Zoek
Sluit dit zoekvak.

De nieuwe Lumix G9 II van Panasonic: fasedetectie, 5.7K 60fps film en bizar snelle burst!

Geüpdate op 12/09/2023 door Yoreh

We kunnen zeggen dat 2023 een geweldig jaar is voor de kleinere sensoren. Zo zagen we de Fujifilm X-S20, Sony A6700 en nu, na bijna zes jaar, de Panasonic Lumix G9 II. 

De Lumix G9 II is de opvolger van de Lumix G9 en heeft uiteraard bijna zes jaar aan verbeteringen in zich zitten. Die verbeteringen sommen we hieronder op.

Nieuw G-vlaggenschip

De Lumix G9 II is het vlaggenschip van de Lumix G-familie en richt zich op hybride fotografen en filmmakers. Het zal dus zonder twijfel een concurrent van de Sony A6700 en Fujifilm X-S20 worden.

Lees ook:  Sony A6700 vs Fujifilm X-S20

Panasonic-introduceert-Lumix-G9-II-hybride-MFT-camera-camera-deals

Foto: Panasonic

Fase detectie autofocus

Tijdens het teasen van de camera liet Panasonic al doorschemeren dat de G9 II het nieuwe Fase detectie autofocussysteem zou krijgen. Dit is de tweede camera met deze techniek, na de Lumix S5 II. Oudere modellen, zoals de Lumix GH6, gebruik het minder accurate contrast detectie autofocussysteem. Met fase detectie in de camera is het makkelijker om onderwerpen te herkennen en te volgen.

De Lumix G9 II heeft 779 fase detectiepunten die de ogen van dieren en mensen volgen kan. Ook auto’s, motors en andere soort voertuigen worden herkend. Dit is niet zo veel als andere merken kunnen, maar voor Panasonic is het een grote stap vooruit.

Nieuwe sensor en beeldprocessor

Naast een een nieuwe AF-systeem voor de G-serie wordt er ook een nieuwe sensor geïntroduceerd. Nu kan de gebruiker gebruikmaken van een Live MOS MFT sensor met 25.2 megapixels. Ook de beeldprocessor is nieuw en heeft een Pixel Shift modus waarmee je foto’s tot 100 megapixel kunt nemen.

Panasonic-introduceert-Lumix-G9-II-hybride-MFT-camera-camera-deals

Dubbele kaartsleuven voor SDXC UHS-II kaarten. Foto: Panasonic

Indrukwekkende burst mogelijkheden

En zomaar opeens is de G9 II ook uitermate geschikt voor sport- en vogelfotografie. Je kunt namelijk tot 60 foto’s per seconde nemen met continu AF-focus. De maximale snelheid is 75 foto’s per seconde zonder autofocus. Deze snelheid behaal je met de elektronische sluiter en wanneer de mechanische sluiter aanstaat is deze een stuk trager; 14fps (AF-S) of 10fps (AF-C).

Pre-burst

Dankzij de pre-burst kun je 0.5, 1 of 1.5 seconde voor de echte opname al beelden schieten door de sluiter half in te drukken. Dit is uiteraard goed te gebruiken bij onvoorspelbare onderwerpen als sporters en vogels. Wie weet is deze functie nog wel belangrijker dan een extreem snelle burst. Daarbij richt de G9 II met MFT-sensor en een crop van twee keer zich natuurlijk op sport- en wildfotografen.

Verbeterd stabilisatiesysteem

Sinds de Lumix GH5 is er beeldstabilisatie aanwezig in de MFT-camera’s en deze is nu sterk verbeterd. In de body wordt er tot 8-stops gestabiliseerd met de 5-assige stabilisatie. Gebruik je lenzen van meer dan 60mm, dan wordt de stabilisatie teruggeschroefd tot 7.5-stops. Er is speciale Active IS aanwezig voor extra stabilisatie wanneer er heftige bewegingen plaatsvinden, zoals panning en lopen.

Panasonic-introduceert-Lumix-G9-II-hybride-MFT-camera-camera-deals

Foto: Panasonic

Filmen in 5.7K 60fps resolutie

Met de Lumix G9 II kun je ook goed uit de voeten op filmgebied. Zo film je in resoluties als 5.7K 60fps, 4K 120fps of Full HD 240fps. Voor het gebruik van de volledige sensor kan er worden gedraaid in 4:2:0 10-bit met 13 stops aan dynamisch bereik in V-Log. Daarnaast is Apple ProRes intern aanwezig en kun je beelden direct naar een externe SSD opnemen via USB-C.

Het is mogelijk om eigen real-time LUTs te installeren, wat ook mogelijk is op de Lumix S5 II. Wanneer je geen eigen LUTs hebt kun je kiezen uit een van de 19 vooraf geïnstalleerde LUTs die je direct op foto’s en video’s kunt toepassen.

Body en scherm

Hoewel de body de stijl van de Lumix S5 II volgt, zal deze vertrouwd aanvoelen voor Panasonic gebruikers. Bovenop zit geen scherm, maar wel een grote draaiknop voor het wisselen tussen modussen.

Aan de achterkant zit een 3-inch 1,080k-dot vari-angle aanraakscherm verwerkt dat samenwerkt met een 3,680k-dot elektronische zoeker.

Prijs en beschikbaarheid Panasonic Lumix G9 II

De Panasonic Lumix G9 II zal beschikbaar zijn vanaf einde november 2023 met een vanafprijs van €1799 voor de body. De camera is ook als kit te koop met de 12-60mm f/3.5-5.6 ASPH Power OIS of 12-60mm f/2.8-4 ASPH.

Pre-order zullen binnenkort beschikbaar zijn en op deze pagina worden geplaatst.

 

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0