Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nikon Z9 verpulvert concurrentie: 8K 60fps, 16-bit RAW en 120fps burst voor €5999

Geüpdate op 28/10/2021 door Yoreh

Na heel lang wachten is de Nikon Z9 dan eindelijk volledig onthuld. De camera verpulvert concurrenten als de Sony A1 en Canon EOS R3 met een 45.7MP sensor, 8K 60p, 16-bit RAW, 120fps burst en dat voor maar €5999.

We hebben gezien dat Nikon een groot marktaandeel is verloren de afgelopen tijd en dat heeft alles te maken van weinig innovatieve camera’s. Met de Nikon Z9 gaat hier waarschijnlijk verandering in komen. Dankzij de 45.7MP full frame-sensor, 8K 60fps film en 16-bit RAW is het zelfs de meest betaalbare professionele camera op de markt.

Nikon-Z9-full-frame-systeemcamera-cameradeals 2

Verslaat concurrentie

De Sony A1 en Canon EOS R3 zijn geweldige camera’s, maar lijkt het af te leggen tegen de kracht van de Nikon Z9. Beide camera’s maken maximaal 30 foto’s per seconde in burst, terwijl de Nikon Z9 er 120 haalt. De Sony A1 en EOS R5 filmen 8K met 30fps, terwijl de Z9 dit zelfs met 60fps kan. En heel belangrijk; filmen op de Z9 in 8K 30fps kan twee uur lang zonder oververhitting.

Nikon-Z9-full-frame-systeemcamera-cameradeals

Burst fotografie

Uiteraard zitten er haken en ogen aan al deze geweldige specificaties. Wanneer je 120 foto’s per seconde maakt, dan gebeurt dit in gecropte foto’s van 11 megapixels. En hoewel de Z9 ook 30fps ongecropt kan schieten, gebeurt dit alleen in RAW-files en met maximaal 20fps. Dit is allemaal wel zónder blackout. Dit heeft alles te maken met de speciale elektronische zoeker die continu een real-time beeld geeft. Deze zoeker is met 3000-nit ook de meeste heldere zoeker ter wereld.

De foto’s op 120fps zijn dan in 11MP, maar wel met volledige AF/AE-ondersteuning en 100 Nikon objectieven. Wanneer je met 20fps schiet kan je tot 1000 foto’s maken. Nikon zegt dat ze in hun lab zelfs tot 5000 foto’s hebben gehaald.

Nikon-Z9-full-frame-systeemcamera-cameradeals

Nieuwe sensor

De nieuwe stacked sensor brengt een hoop innovatieve krachten met zich mee en één van de belangrijkste: geen rolling shutter. Rolling Shutter is het – meestal ongewenste – effect van snel bewegende onderwerpen die lijken om te buigen. Dit effect krijg je doordat de sensor niet snel genoeg wordt uitgelezen. Dankzij de vernieuwde elektronische sluiter is dit probleem bijna 100% verholpen. Volgens Nikon zelf is er geen andere sensor op de markt die sneller wordt uitgelezen dan die van hun. De sensor wordt bescherm door een nieuwe Sensor Shield en deze voorkomt schade wanneer je lenzen verwisselt.

Filmen tot 125 minuten in 8K 30fps

Qua film heeft de Nikon Z9 een goed uithoudingsvermogen. In 8K 30fps kan je tot 125 minuten continu filmen zonder oververhitting. Het is nog niet bekend hoe lang je kan filmen in 8K 60fps.

Autofocus met Deep Learning

De Nikon Z9 brengt Deep Learning met zich meer voor hun intelligente autofocus algoritme. Het systeem detecteert negen object types; ogen, gezicht, hoofd, bovenhelft van lichaam bij mensen; ogen, hoofd en lichaam van dieren; en auto’s, vliegtuigen, treinen en motoren.

Het autofocussysteem gebruikt 493 AF-punten, 405 Auto-area AF punten (5x meer dan de Nikon Z7 II) en 10 verschillende AF-area modussen.

Nikon-Z9-full-frame-systeemcamera-cameradeals

Aan de slag in het donker

Wanneer je aan de slag moet met ISO dan heb je de keuze tussen 64 tot 25,600, wat uit te breiden is van 32 tot 102,400. De Z9 brengt ook een geavanceerde ruis-onderdrukking met zich mee, zodat je de ISO hoog kan zetten, zonder te veel kwaliteitsverlies.

Nikon-Z9-full-frame-systeemcamera-cameradeals 2

Een body die alles heeft

De body is uiteraard volledig stof- en spatwaterbestendig en is te gebruiken tot -10 graden Celcius. Dankzij de bouw uit Magnesium legering kan de body tegen een stootje en wordt warmte goed afgevoerd.

Op de body kan je de 11 hoofdknoppen verlichten, zodat je ook in het donker kan blijven werken. Ingebouwd is de verticale grip en in totaal is de body 20% kleiner en 10% lichter dan de Nikon D6. De AF Mode knop is weer terug en dat zal voor vele Nikon liefhebbers goed nieuws zijn.

Een monitor die vele kanten op kan

Nikon heeft een bijzonder LCD-scherm op de camera geplaatst. Het touchscreen zit op een as die vier kanten op draait en hierdoor kan je het scherm 90 graden horizontaal en verticaal draaien. De informatie op het scherm draait mee, wanneer je de hoek van het scherm aanpast, zodat je geen pijn in je nek krijgt.

Nikon-Z9-full-frame-systeemcamera-cameradeals

Kaartsleuven en overdracht

De CFexpress Type B kaartsleuven zijn volgens Nikon de snelste op de markt qua dataoverdracht. Het 1700Mbps formaat maakt het mogelijk om 120 foto’s per seconde te schieten en 8K 60fps op te nemen. Het zeer efficiënte N-RAW formaat vervangt het oudere Small en Medium RAW. Een standaard RAW-foto is er 50MB, terwijl een High-Efficiency RAW tussen de 10 en 15MB is, zonder kwaliteit in te leveren.

Qua connectiviteit vind je Wifi, Bluetooth, Ethernet en USB-C die een 5G data verbinding met smartphones mogelijk maakt.

Nikon-Z9-full-frame-systeemcamera-cameradeals 2

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon Z9 wordt verkocht vanaf november voor €5999. Dit is stukken goedkoper dan de Sony A1 en Canon EOS R3. Het verzenden gebeurd vanaf december.

Belangrijk om te weten: functies als 8K 60fps, 16-bit RAW en Apple ProRes zijn pas beschikbaar met de firmware update die in 2022 uitkomt.

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

      Laat een reactie achter