Search
Close this search box.

Adobe Firefly is eenzelfde gamechanger als ChatGPT

Geüpdate op 24/03/2023 door Yoreh

Adobe Firefly is een nieuwe AI-tool voor Photoshop en Lightroom, waarmee je vanuit tekst een afbeelding kunt creëren. 

Na Chat GTP, het gratis AI-programma dat je teksten kan laten schrijven, antwoorden geven en hele presentaties of HTML-codes in elkaar kan zetten, zette de internetwereld op zijn kop. Nu is het aan Adobe Firefly om er een schepje bovenop te doen. Hoewel er al redelijk wat AI-foto generatoren bestaan, zoals DALL•E en Midjourney, wil Adobe dit nu in eigen hand nemen en het laten integreren in Photoshop en Lightroom. Andere apps die ermee kunnen werken zijn Adobe Express en Experience Manager.

Het is simpel; je vult tekst in en vervolgens komt daar een afbeelding uit. Het is ook mogelijk gestileerde teksten te maken die bij de foto’s passen. Het hangt dus van je creativiteit en verbeelding af, maar er zijn bijna geen obstakels.

Onderdeel van een groter geheel

Adobe Sensei is de AI-machine die achter AI-methoden als ‘sky replacement’ en speciale filters zit. Deze motor zorgt er ook voor dat er volledig nieuwe afbeeldingen kunnen worden gemaakt. Het is mogelijk om je in te schrijven voor het Beta programma.

Het is mogelijk afbeeldingen aan te passen en vanuit de foto’s nieuwe brushes te maken. Waar vele AI-image generatoren een afbeelding geven die is zoals hij is, heb je in Adobe Firefly totale vrijheid.

Adobe-firefly-zet-de-AI-afbeeldingen-generator-wereld-op-zijn-kop-cameradeals 2

Foto: Adobe

Ethisch verantwoord? Volgens Adobe wel

De grote vraag bij AI-generatoren is of het ethisch verantwoord is. Tot nu toe gebruiken de computers bestaand materiaal om iets nieuws te genereren. Dit geldt zowel voor ChatGTP als andere beeld generatoren. In principe wordt iemands werk dus gekopieerd en op een andere manier (of een stukje daarvan) gepresenteerd. Maar, volgens Adobe is het systeem volledig ethisch getraind, waardoor fotografen en grafisch ontwerpers dus niet hun gemaakte beelden terug zien in AI-art.

Komen de banen van grafisch vormgevers in gevaar?

Hoewel Firefly met een paar klikken en een goede verbeelding prachtige afbeeldingen uitspuugt, zul je alsnog moeten weten hoe het programma werkt. Daarbij zijn het alleen de vormgevers die weten hoe verhoudingen werken. Uiteindelijk kan een amateur er mooi dingen mee maken, maar het zullen de (amateur) professionals zijn die er echt goede resultaten mee halen, zonder per ongeluk tot een goed eindresultaat te komen.

Tags:

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter