Search
Close this search box.

Canon EOS R8 vult full frame serie aan met 24.2MP in 2023?

Geüpdate op 01/01/2023 door Yoreh

De Canon EOS R8 wordt een nieuwe full frame systeemcamera die zo rond de plek van de Canon EOS R komt. De EOS R wordt niet meer gemaakt, maar de EOS R8 zou geen directe vervanger zijn. De EOS R8 zou net onder de EOS R6 moeten zitten. 

Het gerucht is redelijk vaag en niet duidelijk. Begonnen via het Chinese Weibo, waar wordt gesuggereerd dat de camera ook Canon EOS R Mark II of EOS R9 kan gaan heten.

Waar bronnen als Weibo en Canon Rumors het wel over eens zijn, zijn de mogelijke specificaties van de Canon EOS R8:

 • 24.2mp Full-Frame Sensor
 • DIGIC X beeldprocessor
 • 5-assige in-body stabilisatie
 • 12fps met mechanische sluiter
 • 4K 30p (Zonder Crop)
 • 4K 60p (Cropped)
 • CFexpress/SD dubbele kaartsleuven

Nu zeggen deze specificaties vrij weinig en op dit moment zien we geen technologische stappen. Of deze specificaties indrukwekkend zijn heeft vooral met de prijs te maken, maar die is niet bekend.

Canon-eos-r-body

Huidige Canon EOS R body

Veel Canon EOS R-modellen, zonder 3rd party lenzen

Canon vaart een interessante koers door veel EOS R-modellen op de markt te brengen. Kortgeleden zijn de APS-C sensor camera’s EOS R7 en EOS R10 op de markt gebracht, terwijl er geruchten gaan over de Canon EOS R100, die zich op vloggers zal richten.

Het bekendste model is de Canon EOS R5 met 8K-filmmogelijkheden en de Canon EOS R6 die een goede full frame all-rounder is. De mogelijk nieuwe Canon EOS R8 zou dan het goedkoopste full frame model met moderne technologie moeten worden.

Canon blijft dus nieuwe modellen uitbrengen en wil zich ook richten op de fotografen met een kleiner budget. Maar, de RF-lenzen mogen alleen door Canon worden geproduceerd. Lange tijd was er de hoop dat Sigma lenzen zou produceren voor de RF-vatting, maar Canon verbiedt het. Dit zorgt ervoor dat Canon hun monopolie behoudt en prijzen zelf bepaald. Nu zijn RF-lenzen prijzig en de vraag is hoe het Japanse bedrijf de mensen met een kleiner budget wil bereiken.

Uiteraard is de RF-s vatting voor de APS-C camera’s in het leven geroepen, maar tot nu toe kun je maar uit twee objectieven kiezen. Canon zou zich beter op lenzen dan op méér bodies kunnen richten.

Beschikbaarheid Canon EOS R8

Volgens Canon Rumors komt de Canon EOS R8 uit tijdens CP+ op 23 februari 2023.

Bekijk ook: 

Yoreh
Yoreh

Yoreh Schipper is een fotograaf, (foto) camera-expert en filmmaker die werkt in de commerciële film en ook hier en daar documentaires en maakt. Sinds 2009 werkt Yoreh in het film- en fotografie vak, waar hij bijna elk soort camera heeft gebruikt; van telefooncamera's en instant camera's, tot systeemcamera's en cinema camera's zoals ARRI's. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam in Multimedia Design met focus op film en werkt tot op heden als filmmaker en fotograaf. Sinds 2009 heeft Yoreh veel soorten projecten opgepakt, denk hierbij aan korte films, (internet) commercials, documentaires, camera voor Tv-producties, regie, geluid, licht, bruiloftfilms en reisfotografie en film. Camera Deals is in 2020 door Kamera-Express.nl opgenomen in hun Top 20 beste fotografie blogs van Nederland en de site werkt hard elke dag nog beter te worden. Lees meer over Yoreh en zijn expertise op de over Camera Deals pagina.

Wat vind jij er van?

   Laat een reactie achter

   Camera Deals
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0