets unieks. Daarbij leent een 1 inch sensor zich voor vele soorten (foto)camera’s.

Hoewel het om een 4K sensor gaat, richt de 1000fps zich op het nemen van foto’s. Het is nog niet duidelijk of een snelheid als deze ook in video is te halen. Nikon produceert niet alleen sensoren voor digitale camera’s, maar ook voor de auto-industrie. De ontwikkeling van kleine, lichte en snelle sensoren met een groot dynamisch bereik én hoge framerate kan voor elke beeldindustrie handig zijn.

Nikon-sensor-1000fps-test

Foto’s genomen met 1000fps met een 2.7 μ pixel formaat

In het persbericht vertelt Nikon dat tijdens het schieten op de 17MP sensor op 1000fps je een dynamisch bereik van 110db hebt. Op 60fps gaat dat zelfs omhoog naar 134db. Wat dit precies betekent zie je op onderstaande afbeeldingen.

Nikon-1000fps-1-inch-cmos-sensor

Foto: Nikon Japan. Beeld genomen met de nieuwe Nikon Sensor.

Het dynamisch bereik is zó groot dat je zonder bewerking zwaar onder- en overbelichte elementen kan vastleggen. Om een idee te krijgen zie je hieronder een afbeelding van een (volgens Nikon) ‘normale’ sensor:

Nikon-sensor-onder-over-belicht-test

Foto: Nikon Japan. Een normale sensor die een foto maakt van dezelfde setting. Links: belichting bijgesteld om de hooglichten te zien. Rechts: belichting bijgesteld om de schaduwen te kunnen zien.

Specificaties

Proces65 nm BSI + 65 nm CMOS stacking process
Sensor1-inch CMOS-sensor
Pixel formaat2.7 × 2.7 μm
frame rate1000 fps
Dynamisch bereik110 dB (op 1000 fps)
134 dB (op 60 fps)
Totaal aantal pixelsOngeveer 17.84 miljoen pixels (4224 x 4224 pixels)

Wat deze sensor gaat doen voor de fotocamera industrie is nog niet duidelijk. Op dit moment richt Nikon zich op de full frame markt, maar heeft uiteraard ook een arsenaal aan APS-C camera’s. Deze 1 inch sensor valt daarmee een beetje buiten de boot, maar zou interessant zijn voor kleine compact camera’s en de vogel- of sportindustrie. Aan de andere kant is 1000 fps voor fotografie vooral handig als je chemische processen, een klappende ballon of (zoals hierboven) vonken van een aansteker wilt vastleggen. Het belangrijkste is dat we weten dat de techniek (in zo’n kleine sensor) er is en zich wellicht ontwikkelt tot een fotocamera sensor.

Wat is CameraDeals.be?

Wij van CameraDeals.be vinden voor jou de beste video- en fotocamera, objectief en drone prijzen in Nederlandse en Belgische webshops. Onze website is 100% onafhankelijk. Bij ons kan je camera prijzen vinden en we schrijven reviews en blogs met tips en camera informatie. Daarbij geven we je het laatste nieuws over camera-apparatuur, film en fotografie gebied. Op die manier helpen wij bij het vinden en kopen van de beste lens, camera, drone, gimbal en accessoires. Ga naar het camera overzicht om het volledige aanbod van lenzen, camera’s, drones en accessoires te vinden. Voeg ze toe aan je favorieten of vergelijk eigenschappen in de camera vergelijker.

CameraDeals bestaat dankzij jou! Wanneer je via een van onze links een product koopt, ontvangen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dit heeft geen effect op de prijs van het product. Dank je wel!

CameraDeals.be logo

De beste camera’s, objectieven en drones van dit moment

Top-en-beste-lijsten-overzicht-camera-drone-lens-en-accessoires-

Bekijk onze Top- en beste lijsten en zie wat de beste camera van dit moment is.

Camera keuzehulp

We hebben een aantal handige gidsen en artikelen opgesteld om te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jou:

Tips-voor-het-kiezen-van-een-camera-en-vergelijken-van-prijzen-364

Wil je een camera kopen maar weet je niet wat wel of niet belangrijk is? Lees onze camera kies-tips gids en je leert alles over het vergelijken van camera’s en vinden van goede online prijzen!

Camera Termen Woordenboek | CameraDeals.be

Er worden allerlei camera termen en woorden gebruikt, maar het is niet gek als je soms niet weet wat ze betekenen. In ons woordenboek leggen we de meest voorkomende camerawoorden voor je uit.

Welke-camera-past-bij-mij Camera Deals

Wil je eerst uitzoeken welk type fotograaf jij bent en welke camerasoort bij je past? Bekijk dan ons camerasoort kiezen stappenplan.

Camera online (uit het buitenland) kopen veilig?

Is het veilig om camera’s vanuit Nederland of Duitsland te kopen? Ja! Je kan daar meer over lezen in ons uitgebreide artikel over online camera’s kopen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang kortingen en camera deals in je inbox!

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0